Hypersensitivní děti. Máte zkušenosti, rady?

rehakpa
13. zář 2024

Dobrý den,

Chtěla bych poprosit o radu. Mám 4letou dceru,která je hypersensitivni dítě a to v mnoha věcech. Aktuálně největší problém je oblékání. Nesnese dlouhé kalhoty a to je vzhledem k počasí problém. Nesnese ponozky, material, střihy. Nosila minuly rok do školky asi 3je leginy pořad dokola. Nevím jak na ni,jak ji pomoci. Napadlo mě koupit speciální práci gel,ale to nevyřeší ten problém se strihem. Každý den si večer chystá oblečení, ale ráno nastane klasická situace,kdy ji vše vadí. Doprovází to šílené scény breku,křiku a zoufalství. Prosím o radu či zkušenost nějaké maminky, co zaživa to same.

jinajanna
13. zář 2024

Nemám radu, ale pochopení. Naší už je 8 a je to to stejný. Koupila jsem dvacatery kalhotky než jsem zjistila který akceptuje. Legíny momentálně jen jedny, koupila jsem teda patery ty stejný a ze dvou udělala na léto kraťasy. Celý léto chodila v zimních botech, protože prostě jiný jí nesedly, a že jsem dělala co se dalo. Nechce se česat, nedejbože stříhat. Jednou jsem ji tajně ustříhla konečky a ona si do krve rozdrbala záda, jak ji ty ostrý konce vlasů štvaly.

rehakpa
autor
13. zář 2024

@jinajanna zkoušela sem s ni navštívit i dětského psychologa,ale to jsou takové univerzální rady:/ někdy jsem zoufalá a díky tomu na ni zla:( nejhorší jsou ty rána,kdy člověk spěchá…

rehakpa
autor
13. zář 2024

@jinajanna ještě se chci zeptat..jak třeba ji presvedcite,aby si je oblékla? Jednou ji některé leginy nevadí a jindy je nesnese. Neumím s asi komunikovat..je to dáno nejspíš výchovou,kterou jsem měla sama. Proste po ni něco vyžaduji a čekám,ze to tak bude. Snažím se ji přizpůsobit ve vsem i v jídle je problém,nesnese změny..

daasqua
13. zář 2024

Co zkusit nějakou neurovyvojovou stimulaci a podobně? Případně může mít nezaniklé primární reflexy (hlavně Moorův). Třeba by to aspoň trochu pomohlo, i když to asi celou hypersenzitivitu nevyřeší. (Já jsem něco podobného u dcery řešila, je taky dost citlivá, ale zas jinak, a zlepšilo se to. V dotazníku, který jsme tam měli, byly i otázky ohledně oblečení apod, takže třeba na to nějaká pomoc je.)

jinajanna
13. zář 2024

@rehakpa No takhle, ona je dost chytra, takze vi, ze proste do skoly musi, takze nakonec se oblikne. Ale realne kdyby si ted vzala kratasy, tak s tim nehnu. Kdyz jdeme ven a ona nechce? Proste nezmuzu nic, ano, obcas vybuchnu a narvu na ni leginy co mela vcera, ona breci a za hodinu mi rekne ze ji skrabe cedulka (vcera neskrabala). Nebo dojedeme nekam autem a ona si lehne vedle auta ze nikam nejde. Nikdy nevim co bude za hodinu. Jidlo to stejny, napsala bych 20 jidel ktery vetsinou ji. Vic ani prd. Ta tvoje je jeste malinka, tak ta komunikace je jeste horsi. My uz o tom mluvime, rikam ji, ze ji chapu, ale at pochopi ona me, ze mym ukolem je ji zivit a satit. Je to boj a kdo nezazil, nepochopi, mysli si, ze jsou to nevychovanci.

ada22
13. zář 2024

Jeden čas jsem kupovala ponožky z Lindex. Měly minimum švů bez obrázků, ale už je to šest let zpátky.

cilkat
13. zář 2024

Tohle není pro psychologa, ale pro ergoterapeuta. Spíš než tu neurovývojovou terapii / stimulaci (rozdíl je vlastně jen ve způsobu vedení, ne v principu terapie), bych doporučila smyslovou integraci. ... velmi pravděpodobně si budete muset terapii zaplatit, ale většinou se to vyplatí. (pokud jste na facebooku, doporučuju na hledání těhle terapií kouknout do supiny "rodiče dětí s vývojovou disfazií" a to i v případě, že dcera nemá problém s mluvením.)

sahrazad1
14. zář 2024

A není Asperger ? Ti bývají takto precitliveli .

piskle89
14. zář 2024

mám doma také citlivku a je to tak, jak píše @daasqua !! Velmi často jde o přetrvávající primární reflexy, blokádu v těle…my jezdíme na ergoterapii, fyzioterapii. Teď jsme zkusili osteodynamiku. U nás je hlavní problém jídlo. Oblečení je to nejmenší. Ale jídlo, to je brutální.
@cilkat přesně tak! Ergoterapie

piskle89
14. zář 2024

Myslím jako, že oblečení je u nás to nejmenší.
Každé to ditko řeší něco jiného.
Vím, jaké to je. Náročné. Těžko vysvetlitelne pro okolí…ne, nejsou to autisti. Jsou fakt v pohodě, normální, jen…

daasqua
14. zář 2024

@piskle89 Nám se to dost spravilo. Nevím, zda opravdu tím cvičením nebo postupně dozrála nervová soustava, ale je to lepší než před půlrokem, kdy jsme začínaly. Primární reflexy měla jen trošku, cvičily jsme mimo jiné i na ten Moorův. Vždy se snadno vylekala, neměla ráda hluk, moc podnětů, specifické povrchy (i jídla), radši bývala svlečená (ale ne zas tak extrémně, s oblékáním zas tolik problémy nebyl)... Do toho jsme měli Benaudiru (poslechová cvičení) a odblokování blokád, které jsem ani netušila, že tam jsou (vždy byla velmi šikovná na hrubou motoriku, brzy chodila, brzy na čemkoli jezdila a byla obratná...). Takže nakonec toho bylo víc a stálo to dost peněz, ale to jsem očekávala, chce to celistvý přístup. Asi vždy bude citlivější než ostatní (to já taky byla), je i hodně empatická, takže to bude už povaha. Ale ta přecitlivělost se velmi výrazně zlepšila.

prejeta_zaba
14. zář 2024

@piskle89 můžu se zeptat k těm terapiím, s jak starým dítětem? A jaký to má třeba v tom jídle progres? My jsme zkoušeli kde co, už má i vek na to, aby o tom dokázal mluvit a jídlo je do teď nepřekonatelný problém. 🤷‍♀️

jinajanna
14. zář 2024

@cilkat
@piskle89
@daasqua
Můžu se reálně zeptat, jak se k ergoterapii dostanu? Stačí někam zavolat a říct že mám hypersenzitivní dítě a chtěla bych poprosit o konzultaci? Úplně vidím jak madam protočí panenky že nikam nejde a nic cvičit nebude...

daasqua
14. zář 2024

@jinajanna My jednoduše zavolali a objednali se (měli termín asi za měsíc a něco). Doma jsem vyplnila jejich dotazník o dítěti - podrobný, ptají se třeba na různé problémy zda ano či ne (např. zda je dítě citlivé na různé oblečení, zda je vybíravé v jídle, zda vráží do rohů, jak spí, zda nemá problémy s řečí, zda chvíli neposedí, zda se nedělá špatně v autě...). Pak se ještě zeptala na pár věcí na místě a pak dítě ještě cca 20 min prohlédla (beze mne, zkoušela ty reflexy a další věci). Cvičení se snaží dělat zábavné (na jeden reflex třeba zvedat prsty u nohou kuličky a pouštět je do misky, na jiný třeba dělat "mrtvého brouka" na zádech, občas něco masírovat...může tam být cokoli různého, je to na míru). Dceři bylo necelých 6, když jsme začaly, neměla problém to "cvičit". My měli tedy na potlačení primárních reflexu a neurovyvojovku+smyslovou integraci. Ergoterapie nevím, v čem se liší. Cvičí se každý den, nám to trvalo tak 10 minut. Za měsíc kontrola a úprava cviků třeba na těžší. My měli naráz asi 6 cviků, protože dcera v poho spolupracovala a šlo jí to. A za cca 4 měsíce jsme měly hotovo.

rehakpa
autor
15. zář 2024

@daasqua mohu se zeptat, zda je nějaký přehled odborníků,kdo tyto terapie dela?

daasqua
15. zář 2024

@rehakpa
Našla jsem jeden seznam u paní Volemanové, která je asi největší odborník, kdyžtak mohou ostatní doplnit:
https://www.cortexacademy.cz/kontaktni-udaje/ce...
Mně logopedka doporučila i jedno centrum mimo seznam (Centrum rozvoje děti Podkova na Praze 4), protože tam dělají i Benaudiru (což vy asi nepotřebujete, ale my ano).

cilkat
15. zář 2024

@jinajanna My šli přes soukromé zařízení (Play-si). Napsala jsem jim email, popsala problémy u syna... Oni mi odepsali, že mají momentálně plno, ale pokud chci, tak nás napíší na pořadník. ... Zároveň zpětně vím, že prostě z popisu rovnou odhadli, kterou terapii a tudíž i na kterého terapeuta bude čekat. Půl roku na to zavolali, jestli zájem stále platí a že pokud ano, tak v tnehle čas v "ordinaci". ... Dotyčná "ordinace" je vzásadě velká, specializovaná herna/tělocvična. Terapeutka si nás rovnou vzala dál, začala si se synem "hrát" ... a asi po hodině to zhodnotila a dohodli jsme se, jak budeme pokračovat. (My šli vzásadě cestou neurovývojové terapie, takže během toho "hraní" si u něj prostě otestovala primární reflexy a zároveň to, nakolik je s ní schopný a ochotný spolupracovat.)

piskle89
17. zář 2024

@daasqua Ano! Naprosto souhlasím. Chce to komplexni přístup. Teď jsem se ještě dostala k metodě EFT a kineziologii. Mám zkušenost už z dřívějška u sebe, zkusím teď taky nejdříve pracovat se sebou a uvidíme.
@prejeta_zaba Synovi je 6 let, teď čerstvé školák. Ptala jsem se na ergoterapii od kolika let chodit. Bylo mi řečeno, že musí spolupracovat, zhruba od 3-4 let. Asi záleží. Jezdíme od 5,5. Ale cvicime od 5 let (propojování hemisfer atd.). Jinak s jídlem progres minimální. Ale ostatní věci se dost srovnaly - vztek, pocuravani v noci atd. A sama vidím, ze ty reflexy jsou pryč
@jinajanna mě na to navedla logopedka. Ať zkusím dětskou ergoterapii. Pro nás nejblíž je Praha. Tam jsou asi tři centra. Spolu s ergo tam je i fyzio.

piskle89
17. zář 2024

Jinak jsme to měli stejně. Nejprve dotazník. Potom zhruba hodina hraní - vyšetření (hlavně na ty reflexy, motorika Hrubá a jemná, spolupráce, komunikace atd.) A zhodnotila, ze neurovyvoj.neni potřeba. Ale co vím od kamarádky, která se synem dělá, tak je to hodně podobné. Cvičíme cviky na odstranění reflexů, na posílení středu těla, cvicime na propojení hemisfer..zpočátku dělali různé cviky v houpačce, balancni atd. Syn na ergo jezdí moc rád. Občas chodí do snoezelen místnosti, občas si hrají s různými materiály.
Normálně by se mělo jezdit každý týden. Což nejsme schopni kvůli vzdálenosti i financím. Takže jsme jezdili co 2-3 týdny. Teď jsme měli dlouhou pauzu. A budeme jezdit co 3-4 týdny. Plus doma samozřejmě cvicime.
Jak říkám, s jídlem to nehnulo. Zatím. Ale tam bude asi blokáda i jinde…ale třeba po odblokování krku mi na měsíc dali úplně jiné dítě, vyklidnene.

piskle89
17. zář 2024

A protože jsem zjistila, ze pojem přetrvávající primární reflexy, hypersenzitivni děti, ergoterapie..je cizi pojem i pro pediatry, tak jsem se rozhodla udělat u nás trochu osvětu alespoň pro učitelky MŠ a ZŠ a dělám na to téma minikonferenci. Protože ne, nejsou to autisti. Ne, nejsou rozmazlený. Ne, i když ho budu nutit, jist nebude. Ty otázky, obhajování…a mám tu možnost tu osvětu udělat, tak jsem do toho šla 😃

daasqua
17. zář 2024

@piskle89 Já mám pocit, že třeba ani někteří fyzioterapeutové to neznají... S dcerou jsem chodila ve 2-3m k fyzio (nechtěla pást), tam jsme sice něco cvičily, ale třeba na blokády se nikdo nepodíval. Ani jiná (prý renomovaná) fyzio doktorka v jejích 12m na poslední kontrole nic neviděla, jen slabší břišní svaly, na které nic nedala. A my teď konečně v 6 letech na břišní svaly něco zacvičily, zlepšil se jí tím postoj těla. Blokádu jsme zjistili díky Benaudiře (šílený, jak je to propojený, sluch s páteří). Pan fyzioterapeut blokády hned našel, prokřupal a plno věcí se zlepšilo. Takže já třeba 6 let žila v tom, že dcera žádné blokády nemá (sportovala mírně nadprůměrně). Nějaké primární reflexy a podobně, to už by ty první doktorky rozhodně neznaly 😀 Naše pediatra taky ne, říkala, že je zdravá a šikovná a že nikde nic nevidí. A na ORL slovo Benaudira taky slyšely poprvé (možná to berou jako šarlatánství, ale ani nikde to slovo prý neslyšely).