Genderová identita u dítěte

muhehehe
23. črc 2023

Ahoj, budu ráda za sdílení vlastních zkušeností či vědomostí, ale klidně i za nějaký osobní postoj 🙂

Mám 4 děti. Holka skoro 8, kluk 6, kluk 4, holka mimčo. Mladší z kluků je ale ,,jiný", fakt kam mi sahá paměť. Nikdy neměl žádnou takovou tu vysloveně klučičí zálibu, absolutně ho to nezajímá. Šikovný je výtvarně, baví ho tancovat. Puzzle skládá nejraději s princeznama, na obrázcích co maluje jsou většinou třeba srdíčka s obličejem a podobné motivy. Preferuje růžovou, třpytky, všechno tohle. Velice řeší módu, účesy (přičemž já se třeba ani nemaluju a nejstarší dcera je taková běžná holka... oblečení kupujeme minimálně a spíš to chceme mít z krku, než se tím dlouze zabývat, takže fakt ani nemá moc koho napodobovat). Separovaně by nic z toho nebylo nijak zvláštní, ale na něm není klučičího fakt vůbec nic. A hlavně - růžové šaty nechce nosit proto, že se mu líbí růžová barva nebo jak se točí sukně, ale protože růžové šaty jsou holčičí. Má i dost nápadnou řeč těla, způsob mluvení, pohyb třeba rukama, chůzi- vypadá to přesně tak, jako když spojíte všechna klišé dohromady a předvedete ,,jakože gaye, hahaha".

Nechávala jsem to plynout, nalakované nehty dávno neřeším, občas si vzal do školky nějaké šatičky na hraní, doma si bral sukýnky na tancování. Na ven to většinou nějak zahraju do outu a nabídnu třeba ,,roztomilé červené kraťásky", ale šaty po ségře už měl taky xkrát. Nějakou dobu jsem se trochu cukala, než mi došlo, že to fakt není rozmar, ale má opravdu brutální argumentaci 🙂) , takže těžko odmítat, a ani vlastně není důvod.

Nikdy jsem se ho přímo nevyptávala, trochu jsem se bála, abych ho přehnanou iniciativou nějak nechtěně nenatlačila do špatné škatulky a nehledal se o to déle, snad mi rozumíte. Ať se hledá, a brzo najde, ale pokud možno sám. Správně. A cítím, že je to teď pro něj čím dál tím větší téma. Dneska mi za vydatného červenání říkal (sám od sebe), že by chtěl, aby si všichni mysleli, že je holka. Na otázku ,,proč není holka?" jsem opatrně odpověděla, že má pindík. A prý že bude dělat, že ho nemá.

Má někdo doma takové dítko? Nebo byl někdo z vás takovým dítětem? Pojďme pokecat. Nepotřebuju se se situací nijak srovnávat, není na ní nic, co by mi vadilo, spíš trochu tápu, jak to teď uchopit, abych nějak neubližovala dítěti. Mám dojem, že jsme se z nějakého rozpustilého šatičkování posunuli o dost dál a že dosavadní pohodlná linka ,,XXX je chlapeček, ale má rád všechny holčičí věci" přestává vyhovovat. Možná nastal čas do toho trochu říznout. Probrat to s nějakým odborníkem? Ale jakým vlastně?

Napište mi cokoliv k tématu...

westie
23. črc 2023

@muhehehe chci ti napsat, že v dobrém obdivuji tvůj postoj a přístup a jestli tvůj syn hledá svou identitu, tak má obrovské štěstí, ze jsi jeho máma!! Ať už se syn najde v čemkoliv, s tvým přístupem bude na světě o jednu ztracenou duši méně!! Vim, že jsi chtěla k tématu, ale já si nemohla pomoct😁

budouci_maminka
24. črc 2023

Ja bych navstivila psychologa i se synem, aby mi pomohl objevit dalsi kroky jak dal a presne abych dite netlacila do te skatulky treba az moc.
Jinak mas fajn pristup 👌

martiina_k
24. črc 2023

Já bych to s psychologem probrala, ale zatím bez syna. Abych mohla mluvit otevřeně. Jinak teda ale zkušenost nemám. Mám kamarádku, která po třicítce zjistila, že se necítí ani ženou, ani mužem (což jde dost mimo moje chápání), byla vždycky "jiná". Jediné co po okolí chce, je netlačit jí do žádné škatulky a nechat jí prostě jenom žít. Nesoudit, nehodnotit, nekritizovat, jen respektovat a nechat jí být sama se sebou spokojená.

lauriak
24. črc 2023

No ja by som s dietatom k psychologovi nesla aby nemal pocit, ze je nieco zle na nom. Isla by som tam ale sama aby poradil ako komunikovat s dietatom o takychto temach. Je to velmi citlive.
Mam v okoli pana (teraz uz vlastne tak napoli zenu - podstupuje premenu), on mi rozpraval, ze uz od skolky sa citil ako dievca/zena. Pindika si prilepoval k stehnu lebo mu vadil. Lakoval si nechty, maloval pusu, neskor nosil podprsnky. Ale nezazila som ho maleho. Len viem z toho, co rozprava sam o sebe.

klokanka31
24. črc 2023

@muhehehe Já bych to řešila přes odborníky a snažit se aby tenhle "rozmar" zmizel co nejrychleji. Ve vzdáleném příbuzenstvu máme kluka co se nechal změnit na ženskou. A je to peklo pro všechny zúčastněné.

drep
24. črc 2023

@klokanka31 bože, ty jsi fakt neskutečná… ano, identita je něco jako oblíbený triko a můžeme to kdykoliv změnit🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️to je stejně dementní názor, jako že smrt na rakovinu je každýho volba.
Autorko, syn má obří štěstí, že se narodil Tobě a ne nějaké 🐓. Mám pár pacientů a když na to sami zavedou řeč, tak oni jsou s tím v pohodě, ale právě vlastně řeší nejvíc okolí, co mele něco o rozmarech. Přitom oni zvládli x operací, x let hormonální léčby. Jinak mám celkem dost kamarádů mezi gayi a lesbami, na všech je to prostě poznat na první pohled. Jsou to super lidi, úspěšní ve svý práci, sami si z toho dělaj srandu, že vytvořili jednu LGBT jipku (a je to z našich jipek ta suverénně nejoblíbenější).
Já bych toho psychologa asi vyhledala nejdřív sama, abych se poradila, jak tohle nejlíp zvládnout za rodiče. Synkovi bych nijak nebránila v tom, co cítí, to je prostě fakt a nic ho nezmění a nějaká necitlivost povede jen k tomu, že se příště prostě nesvěří.

klokanka31
24. črc 2023

@drep Je zajímavý že před xx lety nic takového nebylo. Že by lidi neměli čas na takový kraviny vůbec myslet? A nevím jak se k tomu nahlíží ve velkých městech, ale toho našeho příbuzného nikde nechtějí ani zaměstnat. Byl dlouhodobě na pracáku, kde si s ním už taky nevěděli rady tak si ho přeposílali z jednoho pracáku na druhý, podporu si taky už vybral, a je prostě ztracený. Bydlí s rodiči a babičkou v baráku, na žádný dávky teda nemá nárok, nikde ho nechtějí, fakt super život 🙄

orangutan123
24. črc 2023

@klokanka31 ale bylo jen se to tajilo protože by je leda tak zastřelili nebo zlynčovali. To je jak názor že nebyli ani gayové a lesbičky. Byli! Jen se s tím raději tajili a trpěli

drep
24. črc 2023

@klokanka31 to, co prezentuješ, není ani názor, ani pravda, ale demagogie. Samozřejmě, že gayové, lesby, transgender byli vždycky. Ale protože v hitlerovským německu homosexualita stála dost lidí život, tak se nikdo moc neměl, překvapivě, ke coming outu. Buď naoko žili v konvenční rodině a měli milence nebo byli staří mládenci/staré panny.
Já netuším, proč nechtějí toho vašeho příbuzného zaměstnat, protože celá naše lgbt komunita jsou fakt dobré sestry/doktoři, nicméně pokud je tvoje rodina stejně omezená jako ty a do dotyčného někdo furt hučí, že je divnej a špatnej a má rozmar, tak si umím představit, že má svých problémů jak buchet…

klokanka31
24. črc 2023

@drep Nejsem omezená, jen zastávám názor že tohle je prostě proti přírodě.

escapelle
24. črc 2023

Muj syn byl do cca 8let v něčem dost podobný. Miloval a nosil sestriny šaty,chtě být holka,odjakživa modeman. Nemozne obléknout mu něco,co se mu nelíbí. Od 18m si vybíral oblečení zásadně sám. Mám několik přátel gayů a všichni mi říkali "ten je náš".
S ničím jsem nikdy neměla problém,nic mu nezakazovala,ale když si chtě vzít šaty třeba do školky,ven,tak jsem mu to rozmkouvala jen z toho důvodu,aby nebyl terčem posmechu,šikany. Ono přece jen,když chtěl jít na tréninky fotbalu v tutu sukynce, já bych s tím problém nemela,ale ti kluci by ho sežrali. Věřím,že i někteří tatove by měli blbý kecy.
Vždy jsem razila a razim heslo "nos si co chceš,půjčím ti klidně kabelku,boty a rtěnku a bez do školy,ALE AZ SE ZA SEBE DOKÁŽEŠ POSTAVIT!až dokážeš odrážet útoky,posmechu.az budeš schopný říct "běžte do pr.ele,ty šaty mi slusej a já je nosit chci a budu"
Bude mu 9 a dokonce už přemýšlí nad manželkou 🙂
Nakonec "jejich" možná nebude🙂
Mně je úplně jedno čí a Jakej bude,hlavně když bude stastnej.

drep
24. črc 2023

@klokanka31 mělas někdy antibiotika? To je proti přírodě, přirozený je umřít na sepsi. Mělas někdy analgetika? To je proti přírodě, přirozený je trpět bolestí. Jelas někdy autem? To je proto přírodě, přirozený je dostat se jen tam, kam mě nohy donesou. Máš něco operovanýho? To je proti přírodě, přirozený je na to umřít…

martt
24. črc 2023

@klokanka31 Nevím proč tvůj příbuzný nemůže najít práci, ale určitě to nebude tím, že se nechal změnit na ženskou a je gay. Mám v rodině gaye ma normální práci už spostu let a ma přítele, který je úspěšný podnikatel. Mám i spoustu známých a přátel , kteří jsou homosexuální a všichni práci mají, takže tímhle to nebude. Vždy je potřeba podpora rodiny. A když se budeme bavit v rámci přírody. Tak tam je "homosexualita" přirozená u spoustu druhu zvířat.Akorat tam nejde přímo o homosexualitu jako takovou . Některé druhy jsou i hermafroditi. Akorat v naší " řísi" se to hodně řeší. A je to kvůli nějakým předsudkům, že žena má žít s mužem a muž se ženou. Že je to proti přírodě a přitom to tak vůbec není.

escapelle
24. črc 2023

@klokanka31 a nemyslíš si,že sama příroda to takhle zařídila?stejně jakonpriroda zařídí, že těhotenství skončí potratem,stejná "příroda" zařídí,že má člověk v genetické výbavě homosexualitu nebo transexualitu. Jo,to že se někdo cítí jako dopravní značka taky neuznávám a nechápu. Ale tohle si nikdo nevybere. Nemluvím teď o pubertacich zblbnutych sitema kteří nevědí roupama co by,tak si chvíli hrají na to co nejsou.

klokanka31
24. črc 2023

@martt Není gay. A u pohovorů mu tohle prý říkají, že takového ho prostě nechtějí 🤷‍♀️

betelgeuzz
24. črc 2023

@klokanka31 a on má na čele napsané, že je přeoperovaný?
Měla jsem v okolí 3 lidi, kteří změnili pohlaví a žili normální život. Kdo to o nich neví, to nepozná.

hojda
24. črc 2023

@betelgeuzz jestli je to menší město, tak se to ví, bohužel ta maloměsta jsou na toto nic moc no☹.

klokanka31
24. črc 2023

@escapelle Právě že to příroda zařídila, jednou se narodíme tak jak to příroda chtěla, tak proč přes to jít a měnit to? Co když to s přírodou nemá ani nic společného, ale ti lidi mají něco špatně v hlavě?

klokanka31
24. črc 2023

@betelgeuzz U tohoto se to bohužel pozná, stále i podle hlasu 🙄

hojda
24. črc 2023

@muhehehe S dcerou chodil do třídy chlapeček, který se cítí jako holka, pokud bych to nevěděla, tak ho za holku beru (šaty, dlouhé vlasy, holčičí kroužky a záliby), rodiče to řešili právě s tou Fifkovou, která přišla i na první rodičovskou schůzku v první třídě, to vysvětlit.

betelgeuzz
24. črc 2023

@hojda tak dojíždět do většího a tam to bude jedno. Bohužel vesnice jsou stále plné různých omezenců a pokrytců, kde každý řeší hlavně druhého, než by si zametl před svým prahem.

misa_pise
24. črc 2023

@klokanka31 možná má tenhle "fakt super život" jen díky tomu nepřijetí. Jestli to bere zbytek rodiny jako rozmar, tak jako ty, tak se nedivím, že má sám se sebou problémy, což může způsobovat i jeho problém se zaměstnáním.
Ano, vadí mi takové ty výstřelky typu, ožením se s lampou, chci se stát hadem, nechám si udělat prsa, který se nevejdou do výtahu atd., ale ve finále, ať si každý žije, jak chce, když to necpe nikomu jinýmu a nesnaží se na tom zviditelnit a neomezuje tím ostatním, což se v dnešní době, kdy musí být vše politicky korektní, bohužel děje. Myslím si, že spousta lidí se jen nudí nebo si na své údajné "jinakosti" staví svůj business a vyžaduje zvláštní zacházení - jsem jinej, tak si všichni sedněte na zadek a přizpůsobte se, a to se mi nelíbí.
To ale není tenhle případ. Tady je malý dítě, který se zřejmě necítí dobře ve svém těle, je to málej kluk, co chce být možná holčička, a jeho maminka je natolik úžasná a otevřená, že je schopná ho podpořit a pomoct mu, jen aby byl šťastný a spokojený. Tohle je totiž bezpodmínečná láska❤️. Určitě je fajn poradit se třeba s psychologem, sexuologem, ať víš, co vás případně čeká, kdyby se syn opravdu časem rozhodl pro změnu. Jinak si myslím, že to děláš nejlíp, jak to jen jde🙏.

hojda
24. črc 2023

@betelgeuzz řeší to tak plno lidí, že odejdou do velkého města, kde se to až tolik neřeší.

marge_s
24. črc 2023

@klokanka31 Mam dost LGBT kamaradu, znamych, prvni transku jsem poznala v 94, to to byla jeste exotika. Jestli maji tito lide problemy tak presne proto, ze je odsuzujilidi jako jsi ty. Uplne vidim, jak bys takoveho uchazece o praci odmitla 🤷🏾‍♂️
Nastesti ted uz je naopak exotika to nepovazovat za normalni. Tvuj pribuzny muze zit v nesnasenlive bubline, uchazet se o misto v oboru kde se to nenosi, muze se diky nepodpore rodiny a okoli citit jako loser, ale standard to fakt neni.
Anebo je proste normalni “povalec”, stejne jako jimo muze byt jakykoliv heterak 🤣

klokanka31
24. črc 2023

@misa_pise A tak jeho rodiče s tím jsou tak nějak smíření, i když je to mrzí, jeho máma s ním absolvovala všechny lítačky po doktorech, konzultace u psychologa, všechno mu platí. Jeho babička je s nervama v kýblu, a když mu omylem řekne původním jménem tak on (už ona) se strašně rozčiluje že není ten ale ta. Žijou na vesnici takže to asi zná každý, ostuda až na půdu, do jeho babičky každý rýpe, a ta se těší až to tady zabalí.

misa_pise
24. črc 2023

@klokanka31 tak jasně, dvoumetrový chlap s velkýma ramenama bude mít vždycky problém být opravdovou křehkou ženou, to je pravda, na tom se to zřejmě vždycky pozná. Ale kdyby zůstal mužem, bude nešťastný, zoufalý, možná zralý na sebevraždu, a bude to mnohem horšího, než že je jen "ošklivou velkou ženou s hrubším hlasem". A pokud žije na malém městě, kde frčí předsudky, že holčička jen v růžovém a s panenkou a chlapeček v modrém a s autíčkem, a nikoho nezajímá, co ten člověk umí a vnímají jen to, jak vypadá ,tak bude muset bohužel hledat jinou cestu, jiné město, jinou práci atd. Určitě to nemá jednoduché a to že jeho problém, bude někdo z blízkých nazývat "rozmarem" a něčím "nepřirozeným", tomu rozhodně nepomůže.

pampeliska1313
24. črc 2023

Je strašně hezky, ze mu nedavate najevo, ze je jinej. Obdiv. 🙂 měla jsem klucici období v dětství (par let) protože jsem měla v okolí jen bratrance. Byla jsem na ježka, hrála fotbal, dokonce jsem byla přesvědčena ze se nechám preoperovat jednou atd. Přešlo to. Ale bylo to i tím, ze jsem měla velkej problém přijmout svoji ženskou stránku (a nějak s tím bojuju i teď, i když ne ve fyzický rovině🙂 ) Uvidíte jak to bude v budoucnu, teď bych asi měla v hlavě jen to, aby nezačal třeba byt odstrkovanej, protože někdo začne remcat. Snad ne. Drzim Vám palce.🙂

marge_s
24. črc 2023

@klokanka31 “Co když to s přírodou nemá ani nic společného, ale ti lidi mají něco špatně v hlavě?”…rozhodne. A nebyla to priroda , ale mimozemstani

martt
24. črc 2023

@klokanka31 Jenže nikdo z nás neví, jak se u těch pohovorů projevuje. A jak už tu zaznělo pokud ho nepřijala ani jeho vlastní rodina , která si myslí, že je to proti přírode apod... A dává mu to pokaždém pohovoru "sežrat" stylem" vidíš my jsme ti to říkali" apod.. Tak se ani nedivim že tu práci nemůže sehnat. Protoze ma nalomenou psychiku a žádnou sebedůvěru.