Ahoj, jsem totálně zoufalá a už nevím, co dělat, skoro tady brečím.
Mám čerstvého 5leťáka. Denně, vážně denně je i několikrát počůraný, a to durch. Ze školky dostávám věci v pytlíku, dneska jsme šli z hřiště po dvou hodinách, protože byl opět totálně pro....ý. Nemám na to už nervy, nezvládám. Doktorka nás nikam nepošle, podle ní je to zdravé dítě. Ale já jsem fakt už na pokraji sil. V noci se nepočůrává, nikdy. Jen přes den. Už s ním nechci ani nikam chodit.
Setkal se s tím někdo? Jak to řešit?😭🤦🏼♀️
Ahojky, určitě navštívit urologa. Doma/ve školce je všechno v pořádku?? Nesmějí se mu kvůli tomu děti, hubuješ ho?? A připomínáš malému to čůrání??
Už to tu bylo, pak to přešlo a teď znovu, ale předtím to bylo jen připočůrání, teď je to regulérní počůrání se. Doktorka nad tím mavla rukou, že si hraje a zapomene. Ale to bych brala, kdyby to bylo třeba jednou týdně, ale ne denně.
Do školky chodí rád, vím ale, že učitelky kvůli tomu mají řeči, například, že ho pošlou do miminek. To mi říkal syn, když se minule sám převlékal, protože to nechtěl říct. Samozřejmě jen tepláky, takže doma při převlékání jsem přišla na to, že byl celou dobu v durch mokrých trenkách.
Jinak, já se to snažím zvládat, ale někdy holt už bouchnu. Je toho na mě vážně moc, nedávám to. Uznávám. Pak se mu omlouvám, že jsem ho hubovat neměla, ale já v tu chvíli už kolikrát prostě vidím jen černo.
A ano, čůrání připomínám, bohužel, už i v tu dobu má minimálně mokré kolečko.
Nechala bych ho raději zkontrolovat. Doporučuju Urologickou kliniku v Praze, dceři tam moc pomohli. Dá se tam na ambulanci objednat i bez doporučení od pediatričky. Jen mívali docela dlouhé objednací lhůty, jak jsou na tom aktuálně, nevím. https://www.urologicka-klinika.cz/detske-oddeleni/
@innocence ahoj tak kamarádka a její syn 6 lety to dělal hodně dlouho stále se pocuraval a hlavně aj večer . Byla zoufalá a zkusila psychologa a hele maléj se nepočurává.
A uvedomuje si ze se pocural? Jako vnima ze mu to tece? Mela jsem ve skolce chlapecka a ten si to neuvedomoval. Vubec nevedel ze cura, ze to tece...vim ze byl nejak lecen, mela jsem ho 3 mesice takze nic moc vic k tomu nevim...
Muj syn zase neciti ze se mu chce...netlaci ho to, tlacit to zacne az kdyz je pozde. Pred den jsmentento problem nemeli ale me se pocuravalnv noci 🤦 denne mokra postel. Do toho pocurane luzkoviny ze skolky 🤦 chapu tve zoufalstvi...dr. to resila take jen tim ze po 17h uz nedavat pit 🙄 pro me neresitelne...postupem casu to odeznelo samo...dnes bude mit 7...ale pocuravalnse jeste jako predskolak ve skolce...
@innocence kamarádce se začal pocuravat předškolák, když šli s manželem od sebe a řešili rozvod. Bohužel tatínek křičel a trestal, takže to bylo jen horší. Pomohl až psycholog, hlavně domluvil rodičům, ať udělají režim a stejná pravidla u obou rodičů a rozvod a věci kolem řeší bez přítomnosti děti. Byli schopni na sebe rvat při predavani děti, hádat se před nima o věci, vyčítat si ..proste hnus..
Ptala jsem se ho a prý nevěděl, že se mu chce :( já chápu, že to je stres i pro něj, jen už jsem fakt vyšťavená tohle denně řešit. Zkusím tedy sama po vlastní ose zkusit nějakou urologii, zda by nás vzali i bez žádanky.
@innocence
A co zmenit taktiku a proste to neresit?Vzit s klidem,ze se to stane?
Pokud zvládne noc bez problému, tak bych spíš pátrala po dětském psychologovi 🍀
Tam bude někde problém, začarovaný kruh. prostě netlačit na něj. Nechat jej vyšetřit i na cukrovku. Podle mě to bude v hlavě. Takže změnit přístup. Ale chápu i tu tvou frustraci. S učitelkami bych promluvila, ať nezesměšňují dítě, to si dovolit přece nemohou.
@innocence
Já bych na to možná, tak často nepoukazala, a uvidíš, jestli to náhodou nedělá jen "tak" z trucu? Kdo ví, jaká bude příčina...
A jinak urolog nebo nefrolog na to, si vydupej zadanku od pediatry 😉
Díky všem 🌹, nechávám si ho do konce týdne doma, stáhla jsem ho ze školky a nasadila mu Uroval tabletky s tím, že to nebudu tak hrotit a uvidíme, k čemu dojdeme. Jinak samozřejmě jsem rozhodnutá, že ve školce si s učitelkou promluvím, že takto to nepůjde.
Ahoj, sestra řešila to samé s sestiletou. Co pomohlo jí: Zavedli rezim, tzn jit se kazde dve hodiny vycurat. I kdyz se malé udajne nechtělo, vetsinou z ni neco vyslo. Sestra ji nechala v klidu sedet na wc, klidne i par minut, hezky si u toho treba povídaly a mezitim se mala vycurala. Tim se to hodně zlepšilo, protože mala uz nemela tolik kapacitu se pocurat a segra prestala furt tak vysilovat a kricet(coz nerikam, ze neni pochopitelny). Pak to plynule preslo, ze si mala rekla sama, kdy se ji chce. Jen pisu, co pomohlo jim. Jinak určitě taky doporučuji navstevu urologa. Pro jistotu
I my jsme řešily s dcerou, bylo jí tedy 4 a šly jsme na nefrologii, hyperaktivní mocak, v noci to bylo v pohodě. Dr tam řekla, že do 5 let to může dozrát. Doporučila poslat každé dvě hodiny vyčůrat. Takhle jsme se domluvili i ve školce, dokonce ji tam udělali sesitek a když se nepocurala, dostala sluníčko, kdys se počůrala, tak mráček. Strašně se jí to líbilo a ten interval jsme měly samy upravit, takže u nás ty 2h byly moc. Posílala jsem ji každou 1,5 h a byla sama sluníčka. Časem (poměrně rychle) se to srovnalo a od té doby je klid...a asi po roce chodila už čůrat min často než já 🤣
@innocence trvat na vyšetření, minimálně u pediatričky-kultivace moči, pak ultrazvuk ledvin, nefrologie,urologie.
Syn byl od plen od 1,5r přes den, pak najednou ve 3 letech problém,počuraný každý den,takže kolečko u dr., poslala nás ne ultrazvuk ledvin a tam se přišlo na to,že nemá jednu ledvinu-to nemusí být váš problém,jen popisuji náš kolotoč. pak samozřejmě nefrologie,kolečko vyšetření atd., psala jsem kolik toho vypije,vyčurá-pitná a mikční karta, bylo to v době první vlny covidu.od té doby jezdíme jednou za rok na kontrolu.V únoru synovi bylo 5 let,přes den jakž takž dobrý,v noci hrůza, takže jsme z nefrologie dostali doporučení na urologii,kde se zabývají i dětmi, opět jsem psala pitnou a mikční kartu, musel být napitý a vyčurat se přímo tam do speciálního "záchodu". No a tam se zjistilo, že má třetinový močový měchýř, takže nezadrží tolik moči kolik by měl, nyní zadrží cca 50ml moči v noci, měl by 150ml... dostal léky, kontrolu máme již v červnu. Doktor měl super přístup,i sestra.Dle doktora to potrvá několik měsíců než se to stabilizuje, někdy je lépe někdy hůře. dostala jsem na facebooku doporučení na tyto stránky: https://kiddream.cz/eshop/index.php?route=produ...
cena vyšší,ale syn již má dvoje doma a super. nezabrání to počurání,ale alespoň nemusím denně prát celou postel.
@properjoey ono je to fajn dávat čurat ve dne každé 1,5-2 hodiny,ale v noci to nejde dlouhodobě,to nedáte. ale dle doktora z urologie to nemá smysl chodit preventivně čurat ve dne, moč.měchýř musí zachytit více moči a když se bude chodit každou chvilku tak se vycvičí jinak než jak je zdravé.
@innocence pokud chcete,tak napiště sz. je to vysilující,nervy v kýblu,byla jsem zralá na doktora,ale doufám,že se blízká na lepší časy...🙏
@innocence neteř má hyperaktivní močový měchýř, švagrová to řešila až dlouho,podle jejich pediatricky (naštěstí má jinou než naše děti) měla neteř pocuravani z psychických problémů,poslali jí k psychiatrovi.nakonec jela na nefrologii a pak už to bylo o něčem jiném,dostala léky a chodí na cvičení
@innocence v 5 letech už denní enureza není na mávnutím rukou. Po doktorce chtějte doporučení na dětskou nefrologii, bez diskuze. Ať je raději zkontrolovany a zdravý, než něco zanedbat. Syn měl do 10 let problém s noční enurezou (stále občas nehody) a přičůrával se i ve škole. Je sledovaný na nefrologii, odběry moči, krve, sono urotraktu, mikční karta, deníček nehod. Je to otravný, zdlouhavý, ale on je zdravý, nefrologicky bez příčiny. U něj hraje roli neurologie s psychikou, tourettův syndrom a hlavně ADHD. Prostě ty signály nevnímá. Doporučuji s klidem, nekřičet, prostě se stalo, nic se neděje, mít po ruce stále suché prádlo. Ve školce zjebat učitelky, že keci o miminech nebudou.
@veronikav31 oni ale nemají problém v noci, ani naše dcera neměla. A toto byla ráda přímo z nefrologie
@properjoey vidíte a nam toto na nefrologii ani urologii nedoporučují,že moč.mechyr musí úměrně věku umět zadržet víc moči než jen trošku a každou chvilku ucuravat na záchodě
@veronikav31 mohla bych napsat zprávu, prosim? Resime nocni pocuravani také, dcera je cca stejně stará.
@tonicka16 určitě, můžete 😉
@innocence objednat se sami na dětskou urologii a na dětské doktorce si vydupat žádanku, jako první je potřeba vyšetřit moč, jestli netrpí obyčejným zánětem a tam Vám určitě poradí, co dál. Nebo ho vemte do nejbližší dětské nemocnice, s tím, že dětská lékařka odmítla to řešit včetně banálního vyšetření moči nebo změnit dětskou lékařku. Hodně štěstí, ať se to vyřeší brzy🍀
Děkuji 🙏. Víte, ona mi doktorka řekla pro mě úplný nesmysl. Že to je proto, že má syn zúženou předkožku 🤦🏼♀️. Což je prostě za mě totální blbost. V 5 letech má zúženou předkožku asi většina kluků. Včera a předevčírem byl bez nehody. Dneska se přičůrnul, protože běžel pozdě. Až půjdeme na očkování, doneseme moč a pak prostě požádám o vyšetření na nefrologii. Protože očima shledat, že je vše ok a je to zdravé dítě, které nemá zdravotní problém a je to jen kvůli předkožce, mi přijde jako totální nonsens.
@innocence řešila jsem se synem totéž, teď je mu 7 a občas se ještě zapomene, i se v noci počůrá. Frekvence nehod se postupně snižuje. V 5. letech je asi brzo hrotit urologa či nefrologa, my s pediatrem máme deadline konec první třídy a pak až ev hlubší vyšetření. U syna to je vyloženě tim, že na to kašle, nemá čas chodit na wc, prostě si hraje nebo chce něco dodělat,á pocit že by o něco přišel. Pak tvrdí, že nevěděl, že se mu chce, ale když mu řeknu že s takovou nemůže na školu v přirodě, tak je pak i několik měsíců bez nehody - protože si to hlídá, aby mohl jet někam kam chce.
Jinak PL není povinnen vystavit žádanku jen proto, že si vymyslíš vyšetření, PL není eshop nebo samoobsluha, pokud to vyšetření neindikuje, pak vůbec tu žádanku vystavit nemusí, spíš nesmí.
@jijulka to není brzo řešit toto v 5 letech.urologove mají hranici 5 let, dle naší primářky z nefrologie.
@innocence a to je nejaka novinka alebo to tak ma od odpliekovania?😳 to by som teda len tak nenechala a riesila s urologom, ziadanka je nutna? Dr vam ju predsa musi dat ak o to poziadas