Dvouletá odmítá jíst. Řešit s lékařkou? Přejde to? Je to jen období?

lentilka3
28. únor 2021

Ahoj, má dcera 2 roky a 3 měsíce odmítá jíst. Trvá to už delší dobu cca 2 měsíce, ale poslední 3 týdny je to horší a horší. Cokoli ji narvu do pusy, okamžitě vyplivne. Vidí jen, že nesu jídlo a začne křičet "ne". Během dne do ní narvu pár lžiček nějakého jogurtu či tvarohu, plátek sýru, nebo nějaké ty kukuřičné křupky. Občas se poštěstí a sní třeba housk. knedlík s omáčkou, ale jen pár kostiček.. Je to fakt porod do ní něco dostat. Aspoň v noci pije mlíko... Přejde to? Je to jen nějaké období ? Mám to řešit s doktorkou?

alexovka
1. bře 2021

Pokud jí to rveš do pusy, ani se nedivím, že jídlo odmítá!!! Syn byl dlouho nežerka, cokoliv do něj dostat byl problém, časem si oblíbil 3 jídla a ty jsem točila s menší a nenápadnou obměnou dokola...byla jsem z toho na prášky. Jedině co byl ochotný jíst xkrat za den byl termix. Tak jedl termixy po kilech. Časem si to sedlo a teď jí velice hezky.

Ale proboha, nenuť ji jíst násilím, o to víc jí to zhnusíš.

Nabízejí, jez před ní. Nějakou dobu u nás fungovalo, když jsem si připravila svačinu, dala na dostupné místo a upozornila jsem ho, aby mi to v žádném případě nejedl, to je moje svačina. Odešla jsem za roh nebo do koupelny a vždy snědl alespoň polovinu. Já pak hrála “naštvanou” 😉

A v tomto věku by dle mě už mléko v noci mít teda nemusela, možná právě spoléhá, že hlad zažene v noci 😉

kaja2016
1. bře 2021

@lentilka3 Ani te nepotesim, ale u nas to trva dodnes ( 5 let). Vzhledem k tomu, ze mam ted mladsi dceru jeste, tak vidim, ze to je proste geneticky. Druha totiz ma apetit uolne v pohode. Cetla jsem o tom kde co, nektere deti to tak maj. Nemel/nema intolerantci na kravske mliko - koliky, exem? Pry to byva castejsi u deti, ktere v kojeneckem veku zazili nepohodu kvuli jidlu. Usadi se informace v mozku, ze jidlo je nepritel, polud dite nema vrozeny dobry apetit a chut k jidlu, problem je na svete. Dulezity je si opakovat, ze to neni tvoje vina. Samozrjeme do jidla je nutne i nutit v teto fazi ( na radilky viz prispevek na hore se vyprdni, nevedi, o cem pises). Dulezite je take nerezignovat a porad varit nova a nova a jidla a snazit se diteti stale nabizet nova jidla. Dcera dodnes nema zadne oblibene jidlo a zadne jidlo neni jistota, ze se naji. Doktorovi to rekni, on chlapecka zvazi, zmeri, vetsinou i nejedlici dobre peospivaj, takze se neboj. Nas poslal pediatr radeji na sono briska a vsechno OK. Jsou to nervy a i do budoucna ze jo. Treba u holcicek se clovek boji anorexie, pac dva, tri dny spatneho jezeni a vyhubne na kost, ale... proste kazde dite ma neco. Holt si na to zvyknes a budes jedna z tech maminek, co se i dospeleho ditet ebudes ptat, jestli dobre ji a budes si o nej v tomto smeru delat starosti. No a treba z toho fakr vyroste. Drzim palce.

cilkat
1. bře 2021

U nás se to zlepšilo nástupem do školky a přikrmováním kladšího syna...
Ověřte si, kolik přibírá (jestli přibírá) a roste (kolem třetího roku byl syn na druhém percentilu výšky ... oba s manželem jsme vysocí...). Běhali jsme po výživových poradnách, hledali alergie (krevní odběry), hormonální příčiny, kontrolovali mu i hladiny vitamínů a minerálů, všechno v normě. Prostě začal jíst až v době, kdy chtěl.
Jedna z mých teorií je, že je přecitlivělý na hmatové podněty (vadí mu třeba i oblečení, tužku při kreslení na papír drží v pěsti, ale fixu na folie v prstech...). Pravděpodobně by u něj pomohla nějaká smyslová terapie, ale ještě jsme žádnou nesehnali.

zelenaesmolda
1. bře 2021

@lentilka3
To jako vazne ji rves jidlo nasilim do pusy?Co bys asi rekla kdyby to nekdo delal tobe?

jitushb
1. bře 2021

Moje 5,5 léta je od malá taky nejedlik a do teď s jídlem bojujeme. Ale postupně už se naučila že aspoň něco z každého jídla jíst musí. A v životě jsem ji násilím jíst nenutila, a doporučuji to nedělat ani tobě, akurát jí jídlo definitivně zprotiviš. Chápu že je to nápor na nervy a psychiku ale opravdu nenuť. Spíš se snaž zrušit jídlo v noci. Je na to už dost velká. A jestli se v noci nají mlíka tak se ani nedivím že přes den nic nechce.

levandule_k
2. bře 2021

@cilkat O nějaké speciální hmatové terapii jsem nikdy neslyšela, ale nepomohlo by synovi nějaké zvířátko na muchlání? Mazlení se zvířetem umí odbourat stres, jako primárně to není, to co hledáš, ale pozitivní efekt by to mohlo mít. Pak mě ještě napadlo zkusit aromaterapii, některé vůně zmírňují napětí a stres a třeba se mu pak bude lépe pracovat s tužkou.

mumisa
2. bře 2021

Naše dcera ve 2 letech také nechtěla jíst. Nic jsem jí nenutila, nemělo to cenu. Místo toho jsem v obýváku, kde si hrála, neustále nechávala na stole něco na zobání k jídlu. Většinou třeba borůvky, maliny, nakrajené jablko, lyofilizované jahody, nakrájený banán nebo nakrájenou zeleninu, okurku, papriku,.... Takové to barevné jídlo, které zaujme. Později jsem přidala třeba chleba s máslem a šunkou nakrájený na kostičky (říkáme tomu “zvířátka”). Nic jsem jí nenabízela, začala si postupně brát sama. Teď je jí 3,5r a jí snad nonstop... :D

kevi1
2. bře 2021

To sa zle cita... narvat... rves... ja by som tiez nic nejedla, keby to do mna niekto rval. Chudak mala ma traumu. Skus poprosit manzela, nech sa tebe pokusi nasilim narvat do pusy jedlo a skusit ta prinutit to jest a uvidim, aky z toho budes mat pocit. Zamysli sa nad tym, aky vztah dcere k jedlu pestujes. Z pera matky nejedlika.

jakreb
2. bře 2021

@lentilka3 No určite zrušiť nocne mlieko. Ona sa vlastne naje v noci. A ziadne "rvani" -bud sa najes alebo budes hladná. Dieťa v jej veku to uz určite chápe. A žiadne "srandičky" pomimo. Pekne ranajky, desiata, obed, olovrant, večera.

cilkat
2. bře 2021

@levandule_k On má vyvojovou disfazii. Tam se smyslová integrace docela používá často. Zvířat se spíš bojí a stresem to myslím také není. Ale děkuji za typy.

levandule_k
3. bře 2021

@cilkat Tak jedině zkusit si udělat nějakou smyslovou terapii doma na koleně, lepší než nic 🙂

lentilka3
autor
4. bře 2021

Takže pro ty rádoby citlivé a chytré matky - Nervu jí nic násilím, uznávám, že jsem to tak neměla psát, nedošlo mi, jak to můžou lidi brát, ale já vážně nejsem kráva a netýram svoje dítě a nervu jí nic násilím ;) A pro ty druhé - Mlíko má v noci pouze jednou!! A na tom opravdu nic špatného není. Ještě k tomu 160 ml.

jitushb
5. bře 2021

@lentilka3 nezlob se ale ty si chtěla poradit a opravdu i 160 ml mlíka v noci je dost. Jako matka nejedlika doporučuji odbourat. A jestli se můžu zeptat,pije mléko i přes den? A mě teď pro dcery Dr doporučovala na podporu chuti sirup Sanostol nebo Pangamin.

levandule_k
5. bře 2021

@lentilka3 Já až doteď žila v domnění, že slovo narvat znamená do někoho něco dostat proti jeho vůli, že je tam použit určitý tlak (násilí). Asi budu muset napsat do Ústavu pro jazyk český, aby vydali novou definici slova narvat.

Z tvého dotazu vyplývá, že tvoje dcera nechce jíst, ty ji nutíš, ona to odmítá (plive ven z pusy) a ty jsi na nervy. Pak tvrdíš, že ji nic násilím nerveš. Tak jak to teda je?

carodkaa
5. bře 2021

Dcera také nejedla, a dětská Dr. mi řekla ,že dítěti stačí k přežití 3 lžice jidla za den..to noční mléko bych úplně zrušila;)

lentilka3
autor
5. bře 2021

@jitushb Ne, přes den mléko nepije, pouze jednou nebo dvakrát v noci. Dnes se třeba vůbec v noci nevzbudila a ani její mladší sestra.

Ono je těžký něco odbourávat, když má roční ségru. A nebavím se tu o mléku, ale o tom že nejí, mléko jí odbourávat nebudu určitě, jelikož byla narozená dřív, v břiše nerostla a málem umřela, je drobounká a podprůměrná. ;)

kevi1
5. bře 2021

@lentilka3 a jake ma miery (vaha, vyska)? Pribera? Chodite na kontrolu? Moj maly ma 10.5 kila v 2.5 roku a cca 88cm a co stvrt rok musime chodit na prevazenie. DOktorka mi hovorila, ze nezalezi az tak na tom, ake ma miery v porovnani s ostatnymi, ale ci sa drzi svojej rastovej krivky.

antoinet
5. bře 2021

Moje dcera začala jíst v 1,5 roce přesně v momentu, kdy jsem zrušila poslední, noční kojení. Do té doby neměla hlad.
Takže jestli jede v miminkovském režimu se sourozencem, začne jíst, až odstavíš obě dvě.

lentilka3
autor
5. bře 2021

@antoinet Chápu, moje ale kojená není, je na UM, ani nikdy kojená nebyla, pouze první dny v porodnici, kdy jsem ještě mléko měla. Každopádně jdou obě spát s mlékem, na tom nic špatného nevidím. Za 3 týdny jdeme k doktorce, tak se sní pobavím a dám vědět.

gujduska
5. bře 2021

Ahoj, moje dcera měla teď v lednu 4 roky. A odmítání jídla máme v různých vlnách, navic ve školce chytula pani ucitelky, které priznavaji, že k jidlu děti noc nenutí, bohužel naše malá ne ten typ, co to potřebuje říct důrazněji, že jídlo je na stole a bude se jíst. Teď ci nám zavřeli školku se doma trichu popravila a ke schopna snist i 5 porcí denně, někdy i 2 večeře 🤣 ale je to opravdu ken o tom, najít si k tomu danému dítěti cestu skrze to jídlo, změnit nějak rituál, posunout čas nebo to jinak nachystat na tom talíři, chce to trpělivost, taky mi kolikrát tekly nervy, ale chce to být v klidu a zkoušet, držím ✊

antoinet
5. bře 2021

@lentilka3 já chápu, že si za mlékem stojíš, jen poznamenávám, že jí možná zavírá cestu k jídlu. Jedeš mimi způsob stravování, možná je čas přejít k batolecímu.

kevi1
5. bře 2021

@antoinet ja si tiez myslim, ze zaviera cestu k jedlu, ale pani to proste nechce pocut a rady nechce. Moj syn, kym mal UM, tak nezjedol ani tolko co pani popisuje. UM mu rozhodne netrebalo, mal mat pestru stravu.

antoinet
5. bře 2021

@kevi1 přesně tak, já jsem to viděla u všech svých tří dětí. A nejde jen o množství stravy a přibírání na váze, ale i i vitamíny, minerály (především železo) a v neposlední řadě o stravovací návyky, které si dítě ponese celý život.
Já teda myslím, že i dítě, co má zuby, by se mělo navečeřet u stolu a pak si vyčistit zuby a ne si jídlo brát do postele a pít s cílem uklidnit se k spánku, tohle chápu u opravdu malých miminek.
Ale každého volba, ale zrovna na Koníku vidím denně, jak ženy těžko hledají ty správné stravovací návyky, co jim zajistí zdraví, spokojenost s postavou nebo jim pomůžou nevnímat jídlo či láhev čehokoliv jako prostředek k uklidnění.