Ahoj,
naše malá spala první půlrok krásně, ale pak přišly první zuby a pokazilo se to. Bohužel i když se jí zrovna zoubky neprořezávají, tak strašně zle spí. Vzbudí se a neusne. Já už jsem na prášky, ona má kruhy pod očima jak blázen... Prosím koukněte, jak ten její spánek vypadá. https://ibb.co/6sZwxrjZeleně je spánek. Černé tečky jsou kojení nebo příkrmy +kojení.
Je stále kojená, příkrmy moc nechce. Vyřvat jí nechci nechat... Určitě to má důvod... Určitě to lze nějak spravit... Bohužel když v noci ne a ne spát a v postýlce řve, protože se nudí, takže je v noci i na té hrací dece...☹(( Ale otázka je i to, proč sakra trvá i 4 hodiny, než se unaví???
Spíme společně, v postýlce je jen do prvního nočního vzbuzeni. Pak už je se mnou.
My meli tak asi rok trvající obdobi, kdyz byla 2-3h v noci vzhuru. A kdyz nahodou spala bez tehle pauzy, tak se vstávalo ve 4.30. Preslo s koncem nočního kojeni asi v roce a 8 mesicich. Pokud mas jen 1 dite, tak spi pres den.
@agnes_123 náš syn se do půl roku budil jen na mlíko, zlaté dítě a to před den hodně spal. No a pak to začalo noční děsy, řev, zuby (kvůli špičákům jsme nespali v noci 4 měsíce, býval 3 hodiny vzhůru, ráno vstával kolem 5), totálně přetažené dítě, které deficit nedohnalo přes den, nebyla s ním domluva. Velmi náročné období do cca 27 měsíců, kdy mu vylezly všechny zuby, dozrála více i nervová soustava a konečně můžu říct, že od jeho 2,5 let v noci spíme. Sice začal v noci chodit k nám, ale lehne a spí. Některé děti jsou v tomhle náročné, ale asi člověk musí vydržet, zkusili jsme spoustu, doktorka jednu chvíli uvažovala o sedativech, aby se v noci vyspal, nakonec na ně nedošlo, ale byly to opravdu náročné 2roky.
Taky jsem si tím prošla se synem.Bylo to těžký období ....držím palce.
Nevim, jestli je nejaky univerzalni reseni. Ja teda z postele nikdy nevyndala, nenechala odejit. Prostě je noc a to se nehraje. Spala se mnou v posteli, zadne vykriceni neprobihalo. Obavam se, ze některý děti to tak proste maji. Neupinat se na, nesledovat a spat pres den...
My si tohle obdobi zazili taky,nerada na to vzpominam...ja kojila celou noc,vstavala x krat a mala se treba vzbudila ve tri v noci a do 6nespala,takze ja nespala celou noc v podstate.Vim,ze se to nema delat,ale my ji taky museli vzit do obyvaku,ona proste stejne nespala a sedet tri hodiny v posteli...byly to blbe casy,mala mela celkove se spanim hrozne dlouho problem,ted bude mit tri a porad jeste vetsinou nespi celou noc a to pres den nespi uz rok...ja uz ani nevim co to je kvalitni spanek..ted. jsem znovu tehotna,tak navic beham jeste v noci na wc,no nevyspim se asi dalsi tri roky🙃
@puhelin To zelené je spánek. Je vidět, že tam jsou i 4 hodiny pauza.
Jak to ale tak čtu, tak pokud dítě nic nebolí, tak by nemělo řvát, když jsem v posteli s ním. Ona jde na tu hrací deku, protože když nabídnu prso, tak se kolikrát vzteká, že nechce a ať jí to necpu🙂 Teď se z toho vyvrbují zuby. Tak třeba je to tak, že když mi dělá tohle, tak to bude nějaké trápení. A když se jen tak vzbudí, tak za normálních okolností ji "ukojim". Tak uvidím.
Nase mladsi mela otoceny den a noc... Uspech pro me byl, kdyz spala jako Tvoje, prvni cast noci parkrat kojeni,pak mejdan a zase spanek. Doted (budou ji 3 😳) spi v noci hrozne a neni pro ni problem byt vzhuru ci se casto budi.
Ale jako @puhelin nesvitit, nemluvit a slouzila jsem jako dudlik (a ano, chlapi sli do podkrovi, jinak by se nevyspal nikdo, protoze jak nebylo po jejim... 🤯). Nejvic mi pomohlo se s tim smirit, ze ji to tak vyhovuje (a pak znova, kdyz v 1,5 se rozhodla, ze uz nebude spat ani pres den... 😆)
Co jí nechat spát u sebe v posteli? Pak máš velkou šanci, pokud se začne probírat ji jen strčit prao a ona zase usne. Kdežto když je v postýlce a probere se, tak už se pak špatně usíná. Navíc mimina neumí usínat sami, potřebují stím pomoct.
@agnes_123 Kdyz to srovnam s mymi detmi, tak vase ma mnohem vic spanku. Moje v te dobe spaly od 19 do 7, pak od 11 do 13 a pak uz vubec. Mozna uz si zvykla, ze v noci je hrani. Ve vlastnim zajmu to zkuste cele upravit, min spanku pres den, v noci jen nakojit, zadne hrani. Vzdyt musite byt vyrizena.
@agnes_123 psala si že spí s tebou od prvního nočního probuzení. Starší syn, byl taky nespavec, tvoje dcera spí proti tomu krásně, přes den si dal dvě dvacetiminutovky, večer usnul až ve 23h a třeba ve čtyři už vstával, stím že teda se pravidelně po hodině budil. Já ho měla v posteli, když se začal probouzet nacpala jsem mu prso, on se ududal a spalo se dal. A hlavně jsem ho s postele nevyndala, nerozsvicovala, nemluvila na nej. Prostě jsem sním ležela a čekala. Horší to bylo, když začal leézt a slezl si z postele. Nic méně ani tak jsem nevstala, max mu řekla že je ještě noc a maminka ještě spí, světe div se, vrátil se a po chvilce usnul.
Zkus knihu S láskou o dětském spánku, tam je to dobře vysvětleno. Zkusila bych nějaké klidnější aktivity při tlumeném světle, číst, tiše zpívat nebo povídat, mazlit, masírovat... A prostě to nějak přečkat. Tabulka pěkná, ale nesnaž se život s dítětem po minutách monitorovat. Spíš se zkus mu přizpůsobit. Já taky bojuju se spánkem mé 6m dcery, i když máme vlastně úplně jiné potíže. Ale přijala jsem to jako fakt, může to být způsobené i třeba vývojem.
@sajul Aha. Děkuji moc za zkušenosti! Pro mě je fajn i mít srovnání. To mě na mateřství trošku deptá - že netuším, tzv. "Jak to chodí". Ještě se zeptam - naše malá je v postýlce do prvního probuzení. No, kvůli tomu, že když jde spát ona, my ne. Tak usne u kojení a já ji pak šupnu na monitor dechu🙂 Jestli vaše děti spí jenom s vámi, tak kde jsou třeba dejme tomu od 19 do 23 hodin, pokud vy jste ještě vzhůru? To jsou ve velke posteli? To spadnou... Nebo jdete spát s nimi v 19 hodin? Já to nechápu:- ) A možná se ptám blbě, ale já fakt nevím, co se večer děje v jiné domácnosti:- ))
@moonulka kouknu! Děkuji za podporu a nasměrování. No já si to píšu i proto, že kdyby bylo druhé mimi, tak abych měla poznámky k tomu kterému období. To je takový praktický:- ) A nepíšu to pořád, jen teď už jsem si řekla, že krucinál, kolik hodin teda vlastně spí? A taky mě to uklidňuje, že víc rozumím tomu jejímu tělíčku:- )
Ale máte pravdu, tabulky nejsou všechno... Něco mi uniká:- ) Chápu a děkuji.
@agnes_123 teď už jsou větší, ale když byli malý, mám je rok a půl od sebe, tak jsem je postupně uspala, buď v šátku, nebo později u prsa v posteli a spali tam sami, dokud jsem nešla spát já. Že začátku měli zábrany, aby nespadli, ale naučili se poměrně rychle slézat, takže pak už normálně spali sami i bez zábran. On se ten spánek mění, takže někdy se budili co hodinu, většinou se vystřídali, ale starší zhruba od dvou let a mladší od roku a půl spí více méně celou noc, samozřejmě se vzbudí na pití, čůrání, když je něco bolí atd. Ale spím snimi stále. Zatím nám to tak vyhovuje. Každý dítě je jiný, jsou k děti co spinkají sami v postýlce a jsou spokojený, chce to zkusit, co bude vyhovovat právě vaší holčičce. Ale vyplakat jsem je nenechala nikdy. On bordel a vaření nikam neuteče, takže jsem si šla kolikrát třeba lehnout s nimi a třeba četla knížku.
Tohle období bývá krizovka, zažila jsem to třikrát. Pomohl režim, vstávat ráno třeba každý den v 6:30, dva spánky denně (v konkrétní čas jít s kočárkem, třeba v 9:30 a 14:00) a od těch 15, ať už dítě nespí. Ale trvá to pár dní najet na režim. Já jsem musela ve dne i budit, jinak hrozná noc.
Pak pomáhá večer nezapínat telku, klidné rituály, dobře větrat. I tak se mi dcera vzbudila třeba 8x, ale jen si cucla a spaly jsme dál, já žádný pohyb, mluvení, světlo.
A jak spi pres den? Co ji odpoledne a vecer?