2,5leté dítě jí pořád skleničky. Co by pomohlo?

dendamom
5. lis 2024

Prosim o pomoc ci radu.. muj syn ji porad jen sklenicky, nechce ochutnavat zadna jidla, uz jen kdyz se nu ti vzhledove nelibi, tak to neochutna. Z domaciho jidla sni jen polevky a jinak rohlik, buchtu, presnidavku, parek.. uz si nevim rady a myslim, ze je nejvyssi cas zacit jist normalni stravu, ale jak to do nej dostat, kdyz ani nechce ochutnat?? Meli jste to nekdo podobne? Pomohlo neco? Nebo cas? Zmenilo se to? Dekuji za jakekoliv odpovedi, uz jsem zoufala 🙈

1pomnenka
5. lis 2024

Já bych mu tu skleničku nedala, však ono mu vyhládne. Zkrátka už je velký kluk a skleničky došly. Ve školce také nebudou skleničky, ale to, co jí ostatní.

lti
5. lis 2024

Můj skoro dvouletý syn je to stejné, nevezme si ovoce, zeleninu, chleba když už tak jenom malinký kousíček, nechce nic ochutnávat. Absolutně nejí sladké. Defakto jí přesnídávky, kaše a skleničky k obědu a ráno jogurt.

cherie24
5. lis 2024

@dendamom řešili jste to s nějakým doktorem? Kamarádka takhle pak zjistila, že má dcera velmi oslabené obličejové svaly. Špatně i mluvila a jedla jen tekuté.

dendamom
autor
5. lis 2024

@cherie24 s zadnym dr jsem jeste nic neresila, jako mluvit taky poradne jeste nemluvi, spis jakoby teprve zacinal. Mam strach ze zjisteni nejakych spatnych zprav abych rekla pravdu, hledam uchlacholeni tady a stale doufam, ze na druhy den bude zase lip a nejaka zmena. Ale mozna by bylo lepsi alespon se zkontaktovat s dr co a jak 🙈

te_reza
5. lis 2024

No, nejvyšší čas jste už možná prosvihli. Jak prospívá? Prostě mu ji nedej, ono mu vyhládne

alice180
5. lis 2024

No, žádný dítě dobrovolně hlady neumře.

michaela666
5. lis 2024

Mám doma nejedlíka, budou jí 4 a jídelníček se skládá z 10 potravin ( díky bohu začíná alespoň ochutnávat), takže chápu, že je to stresující.
V tvém případě bych prostě skleničky už nekupovala. Dostane na talíř to co vy a když nechce, tak má smůlu. Další jídlo je svačina za 3 hodiny 🤷. Hlady neumře, neboj. Když to neodbouráš teď, ve školce to budeš muset řešit a na dítko toho bude mocnajednou - adaptace, odloučení od tebe a ještě to jídlo.
Určitě to konzultuj doktorkou, ať vyloučíte případné zdravotní problémy.

cherie24
5. lis 2024

@te_reza
@alice180 tak pokud by ale mělo třeba nějaký svalový/logopedický problém, tak nasadit mu hladovku není zrovna moudré řešení. 🙂

te_reza
5. lis 2024

@cherie24 tak svalový a logopedický problém může mít taky z toho, že pořádně nekouše a neposiluje svaly v obličeji a čelist. Ve 2,5 letech sklenice pro mimina taky nebude výživový terno.

cherie24
5. lis 2024

@dendamom normální děti už v podstatě v roce umí jíst kousky a žvýkat. Vy jste víc jak rok pozadu, řešit se to mělo už dávno, v pořádku to není a už bych vůbec nečekala na zázrak toho, že se to ze dne na den zlepší. Řešit, hned. 😉

cherie24
5. lis 2024

@te_reza i to je možné, ale kdyby měl člověk nefunkční svaly, taky ho nenaženete do posilovny, ať to kouká sám rozhýbat a naučí se je používat.

te_reza
5. lis 2024

@cherie24 posledními dvěma příspěvky si protiřečíš. Normální děti v tomto věku nejmíň rok umí kousat, což odpovídá na druhý příspě.vek "nenaženeš do posilovny". To je prostě něco, co se má souvisle učit věkem. Otázka je, jak se k tomuhle dopracovali. Jestli prostě nechtěl v roce, roce a půl, tak to nehrotili, nechali skleničku a rázem mu je 2,5 a normální jídlo pořád nechce

elesse
5. lis 2024

@te_reza jenze jestli ma svalovy problem, musi se napred resit ten, a ne mit hlad a vekat, ze se nauci kousat. Na drujou stranu, aspon ji neco, slozeni ok🙂

cherie24
5. lis 2024

@te_reza měla by to řešit nejprve přes lékaře. Ať jí třeba dětský pošle doporučení na logopedii nebo ORL. Nejprve bych se přesvědčila, jestli nemá opravdu problém, než bych mu nasadila hladovku. Jestli se mu blbě kouše, tak asi těžko ho z toho vyléčím tím, že ho hladem donutím jíst. Buď se bude trápit a začne mít odpor k jídlu nebo si nerozkousaným jídlem zadělá na žaludečních problémy. Třeba má problém a třeba to je opravdu vina autorky, ale je to divné, a proto by se měla raději poradit s doktorem, než mu dle cizích žen nasadit radikální řešení.

alianan
5. lis 2024

@dendamom JTo jsou kecy, že žádné dítě hlady neumře, nejedlík když nejí, tak nejí a skončí na kapačkách, nemá potřebu jíst nebo ochutnávat nová jídla.
Jedno moje dítě jedlo ve dvou letech jen asi pět věcí, křupky, vařené hovězí, jabka, mlíko a pilo čistou vodu. Už je puberťák a jí dost málo potravin, už ho neřeším, to nemá cenu.
Takže pokud tě to uklidní, tak skleničky obsahují více surovin.
No tak jí skleničky, dávala bych mu je dál, možná bych třeba půl skleničky nahradila něčím domácím a postupně domácí přidávala a nabízela bych normální jídlo, brala bych ho na jídlo mezi lidi a děti, ať vidí, co ostatní jí.
Možná pomůže ta školka, až uvidí ostatní děti.

Zkoušela si, aby jídlo dělal sám? Třeba si mazal kolečka rohlíků nebo tak něco.

suzanna123
5. lis 2024

Tak pokud jí rohlík, tak problém asi nebude v tom, že by nebyl schopný jíst pevnou stravu... Já bych mu začala dávat normální jídla, snažila se, aby na talíři bylo víc možností (klasika - maso, příloha, zelenina), ať má trochu výběr. A třeba si s tím i pohrála, aby to vypadalo hezky a malého motivovala - společně to vybárala v obchodě, jedla s ním atd. S tím, že co sní, to sní a když nic, tak to může zkusit později - aspoň trochu. Určitě bych ho hned nenutila, aby to snědl celé, když toho sní málo, tak pak může o něco dřív dostat svačinu. Určitě bych ho nenechávala hladovět, ale ať si začne zvykat. A skleničky bych přestala kupovat.

janule0123
5. lis 2024

@alice180 nase by umřelo žízní 🙂nevěřila bych .. kdybych nezažila..

lis6
5. lis 2024

Já měla nejedlíka a jediný co pořádně snědl byl jogurt s vločkami k snídani a pak se jen ponimral. Doktorka řekla, že v pohodě, že některé děti jsou živí snad jen ze vzduchu. Pokud prospívá (není nemocnej, nehubne) tak cajk. Takže skleničky myslím, že dobrý, jsou tam živiny, vitamíny, a když k tomu má i nějakou pevnou stravu na kousání.

janule0123
5. lis 2024

@dendamom skleničky jsem s první dcerou dávala minimálně .. obecně veliký problém s jídlem - potkala ještě v roce kousek v jidle … udavila by se.. a pak me dva dny neotevrela pusu na nic dalšího… krupky kukuřičný vzala na milost taky kolem roku… ještě teď skoro v Peti má problém pokousat maso když je ho víc … chodili jsme teda cvicit kvůli hypotonii celkem intenzivně vojtovku … problém s řečí… a na neurologii chodíme taky … ale jinak logopedka říkala, ze často maminky nedávají dětem věci na kterých trenuji ty svaly v puse a pak se diví, ze dite nemluvi … takže logopedka se te bude případně ptát i na jídlo, nebo bude chtít aby něco snědl před dni 🙂je to věda a vše souvisí se vším …takže nemusí to byt žádný drama, jen je svůj a ty si prosvihla správnou dobu… klidně bych zkusila klinickou logopedku jako samoplatce a uvidíš 😏 formou hry si ho oťukne a případně doporučí co nebo ke komu dal…. Hodnotí víc věci jako celek, tady na konovi to nevymyslis .. me celkem strasili u s autismem… ze je jiná atp… a třeba autismus vyloučila na první dobrou … jen tam nechala otevřeného něco jinyho 🙂a za těch par stovek me ta návštěva stala… a dost me pomohla k lepšími spaní

cherie24
5. lis 2024

@suzanna123 tak zrovna na rohlík není potřeba kousat. Rohlík se rozpustí v puse. 🤷

suzanna123
5. lis 2024

@cherie24 a do pusy ho nacpe celý. Jako ano, je jistá možnost, že ho dostane na kousky, strčí do pusy a pak bez žvýknutí čeká, až se rozpustí, aby ko spolkl, ale přijde i to vysoce nepravděpodobné. Ale jo, možné to je..

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
Zobraz
cherie24
5. lis 2024

@suzanna123 tak ta kamarádka, která nakonec zjistila, že má holka tak chabé svaly kolem pusy, že nemůže ani kousat, ani pořádně mluvit, říkala, že třeba párek od partnera pokaždé somrovala a ten snědla. Nebo kousek pizzy. Těžko říct, jestli ho polykala nebo nějak v puse rozmělnila, ale kvůli párku si snahu dala. 😀 Jinak jedla jen tekuté. V jistém směru byla dost laxní, ale nechci soudit, zda tomu problémů přispěla nebo se tak už narodila. Problémů si s tím nakonec ale užila až dost.

cilkat
6. lis 2024

Hele... logoped, který umí orofaciální stimulaci . Tohle totiž zní jako "problém s ovládáním pusy" ... který se klidně může za pár měsíců rozcvičit a vytrénovat, ale bude to toho odborníka chtít. Takže zajít za pediatrem a vyžádat si žádanku k odborníkovi. - za mě fakt primárně logoped, ale už při jeho hledání hlaste problém s jídlem, ne jen obecně "blbě mluví" (jo, budou vás asi hnát i na kolečko neurolog- psycholog, ale to nejspíš úplně nespěchá).
nebo zkuste třeba https://kouzelen.cz/nejedlici-online/

elesse
7. lis 2024

@cherie24 rohlik se nerozpusti, naopak se vube c nedoporucuje, dela v puse akorat cucek

skarol
7. lis 2024

@lis6 a ve školce bude dělat co? V tomhle věku už to není cajk

lis6
7. lis 2024

@skarol tak záleží jestli je to opravdu svalový problém tak je to problém, říkám si když jí ten rohlík, že snad ne. Muj syn se třeba ve školce rozjedl, i když žádný velký jedlík to není. Ale zjišťovala jsem aby ho ve školce do jídla nenutili, aby kdyby nejedl, tak by nejedl.

jane46
7. lis 2024

Komentare jsem jen proletla, ale uz jsem na MK psala nekolikrat... Nase mladsi odmitala skoro do dvou let jakoukoliv stravu, jen MM... dam ruku do ohne za to, ze jsem zkusila vsechno, byla i na testech (to ji vyslo jen nizke zelezo). Pokud neco snedla, byl to omyl. A rady "dite hlady neumre" me fakt pobavi. Ano, dite co je akorat tak vybirave si v konci da i ten obed, ale dite co neji... opravdu radsi hlady proste umre. A ano, zkousela jsem i to... I na tech kapackach v nemocnici jsme byly, protoze prisla angina a nechtela ani to MM. Nevim ktera mama by nechala dite pres 24 hodin rvat o hladu od posledniho jidla "pockam az mu vyhladne". Po tech druhych narozeninach zacala jist polevky, nej rozmixovane (takze neco jako ty sklenicky) a slavila jsem kazde pridane jidlo... Ve 2,5 letech nas diky tomu prijali na logopedii, ano ani nemluvila, ale musela mit od doktorky doporuceni, protoze neji.... Takhle male deti primarne neberou. Ted ji bude 7 a uz ji normalne, mluvi, chodi do skoly. Na logo chodime stale.
Proste kdo nezazil tezko muze radit. A to nas starsi jel BLW metodu, gurman od pul roka, bez problemu...
A pobavi i "jak se k tomuhle dopracovali" Ono se to mluvi, ale kdyz s ditetem v tom pul roce zacnete, nabizite tucty druhu konzistenci, prichuti, barev, jidel, caju, sirupu na podporu chuti co strikate rovnou do krku bo neni jak jinak, modleni...mesic co mesic a to dite si nevezme ani blbou krupku, doktorka na to "vzdyt krasne prospiva, kojite smetanu haha" a musite ji uhanet aspon na testy krve... Tak ano, pak je najednou diteti 1,5 a vsichni kolem "lina mama, nesnazi se a jen vytahne prso" a ve dvou letech "proc ji davas k snidani polevku, trapny rozmazlovani" to se tezko vysvetluje.

jane46
7. lis 2024

@dendamom Autorko, urcite to chce resit s doktorkou, zkusit logopedii... vyloucit priciny, ktere je potreba resit vcas.
Ale moje hlavni rada je zkouset, nabizet, nenutit a vydrzet... A ano, dat si dny vegetu, kdy na to proste kasles a ji to jedno co ji a jsi rada, ze ji aspon to.

vitezove
7. lis 2024

A nepomohlo by ho to učit přes něco co fakt miluje? Cukrovinky? Nezdravé? My jsme prostě měli období, kdy jedla hrozně málo věcí... a většina z nich byla třeba čokoláda, popcorn, hranolky. To období bylo jen chvíli, ale bylo to tak, že jsem byla ráda, že vůbec něco jí, ptž byla schopná celý den jen chlastat mlíko. Nejvíc se to zlepšilo nástupem do školky, tam se poměrně rozjedla. I tak je vybíravá dost.