Zdravím. Dceři jsou 3 roky. Doma vůbec neposlouchá, dělá naschvály. Vše jí musím 10x říct a stejně neposlechne. Poslechne jen když sama chce. Nepomáhají zákazy, kompromisy, vysvětlování prostě nic. Doma máme ještě mladší dceru (7m). S tou mi občas pomůže. Snažím se jí zapojovat do domácích prací a také se jí snažím co nejvíc věnovat, aby se necítila odstrčená. Když je ale třeba u tety nebo babičky, tak je klid. Poslechne na slovo, uklidí po sobě atd. není s ní žádný problém. Čím to může být ? Děkuji
@katerinanell někde jsem tady četla trefný popis: doma se projevují tvoje geny, jinde tvoje výchova 🙂
@konidana a to je fajn východisko, když se jinde děti chovají tak, jak se je rodiče snaží vést, postupně to převládne i doma 😉
@la_amanita no u nás to zatím nenastalo, to se dřív odstěhujou😅 geny nepřečůráš😂
Syn má 2,5 a je to to samý - nepomáhá nic. Všechno opakuju 10x, stejně to neudělá, vzteká se, dělá naschvály... Před polednem už koukám na hodiny a modlím se, aby byl večer a šel spát. 🙏
U babičky? Jde za ruku, poslechne na slovo, sám si řekne na nočník (doma pokaždé scéna), při mytí rukou necáká, no prostě zlatý dítě... Když je u nás návštěva, je to taky lepší, než když jsme sami. 🤷♀️
Včera byl u babi celý den, moc ho chválila. Já ho za tu hodinu než šel spát málem přetrhla jak hada a večer manželovi bulela na rameni, že jsem úplně neschopná a že mě syn nejspíš ani nemá rád 🤦♀️😆
Úplně běžný.🙂 syn u babičky funguje “skvěle” najednou všem rozumí, poslechne, ukazuje o sto šest a pojmenuje zvířata, neplace samozřejmě atd atd. Mne doma picuje, padá z gauce, o všech zvířatech mi tvrdí ze jsou bů a nedej bože abych to chtěla pojmenovat. Place snad při špatným pohledu a neposloucha, následně spadne z gauce na hlavu…))) proste doma to poušti, zkouší hranice a tak. Buďte v klidu, je to běžný.🙂
Taky to tak máme. Mně přijde, že se doma trochu nudí, protože se přece jen musí víc přizpůsobovat ségře (venku a na návštěvě má víc program).
Doma se cítí bezpečně, může být sama sebou, pustit všechny emoce. Mívají to tak i dospělí.
Děkuji za odpovědi. Je pravda, že mi občas přijde jako bych se dívala na sebe akorát v mladší verzi 😀, ale zároveň si připadám neschopná. Myslíte, že mě někdy začne poslouchat nebo je něco jak bych toho mohla docílit něco změnit nebo tak ? Už si nevím rady. Nebaví mě věčné hádky s manželem, že je dcera rozmazlená.
Mam deti 5 a 9, doma jsou to moji tasmansti certi, mimo domov je vetsinou chvali, uklidnuju se vyse uvedenym motem, a jeste jedna vec psycholozka rika, ze je dobre ze deti doma zlobi (odmlouvaji, obcas jsou protivni, vztekly atd.), rika ze je to dobre, protoze to znamena ze se doma citi dobre, v bezpeci ze mohou dat pruchod smutku, frustraci, nastvani protoze vedi, ze to doma spolu zvladnem
@katerinanell nech ji manzelovi samotnou😉. A jo utvrdis ho tim v tom, ze bez tebe to je milacek, a ty ses neschopna😂🤣. Neudelas s tim nic, ale hlavne si to prosim neber osobne (i kdyz to je tezky, taky to mam doma😅 ) A jo, zmen svoje vnimani sama sebe, ses prostě mama, a delas jak nejlip umis😘
@konidana to radši ne manžel není její biologický otec a často na ní řve nebo dává přes zadek. Nepochopí, to je dítě a dělá kraviny. On má ještě syna z předchozího vztahu a když u nás je, je to katastrofa. Dělá mezi dětma rozdíly ve většině případech za vše může dcera (podle něj) jeho syn je prostě král.
Je to normální. Doma se dítě cítí "bezpečně" a více projeví emoce, skutečné potřeby, nespokojenost atd.
No a pokud se k ní partner chová hnusně, tak se jí vlastně ani nedivim, že se o to víc staví do opozice 😒
@katerinanell no, tak to mate jeste o dost slozitejsi vsecko...
@katerinanell chtěla jsem ti poradit, ať se s takovým blbem rozvedeš, než si pořídíš další dítě s ním. Ale pozdě 🤷🏻♀️
U nás to samý děti 2 a půl a 5 a půl let, vůbec neposlouchají a na zadek taky nepomáhá,hodnější jsou venku na hřišti,ve školce,na návštěvě,podle mě se doma nudí,všude jinde má program,jednou starší dcera zlobila i u babičky ,když ji hlídala,no přerostla jim přes hlavu a hlavně se tam i nejspíš nudila,kdyby jí zabavili a nastavili hranice,tak by tam moc nezlobila
@katerinanell a slyší tě nebo je zabraná do hraní,práce? trávíš s ní čas sama nebo s mimčem? je zlobení a zlobení. naše děti působí jako antikoncepce😅, jsou svý,když mají dobrou náladu tak super,ale když vstávají zadečkem napřed tak to stojí za to.Tak asi v první řadě bych doma nastolila pořádek,že dcera opravdu není rozmazlená, za druhé bych mimčo dala tatínkovi, ať doma nebo venku s kočárkem a udělala si holčičí čas jen s dcerou-třeba jít do obchodu,na zmrzlinu, koupit tričko. i ten čas je lepší než hádky,přes zadek atd.
@katerinanell ono je naopak super že to dělá, protože se s vámi cítí v bezpečí, tak se může uvolnit. To je běžné a úplně v pořádku. Na vás zkouší hranice, u vás projevuje svoji osobnost... To je přece super. Mimo domov jsou sice děti zlaté, ale po nějaké době taky vyčerpané z toho jak se snaží. V nějaké knížce jsem četla nebo přednášce slyšela, že děti si v tom bezpečném prostředí u rodičů potřebují "osahat" hranice a další věci, protože kde jinde. Dává to smysl 😉🙂
A taky jeden psycholog řekl nebo napsal, že se s dětmi cítil jako king oproti manzelce, protože jeho děti poslouchaly a ženu ne, než se hlouběji ponořil do té problematiky a četl, že působení ženy a muže je jiné, role mámy a táty je jiná (máma znamená bezpečí, táta autoritu). A tak. Tátu víc poslouchají, ale jsou napjaté. Najednou mu to seplo a má v tom víc pokory. Škoda, že už nevím který z nich to byl a kde to najít 🙂 myslím, že přednáška na YouTube to byla a byl to někdo celkem renomovaný, mám dojem. (zkusím to najít 🙂 )
To dělají všechny děti. Na návštěvě, ve školce, ve škole jsou zlaté a zlobit si netroufnou. Doma to pak rozjedou.