Denní spánek - uspávání mladšího, když starší už nespí. Jak to vymyslet?

kapii
30. zář 2024

Krásný den maminky, už delší dobu nám nefunguje denní uspávání, prostě tak nějak kolidují potřeby mladšího a staršího synka a mě už docházejí nápady, jak to vymyslet
Starší chlapeček, má teď čerstvě 5, už od 2 let nespí přes den, je hodně kontaktní s velkou potřebou pozornosti, bojí se být sám v místnosti.
Mladší chlapeček 1 rok a půl, momentálně má jeden spánek přes den, je uspávaný odmala převážně u kojení. Ze začátku jsem ho uspávala tak, že si prostě starší vedle mě hrál s Legem, jednou rukou jsem držela miminko u prsa,, druhou si hrála se starším. Pak už to bylo na malého hlučné, tak jsme se přitulili všichni tři a četla jsem knížku, pak už to taky nešlo, malý se chtěl dívat , otáčet stránky atd. Taky jsme měli období, kdy jsem hodně uspávala venku v nosítku/šátku. Ale jak povyrostl, je prostě hodně zvídavý, všechno ho zajímá a usne jen když má ticho a nudné prostředí, nesmí být nic zajímavého na dohled, jinak chce objevovat a je po spánku. Starší vydrží sám tak možná deset minut, pak už se bojí nebo něco potřebuje. Když ho nechám u sebe, tak po chvilce ho to nebaví jen tak potichu sedět a začne být hlučný.
Malý pak nakonec usne až kolem čtvrté hodiny, když přijde manžel z práce a děti můžeme rozdělit, jenže to už je prostě hrozně pozdě.

hester92
30. zář 2024

@kapii školka? Případně pustit staršímu pohádku a jít v klidu uspat mladšího?

kapii
autor
30. zář 2024

@hester92 právě kvůli tomu, že přes den nespí, chodí do školky jen dopoledne. Nemáme v okolí žádnou školku, kde by si nespící děti mohly hrát, nemusí spát ale potichu ležet ano.
U pohádky by možná vydržel, doteď měl 20 minut denně, ale mladší teď často usíná delší dobu, tak pokud nepřijdu na nic lepšího, tak mu pustím víc dílů.

aktakd
30. zář 2024

@kapii Já nic lepšího než pohádku v televizi nevymyslela 🤷‍♀️ a nebo uspat v kočárku.

kleio
30. zář 2024

Taky jsem stejný problém řešila pohádkama

j.a.n.i
1. říj 2024

@kapii No, tak prostě buď si bude potichu hrát a nerušit malého nebo bude zůstávat ve školce. V 5 letech není mimino, které by to nepochopilo. A ve školce nebude určitě jediné dítě, které po obědě nespí... A možná správný čas, aby pochopil, že se svět netočil jen kolem něj

kapii
autor
1. říj 2024

@j.a.n.i tady nejde o to, že starší si neumí potichu hrát. Hrát si potichu umí, nechce menšího rušit. Ale mladší, poslední dva měsíce, když vidí staršího že něco dělá - cokoliv i když je potichu (hraje, kreslí, prohlíží knížky), chce to dělat taky a je po spánku. Bohužel musím uspávat v pracovně, kde nic není, i když si starší v klidu kreslil u stolu, tak menší prostě nespal, chtěl taky kreslit.

moonulka
1. říj 2024

Dcera třeba přestala po obědě spát ve 2,5 letech. Má 4 a ve školce spí, o víkendu doma ne. 🤷‍♀️ Mladšího taky uspávám u prsa, když je starší doma a jsem na ně sama, taky to řeším pohádkou. Jinak si sama v klidu hrát nechce a leze tam za mnou a mladší si s ní chce hrát a nespí. 🙈

radkazenklava
1. říj 2024

@kapii Mám podobně staré děti. Uspávám v ložnici mladšího a starší kouká na pohádku...uspávám cca 25-30m. Vždy se pak kouká ještě do půlky pohadky a druhou půlku zase další den. Nic lepšího jsem nevymyslela. Lego, samolepkové sešity, úkolove sešity ,magnetická stavebnice, puzzle, knížky. Zkoušela jsem co by mohl dělat, když jsem mladšího uspavala u kojení.. mno ale starší nevydržel nevykřiknout, nebo mu něco nespadlo, než mladsi usnul..takže to takhle dál nešlo a nejeli jsme na pohádku .Najít něco co by vyhovovalo všem byl problém 🤷‍♀️

cilkat
1. říj 2024

Jak moc je mladší v ty čtyři protivný? Jak moc s nimi musíš ráno vstávat (respektive jak moc musí vstávat malej?) ... mě děti usínaly běžně až kolem třetí/čtvrté odpoledne - prostě po svačině, nikdy po obědě ... znamenalo to, že pak usínaly večer kolem desáté, ale to se vstáváním bez budíku (osmá/půl devátá) mě vlastně naprosto vyhovovalo.
Ale jinak polední pohádka v televizi má za mě i tu výhodu, že si už nespící dítě na chvíli v klidu sedne a odpočine (pro staršího ještě v pěti letech byla jakákoliv manuální činnost "práce", ne odpočinek.)

kapii
autor
1. říj 2024

@cilkat je strašně protivný, jde na něm vidět, že je fakt přetažený, ráno vstává o půl sedmé,tak je to na něj už asi pozdě.
Malý by ráno vstávat nemusel, ale jak zjistí, že já se starším už nejsme v pokoji, už spát nechce. O víkendu, když nemusím vstávat ani já nebo tam má ráno bráchu, tak si taky pospí do osmi.
Asi nám zbývá fakt jen ta pohádka, jak to čtu. Tak si starší aspoň odpočine taky.