ADHD. Kdo má dítko s touto poruchou?

marketaabel
10. lis 2020

Prosím, je tu maminka, která má doma dítko s poruchou ADHD? Syn bude mít za dva měsíce 3roky. Spí krásně, motoriku bych řekla, že má též v pořádku, ale.. nemluví, vzteká se kvůli každé maličkosti, vůbec nechápe, že venku nemůže utíkat, že by ho přejelo auto. Celkově je hyperaktivní. Při vztekání hází sebou i tím, co má v ruce. Druhý týden je na zkoušce ve školce a dnes mi bylo řečeno, ať si ho nechám ještě doma. O té poruše přemýšlím už dlouho, je možné, že by ji měl? Nebo je jen tak zlobivej?

janule1940
10. lis 2020

@marketaabel dobrý den,na vyšetření sluchu jste byli?doporucuji najít dobrého klinického logopeda.pokud syn nemluví,muze se projevovat jako “zlobivé” dite,protoze zkratka neumí říct,co chce.nebo muze jít o tzv.disfatickou poruchu,tzn.ze dite nerozumí dobre,co mu říkáte,nechápe to.v první radě bych se obrátila na logopeda,ten by toho mohl hodně odhalit.

marketaabel
autor
10. lis 2020

@janule1940 Děkuji za radu, to mě nenapadlo. Chtěla jsem řešit s pediatrem, ale tam mi sestřička řekla, že to vyřešíme na tříleté prohlídce za dva měsíce. Jenže já teď řeším hlavně i tu školku. Vodim tam starší dceru a syn je tam hrozně rád, nedokážu si představit, že teď, když tam začal chodit, tam zase odvedou jen jí. On to nebude chápat a bude to ještě horší. Myslíte, že potřebuju doporučení od toho pediatra?

zadovicek
10. lis 2020

To nemusí nic znamenat, některé děti se rozmluví až ve 3 letech a vztekání je normální, na ADHD ukážou jiné věci..

marketaabel
autor
10. lis 2020

@zadovicek
On se právě u toho vztekání ještě mladí do hlavy, doma už to tolik nedělá, ale ve školce se jim to nelíbí. Což teda chápu, ale nevím si rady. Dělám něco špatně já? Nebo není něco v pořádku u něj. Jiná možnost asi není.

astyna88
11. lis 2020

Ahoj mám syna s ADHD. Chvíli nepsedi, emočně nestaly, oční kontakt spory, i když teď už má naučeno, jak něco chce, musí se na mě dívat. Má klasické příznaky děti s ADHD. Dětské hračky ho nebaví, takže já ho musím utahat venku. Spí relativně málo na jeho věk (3). Ve školce by nebyl problém, ale má plenky ještě. Je potřeba mít na to papír, školku s tím obeznamit. V naší mají spesl třídu na tyto děti.

Děti s ADHD pořád vokalizuji, vydávají zvuky, vše vnímají až moc, jako ruch na letišti, neumí se soustředit na to podstatné a tak mají problém i s řeči. Je potřeba na tom pracovat, mě hrozně pomohla knížka Šest kroku ke zvládnutí ADHD, v tom jsem syna poznala absolutně.

Ale sebeublizovani mi do ADHD nesedí, to by se mělo vymýtit, aby to už nedělal. Spíš mi to zavání autismem či pas poruchou. Máme se synem projite aba terapie a tam právě chodily děti s takovým chováním

janule1940
11. lis 2020

@marketaabel hlavne buďte v klidu.ja měla dcerku s velkou mírou adhd projevu( par vyberu-v noci ještě ve 4 letech 3 Hodinova okna,kdy v noci nespala,extrémní citlivost na hluk,pachy,emoce jiných lidi,neschopnost socializace s více než 1 ditetem najednou,zaroven nadprůměrné iq-četba a psaní od 4 let,sčítání,odečítání do 100 v 5 letech atd.) a je naprosto v pořádku. zcasti za to mohl těžký porod, separace a s tím spojené trauma, a zčásti muj přístup hodně ovlivněny mým vlastním traumatem z porodu dcery a separace.pomohl psycholog a je dobre.Třeba se fakt o nic nejedna a jde o silnější projev obdobi vzdoru v kombinaci s tím,ze neumí říct,co chce.ja bych taky tloukla někdy hlavou do země,kdyz mi někdo nerozumi😀.jinak ja bych 1.sehnala logopeda a zavolala mu situaci a zeptala se,zda mam mít k němu hotové vyšetření sluchu, a pokud jo,tak 2. Zavolala své pedimudr a rekla ji,ať mi vypíše zadanku na sluch,ze to chce logoped.Jinak skvělá je máma logopedka na Facebooku.zde jsou její webovky.pokud jste z okolí,doporucuju ji a nebo vám da mozna doporučení na nekoho dobrého u vás. http://www.logopediejinak.com/

janule1940
11. lis 2020

@marketaabel a ke školce-vite,ono se mu tam muze líbit,hračky,deti atd.i kdyz ja jsem osobne toho názoru,ze deti patří do skolky tak ve 4 letech nejdriv,obzvlášť chlapci.ale chapu,ze to proste někdy jinak nejde.ale představte si,ze mu nikdo nerozumí a on nedokáže nikomu nic říct-pani učitelce,ze mu někdo vzal hračku,kamarádovi,ať mu něco půjčí atd.pak se muze projevovat agresivně a nebo v případě,ze je agresivita potlačena,tak sebedestruktivne.Pokud muzete,nechala bych ho doma,dokud se vse nevyřeší a on nebude schopen komunikovat.

marketaabel
autor
11. lis 2020

Moc vám děkuji za rady a za váš čas. Opravdu mi to pomohlo. Podle toho, co píšete úplně ty projevy na ADHD nevidím, tak snad to bude ok. Na logopedii jsem ho objednala, tak snad budu pak moudřejší a někam nás to posune.