Zdravím, mam velký problem s dcerou, která absolutně odmita chldiz na nočník.
Počůrá se kdekoliv klidně 5-6x denně a už je to na hlavu. Nevidím absolutně žádný pokrok za pul roku intenzivního “učení” a vysvětlování. Vždycky přijde počurana se smutným výrazem.
Mame dva nocniky, sedatko na normálnil záchod. Zkoušela jsem snad vše, ani ji nevadi 1 plena celej den :( uz fakt nevim.
@crutela Treba jeste neni pripravena, holt. Nase deti jsem odplenkovavala ve 2,5 tak, ze plinka proste nebyla. Jen na noc. Prvni tyden jsem nosila nocnik vsude po byte za nimi a porad se ptala, jestli se ji nechce curat. Nehody byly jeste dlouho, ale lepsi nez otravna matka bylo jit se vycurat. 🙂
Nezlob se na mě, ale nechávat dítě v 1 plně celý den je totální prasárna. Tvoje. To dítě za to nemůže, nerodí se s návykem dodržovat hygienu tak, jak je potřeba. Prostě ji to uč, buď trpělivá, vždyť je to malé batole. To je normální věk. Že ti babičky povídají, jak za nich se chodilo od roku je nesmysl. Vzalas jí plenku docela? Nedáváš jí jednou ven, jindy ne? Necháváš akorát na spaní? Aby z toho nebyla popletená. Dáváš v pravidelných intervalech vyčurat? Zkoušíš nějaké zajímavosti - venku počůrat kytku, zalít strom apod.?
@prejeta_zaba no téměř ve třech letech bych se hádala, že to je "malé batole"
@crutela jestli zkoušíš fakt v kuse, tak ji tu plínu dej a aspoň měsíc dělej jakoby nic a pak začít od znova. Jestli bydlíte v domě, tak bych přes léto nechala venku s holym zadkem
@crutela asi není připravená, na tohle musí dítě dozrát a tohle je trápení pro vás obě. Pokud ona má z toho i špatný pocit, tak ji můžeš způsobit nějaký blok, pozor na to, a to se pak blbě odbourává. Taky bych to na měsíc dva odložila a jak bude teplo, tak začala nanovo. V létě může běhat nahatá a půjde to třeba lip. Hlavně se na ni za to nezlob, ono je fakt možný, že to tam zatím neseplo a prostě to nejde.
Mam stejny problem s triletackou.Nocnik jsme uz zrusili a chodi na zachod.Jenomze si nerekne,ze chce curat a vetsinou je kolem toho hysterak,ze na zachod nechce.Pet minut na to se pocura do plinek.Uz fakt nevim co s tim.Plinku ji doma sundat nemuzu,mame vsude koberce a kdyz jsem ji plinku pred par dny nedala tak se proste pokadila na koberec.Nejake rady co s tim?Netlacila bych na ni ale od zari by mela jit do skolky...
@crutela má blok z nocniku, náš ho videl a scéna... Vyprdni se teď na chvíľu na to. Dej plenu a skus znovu za měsíc. Možná bych skúsila dat do nocniku kytky a na lákala ju na zalití kyticky ze ma hroznú řízeň.... I pri malinkom pokroku (treba jen že si sedne i když neudela potrebu) treba chváliť, tleskat radovať se..Když jednou plenky zoberes spatky jej už nedávaj ma z toho chaos.... Drž se a neboj nebude mať plenky do 10 rokov 🙂
@crutela mno tak něco podobnýho jsem zažila s dcerou před druhým rokem, kdy jsem se jí snažila přes léto odplenkovat a byla schopná nas*at klidně uprostřed místnosti a čurala, kudy chodila. Po 5 týdnech jsem to vzdala a zkusila lehce po 2.5 a okamžitě chápala a nehoda jen občas. Mezi létem a odplenkováním jsem ji nechala žít. Plínu taky nechtěla měnit, tak jsem vždycky simulovala zadeček a říkala jsem jí, že nechci být v té počurané plíně, že studí, vždycky to zabralo. Jinak představ si sama sebe, jak jsi třeba s manželem venku a on se tě každých deset minut ptá “a nechce se ti čůrat?” , “hele a nechce se ti čůrat?”, “hm hm pěkný a nechce se ti nááhodou čůrat?”. Taky by si z toho byla zpruzená a apriori to nedělala. Já ze své zkušenosti bych vrátila plínu klidně na 2 měsíce, nechala ji být, neptala se, a po 2 měsících bych jí oznámila, že plínky nám spapal sousedovic pes (nám je spapala kočka od našich) a že nám nechal jen plínky na spaní a musíme si je šetřit. Nenuť, akorát jí ten nočník zprotivíš.
@katka22688 to chválení nemusí být ideální, zvlášť u holčičky, takže já bych teda netleskala.
@crutela Evidentne neni dcera pripravena a tenhle tvuj system nesystem ji asi jeste vic mate. U nas dcera zacala na nocnik chodit dva tydny pred 3 narozeninami. Proste potrebovala cas🙂 Behem mesice zacala chodit na velky zachod a behem dalsich dvou tydnu je jiz kompletne bez plen i na noc. Takze ditko to musi pochopit samo;) Ted bych ji dala chvili klid a zase zacit zkouset posazovat na nocnik. Hlavne ji nenechavej 1 plinu denne, muzes ji tim zpusobit silenou infekci😔
@zelenaesmolda a zkoušela ses jí zeptat, co jí vadí? Ve 3 letech už by ti mohla být schopná odpovědět. Možná bych jí i zkusila vysvětlit, že jsou všude doma koberce a že když se koberec počurá, tak pak strašně smrdí a že nechci, aby nám to doma smrdělo, tak jestli to spolu nějak zvládnete. Nebo něco podobnýho. Ty děti jsou chytrý a ve 3 letech se s nima dá i celkem slušně domluvit (nebo taky ne 😁)
@aneta_v
s ni domluva jeste neni,proste rekne nechci a tim to hasne...
@zelenaesmolda chápu. A na dotaz, co jí vadí, taky neodpoví?
@aneta_v ne,akorat nechci a hysterak.
ja nevim, asi bych ji nemucila, ani sebe. A odlozila to treba na to leto.. Ono to pak muze prijit skoro pres noc... mne se furt babicka ptala na pliny.. a porad je dcera mela :D taky jsem ji uhanela na zachod, ale ne vylozene na silu.. proste vedela co a jak, ale jeste ji to neseplo. Pak najednou ve 2 a pul prask a plenu nemela vubec, ani na noc ne - ale to uz davno se v noci nepocuravala. Do ted ma nehody, 3 roky pryc.. Myslim, ze ji tehdy motivovali i hezke kalhotky, ktere se samozrejme nosi bez pliny 🙂 a zkusila bych i chvalit neprimo.. v jeji pritomnosti vypravet manzelovi, jak byla sikovna atd...to mi poradila ucitelka ve skolce, a fakt mi to prijde efektivnejsi, nez prima pochvala.
@zelenaesmolda tak pak bych to taky klidně odložila o měsíc dva, zřejmě jí to ještě nesepnulo 🤷♀️ Do září času dost. Mně dcera v létě říkala, že nechce na nočník, protože jí bacá 🤦🏽♀️😆
@aneta_v a proč by ne? Všetky moje kamarátky a i sestra holčičke tleskali, chválili a když som videla jak si to užívali čakali na aplaus...
@katka22688 protože pak, když ten aplaus nepřijde, a on časem nepřijde, tak můžou být zklamané a nechápou, proč už za to nejsou chválené, a můžou si myslet, že dělají něco špatně
Kazde dite je jine a na kazde plati neco jineho... Nekdo se boji noveho (moje dcera), nekdo nechce delat, co mu jini narizuji, nekdo nepovazuje curani na nocnik v tu chvili jako dulezite/zajimave, nekdo se boji, ze zklame... Dcera treba v lete(2r), kdy jsem ji to vic ucila, chtela curat jen ve stoje (na chalupe to slo, ale co doma), proste se bala zkouset neco noveho, sezeni nebylo prirozene. Pak jsem to nechala byt, zkusila v 2,5 a ona mi pak rovnou nosila kalhotky, ze pry chce ty, nocnik prijala okamzite, kakani zvladla taky (s tim maji nektere deti problem).
Pokud už ji takhle přes půl roku trápíš, začala si krátce po druhých narozeninách. To ještě zdaleka nemusela být zralá. Tímhle přístupem jsi jí akorát vypěstovala blok, takže teď, kdy by už dozrát mohla, vlastně nedozraje, protože je lsychicky rozhozená (opakované počůrávání, nechat v plíně celý den, předpokládám, že bez výčitek se to neobejde). Takže bych se v tomto případě vrátila zpět a zkusila napravit napáchané škody. Vrátit plíny, přestat to řešit, promluvit s ní, že to zkusíte, až bude větší.
Ano, teď je už celkem velká, ale ten půlrok martyria, co popisuješ, bez následků prostě nezůstane. Divím se ti, že to tak dlouho vydržíš.
@aneta_v tak je jen na rodičoch jak dlouho a akým spusobem budou chváliť.... Já syna chválim pořád, je rád za pochvalu.... To at si každý nastaví ako uzná za vhodné, no príde mu to ako fajn motivácia
@katka22688 samozřejmě je to na rodičích, ale každý dětský psycholog ti řekne, že dítě se chválit nemá, že jsou jiné způsoby, jak ho ocenit. Když pak ta pochvala nepřichází, rodič ztrácí důvěru
Děkuji všem za názory a rady.
Nočníky jsem schovala a dala plenu. Nebudeme se stresovat navzájem, za měsíc začnu opět zkoušet pomalu. Nebudu na ni tlačit a budeme obě v klidu.
rady nemam, snad jen ze v tom nejsi sama, dcera v srpnu 3 a taky nočník odmítá, jen do plinky a podlahu..domluva žádná, proste ne. Včera jsme byly u kamarádky, viděla její dceru 2,5 roku jak chodí na nocnik, nepomohlo, proste nocnik ne, jen ho přinese , sedne si a vyčůrá se bokem. Začala se tedy stydět, to Jo.
@zelenaesmolda přesně. Tohle řeším se synem, kterému je tři a kousek. Pokadeny, počurany, nic mu nevadí. Vysazuji na nočník, ale pokrok nula. Taky nevím, co s tím.
Necetla jsem vše, ale odplenkovani jsem nechávala taky na léto u syna, kterému v té době bylo 2 a 3/4 r. Bylo teplo, tak byl nahaty a to, že má chodit na hrnec, pochopil rychle. Jenže, když se ochladilo a bylo potřeba mít mít aspoň slipy a tepláky tepláky, tak začal problém. Říct si, odmítal a vždycky se pocural do oblečení. Bacha na holý zadek v létě. Me by to nenapadlo, až po téhle zkušenosti. Pak byl chvilku docela boj s ním a vlastně učení nanovi. Jinak doma nočník taky odmítal, tak chodil rovnou na wc. Dali jsme schudek, bez dětského dětského prkénka, to se bál, nepřišlo mu asi dost stabilní. Do teď seda na záchod jako na koně 😄😄
@crutela 7 měsíčního syna? Takže jsi sebrala plenu cca kolem jeho narození? To může být taky důvod neúspěchu. Jednak je to dost stresová záležitost pro to dítě samo o sobě (narození sourozence) a druhak může vnímat rivalitu ve smyslu sourozence přebaluješ a ji nechceš.
Věřím, že teď se to zase srovná a až bude čas, budete úspěšnější. 🍀
@crutela Ja to mam tedy před sebou, kluci 2 a 1/4 roku a necham to na léto. A udělám to tak, že už plinku nedám a furt a furt budu vysvětlovat, že se to dělá do nočníku. Indianska metoda.