Ahoj, jdu se asi,spíše vypovídat. Náš dvouletý má už skoro měsíc období, kdy žije jen z rohlíků. Naštěstí sní kromě polévek cokoli k obědu. Už jsem z něj nešťastná. Jak docílit, aby jedl i ovoce/zeleninu, nebo namazaný rohlík a nejen suchý? Občas si dá k snídani kaši, ale jinak kromě oběda jen rohlíky. Zatím se mu nedělá bříško a dobře kaká, ovšem pestrá strava to rozhodně není. Nabídnu jogurt a hned lžičku vyplivne, banán popíchá prstem a konečná. Dříve si dal aspoň ty ovocné kapsičky či banán. A s pitím taky nic moc, litr rozhodně nedá. Nechápu, jak to dělá, ale je k neutahaní.
Měsíc je nic. Prostě období, přejde...A nebo nepřejde. 😀 já mám od začátku nejedlika. Kdyby jedl aspon cokoliv na oběd a pak jen rohlíky, byla bych vlastně i rada. 😀 já do něho musím cpat všechno. Nechce jíst nic, nikdy nemá hlad, nikdy se o jídlo nehlásí. Z čerstvýho ovoce něco sní, ale z čerstvé zeleniny NIC. Maso skoro nikdy. Jeho strava je šíleně jednotvárná a náročná. Denně vypije cca 500-600ml vc mléka a to je krásný, protože ještě nedávno to bylo stěží 400ml. Litr ve dvou Letech pouze z napoju je strašně moc.
Já už se s tím pomalu smiriju. Štve mě to, ale neudělám nic. Násilím v to bylo ještě horší. Ono s tím moc nic neuděláš. Prostě nabízet a doufat, že se to jednoho dne zlomí.
U nás snídaně 250 ml mléka a když se opravdu snažím, tak 2 kolečka rohlíku se sýrem, ale to se musím snažit. Pak oběd ve školce. A pak jak kdy - někdy teda má opravdu hlad, ale třeba taková ta rýžová kolečka, nebo třeba pár lžiček rýže, nebo naopak pár kousků masa z čínské restaurace, někdy si dá párek - někdy taky ne. Ale v množství miniaturním - posledně třeba čtvrtku palačinky a to je večeře. No, pije mlíko, toho si někdy dá i litr, pokud ho nekrotím a nezvládnu vymyslet jídlo, co by mu zrovna chutnalo.
Někdy kolem toho druhého roku věku odmítal i ty kapsičky, teď je to teda jedna z věcí, co sní. Pokud sní k obědu skoro cokoli, zkoušíš něco podobného dát i k večeři? Já vím, že třeba suchou rýži mi k večeři sní - nebo suchý těstoviny 😀. Jo a s kečupem, to si dá taky a sem-tam k tomu propašuji i párek nebo šunku a sem-tam strouhaný sýr i sní a ne jenom hodí na zem.
Co se týče polívek - zkus kuličky do polívky, s kuličkama do polívky se dá sníst skoro každá polívka 😀.
A obrň se trpělivostí, občas je to s nima fakt těžký, hlídej mu trošku váhu a pokud aspoň stagnuje, tak dobrý.
@me_druhe_ja Přesně. Pokud jí "cokoliv k obědu" Je to paráda. Co bych za to dala.
U nás je taky veskrze jednotvárná strava a většina z toho "suchá" Je to boj. Mladší dokonce nejedla skoro do dvou let. Opravdu nic, ani křupku do pusy nedala. Ani přestat kojit nepomáhalo, klidně by umřela hlady. Ta by teď nejradši jedla jen polévky, tak holt má polévky ke každému jídlu a já slavím, protože do polévky jde přidat cokoliv.
Starší by nejradši jedl jen suché těstoviny, suché palačinky, suché všechno. K tomu okurku a byl by spokojený. Ale když mu něco dám na talíř (máme pravidlo, že aspoň ochutná), něco sní, ale je to pár soust no.
Mají období, kdy chtějí pořád něco dokola a pak najednou vůbec.
Za mě se s tím moc dělat nedá, nabízet, nevydírat jídlem, zkoušet a zkoušet, ale netrestat a nenahrazovat (jako že nechce oběd, dám sušenku), ale zase vařit to co má dítě rádo (a do toho se snažit propašovat co jde).
Držím pěsti... není to lehké.
U nas jsou taky faze, kdy nejradsi suchy a gumovy (idealne tri dny stara houska) - nechce ji namazat, ale da si vedle toho i "suchy syr" a "suchou" pomazanku - proste vsecko zvlast. Cerstvy syr je lzickou zvlast, sunku si da taky zvlast po housce. Zeleninu taky vedle zvlast. Proste vzdycky postupne jednu chut, ale vlastne ma pak v zaludku vsecky 😁
ahoj u nas to bylo leta letouci to same a moc jsme se neposunuli.. syn ted chodi do 2.tridy.. rohlik sni maximalne s vysocinou nic jineho si neda. Ovoce, zelenina... nesnasi .. sni jedine rybiz a nebo maliny nebo lesni jahody, suchy knedlik a podobne... doktor rekl at to neresim, ze prospiva a hlavne at ho nenutim. To vis taky me to trapi a hlavne pak je vyber jidla pro nej hoooooodne omezeny. Ale asi lepsi nez nutit.
V klidu.... Synovec v tomto velu jedl jen suchy rohlik a polevku.... Pak max brumika nebot polevkyba rphliku byl prejezeny a postupne suche brambory nebo testoviny.... Ted mu je 11, ji o neco vice jidla, ale hitparada to neni.... Rohlik/chleba s maslem a se sunkou, parek vyjmecne. (a to ti nekdy rekne, ze takove maslo on neji). Polevku sni, co vim tak vyvar, zda jinou nevim jiste. Brambory - kousky, kasu, hranolky - testoviny. Podle toho, co k tomu je, tak bud jen mirne polet stavou nebo jen s maslem. Pak sni brumika a nebo babovku - cistou suchou (nejlip podle recepru jeho mamky nebo taky nemusis uspet). A myslim vanocku namazanou maslem, jo a jogurt jen kostiky..... Zeleninu zadnou, ovoce banan a jablko.... Vic si nepamatuju, ze by jedl 😃 ber to s klidem 🙂 hlady neumře 😃 a je maly, muze to byt jen takove obdobi..... Taky jsem v tomto veku byla na nervy aby nebyly deti jak synovec a jedli vic veci a naraz ji pariku i syrovou, okurek, kedlubnu, ruzne ovoce a s jidlem taky nevymysleji. Stale maji tyden, ze chteji vse a tyden nechteji nic. A kdyz se zamyslis, ani ty nemas treba na neco chut delsi dobu 🙂
Namazane pecivo nase deti v tomto veku taky nejedly. Ale oblozeny talir, kde byl na kosticky chleba, syry, sunka, i zelenina, to si dali. Kazdy aspon neco, ale rozhodne to nebylo jednotvarne😉