Ideální věkový rozdíl mezi sourozenci

zrzinda
28. čer 2021

Ahoj! Chci se zeptat na názor těch, kteří mají dvě a více děti..
Řešíme s mužem, jaký je ideální věkový rozdíl mezi sourozenci. Máme teď 4mesicni miminko a tak nějak řešíme, kdy by bylo fajn začít zkoušet druhé. Je mi jasne, ze děti blízko sebe musí byt masakr, ale taky bych nechtěla rozdíl 4 a více let..
Jak to mate vy? Litovali jste někdy toho, jak jste se rozhodli? Je mi jasne, ze příroda si to naplanuje sama, ale stejně mě zajímá, jak to vidíte vy 🙂

fouskovi
28. čer 2021

My máme kluky od sebe 3,5 roku někdy my to přijde hodně ale vím že takhle je to ideální

jajulin
28. čer 2021

@zrzinda myslím, že neexistuje ideál pro všechny. je tam hrozně moc proměnných, které způsobí to, že u někoho to je v pohodě, zatímco jinde je ten samý věkový rozdíl masakr. My máme rozdíl mezi dětmi 22 měsíců, 3 a čtvrt a ještě jednou 3 a čtvrt. Nejlepší mi přijde těch 22 měsíců. Vůbec žádný masakr to nebyl, dvě nejstarší děti jsou vzorňáci od narození. Z mého pohledu je skoro jedno, jestli je rozdíl 15 měsíců nebo 3 a půl roku, každá varianta má své výhody a nevýhody. Sama za sebe bych nešla do rozdílu většího než těch 3 a půl roku.

areh
28. čer 2021

@zrzinda mám 2 roky a 10 m. A je to pecka! 3 letý dítě už je celkem samostatný, vydrží si hrát samo a podobně. Může chodit i do školky. Nechtěla bych to jinak. Za mě určitě ne menší věkový rozdíl.
Ale hodně záleží na konkrétních dětech. Ve finále se zvládne každý věkový rozdíl. Na všem jsou klady i zápory.

radkan91
28. čer 2021

@zrzinda My máme dva roky a jeden měsíc rozdíl. Za mě ten dvou až dvou a půl lety rozdíl ideal. Pod dva roky bych nešla, to musí být masakr. Rozdíl nad tři roky mi zase přijde až moc. Ale záleží na každém, každému vyhovuje něco jiného.

rnika
28. čer 2021

Každý rozdl má něco do sebe. U nás první dva kluky máme o rok. Třetí syn se narodil, když starším byly 4 a 3 roky. A Nakonec ve 2 letech třetího syna se nám narodil čtvrtý syn. Vždy to bylo super a nemůžu si na žádný rozestup stěžovat.

markii30
28. čer 2021

Já mám holky 5 let od sebe teďka čekáme třetí dalších 5 let a jsem velice spokojena , já osobně bych neměnila ☺️ nejstarší bude 10let , je to už velká pomocnice vše si už udělá sama a myslí i na ségru 🙂 . A teď se těší na bráchu jak mi bude pomáhat 🙂 . Mladší bude mít za 2 měsíce 5 let je to taky šikulka 😊🌺 Mě osobně takový věkový rozdíl moc vyhovuje 🙂 . To že si spolu hrát jako sourozenci nebudou když je tam takový rozdíl není tak uplne pravda starší si s mladší hraje a i kdyby tomu tak nebylo tak má každá plno kamarádek na hraní takže v tom je problém nejmenší .

95newmommy2020
28. čer 2021

Tak ono ne každý otěhotní na povel. :D Jinak je ideální 3 roky i podle expertu.

leilinka1234
28. čer 2021

Mám holky od sebe 2 roky a 3/4. Kdybych mohla vrátit čas, asi bych s druhým nečekala tak dlouho. Teď zpětně bych řekla, že rozdíl dva až dva a půl roku by u nás bylo ideál 🙂 ale ani takhle si neztěžuju. Je to fajn. Když se to podaří stihnout do těch tří let staršího, je to fajn 🙂

xvitko13
28. čer 2021

@zrzinda za mě je ideální rozdíl cca 2-3 roky 🙂když jsou od sebe děti třeba 5 let, tak trvá dlouho, než se trochu doženou na podobnou úroveň...moji bratři jsou od sebe o cca 6,5 let a v dětství si moc nepohráli. Ale teď v dospělosti si náramně rozumí, parťáci.

madbetka
28. čer 2021

Máme rozdíly 13m a 18m a vyhovuje nám to.
Nic jako ideální rozdíl podle mě neexistuje, každý má svá pro a proti 🙂

anet_98
28. čer 2021

@zrzinda chceme se začít snažit příští jaro, až malému bude rok a půl. Ideální mi přijde 2,5 roku rozdíl, protože nemáš doma dvě velikosti plen a starší dítě už je samostatnější. Hlavně chápe, proč musíš třeba kojit miminko nebo proč jsi 3 dny pryč. Každý, kdo má od sebe děti do 1,5 roku mi říkal, že je to masakr ty první měsíce.
Hlavně když si vzpomenu, jak jsem vypadala první 2 měsíce s novorozencem, tak potřebuju načerpat síly na druhé, kdyby bylo druhé přinejmenším stejné jako první syn 😅

jaja01k
28. čer 2021

@zrzinda My jsme chtěli malý věkový rozdíl, tak jsme s druhým nečekali a vyšel nám rozdíl 13 měsíců. Za mě ideál 🙂

85hanina
28. čer 2021

Pro kazdeho je to jine, nekomu vyhovuje, rok dva, nekomu 4 a vic... My chteli deti vekove blizko sebe, nechtela jsem mit dva "jedinacky" a mame kluky presne 2 roky od sebe 💙 za me tenhle vekovy rozdil je idealni, ikdyz ten cca prvni rok az rok a pul byl narocnejsi ☺️
Ted je klukum 4 a 2 roky a uz si spolu vyhraji, jsou to partaci a ja jsem rada, ze jsme se takto rozhodli a vyslo nam to 😉

madbetka
28. čer 2021

@anet_98 Mně to přišlo naopak. Děti jsou od sebe 13 a 18m a první měsíce to byla pohoda, sranda vždycky začala až ve chvíli, kdy se to nejmenší začalo pohybovat po prostoru 😀 Teď je jim necelé necelé 4r, 2r9m a 15m a tak trošku masakr je to až posledních pár měsíců 😀

marimanta
28. čer 2021

Ideální rozdíl neexistuje, zatím máme 4 děti a rozdíly mezi těmi po sobě jdoucími jsou 19 měsíců, 5 let, 2,5 roku a všechno má svoje klady a zápory...

jajulin
28. čer 2021

@madbetka přesně. Dokud bylo malé miminko, přišlo mi to mnohem méně náročné, než když se pak začalo pohybovat 🙂. Dvouleťák + ležící miminko v kočárku je luxus oproti tomu, co přišlo pak 🙂 .

j.a.n.i
28. čer 2021

Souhlasím, že ideální rozdíl neexistuje, já mám 2 roky a měsíc a vyhovuje mi to. Plus považuju za plus, že jsou obě děti ve stejném ročním období, takže jsem vlastně všechno využila.

veroniquecz
28. čer 2021

Máme rozdíl 6 let a naprosto nám to tak vyhovuje 👍👍

aspie83
28. čer 2021

@zrzinda Máme rozdíl 20 měsíců, neplánovaně 😁 mladšímu je teď 7,5 měsíce.. občas sice masakr, hlavně co mladší leze a obchází nábytek, ale je to mnohem lepší, než jsem čekala. Kluci se milujou a do budoucna to bude podle mě ještě lepší 😉 takže i když to bylo překvapení, tak jsem teď moc ráda 😊

nazka
28. čer 2021

@zrzinda my měli 3 roky a 3 měsíce a nemůžu to vynachválit. Starší už byla rozumná, chtěla pomáhat. A zas nejsou tak daleko, aby si nemohli spolu hrát..

zoyee
28. čer 2021

Záleží, jaký bude starší. Máme rozdíl necelé 4 roky, syn se narodil v dubnu a dcera bude mít 4 v červenci. U nás ideální, 2 roky a méně jsme nechtěli, plánovali jsme 2,5 - 3, ale nedařilo se. Zpětně jsem ráda, že nám to nešlo, ještě kolem 3 let zarlila na všechny okolo a teď je úplně skvělá. Bráchu miluje, pomáhá, nezarli. Taky jsem ráda, že už byla zvyklá ve školce. V tomhle věku už taky u ní nemusím řešit pleny, uceni na záchod, noční buzení...

veruuu_kubesovic
28. čer 2021

Mám věkový rozdíl mezi dětmi necelé 4roky (3roky a 8mesicu) a za mě IDEÁL 👍👍👍

leymea
28. čer 2021

Vzdycky jsem chtela deti od sebe 3 roky, videla jsem to jako idealni rozestup. Trvalo nam pres rok nez jsem poprve otehotnela, takze jsem nic neplanovala a v synovo asi 19 mesicich jsme si rekli, ze se zacneme snazit a nebudeme radeji cekat, kdyby to byl zase rok. Zadarilo se hned prvni cyklus, takze mame kluky od sebe necele 2 roky a 5 mesicu. Starsi syn vubec nezarlil, vsechno se krasne zvladalo, mladsi byl hodnoucke miminko, takze z meho pohledu to byla pohoda (pravda, ze mladsimu za chvili bude rok a pul a uz je to nekdy na nervy s obema 😀 ). Pod 2 roky bych nechtela, protoze to musi byt neskutecne narocny hlavne pro maminku, ale pro deti to musi byt super. Tata se strejdou jsou od sebe 11 mesicu, pro me neco nepredstavitelneho. Obdivuju babicku (a vlastne vsechny takove maminky), ze to zvladly ve zdravi 😀 ja bych radeji dvojcata nez rocni vekovy rozdil.

andelka
28. čer 2021

Ideální..pro koho a v jaké době,v jakém smyslu?
Mám první dvě necelé 2 roky od sebe a další po skoro 7 letech. Obojí má něco do sebe. Ty dva roky byl náročné na začátku, teď už je jim 9 a 11 a jsou jen výhody. Tak za mě bych ten ideální rozdíl viděla tak 2-3 roky.

lovemusicsun
28. čer 2021

Já jsem s bráchou o 17 měsíců, sama mám děti 2 roky od sebe. Větší rozdíl bych nechtěla.
Jinak říká se, že větší rozdíl je dobrý pro rodiče, menší pro děti..

cherie24
28. čer 2021

@zrzinda každý má ideál jinde. Já bych do toho i zahrnula to, jak žena zvládá těhotenství (nevolnosti, fyzička) a do jaké míry je muž schopný se zapojit. Švagrová má 3 roky, prý chtěla dřív i její manžel chtěl, ale on dost pracuje, tak nechali větší rozestup, aby to v klidu zvládala a nemusela fungovat na doraz. Jestli to všechno dobře dopadne, tak my budeme mít 2 a čtvrt roku rozdíl a popravdě, říkám si, že jsem to měla odložit. V prvním těhu mi bylo tak hrozně, že jsem šla na neschopenku a s malým dítětem si člověk jaksi neschopenku dát nemůže a hlavně malá ještě vůbec nechápe, proč je její mamka vyřazená. Doufám, že se nám to vynahradí, tím že budou fajn parťáci a nebude to teror i pak 🙏

volodka162
29. čer 2021

Asi bych se opakovala.....a u sebe. Mám 7 letého kluka, manžel chtěl už někde od jeho dvou let další dítě...já nechtěla, byly různé psychické i fyzické výkyvy, nechtěla jsem hned. No a už je mu 7 let a dítě nikde (dva neúspěchy) a přestávám věřit v zázrak sic mi je 34, ale ve 40 už dítě prostě nechci mít. Je mi jasné, že už nyní pokud by se povedlo, tak to budou jedináčci. Ale člověk míní a život mění. Uvidíme...asi bych to zakončila tak, že pokud nemá dotyčná problém s početím u prvního, tak bych volila ty 3 roky rozmezí.