2,5 roku - věčně nespokojený, uřvaný, zhoršený spánek atd. Je to jen období?

klarak12
5. říj 2023

Dobrý den, ani nevím, kde začít. Už jsem vyčerpaná. S dcerou i přes období vzdoru bylo mateřství super. Se synem je to unavující. Do roku byl milionový chlapeček, krásně spal, jedl a od roku změna. Věčně ukřičený ( několikrát za den) hůře jedl a byl celkově náročný. Jednu dobu jsem měla strach z autismu ( chodit začal 16 m, jíst umí sám skoro od 2 let, ale i teď neustále od jídla běhá a je to s ním katastrofa, slyšel hůře na jméno, ale teď se většinou otočí, někdy sice napotřetí, když si hraje, ale je to lepší, jak v tom roce a půl. Byli jsme na foniatrii a to měl v pořádku a dokonce tam spolupracoval i když doma je to horší :D do minulého pondělí byl zvyklý přes den spát cca 2 hoďky, musela jsem ho v posteli uspávat, ale nikdy nebyl problém..Večer chodil mezi 20-20:30 a taky v pohodě. V pondělí jsme vezli v době spánku dceru na gymnastiku a od té doby nechce přes den spát, neustále utíká nebo řve, později je samozřejmě protivný. Dokonce v to pondělí v noci 4 hodiny v kuse řval a my už s manželem nevěděli co s ním :(. No od té doby usl přes den jen 2 x jinak to jdeme zkusit, ale po půl hodině honění po domě to vzdám. Kdyby aspoň večer vytuhl, ale jdeme do postele, utíká a má šílené hysteráky a nechce spát, přitom vždy to bylo bezproblémový. Dokonce má teď problém se střídáním nehtů, který nikdy nebyl a střídáním vlasů - má je teď zubatý, protože strašný hysterák u stříhání a nevím, jak ho máme dostříhat ( furt tam strká ruce, křičí bolí a řve, nepomáhá pohádka, ani střih u kadeřnice, kterou zná ani od nás).Zatím má občas pleny, přes léto pochopil hned ze dne na den ten dětský pisoár, ale teď ho bojkotuje, někdy na něj jde a někdy čůrá na zem. Prostě od toho pondělí je jak vyměněný, protivný je teda od roku. Pořád háže věci na zem, venku si jde kam chce a málokdy poslechne.Jak není po jeho pořád řve a to je několikrát za den a člověk je fakt vyřízený a říká si proč má tak nespokojené dítě🤷‍♀️Nevím zda nevázne i komunikace, něco udělá co řeknu a rozumí, ale někdy mi přijde, že nerozumí, tak zda nemá ty záchvaty z toho. Nebo je to jen období? Děkuji, kdo to dočetl až sem, potřebovala jsem se z toho vypsat. Když vidím na hřišti hodné děti a pak mé věčně utíkající nebo uřvané, tak je mi do pláče. Už i od tchyně poslouchám, jak dcera byla zlatíčko a on je děsně náročný, proto si ho ani tolik nebere :,( Říkám si, kdyby vážila jedna oblast třeba, že hezky nejí, ale to je i spánek, komunikace, nočník a teď strach ze stříhání. Nevím, jak mu pomoct. Ještě jednou děkuji

magdaveselkova
5. říj 2023

Vítej v klubu.. období vzdoru 😂 již máme rok ...od dvou let to začalo gradovat, v út jí budou 3 a je to furt šílený peklo 😂😂😂 gratuluji

kuttu
5. říj 2023

@klarak12 zhruba v tech 2 letech začalo období vzdoru u nás,teď je dceři 5 let a občas ji to ještě drapne,zvlášť když je unavená,ale už se s ní dá domluvit,a hlavně vim,co na ní platí…je to jenom období a někdy přejde🙏👍 a začne zase jiné…zatnout zuby, obrnit se trpělivostí a přežít …s tím spaním to u nás bylo všelijaký tak do 3 let…odpoledne spánek ve 2 letech odbourala a ve 4 zjistila,ze je fajn chrupka ve školce a tak trochu bojujěe s večerním usínáním…my s manželem bychom spali a ta můra ještě v půl 10 povídá,ale leží a vyprávim dokola ty samé pohádky

hvezdicka09
5. říj 2023

@klarak12 přijde mi to jako popis úplně normálního dítěte, jen má clovek vždy pocit ze jen on má doma takový exemplář ale neboj, je to jen pocit, vetsina to mame podobne. Moje rada netlacit na pilu, trvat jen na tom podstatném a vydržet, je to jen období. Nelpet na tom, ze vše musí byt podle režimu a přijmout fakt, ze každý den bude jiný, co se třeba toho spánku týká.

klarak12
autor
5. říj 2023

@magdaveselkova děkuji😂 tak nám budou 3 v dubnu a to už budu šedivá😂

klarak12
autor
5. říj 2023

@kuttu děkuji, asi máte pravdu , člověk to musí vydržet a obrnět se zřejmě na pubertu😂jen je to někdy náročné, když u kamarádek vidí pohodové děti a já doma věčně uřvaného 🙄

klarak12
autor
5. říj 2023

@hvezdicka09 děkuji moc za podporu 🙏

lentilkah
5. říj 2023

Dcera dva a ctvrt a poslednich par dni je vsechno spatne 🙈😀
Uz to tak neprozivam jako u prvniho, proste obdobi.

kubesovaadelka
5. říj 2023

@klarak12 ty jo, moje dcera má 20 měsíců a celkem hodně mi ji připomínáte tím chováním. Že by u nás začalo období vzdoru dříve? No jen doufám, že to nebude od 2 let ještě horší. Stříhat nehty jsme museli začít ve spánku, těsně jak úplně vytuhne neboť to bylo peklo. Jakmile není po jejím tak je to šílený. Buď začne mlátit do mě, nebo do dveří. Nočník je pro nás zatím cizí slovo. Rozumět rozumí, slyšet slyší, ale velice ráda ignoruje. Každý den chodíme na procházku a nedej bože jít jinou trasu. Test na autismus nám vyšel negativní, ale kolikrát si říkám, jestli fakt není, nesnáší změny, "cizí" lidí co jsou na ní hrrr, všechno musí být, tak jak má. Například teď, nám začala dělat scény při obouvání bot. Nechá si obout pouze jedny jediný, ale gumáky vůbec, pak nové boty taky ne a ani starší, které dřív byli její nejoblíbenější. No jsem zvědavá, co budeme dělat v zimě 🙈 bože ženy, zasloužili bychom občas Oskara🤣

lentilkah
5. říj 2023

@kubesovaadelka Oscara by si za ty sceny zaslouzily spis ty nase deti 😂

fifinka2020
5. říj 2023

@klarak12 hodně mi pomáhalo zaměřovat se na to, co se povedlo, třeba i ve vzájemné komunikaci, a nesrovnavat, protože ty "hodne deti" mají většinou tisíc jiných problémů, které ty nevidíš. A to srovnávání jen prohlubuje tvoji frustraci ve vztahu k synovi (řeči rodiny take) a pak stačí drobnost a můžeš reagovat neadekvatne. Třeba ty nehty jsou pro mě naprostá drobnost (tím to nesnizuji), ale tak prostě mu to z nějakého důvodu teď vadí, tak za měsíc to zase bude třeba jinak.. jako rozumím ti, syn měl podle mě taky "vsechno" naráz (nespal, nejedlik, plenky do 3), ale prostě když ho prijmes takový, jaký je, objevis třeba i věci, ve kterých naopak vyniká. Vzdyt nesoutezime o to, kdo ma nejlepsi a nejhodnejsi dite... Myslím si, že často I ty náročné situace vznikají pak z toho, že je člověk nejistý a podrážděny a pak vidí jen ty chyby. Jinak dle popisu mi přijde naprosto normální🙂.

fifinka2020
5. říj 2023

@kubesovaadelka dcera tohle uvědomovani si sebe (že může říct ne) začala mít v 18 měsících. A s botami bojujeme furt 🙂, nedávno jsem donesla nové na písek, samozřejmě je nechtěla ani na nohu, tak jsem netlacila. Pak podobné měl brácha a od té doby zase chce pořád ty na písek🙂. Je to často běh po minovem poli 🙂).

honatko092
5. říj 2023

My jsme měli do dvou let úplně zlaté dítě, komunikace na jedničku. Od dvou let to šlo z kopce, teď v srpnu oslavil 3 a každý den je boj 😔 Najednou všechno musíme říkat 3x, nic se mu nelíbí, nechce dělat nic, všechno musí dělat sám, tak 4x za den máme šílené hysteráky, které trvají i 20 minut (většinou třeba kvůli tomu, že jsem špatně zavřela dveře do kuchyně nebo že se chtěl nejdřív napít a pak až jíst a podobně)....přes den si neusne, i když je totálně vyšťavený a pak cca od 17:00 je to peklo na zemi. Večer nechce spát, protože je přetažený. Do toho 10 měsíční holčička, která začíná chodit a vztekat se, když ji zakážu nebo vezmu něco, čím by si mohla ublížit. Sejdeme se v blázinci 😵‍💫

helenakokonnositko
6. říj 2023

Úplně nejvíc informací k vývoji kluků najdeš u Milana Studničky - Dovychovat. Taky mě napadla Ergoterapie. Ta se zabývá nevymizelými miminkovskými reflexy, které se projevují přecitlivělostí na různé senzorické podněty - česání, struktura jídla, večerní neklid.. držím pěsti.

kubesovaadelka
6. říj 2023

@fifinka2020 no právě jsem zvědavá, jak ji dostanu v zimě do zimních bot. Momentálně má oblíbené látkové lehké letní. Takže jak je mokro a Vim, že jdeme do kaluži, tak ji obuji její oblíbené a jak dojdeme ke kaluži, prezuji do gumaku až na místě a rychle ju musím postavit do té kaluže aby nemyslela tolik na ty gumáky. No strašný cirkus, a začala to dělat až poslední dobou, dřív ne a nevím, jak to budu dělat dál. Přeci ji v zimě ve sněhu nedám látkové botičky. Jak to řešíte vy?

fifinka2020
7. říj 2023

@kubesovaadelka jako my první kaluže absolvovali v celorockach, protože gumaky nedala 😁😁😁. Jinak mám zkušenost, že u dcery vždycky něco zabere, jen se musí přijít na to, co (a to bude u každého jine). Poslední dobou dělá vytacky při oblékání- chce si donést něco sama, zkusit si to nandat... když zasahnu, rev.ale když ji nechám, párkrát to zkusí, pak sama přijde, lehne si a ukáže, ať ji pomůžu (takže tady třeba nechat ji čas a netlacit). U těch bot se mi osvědčilo je něčím"zvyhodnit", ona se třeba strašně ráda opičí po kamkoli, takže buď že má boty jako ja/brácha
.. anebo ji dám na výběr (ať cítí možnost volby) a nějak ji nenápadně vycházím ty, co potrebuju 😁. Je právě legrace, že poprvé v gumacich řvala jak tur, pak to viděla oblékat bráchu a nemohla jsem je z ní sundat ani doma 🙈. Takže za mě prostě zkoušet, co potřebuje🙂

kubesovaadelka
7. říj 2023

@fifinka2020 no tak jelikož je jedináček tak bohužel, se nemá po kom opakovat, sice bydlíme s mojí sestrou hned přes metrovou chodbu a ta má syna jen o 19 dní staršího od mé dcery, ale opakuje jen to co se jí hodí, třeba já nočník si nesedne ikdyž malého vidí 🙈🤣. Blbosti ano, to opakovat bude, ale tyhle věci, pro nás důležitější neeee🤣 já se jí snažila kolikrát odlákat od pozornosti, že ji obouvam a pustila ji videa na mobilu nebo tabletu, ale jaksi to přestalo fungovat a jakmile cítí, že ji saham na nohu, tak už se ohlíží a zakopává už předem boty dolů, tak mi právě došly nápady, jak na ní. Jsem rodič, který nikdy nejde na sílu, pokud to není opravdu nezbytné nutné (životu ohrožující třeba) a vždy se jí to snažím vysvětlit nebo najít kompromis, alternativu, ale je to vyčerpávající kolikrát a už teď mám osypky, jak ji navlecu do těch zimních bot. Dostaly jsme už teď jedny nové od tety, tak přemýšlím, jestli jí je už třeba nezařadit do botníku ať si je okoukava. Na výběr ji taky dávám, nebo spíš dávala jsem jí, teď už má jen jedny, protože ze dvou vyrosla a před zimou se mi nechtějí kupovat další, když to za chvíli na letní boty nebude