Dvouleté dítě nechce jíst. Máte rady?

lentilka0123
19. zář 2024

Dobrý den maminky, ráda bych se zeptala. Mám teď čerstvě dvouletého synka a vlastně ze dne na den skoro přestal jíst. Za den toho sní opravdu málo, o jídlo nemá moc zájem. V talíři se jen tak nimrá, někdy jen trochu ochutná a někdy ani to ne. Klidně je půl dne o hladu a je mu to je úplně fuk. Setkal se s tím někdo? Je to normální? Mám i pocit, že mu rostou poslední stoličky, často ukazuje do pusinky a říká “au”. Ale že by kvůli tomu skoro vůbec nejedl? Když mu rostly všechny předchozí zoubky, tak jedl celkem normálně. Ale tohle trvá už měsíc a jsem z toho už trochu zoufalá, nevím, jak ho mám “donutit” jíst. Moc všem děkuji za vaše rady a postřehy 😊

hanka_12345
19. zář 2024

ja bych tomu klidne verila. Jelikoz clovek kdyz ma i jen blby rovnatka a utahnou mu to tak 3 dny nejí, natoz kdyz se to tam prorezava. Ja bych to tem zubum klidne prisoudila

kubesovaadelka
19. zář 2024

Já se sem jen pripichnu, řeším to samé už čtvrt roku

felis
19. zář 2024

@lentilka0123 no, mě když něco bolí, tak teda taky nejím 😃 klidně bych tomu věřila... zkus dělat ovocné a zeleninové šťávy/pyré do hrnečku a vychladila bych mu to, co může jen polknout. Pokud pije, tak bych to neřešila. Člověk vydrží bez jídla 5 dní 😃 říkáš si chudáček... každý měl někdy chřipku nebo nějaký afty, bolel zub, strevni neduhy... par dní bez jídla ještě nikoho nezabilo. Důležité je to pití.

kleio
19. zář 2024

Můj syn jedl jako batole rád a všechno, co jsem mu předložila. V 2,5 letech se rozmluvil a zároveň přestal jíst, najednou mu spoustu věcí, kterýma se dřív cpal, přestalo chutnat, vadilo mu zamíchání, vadila mu konzistence, jezení ho zdržovalo od lepší zábavy. Snažila jsem se ho přemlouvat, motivovat (ano, i sladkostí po obědě 🙈), krmit, ale pomohlo to jen částečně. Nějaký větší posun k lepšímu vidím až teď s nástupem do školky (jsou mu 4).

sarihy
20. zář 2024

Moje mladší dcera v době, kdy jí rostly zuby, odmítala jíst jakýkoliv oběd. Ostatní jedna docela slušně, ale obědy nikoliv.

daasqua
20. zář 2024

Dcera do 2 let jedla hodně - vše, co kolem ní proběhlo, zblajzla. Potom od 2 do 3,5r jedla velmi málo a vybíravě (např. suché těstoviny, nic kašovitého...). Potom od 3,5r zase jedla normálně a od 4 let jí pomalu víc než dospělý 😀 Ve školce snědla vždy vše a ještě si přidávala a doma taky několik jídel, chutná jí. Je štíhlá, asi to vysportovává.
Syn vypadá, že je to samé. Do 2,5 let jedl hodně a vše. Teď po 3r je vybíravý a obecně toho sní málo. Musím ho doma sama krmit, aby aspoň něco snědl. Ve školce jí velmi málo (ono ho to taky nebaví), doma taky nic moc (takže prostředím to není). Předpokládám, že za rok se zase rozkrmí jako jeho sestra a že je to jedno z mnoha období.