Ahoj, potřebuju poradit/uklidnit. Mám 2-letou dcerku, začíná období “já sama” a vztekání. Vždycky se ale povztekala jen chvíli a nechala se něčím uklidnit. Jenže teď jsme na dovolené a to, co tady vyvádí, mě přivádí k šílenství (hlavně teda manžela). Nešla jí zapnout mikina, a tak jí to rozčílilo, že se 10 min válela po zemi, kopala kolem sebe, hystericky řvala, prohybala se, nešla vůbec utišit. Pak včera večer, asi se jí něco zdálo, probudila se se stejným hysterákem, utišil ji až manžel hlazením po zádech. No a teď ráno jsem si dovolila vzít jí prso, protože mě to někdy už docela dost bolí (26tt) a spustila zase takový hysterák, že jsem jí po 10min musela to prso vrátit (s napučeným čumákem manžela, že si vedu svou). Jsem z toho zoufalá, vůbec nevím, co to do ní vjíždí 😪 Hlavně snad ani před porodem neodstavim, když bude takhle vyvádět 😭😭 Čekala jsem období vzteku, ale tohle? Vůbec jí tak neznám... Jak to bylo u vás? A zabralo něco? Domlouvání typu Nevýchova je k ničemu, to dítě mě v tu chvílu vůbec nevnímá
@aneta_v taky máme hysteráka, řve třeba hodinu, až z toho chraptí. Dupe, hlavičkou opatrně mlátí o zem, prohýbá se ...odstrkuje mě, mlátí ručičkama tak, že mi taky nějaká přiletí.... naposledy to bylo kvůli spánku předpředevčírem... bylo to tak vysilující, že jsem se třásla, tak jsem se rozhodla tomu předcházet.... takže, když vidím, že se k tomu schyluje.... dřepnu k němu na bobek a jsem extrémně sladká, začnu dělat blbosti, jakože ho lechtat, prdět na bříško, rozesmávat tak, že se rozchechtá....zatím to funguje....do obchodů ho moc neberu ... protože byla kolikrát ostuda... budou mu na konci srpna 2. Že bude vztekloun na to ukazovalo od miminka... vždycky období, které přešlo... teď ale co začal předvádět je extrém extrémů. Nevím, jestli to, co dělám je výchovné...jestli by bylo lepší neustoupit.... ale po posledním výstupu mám opravdu strach, že kdybych hrála přísnou a neústupnou, tak z toho snad bude mít škody na mozku...
Se zachvaty vzteku mam prebohate zkusenosti. Dokonce i ted, kdyz je klukum 4,5 a 6 let. Starsi kolem 1-3 roku veku dokonce obcas vystrihnul takovy, ze ktereho prestal dychat a modral (afektivni apnoe). S vekem se to ale lepsi, a kdyby ho neustale nevytacel bracha, uz by se asi skoro nevztekal. Mladsiho jeste v jeho veku vytoci do vrtule to, ze mu napr. nejde obliknout ponozka. Casem jsem se neuveritelne obrnila, a uz me fakt jen tak neco nerozhazi. At si rve, kdyz ho to bavi. Ja odchazim a necham ho, az to prejde. Jedina rada proste je VYTRVAT. Kdyz neco zakazu nebo po prckovi chci, tak necouvnout. Oni jsou hrozne vycurani a velice brzy zjisti, jak na mamku, a vedi, co ji zlomi 😀. Takze stat si za svym. Samozrejme kdyz to jde, snazim se s nima debatovat, dojit ke kompromisu, predchazet situacim, kdy vim, ze nastane problem, ale taky jsou situace, kdy potrebuju, aby poslechli bez debat a hned (napr. pri prechazeni silnice, nebo kdyz jdeme na kola, apod.).
Kazdopadne ti radim, obrn se a neber si to moc k srdci. Je to vyvojova faze, prcek si jeste neumi poradit a navalem emoci, a takhle je ventiluje. Pravdepodobne bude hur. Odstavila bych ji urcite jeste pred porodem a to co nejdriv. Pokud nechces kojit tandem, bude to brat jako krivdu vuci sourozenci a ponese to jeste hur...
Snad jsem te trochu potesila, ze v tom nejsi sama 😉
Někde jsem četla (nebo to bylo video), že jak tu maminku začala bolet prsa od kousanců, tak je zalepila náplastí a řekla, že má bobino, že jí to bolí, takže teď se kojit nebude. Dítě to respektovalo a pak si na prso ani nevzpomnělo...
To je normalni v tomhle veku plus ji "nepridalo" to tehotenstvi. Deti prichod sourozence takto nekdy prozivaji.
@krupka3 já jsem se na ní snažila mluvit, že jí pomůžu, že jí to ukážu a zkusí sama apod, ale vůbec mě nevnímala. Jj vím, že doba pro odstav není ideální, ale líp mi to nevyšlo a dvě naráz kojit nechci 😪 Navíc pořád kroutí druhou bradavkou a to je někdy fakt bolest 😭 já neustupuju, ale manžel je na tohle hroznej, než aby byla scéna, tak by radši panáčkoval na hlavě....
@barumrallyebum to už mi taky někdo říkal. Já vím, že je to pro ni teď asi těžký, pro mě taky 😔😔 Navíc jak má manžel svoje super rady typu “tak jí to prso dej, vždyť vidíš, co dělá” nebo “dělej s ní něco, třeba jí dej prso, hlavně, ať je klid”, tak mi to moc nepomáhá....
vsechno zacina u dospeleho, ty se musis rozhodnout a pak za tim stat... bud te to boli a tudiz nedas i pres vztek/krik a vydrzis... nebo povolis a dite si spoji ,,budu se vztekat =dostanu co chci ,, a mas problem... jsou to chytre opicky a toto si velmi rychle osvoji, staci jim jednou ustoupit a uz budete bojovat... preju hodne sil pri zvladani🙂
@aneta_v
ja bych v situaci s prsem neustoupila,rekla bych,ze mas bebi a nejde to.pokud ustoupis tak je jasne,ze bude pokracovat v hysteraku protoze docili ceho chce.
@aneta_v Ono to predchazeni taky neni top reseni... zkus v utery mrknout na webinar Nevychovy, je zrovna o tomhle problemu... nerikam, ze to hned vyresi tvou situaci, ale nekdy uklidni i jen to, ze v tom nejsi sama ❤
@zelenaesmolda ja taky ne, ale jak jsme na dovolene a manzel nalehal, hlavne, at je klid, tak jsem povolila 😔 Spis me prekvapilo, ze spustila takovy hysterak, vzdycky se vztekala, kdyz jsem ji vzala prso, ale ne tak hystericky
@anuliinka2013 na Nevychovu jsem koukala, ale jak jsem psala, ona v tom zachvatu vubec nevnima
@aneta_v
tak v zachvatu nevnima nikdo,ani dospely.
@zelenaesmolda ja se nedivim, ale ze proste nelze aplikovat Nevychovu a domlouvani, resp. ja teda nevim jak 😔
@aneta_v
tak asi to fakt nebude na kazde dite platit,nebo to proste kazdy rodic neumi podat.tezko rict.ja bych to zkousela dal,treba to jednou ucinkovat zacne 🙂
@aneta_v stalo se mi něco podobného a přesně, jak píšeš, v tu chvíli vůbec nevnímá okolí. Je skoro jako v horečce, nedokáže zaostřit zrak, natož aby se s ní dalo v klidu domluvit, čili nepomůže vlastně nic. Jsme v tom ale spolu (i když je to třeba proto, že jí něco nedovolím), říkám jí, že jí mám ráda, že vidím, co prožívá a že je mi to líto. Asi to pomáhá, ale ne tak, aby se najednou uklidnila. A nedoporučuji to opakovat stále dokola, protože mi přijde, že to nikam nevede.
Pokud takhle začne, protože jí nejde zapnout mikina a dostane se do toho "amoku", tak fakt nic rozumného nepomůže. Co bych ti poradila a co funguje mně, je, že vezmu nějakou hračku, plyšáka, pastelku, klidně bych vzala kus oblečení, co je prostě po ruce... a dělám, jakože to mluví - tedy odpoutání pozornosti. U nás je to totiž nakonec vždy stejné, ať to trvá malou chvilku, nebo pláče půl hodiny, nakonec se nějak uklidní, často potom z vyčerpání usne (stalo se to zatím vždy, když byla hodně unavená) a když si o tom potom spolu povídáme, tak se dokážeme domluvit.
Co se týče kojení, také jsem dlouho kojila. Malá byla závislák spíš psychický, než že by doopravdy pila, ale mně už to taky vadilo. A to je základní pravidlo, musí to vyhovovat vám oběma. Taky jsme si o tom povídaly, že už nebude dostávat mlíčko, že si jen lehneme a přitulíme se, nebo si budeme číst nebo poslouchat hudbu, co tě napadne. Ale večer už s tím tak nadšeně nesouhlasila, jako přes den :D Moje malá třeba miluje vyprávění, co jsme ten den dělaly... Škoda, že nemáš podporu partnera. Vzpomínám si, že porodní asistentka na sezeních pro těhulky dokonce říkala, že někdy je potřeba, aby maminka na pár dní odjela. Věřím, že to často děti zvládnou líp, než když tam jsi, ale nechceš dát. Taky znám maminky, jejichž děti měly k prsu silný vztah, ale vytrvaly jeden nebo dva dny (a noci) a byly překvapené, že to stačilo. Přeju, ať to zvládnete co nejlépe!
@jansovad díky za podporu. Já se taky snažím být s ní, mluvím na ní nebo u ní jen tak sedím a koukám. Začala se mi takhle hystericky i v noci budit, otevře oči a začne sebou mlátit... i přemýšlím, jestli toho teď na ní neni přes léto moc, pořád někde jsme, je tam hodně lidí. Ač je společenská, tak možná potřebuje i svůj klid, který teď moc nemá.... do toho jí možná trápí zuby....
odstavovat beze mě se mi nechce, mám pocit, že bych ji zradila. Zkusím zalepit bradavky s tím, že mám bebí a uvidíme. Večerního kojení se podle mě vzdá bez problémů, bojím se toho ranního, kdy má potřebu se na prsu dospávat...
@aneta_v rozumím, je to hlavně na tobě a pokud ještě váháš, nejsi rozhodnutá..
možná trochu pomůže tohle http://www.kojeni.cz/odborne-clanky/navod-postu...
@aneta_v Jojo, je to normalni a budete to muset zvladnout. Za sebe doporucuji uznavat emoce (chapu, ze te to nastvalo), ale byt opravdu dusledni, oba dva (chapu, ze te to nastvalo, ale nepreju si, abys tam chodila/tohle delala,...). Dite ze sebe ten stres z te situace (ktery ono zaziva, at se vam to zda jako sebevetsi banalita) vyplace nebo vyvzteka, a muzete pokracovat dal. Nejhorsi ze vseho je to, kdyz se dite zacne vztekat, a clovek na zaklade toho zmeni sve rozhodnuti, ktere predtim diteti rekl. Nebo to, kdyz ho za ten vztek zacnete trestat a ono si to bude muset vse nechavat uvnitr a trpet v tichosti. To nastavuje vzorec na cely zivot. Pokud se ji nepodari zapnout bunda a zacne se vztekat, tak se k ni proste sehnout a zeptat se, jestli s tim chce pomoct, nebo ji motivovat aby to zkusila znovu, ze verite, ze se ji to podari... Mam dceru 2r8m, je to s ni misty dost drsne, navic se nam pred 2m narodila druha, tak sestinedeli byl dost ocistec... Ale ted uz se to nastesti se starsi vraci trosku do starych koleji. Jinak na odstav sis vybrala asi to nejhorsi obdobi, budes to podle me muset utnout kompletne a hned, a nebo to uz nechat jak to je. Mne se starsi kojila cca do zacatku 8.m, pak uz sama prestala chtit, a ja aktivne nenabizela, bylo ji skoro 2,5 roku.