Zdravím. Už jsme doma všichni zoufalí. Dcera, rok a půl, v noci chytá strašné hysteráky. Ona je celkově vztekle dítě, ale co se děje v noci, to je peklo. Začalo to před 14 dny, kdy jsem přestala kojit. Kojila jsem stejně už jen v noci, a dcera si že mě dělala víceméně jen dudlika. Když jsem takhle odstavovala syna, trvalo to dvě noci, než se to srovnalo, u dcery se to ne a ne zlomit. Večer už naštěstí normálně usne, vypije si mléko, chvilku se převaluje a spí. Ale jakmile se vzbudí, nastává apokalypsa. Řve, řve a řve. Položit se nenechá, sahat na sebe taky ne, do náručí ji nevezmu. Odtahuje se, mlátí mě, kope do mě. Manželovi se jí občas uložit podaří, mně vůbec. Už jsem i odešla a nechala ji vyřvat, zabralo to na jednu noc. Studená sprcha taky nepomáhá. Fakt už nevíme, co s ní. Uklidněte mě prosím někdo, že to přejde.
@scathy tohle mi syn dělal taky.myslela jsem,že noční děsy. Možná tam byly,ale víc ho trápily stipance. Teď pro změnu rýma. Leží na bříšku,spí a začne knourat,pak si stoupne a řve. Včerejší noc jsem ho měla hodinu na klíně,nenechal se uložit,i když v náručí spal...
@olga_ Tak u nás ten nejdelší noční hysterák ukončilo jemné pošplíchání studenou vodou a fungovalo to. On prostě ječí a ječí, ale ani se u toho nevzbudí.
@scathy Zkus pouvažovat, zda nemá nějaké změny či moc aktivit. U nás byly hysteráky nepravidelně celé letní prázdniny (u babi, venku pod stanem...), ale teď si uvědomuji, že co jsme zase doma, tak ani jeden (poslední někdy v první půlce srpna? nevím, další si nevybavím). A to přes den se vzteká mnohem víc a častěji než dřív 🙂.
A vlastně to taky bylo po ukončení kojení. A to jsem prosím ani neodstavovala - on se odstavil sám a kojit se nechtěl (do června jsem kojila večer, v případě potřeby v noci/k ránu a ráno, pak naráz hysterák, když jsem ho chtěla kojit).
Jo, ještě jsem si navykla mu večer dát na stolek u postýlky zbytek mlíka z večera. Ráno bývá vypito. A plus-minus tuším, kdy se tak budívá, tak když jdu k ránu na záchod, tak mu to mlíko rovnou nachystám a dám. Chce to mít pořádně vyvařenou a čistou flaštičku, pak to do rána vydrží (teď doma snad vedro nikdo nemá). Jo a nějaký kryt matrace, protože se napije a položí to, jak to přijde pod ruku 🙂. Případně když jsem mimo domov, tak s sebou tahám termosku, večer uvařím vodu, dám do termosky a pak jen zaliju prášek (třeba pod stanem to bylo fajn i kvůli tomu, že měl to pití pak i teplé). Naopak doma víc vydrží kravské (ale s vyvařenou a čistou flaškou se nekazí nic - dřív to vypije).
@merope obličej studenou vodou jsem ji taky párkrát omyla, protože z toho řvaní je pak celá unudlaná a rudá. Efekt minimální. 😒 Mléko jsem původně neměla v plánu dávat, ale před pár dny jsem ho na zkoušku koupila. Vyřešilo večerní usínání, už neřve, ale vypije si mléko, pak si lehne na mě a usne. Takže super. Ale v noci to prostě nefunguje. A to to mám připravené, voda v termosce, takže mléko mám hotové za pár vteřin. Ještě na ni platí manžel, že si ji vezme, něco ji vypráví, ale to je jak kdy. Když jsem s ní já, nepomáhá vůbec nic. Přijdu si jak totálně neschopná matka 🙈
To chce čas a nejsi neschopná matka
Zjevne jeste sama nabyla na odstaveni pripravena. Vzpominam si, ze okolo 18 mesicu dceri rostly stolicky a byla na prsu celou noc. Nemelo smysl to menit, dokud sama nebyla pripravena vecerni a nocni kojeni zrusit.
@scathy Studenou sprchu na tak malý dítě??? Jsi normální?????? 😡
@klokanka31 ne, nejsem. Jsem hnusná sadistická matka. Chudák moje dítě, že jo. Příště ho nechám řvát ještě další hodinu a třeba se urve do bezvědomí. Taky řešení.
@scathy náš syn byl to samé...řekla bych i ve stejném věku, možná to začalo i dřív... definitivně ho to pustilo až když dostal pořádně rozum...tak 2,5 roku cca. Taky jsem to přikládala nočním děsům, dělat se s tím moc nedá. Zkoušeli jsme kde co a nakonec jsme ho prostě nechali být... Ječel klidně půl hodiny...možná že i dýl... Nechtěl nic... Všechno špatně. A taky při záchvatu skončil párkrát ve vaně. Dávala jsem mu na noc sirup Sedalie a dostával pyridoxin na dozrávání nervové soustavy, rybí tuk dávám dodnes.
Teď jsou mu 4 a už je úplně v pohodě... Takže nevěš hlavu... Nejsi špatná matka, to vůbec ne... A jestli tě někdo soudí, za to, že necháš dítě řvát nebo mu dáš sprchu, tak evidentně vůbec neví o co jde a jak to vypadá...
@puhelin tady nejde o pohodlí. Dcera je prostě vztekle dítě a je schopna prořvat půl dne. Kvůli takovým věcem, jako že nesmí kreslit na zeď, nebo že si brácha sedne vedle ní, a ona na to zrovna nemá náladu. Nebo se jí spadne hračka. Kolikrát to jsou fakt kraviny a následuje klidně i půl hodiny řevu, kdy s ní neuděláme nikdo nic. Takže to prostě ignoruju. Ale když po hodině už sotva dýchala, tak jsem musela zakročit. Radost z toho taky nemám, věřte mi. Ale alespoň se uklidnila.
@majsina díky za uklidnění! U ní to začalo někdy v cca roce, možná dříve. Řve každou chvilku, teď to začalo i v noci. Chtěla jsem kojit déle, ale fakt už jsem nezvládla mít dítě na prsu nonstop celou noc. Od syn takovéhle scény vůbec neznám. Jako ano, taky uměl řvát, ale po chvilce toho nechal. Takže jste to řešili s doktorkou, že dostal léky?
@scathy Ja mam taky vztekle dite, ale ignorovat bych ji nemohla. Spis se snazime dojit k tomu, aby vztek nenastal. Rika mi, proc se nastvala a dochazime postupne k tomu, jak se toho vyvarovat. Nikdy se deti nevztekaji bezduvodne. Ani my dospeli ne.
Neumim si predstavit, kdyby me nekdo pri vztekani polil vodou. Me by to navztekalo je jeste vic, rozhodne neuklidnilo. Leda bych se bala o svuj zivot, pak mozna.
Jestli vite, ze ji kojeni uklidni, proc ji jeste vic pridelavate trapeni? I sobe, kdyz pisete, ze z te situace nemate radost.
@puhelin aby vztek nenastal, musela bych ji dovolit úplně všechno, co si zrovna zamane a být ji za zadkem 24 hodin denně. Opravdu si nenechám zdemolovat barák a mám ještě jedno dítě, kterému se taky musím věnovat. Tohle prostě není řešení. Kojit už nebudu, jak jsem psala, fyzicky to nedávám.
@puhelin to jsou prostě takové situace, jako že si vezme hračku a začne s ní mlátit to akvária. Tak ji v klidu vysvětlím, že to dělat nemůže. Pochopí, dělat to přestane, ale následuje půl hodinový záchvat vzteku, kdy se na ni nemůžu ani podívat, jinak řve víc. Co mám v tu chvíli dělat, mám ji nechat to akvárium rozmlátit? Nebo mám rybičky někomu věnovat? To přece není řešení 🤷
@scathy Potrebuje se vztekat, to je jedno kvuli cemu. Taky bych ji nenechala rozmlatit barak.. Nektere deti si proste zaminku ke vzteku vzdy najdou, emoce musi ven. O to aby vztek nenastal bych se nepokousela.. Jestli ji sprcha pomohla v nejhorsim se uklidnit, tak mi to dava smysl. S kojenim v noci neporadim, sama kojim dceru 20M a jsem z toho uz vycerpana, minimalne desetkrat za noc se budi. Ale prave se bojim hysteraku v noci kdybych ji zkusila odstavit takze kojim dal :/
@jednaholkaa taky jsem chtěla vydržet co nejdéle. Jenže přes bolest už to nešlo dál. Držela jsem se zuby nehty 14 dní, ale už jsem to nedávala ani psychicky. Hlavně si myslím, že u holky by asi bylo jedno, jestli jsem kojení ukončila teď, nebo za tři měsíce. Nejspíš by to vypadalo stejně.
@scathy my jsme byli sledování na neurologii kvůli šílenému porodu...tyhle děsy jsme snad s nikým ani neřešili. Na neuru jsme "vyfasovali" jen ten pyridoxin...1/2 tbl denně ne přímo na tyhle problémy, ale měl jako dítě takové jak kdyby třesy... Ale je to normálně vitamin B volně prodejný... Rybí tuk dávám na imunitu, ale je právě dobrý taky na nervicky a Sedalie je homeopatikum na zklidnění... Takže léky jako takové to nejsou. Syn byl taky vzteklý a uřvaný i přes den, ne snad že by se něčeho dožadoval...ale prostě to bylo uřvané dítě. V ty noci kdy předváděl ty "děsy" to už absolutně nemělo co dělat s tím, že by něčeho chtěl dosáhnout... To byla prostě asi ta nervová soustava přetížená a s tím jak neměl rozum, neuměl s tím naložit... Ale dělat se s tím prostě nic nedalo... Uklidnit se nedal, muselo to přejít samo. Bylo to strašný a úplně chápu, jak ti je. Ale buď v klidu...z našeho šíleného nerváka vyrostl nakonec milouš k zulíbání 🙂
@scathy No tak strčit dítě pod studenou sprchu, taky by mohlo mít teplotní šok. Bych chtěla vidět tebe, jak si vlezeš do studený sprchy. Uklidnit se dá taky jinak - nosit v náručí, povídat, zpívat, houpat...
@klokanka31 nedá. Vždyť to píšu výše. Nemůžu se na ni ani podívat, ani promluvit, do náruče se vzít nenechá. Akorát začne ječet víc. 🤷
@puhelin Nevím, zda jsi viděla opravdu dlouhodobý křik dítěte. Mně fakt přišlo, že když ho má v noci, tak se v podstatě ani neprobudí. Ve dne když má hysterický záchvat, tak je odpojená jakási část mozku (nejsem doktor, podrobnosti něchtějte), je to opět vidět. Dítě je opravdu "zaseklé". To v danou chvíli není o tom, že by ho něco trápilo.
V principu celý problém je nezralost nervové soustavy, když oni fakt nejsou schopní některé věci zpracovat.
@majsina Díky za tip, že Pyridoxin je na dozrání nervové soustavy. Drobek ho bral od narození do cca 6 měsíců, pak doktorka říkala, že může vysadit, možná na čase ho zase brát. Jinak jsme měli normální dospělácký, drtila jsem mu to do trošky tekutiny. Tuším bral 1/2 tablety ráno a 1/2 tablety večer. Je to volně prodejné v lékárně, jeden tuším od zentivy, dražší, líp se drtí, pak generikum, které je levnější, ale má tvrdší tablety.
@scathy Pár "teorií" (každé dítě je jiné, tak kdo ví, jak to bude fungovat):
- když je unavený, je to děs a šup do postele, nic jiného nepomůže
- je potřeba držet opravdu pevné mantinely, jakmile si myslí, že to může být jinak, tak je problém (s chlapem zametá míň než se mnou, hysteráky v kočáru a běhání po tramvaji jsem eliminovala pevnými kšíry - když ví, že z kočáru prostě nesleze, tak je klidnější a naopak v nich může poskakovat po kočáru a já vím, že nesletí)
- někdo říká, že pomáhá pořádně objímat, nevím, snažím se, funguje všelijak
No a pak to chce asi něco na vlastní nervy - já prostě občas stojím, koukám na něj a opakuji si "nezralá nervová soustava". Trošku to pomáhá 😀. Držím pěsti.
Proboha baby, nastuduje si pořádně ty nocni děsy! Proč vznikají, jak se to projevuje.
Zakladatelko, podle popisu tvá dcera trpí na noční děsy. Nauč se s tím pracovat. Podle chování tvé dcery neumíš s batoletem komunikovat - proto ten vztek přes den kvůli každé kravine. Vyhledej dětského psychologa, aby ti poradil, jak v určitých situacích postupovat, hledej literaturu! Nehledej chybu u dítěte, ale u sebe. Je to těžké sama sobě přiznat, že něco neumím a je lehké označit dítě, za to "vadné". Pracuj na sobě, jinak se v jejich 3 letech po nástupu do školky a pak v pubertě zblaznis!
@scathy Chápu dobře, že jste ji v noci hodili pod studenou sprchu?! Chce to prostě čas, očividně na odstav nebyla připravená a dává to takto najevo, nebo jsou to prostě noční běsy a tam (nám) vždy nejvíc pomohlo, když jsme prostě byli u ní a v podstatě nic nedělali, ale byli u ní jako podpora. Po nějaké době si většinou řekla, že chce na ruce.