Ahoj, mám 9m dceru a ta mě často kouše. Měl jste to někdo podobně a povedlo se vám tomu dítě odnaučit? Jak? Potřebuji nějaké tipy.
Mladší dcera taky kousala - přestalo to, když začala mluvit a mohla argumentovat a hádat se. Pravda, postupně jak zesílila, z kousání přešla na mlácení 😀 Odnaučit nevím, u nás nepomáhalo vlastně nic, zkusit to zarazit dřív, aby nehryzla (starší dcera měla nepočítaně obtisků...), ale ne vždy to člověkv stihnul, u nás pomohlo, že z toho vyrostla.
A kouše jako projev emoce, nebo při kojení či při hře třeba do prostu?
V devíti měsících bych čekala spíš to první: prostě se jí v puse objevilo něco nového a ona musí prozkoumat, k čemu je to dobrý. ... Pokud je to tenhel případ, udělala bych dvě věci: 1) zavedla kusové jídlo do ručičky, ať může ty zuby používat opravdu na to, na co má. (jo, pod dozorem, samozřejmě... a spíš fakt jako motorický trénik, než reálné pokrytí kalorických nároků) 2) prostě zamezila činnosti, když kouše něco nevhodného (prso, ruku a pod.): Nekomentovat, nehrát nějaké divadýlko na téma "au, au bolí" , ale vzít a udržet třeba minutu mimo dosah. (dítě v tomhel věku často nechápe nějaké "au" nebo "bolí" a slovní sdělení vezme jako hru ... ale "když kousnu, seberou mi to/zmizí to", obvykle spojej rychle.)
Pokud se to jeví už v tomhel věku jako projev vzteku/vzdoru/nesouhlasu, máte valstěn hodně vyspělé dítě. Tam to chce naučit jiný projev nesouhlasu, ale to muset být důrazné gesto - třeba bouchnutí pěstičkou nějak do stolu/podlahy/čehokoliv v dosahu jen ne mámy O🙂 .
@cilkat ona mě spíš okusuje tak jako z lásky mi přijde 🤣 a nebo že jí rostou zuby. Vždy když je u mě nebo se po mně válí tak mě kousne lol
No, někteří podezřívají děti že tohle kousání je napodobování polibku ... Ale spíš jde o způsob mazlení, který si neuvědomuje, že bolí, no. Takže bych to brala jako první případ - zamezit v činnosti (zrovna v tomhel případě si myslím, ež to i pochopí velmi rychle).
Nehrajeze si někdy stylem Spapáme nožičku, ručičku apod? Dítě nepochopí, že je to jenom jako a zapojí i zoubky.
Dobrý den, syn to taky dělal zhruba v těch 9 měsících. V úterý oslavil rok a dělat to přestal cca tři týdny zpět. Odnaučila jsem ho to asi tak, že když to udělal, tak jsem reagovala tak, aby věděl, že je to špatně. Podle mě to měl jako hru, protože když to udělal, tak se na mě začal hned smát 🙂