Dvouleté dítě a kolektiv, potřebuje ho?

18. črc 2023

Teď jsem přišla z parku, kde jsme byly s kamarádkou a našemi dětmi (ona 3 roky, já 2 roky). Kamarádka mi sdělila, že dělám chybu, že moje dítě nechodí na žádný kroužek a že jí nikdo kromě mě a partnera nikdy nehlídal. Že si koleduju o pěknej pruser, když půjde pak do školky atd. Takže mě docela vynervovala, chci se zeptat na vaše zkušenosti, jestli opravdu všechny děti musí mít tzv. přípravku a výcvik než začnou chodit někam do zařízení? Díky

passsu
18. črc 2023

Ahoj já syna před školkou nikam nedávala. Chodili jsme jen na hřiště. Hlídali občas moji rodiče kde se viděl se sestřenice a bratrancem. Vstup do školky byl bez problémů. Myslím že tohle je hodně i o povaze daného ditěte. Já bych se toho nebála.

klokanka31
18. črc 2023

Ježiš zase matka která ví všechno nejlíp 🤦‍♀️ Nenervuj se, máš ještě malinký dítě které potřebuje hlavně mámu, na vypouštění do světa má ještě času dost.

kelerub
18. črc 2023

Upřimně, taky se toho bojím. 3 má v září, nastupuje do školky. Nikdy nebyla mimo mě ani na minutu. Nemám hlídání. Kroužek sice navštěvovala, ale byla tam za otloukánka. Ona je hrozně hodná, takové telátko, nechá si vše líbit. Děsím se toho dne, kdy nastoupí do školky.

mishka87
18. črc 2023

Moje dítě do dnes nechodí na žádný kroužek. Chodili jsme maximálně na hřiště. A nástup do školky byl absolutně bez problému. On miluje kolektiv a od malička tíhne spíše k starším dětem, ke kterým má mentálně blíž.

gdpr
18. črc 2023

Tak ja som maleho dala už v 13m do DS/jaslí na pol dňa. Nikdy som nepochopila zmysel 3ročnej RD a byť s dieťaťom doma 3roky ani pred pôrodom ani po pôrode. Väčšina krajín vo svete má RD pár týždňov až mesiacov takže za mňa je normálne, že dieťa ide skôr do kolektívu nehovoriac o benefitoch pre dieťa aj rodičov ale tak nech každý sa rozhodne sám pokiaľ chceš byť sama s dieťaťom tak buď pokiaľ nie prihlás na krúžky v tomto neexistuje správne a nesprávne rozhodnutie.

ferda90
18. črc 2023

Ahoj, syn má 2 roky a 5 měsíců. Do kroužku chodíme od jeho 6 měsíců(tehdy byl covid, takže jednou cvičení bylo, pak zase ne kvůli opatřením) -cvičení pro miminka, pak jsme začali cca v roce chodit na plavání+občas na cvičení pro děti a od letošního dubna jsme zas začali chodit na plavání. Kroužek jsme měli jednou týdně. Spíš to bylo fajn v tom, že byl mezi dětmi v kolektivu, kolikrát v kroužku moc nespolupracoval 🙂 Od května začal docházet do soukromé dětské skupinky, adaptace byla super, jeden den jsem tam byla s ním a od druhého dne už do házel sám. Chodí tam rád. Jsou tam milé tety, málo děti. Syn je společenský. Chodí na hlídání k babičkam. Ono fakt záleží na tom dítěti. Někdy mi přijde, že ty mladší, děti cca 2 leté to zvládají pak v nějaké té skupince líp, než děti 3 + ve školce.

ivkasolavova
18. črc 2023

Ono hodně záleží na povaze dítěte . Záleží jake je ,to je těžky takhle posoudit . Může to mít těžší ve školce ,ale nemusí . Jestli se hned adaptuje bez problému v cizím prostředí, nebo u babičky bez vás a nevadí mu to tak ve školce nebude problém . Horší je když je na vás hodně fixované dítko ,tak to obrečí pár dní ,možná i vy s ním . Ale to asi bych začala pomalu do nějaké herničky čas od času přes prázdniny at si pomalu zvyká na kolektiv ,někdo může mít pak problém s více dětma ,může si pak hrát samo ,nezapojí se do kolektivu .

autor
18. črc 2023

@mishka87 ona taky, na hřišti jsme každou chvíli a má děti ráda, jde mezi ně hraje si s nima. Pokud byl někdo na ni zlej, odešla od nich sama od sebe.

sigyn
18. črc 2023

Začala bych postupně zvykat - třeba jednou za čas hlídání u babičky, třeba na hodinku. Pak třeba dvě, zkusit přespat. Chodit na hřiště nebo dětského klubu. Ono se to bude hodit už kvůli školce, či třeba nějakému vyšetření v nemocnici..My jsme takhle zvykali cca od roka. Ve 2,5 letech šlo dítko do DS na celý den a bylo to naprosto bez problémů.

autor
18. črc 2023

@gdpr tak konkrétně moje dítě bylo nedonošené, tak holt mám asi větší strach no a nechtěla jsem ho jen tak někomu dát na hlídání, patrně moje chyba. Další věc chtěla jsem zkusit jesličky, ale bydlíme na malém městě jsou tu jedny a letos byl veliký zájem, takže přednost dostali matky, které se vracejí do práce a jelikož bych ráda navázala druhým potomkem tak moc nerozumím proč bych měla teď letět do práce, když mi stejně malou v místních školkách vezmou až ve třech letech. mě třeba přijde čtyřletej rodicak zbytečný, ale na třech letech nevidim nic špatného. Hlavně na mém příkladu je vidět, že ČR není na tenhle způsob absolutně připravena. Ale to už je zas jiný téma. Ale díky za účast.

sinicka
18. črc 2023

Já jsem se synem chodila na kroužky a do kolektivu od 6 měsíců a ve školce stejně řval do 5 let.. každý dítě je úplně jiný a co je nejdůležitější - Ty sama víš nejlíp, co je pro Tvé dítě nejlepší. Dej na svůj instinkt.

me_druhe_ja
18. črc 2023

Udělej si to podle sebe a podle toho, jak to cítíš. Každej jsme jinej. Není nic správně, ani nic špatně.
Já jsem osobně jsem zastánce dítě do jeslí/Chuva kolem roku a půl a matka na částečný úvazek. Ale nežiju v ČR a vím, že v ČR je to skoro scifi.

pampeliska1313
18. črc 2023

Synovi jsou dva. Děti si občas všímá na hřišti, na kroužek nechodí. Stejně i kdyby dítě chodilo na kroužek a bylo happy, nemusí mu ve školce něco/někdo sednout a “pruser” bude stejně. Ze ho nikdo jiný nehlidal bych taky neviděla jako tragédii. Všechno je to o zvyku a i dítě co hlídá každou chvíli někdo jinej se nemusí někde cejtit, nezávisle na tom, kolikrát to predtim bylo s “cizíma” v pohodě.🙂

aneta15
18. črc 2023

Synovi jsou tři a mám to podobne. Je to moje třetí dítě a vím, že z toho rozhodně žádnou újmu mít nebude. Vsadím se, ze až nastoupí do školky budeš nejvíc brečet ty. Úplně si vybavuji jak jsem vedla nejstarší dceru do skolky ona byla naprosto v pohodě a já neviděla na cestu jak mi tekly slzy. Syn je pořád se staršími dětmi, protože má ho 12 a 10 let starší sourozence s vrstevníky se téměř nevida a myslím, že to problém nebude

fifinka2020
18. črc 2023

Vůbec bych se tím netrapila a udělej si to, jak to vyhovuje tobě. Jde sice o trošku jinou situaci, ale pamatuji se, jak jsem ještě malého syna dávala na hlídání tchyni, protože se to očekávalo, a celou dobu jsem nervózně chodila po bytě🙂.
Osobně si nemyslím, že odloučení zvládne líp dítě, které chodí do kroužku. Jde spíš o povahu a zralost
..jsou děti, co to obreci (kamarádky syn brečel několik mesicu) a jsou děti, co nemají problém. Něco se natrénovat dá, ale zrovna to pouto k rodiči moc neovlivnís... mě třeba vychovávala jen mamka, od 6 měsíců jsem tedy musela být v jeslich a mám dodnes trauma z táborů, a to už mi bylo třeba 10 let a stejně jsem tam brečela po domově. A syn je třeba hodně podobný- nemá rád spaní kdekoli jinde než doma. Takže obecně- nenech se nervová, dělej to tak, jak to vyhovuje tobě.

gdpr
18. črc 2023

Ako píšem neexistuje v tomto správne ani nesprávne rozhodnutie keď budeš s dieťaťom nebudeš o nič horší rodič ako keď s ním nebudeš. Ty vieš aké máš možnosti v lokalite v ktorej bývaš a aj ako si na tom finančne (u nás sme nemali problém ale nastupovala som do roboty) tak podľa toho sa zariaď. Z ihriska poznám maminu ktorá má 5ročné dieťa a je s ním doma, minulý školský rok začala s ňou chodiť na krúžok 1 alebo 2x do týždňa ho mala (neviem presne) a to je asi všetko okrem ihriska kde je v kontakte s deťmi a nepozerám na ňu, že sa zle rozhodla ani ju nepočujem,žeby to mala zmeniť toto je na každom rodičovi ako sa rozhodne.

marketa1218
18. črc 2023

Záleží na tom, jak ty to cítíš. Já jsem byla se svojí dcerkou prakticky do jejích třech let pořád sama, ano děti na hřišti apod. Ale nejsem takový ten kavárenský typ, kde si děti hrají a matky si povídají. Jinak na babi byla zvyklá, to jo. Jinak ale pořád semnou. Na třech letech zkusila školku, chvilku pláč ale je kolektivní, děti miluje. Zvykla si rychle, možná jsem to nesla hůř já 😄. Chce to hlavně klid, dítě to z maminky vycítí. Dej na svoji intuici

emillyhk
18. črc 2023

Zase jedna chytrá 🤦‍♀️ Nikdy jsme do žádného kroužku nechodili, pokud nejde o plavání, je to podle mě spíš o socializaci pro maminku než pro miminko. Syn je teda zvyklý, že často je s tatínkem beze mě na dohled, je zvyklý trávit čas i mojí mamkou, byl zvyklý i na dědu s druhou babi (i když kratší návštěvy a nikdy ho nehlídali sami). Kromě kraťoučkého období byl vždycky v pohodě i mezi "cizími" lidmi, je celkem společenský, často si omotá kolem prstu i lidi, co malé děti moc nemusí. Kontakt s jinými dětmi má zhruba od roku a půl na hřišti (začal pozdě chodit), někdy si hraje sám, někdy s dětmi. Nikdy se nestyděl a i když nemluví, většinou se s vrstevníky nějak dorozumí. Před týdnem byl poprvé sám u babičky, dokonce 2x a na celý den. A ani po nás nevzdechl. Jo, když babi řekla: "Přijeli mamka s taťkou", tak bez ohlédnutí nakráčel ke dveřím a pomalu ještě bez bot se hrnul pryč. Ale u auta nás ani neobjal a už se zase hrnul pryč 🙈 Podle mě je to povahou, od miminka je to velký nezávislák. Hlídání jsme měli minimální, ale on byl vždycky v pohodě. Takže podle mě je to o dítěti. Některé se bude držet maminky ještě ve škole, i kdyby chodil na kroužky a mezi lidi denně už od miminka. Jiné dítě je společenské, nezávislé a bude takové i kdyby bylo do tří let 24/7 jenom s mámou 🤷‍♀️

kristyn86
18. črc 2023

Vsechno je to spis o povaze ditete. Se starsim jsem chodila casto na hriste, do ruznych hernicek,na krouzek atd...Obcas ho nekdo na chvilku pohlidal. No a ve skolce rev,rev,rev..,adaptace silena...S mladsi vzhledem ke covid situaci zadne hernicky,krouzky. Max hriste a jeste s malo detmi. A hle,ona je ve skolce jako ryba ve vode. Osobne si myslim,ze primo nejaky krouzek ci hernicka neni nutny. Je to takovy vymysl dnesni doby...Spis jsem pro,aby dite travilo nejaky cas s vrtevniky,treba na hristi nebo se znamymi atd...

eviicka
18. črc 2023

Souhlas s výrokem "zase jedna chytrá" 🙂. Záleží fakt na povaze dítěte, jak mu školka sedne. Starší syn byl pořád se mnou/manželem, hlídání nemáme na krouzky jsme nechodili, jen hřiště a ve školce ve třech letech ok. V okolí znám spoustu dětí, co je s nimi rodiče dělají všechno možné a část z nich školku že začátku nedávala...

autor
18. črc 2023

No děkuji vám všem za reakce, jsem v klidu. Díky

janule0123
18. črc 2023

Kolektiv za me dvouletak nepotrebuje, až tak 4letak, většina 3letaku si stejně v te skolce hraje sama … do školky jsme vyplnovali dotazník, jestli dite bylo někdy samo bez otce a matky - jako třeba u babicky na hlídání, u kamarádky, dětská skupina … ze pro lepší adaptaci ve skolce je pro nej fajn, když někdy pohlídá třeba ta babička 🙂 tak nehrotila bych to, kolektiv nutný za me není, ale pokud se třeba v zari chystas dat to školky; tak bych nechala na nějaký hlídání prcka někomu jinými než vám dvěma.:: máme dost společensky dite, adaptace na školku bych rekla dle okolí super, ale i tak byly nějaký slzicky a bylo vidět, ze je to pro ni náročný … Jinak já si taky poslechla ze me dite ve 2,5letech nemluvi, protože s ni nechodim do mateřského centra si hrát a zpívat a říkat rikanky … chodíme a chodili jsme jen na plavání ..

lenerka1
19. črc 2023

Ne dítě tohoto věku kolektiv nepotřebuje, pokud bude nastupovat do školky, je dobré ho nejdříve adaptovat, kdy začít a jak to udělat závisí na konkrétní povaze dítěte, někde to nabízejí přímo školky.

simkrk
19. črc 2023

Ja se pridam ke stejnemu nazoru.. 😊 Ja si myslim ze to je dulezity...😊🙏 Dcerka na hlidani byla uz od mimina... Ne nijak casto, to ne.. Ale pak, treba od 2let chodila na hlidani vice a nebo ja sla proste s kamaradkama ven a byla mimo dosah 😊 a chodili jsme i na krouzek, nejake mini tanecky pro prcky.. 😊🤩 Dcerce se moc libilo a chodili i chlapecci.. 😊🙏A kdyz ve 2,5letech sla do skolky.. Tak ihned prvni den rvala ze nechce jit po obede domu..😁🙄 A s kamaradkama jsme takhle chodili ven, na hriste, do detskych koutku... At je mala v kolektivu a ne jen se mnou.. 😁😏

aktakd
19. črc 2023

Nepotrebuje. Obe nase deti v tomto veku meli deti radi, bavilo je treba pozorovat ostatni. Problem byl, kdyz se chteli zapojit, vubec ty interakce nechapali. Od tech 4 let vys je to uz fakt o necem jinem a kolektiv opravdu zacinaji vyhledavat.

veronikav31
19. črc 2023

@gdpr to je každého věc kdy dá dítě třeba do školky.neminim aby někdo vychovaval naše děti kromě nás,tudíž nechapu smysl dávat maličké děti k prarodičům na týden, chuvam,jeslím.tchyne dávala kdysi dávno děti do jeslí,musela,nešlo to jinak a říkala,že už nikdy víc,ona brečela,děti taky,byl jim rok.nase děti si vychováváme sami,do školky chodili oba dva,ale taky se jim hodně věnujeme,každou akci ve školce,škole jsem

gdpr
19. črc 2023

@veronikav31 však viem preto som napisala, ze je to na rozhodnutí každého rodiča. Ked chce dať nech dá keď nie tak nie. Neexistuje správne alebo nesprávne rozhodnutie.

veronikav31
19. črc 2023

Dcerka byla na hlídání když jí byl rok-musela jsem na pohřeb.po druhé byla na hlídání,když jí byly 2r a 1m-to jsem byla v porodnici se synem,ale večer spala vždy doma.chodili jsme do kaváren s hernickami,na hřiště.do školky šla, protože chtěla ve 2 letech a 8m a bezproblemu,její učitelka to nazvala,že si sedla jak poklice na hrnec (samostatná,oblékla se,obula se,najedla se sama,došla si na WC,velice dobře mluvila).teď je jí 7 let(je prosincová), první třída za námi,až tam byla na kroužku v rámci školy a bezproblemu,vyridilku má hodně dobrou😁 syn ještě rok bude chodit do školky,na hlídání přes den šel až si řekl,u něj je to složitější kvůli lékům

vikinkav
19. črc 2023

Za me nejde o kolektiv nebo krouzky, ale o to, aby dite videlo jien deti, videlo jak vypada interakce, zazilo ze neni mama vzdycky vedle nej, to vsechno mu skolku urcite usnadni. Nase deti chodily na 2 dny v tydnu do skolky od 2 let a jsou takovi otrkanejsi, sousedu holcicka je doma s mamkou a miminkem a je na ni videt, ze obcas kouka co ty deti vymysleji, jak na zjeveni 😄 Ze v nekterych situacich nikdy nebyla a nevi, jak se ma zachovat. Takze to je jen muj tip ☺️ Na krouzky jsem chodila jen s prvnim ditetem, spis abych se zabavila ja nez on.

autor
19. črc 2023

@vikinkav no tak toho.se bát nemusím. Chodí na hřiště a necháváme ji ať si právě řeší situace sama, není na škodu když bude vědět, že obcas může být i někdo zlej šťouchnout ji, necháváme ji ať se s tím vypořádá sama. Nestojím ji za zadkem.