Ahoj holky, když dcera byla miminko, tak nespala vůbec, pak v přelomu roku až do 3 let to bylo ok.. a teď 4 roky a strašný, jedním slovem katastrofa.
Vstává kolem 7 hod ráno a jako vydrží mi než usne třeba do půlnoci s přehledem, za boha nechce spát.
Myslela jsem si, že je to přetažením, tak třeba po obědě šla kolikrát na chvíli spinkat (šílený boj jí uspat) a to mi pak v noci usnula až tak po 1,2 hodině. Vubec ale vubec nechce spát, uspávání nám zabírá minimálně hodinu.
Příklad - dnes vstala v 8:30 - byly jsme venku se vyblbnout, pak hraní doma a zkusila jsem ji nějak na tu 12-13 hod dát spát (nic ležela neusnula) zkusila jsem to protáhnout až do 14 hod, zda nezabere a absolutně nic. Máme ted 23:30 a ona stále nespí a to už jsem ji milionkrát uspávala.
Já už fakt nevim. A hlavně čím dyl jde spát, tím dřív vstává zejo..🤣 jsem už hotova.
Nevim co už s ni😭
Je to jasná sova. Dítě spící do 8:30 spí dlouho, moje děti vstávají v 6:00 někdy to zkouší i dřív 🙄 pak ale usinají mezi 20-21 večer. Přes den už nespí a to jsou mladšímu čerstvě 3r. 4lete dítě už bych přes den neuspávala
Pokud zkusis uz uplne vsechny rady a stejne bude spat malo...tak mas uz jedinou moznost, prijmout to a zvyknout si, ze ten spanek proste nepotrebuje jako ostatni. A treba patri do skupinky lidi, kterym staci 4 hodinky spanku a jsou fresh (a nez se tak stane, tak ji najit vlastni bydleni 😆, ciste pro zachovani vztahu...😅).
Vlastni zkusenost... V dobe, kdy "tabulky" rikaly, ze dite ma spat 13 hodin, ta nase spala 8. Dlouho usnout, brzo vstavat, v noci vzhuru... Ted je ji 6,5.
Od caju na usnuti, pres upsani duse dablu az po zarucene rady jsem zkusila kdeco, aby usla podle moji predstavy, spala sama celou noc a vzbudila se v case "jupi, nebudu vic jak 15 hodin na nohou"🤷
Jj, uz jsme hodinu vzhuru, zmena casu, volno... nezajem 😆
jestli je v pohodě a není mrzuta ani nemá problém vstávat, tak to tak asi bude mít. moje čtyřletá usne po obědě akorát když je nemocná. chodila spát mezi 21- 21:30, dřív taky nemohla usnout, převalovala se povídala apod. no...nastal zajímavý experiment. zrušili sme televizi. teda z jiných důvodů než je spaní, nebudu se rozepisovat. dřív měly pohádky od večerníčku do 20 hodin, pak už jen zuby a do 20:30 v posteli. teď nemají tv, zuby a čtení pohádky proběhne do 19:30. a usíná velmi rychle, bez mluvení, probouzí se často sama chvíli před sedmou akorát na vstávání do školky. z postele jí nemusím tahat.
Starší má lehce přes 4r, od narození docela nespavec (max 3x denně 30minut, nikdy ani o chvilku víc), od 18m jsem třeba hodinu a něco uspávala aby spal aspoň po obědě... no od necelých 2let nespí po obědě, jede od 6rana do 19:30 na plný plyn, skáče běhá, chvíli neposedí i ve školce se divili, že fakt vydrží bez odpočinku tak dlouho... Teď se změnou času bude zase vstávat ještě dříve (dnes 4:40) a vecer odpadne po 18h😅. Mladší 2r to zatím kopíruje.
Od mimina vstává mezi 4-5 ráno, když se zadaří tak v 6. Po obědě spí jen ve školce a naštěstí to moc neovlivní usínání mezi 19-20 hodinou, ale jede jak turbomyš.
Na začátku jsem zkoušela všechno a jediné co pomohlo bylo přijmout fakt, že má jinou potřebu spánku a přizpůsobit se tomu.
Fungujeme na určitý režim - večeře, koupel, zuby a max do 20 hodiny musí do postele. Chvilku si povídáme, přečtu pohádku a pak většinou usne protože z postele už nesmí ven.
Na spánek odpoledne se vykašli, stačí klidový režim nebo aktivita.
Neporadím, jen soucítím
Vzbud ji brzo, treba uz v 6, hod ji do skolky brzo, po skolce ji jeste trosku utahej venku a mohla by jit spat uz v 8-9. Jako nas kdyby vstal 8:30, tak taky nespi. Vstava max v 7, nekdy i pred 6 a spat chodime mezi 7 a pul 9.