2týdenní miminko večer pláče. Poradíte, prosím?

tynak4321
9. lis 2020

Ahoj, moc prosím o radu. Mám doma 9 denní holčičku a už 4.den nám pokaždé cca od 18:00 až do 23:00 nechce spát a do toho každou chvíli pláče, někdy až hystericky.
Ze začátku to vypadá jako když má prdiky, protože tlačí a všemožně se kroutí. Zkoušíme masáže bříška, cvičení s nožičkama v krajním případě teploměr/rektální rourku do zadečku, který zatím pokaždé zabral, ale dnes ani to nezabralo.. v posledních hodinách si ani nejsem jistá jestli má prdíky, spíš mi přijde jakoby se jen vztekala.. ale přebalena je, nakojena taky, horko ani zima ji není a ja už nevím co s ní. Takže se s pritelem stridame v chování, jakmile ji položíme za chvíli zase hystericky ječí.

eithelwing
9. lis 2020

@tynak4321 Je maličká. 🙂 Trávení se upravuje, musí si zvyknout. Pokud by šlo o prdíky, pomáhá teplo na bříško, poloha na tygrika nebo klubíčko a někdy i znovu kojení, střeva se tak dají do pohybu a mimco se vyprázdní. Náš expert kakal u prsa. 🙈

A pokud přestane plakat v náruči, je to jasné, chce být u vás. 🙂 A to je naprosto normální a v pořádku.

janina228
9. lis 2020

Ahoj, ještě mě napadlo,jestli to není i tím, co jíš ty..? úplně si pamatuji, jak jsem se u staršího dítěte bála sníst i čerstvý rohlík. Zkus pít třeba kmínový čaj nebo nějaký kojící. Jinak může pomáhat mazat bříško miminka nějakým zklidňujícím olejem..u nás to teda bylo bez efektu,ale tak.. proč nezkusit😉

tynak4321
autor
10. lis 2020

Snažím se právě nejíst cokoliv nadymaveho.. presne i to bílé pečivo po té druhé prořvané noci jsem radši vyřadila.. právě mě napadlo jestli naopak jí to fenykl nezpůsobuje, protože jediné co pravidelně piju je kojící čaj.. jak ji začali prdiky tak jsem ho začala pít jak je doporučeno 3x denně s od té doby je to snad ještě horší 😄 my už zkoušeli úplně všechno, je to strašně frustrující když ji chcete pomoc a nevíte jak. Objednala jsem si espumizan kapicky tak budu doufat, že pomůžou.

lv
10. lis 2020

Muze uvolnovat nashromazdene napeti, co nasbira pres den, dozrava nervova soustava. Nedavejte odpoledne moc podnětů. Dcera takto řvala 3mesice, pomahalo kdyz si jeste zdrimla navic 1 spanek v podvecer. Tedy trochu.

sumitra
10. lis 2020

Ahoj, druhy syn takhle jecel nekolik hodin denne prvni tri mesice, pak se to uklidnilo. Taky nevim proc, ale nejspis ho trapilo brisko. Vydrzte, hodne sil a lasky, jsou to malinci milackove ❤

sumitra
10. lis 2020

Jo a docela mu pak pomohly kapky Baby Calm, ale jsou az od jednoho mesice veku.

jjasmina
10. lis 2020

Mě takhle taky plakala, adaptuje se.Chce to vydržet mě malá usinala mezi půlnocí a druhou ranní a ve 4 vbyla vzhůru zase :(

maci299
10. lis 2020

@tynak4321 Tak to je možný,moje vnučka ,dnes je jí měsíc,měla bolení po kapkách s fenyklem,a dcera ještě k tomu pila kojící čaje s fenyklem.A malá se mínila zbláznit.Tak zkuste vysadit

ajja87
10. lis 2020

Jo čaj by to dělat taky mohl, ale myslím, že je to spíš tím vývojem, naše takhle hystericky rvala od devíti desti večer tak do jedny do rána, po šestinedělí se to začalo ustalovat... Vím, že je to náročné, ale neboj, přejde to...

janina228
10. lis 2020

..a nebo opravdu počkat, u starší se to taky zlepšilo ve třetím měsíci.. teda ona je dost nespavá stále a to už chodí do školky.. takže u druhého miminka jsem se psychicky připravila,že to zas bude velký.. nakoupila šátek na nošení dětí, hamaku pro miminko.. no a ono to vůbec nebylo potřeba,spala klidně. Ještě tenkrát u starší mi manželova maminka poradila dávat častěji na bříško (nemyslím spinkat).. a taky bych řekla,že to bylo lepší.

odula
10. lis 2020

@tynak4321 ahoj my to takhle měli každej den od pěti do osmi. Nemusí to souviset jenom s bříškem (i když může - pozor na mlíčný bílkoviny v tvém mlíce. možná by stálo za to zkusit na chvíli vyřadit mléčný výrobky. u nás dráždilo bříško i déčko) tenhle pravidelný pláč souvisí často i s dozráváním nervový soustavy. Časem se to srovná. Jediný co opravdu pomáhalo bylo v tu dobu nosit, kojit, masírovat, uklidňovat. Zachranil nás v tu dobu šátek, opravdu to pomohlo. Už jsem věděla kdy to začíná, takže jsem si jí zašátkovala ještě před tím než začala plakat, a bylo to lepší 🙂 přeju hodně sil, přejde to. Neboj 🙂

antoinet
10. lis 2020

Taky jsem to zažila s dcerou, bylo to náročné a přešlo to ve 3 měsících.
Částečně pomáhalo dát ji do šátku, pohupovat se a pustit fén na nejvyšší stupeň.

ninive211
10. lis 2020

Problemem muze byt brisko, ale taky vubec nemusí. Jde o nevyzralou nervovou soustavu novorozence, ktery tak reaguje na premiru podnetů. Zkus si vyhledat pojem "čtvrtý trimestr". Za me doporucuji pravidelnost, zavadet rezim (vetsina deti je miluje, ale dokonce potrebuje, velice rychle se na nej naučí), pomáhá pouštět potichu bílý šum - zvuky např. fénu, vysavače anebo třeba šumící vody oceánu...kazde dite reaguje ale na neco jineho. Pak jeste miminka milují nošení v klubíčku, v šátky, zavinovačce, hojdavaku...preferují těsný prostor jako v děloze.
K tomu bříšku ještě, doporucuji probiotika (pokud kojis, tak davej sobe) a zkus vyradit na chvilku ten kojici caj, nekdy opravdu fenykl muze naopak delat potíže. Je to jak alchymie, je nutné zkouset, co zabere zrovna u vás...jediné, co ale 100% pomůže, je čas, dva týdny, to je ještě opravdu maličké miminečko

marketaabel
10. lis 2020

@tynak4321 Kdy dáváte vigantol? Měla jsem s dcerou úplně to samé a pak jsem se asi po roce dočetla, že často to bolení je právě z toho vitaminu.
Syn dostával místo večer, hned ráno a byl úplně v pohodě, vůbec neplakal.

puhelin
10. lis 2020

Od bolesti briska pomaha poloha v klubicku, pekne se pri ni vyprdi. Pri tom muze na podbrisek tect teplejsi voda, je to prijemne. Delala jsem to tak pri kazdem prebaleni (nepouzivala jsem ubrousky, stacil ten oplach vodou od briska po zadecek).
Taky to urcite chce hodne kontaktu, obe deti jsem mela na prsu klidne i od 6 do 9 v kuse (stihla jsem se naveceret, videt cely film, precist co je noveho). Po usnuti u kojeni nepremistovat, at vi, ze muze byt v klidu a nebat se, ze by se po probuzeni ocitla nekde sama. Musi mit zname prostredi. Drzim pesti, at se to brzo uklidni.

jansovad
10. lis 2020

Může to být i tím čajem. Mám tip, vyzkoušej, jestli pláče, i když má sundanou plenku. Pokud začne, až když je zabalená a oblečená, je to nejspíš bolavé bříško.

tynak4321
autor
10. lis 2020

@marketaabel my dáváme vigantol ráno.. a ráno sice taky pláče ale je to většinou jen na chvilku, tak ve vigantolu asi problémy nebudou. Ještě mě napadlo, že každý den jsem jedla jogurty, tak dnes je zkouším vynechat..

tynak4321
autor
10. lis 2020

@puhelin v teplé vodě je spokojená to je pravda, ale nám ten křik začíná většinou právě potom co jí vykoupeme😄 a u kojeni mi tak dlouho nevydrží když už prostě nechce tak nechce být ani u mě začne se ode mě odstrkovat a fňukat.. je to opravdu věda ty miminka..

puhelin
10. lis 2020

@tynak4321 Kdyz se odtahuje, muze si fakt potrebovat jen prdnout. Pak by zase mohla pokracovat.
Ta tepla voda staci pustit z vodovodu, krasne to uvolni plyny a nehromadi se.

janule1940
11. lis 2020

1.zvazte potravinovou alergii-vyřadila bych ze stravy na 10 dni tzv.velke alergeny-mléko (jogurty,maslo,Syrovátka,kasein,tvaroh atd.),vejce a vse z nich a soju (pozor i na sojovy lecitin napr.v čokoládě).10 dni to zvládnete.pokud nastane zlepšení,je jasne,že je to něco z toho.2. Vřele doporucuji přečíst knihu slzy raného dětství.Jsou tam i věci,s kterými nesouhlasím,ale obecně si z toho vezmete to info o potřebě deti vyplakat stres a trauma-porod,separace atd.budete pak schopna být klidnou oporou svému miminku ve chvílích,kdy proste jen potrebuje plakat.prvni ale musíte zjistit,zda se nejedna o projev potravinove alergie.jak vypada stolice?barva?hlen ve stolici?nitky krve?prujem?nejake projevy na kuzi?novor.akne?potnicky?exem?vyrazky?

garalela
11. lis 2020

@tynak4321 myslím, že pokud je u vás v náručí spokojená, že to bude tímhle. potřebuje vaši blízkost. Jsou maminky, co ti budou říkat, že ze sebe nemáš dělat otroka, ale pokud je miminku u vás fajn, tak ho mějte u sebe a budete spokojení všichni. Je to náročné, sama jsem měla neodložitelného i přes den, ty píšeš, že to tak máte jen večer. Nevěděla jsem si s tím rady, představ si to celý den, doma jsem měla i dvě poradkyně a vždycky jsme se upínala na to, jak říkaly že to přejde - po šestinedělí, do čtvrt roku, v půlroce. Nakonce to trvalo přes rok. Tím ale nestraším, zpětně vidím, že nejhorší bylo to, že člověk měl nějaké očekávání - ty třeba o tom, aby miminko v noci nebrečelo, já měla představu, že běžně děti snesou kočár nebo ležení na hrací dece. KAždý člověk, tedy i to miminko je jiné, takže prostě to s ním bude nějaké, i když to tak jiné maminky třeba mají jinak a není to nic, co by bylo špatně.