nevim co delat. mala chodiva spat porad stejne mezi 7.30-8 ale vzdy vstava strasne brzo v 5 rano budicek. poslednich par dnu uz ve 4 rano. pres den chodiva spat kolem 11.30 a spi tak 2 hodinky.
zkousela jsem posunout ji dat spat pozdeji 8.30 ale nic byla vzhuru 4.30.
byly i dny kdy se vzbudila ve 3 rano a byla vzhuru do 5. snazila jsem se ji uspat. mela shasle, prebalena , napita ale proste ne a ne zabrat. pak konecne po 5 zabrala a 6.30 vzhuru. coz pro me otresne protoze ja uz samozrejme nespala vubec. a tak to slo par dni za sebou.
mate nekdo zkusenosti? nemela by spavat pres den mene? nevim ale prijdemi to vazne brzy a myslim ze idealni by melo byt mezi 6-7.
diky
Na ideální věci už dávno nevěřím.
Byly doby ( roky), kdy mi minimálně jedno dítě vstávalo kolem 5h. I dřív. Všude venku tma, a my jsme snídali. Ještě ani nebylo od 6 déčko. Spát chodili 19-20h. Starší nespal přes den od 2 let, mladší spával do 3. Časem se to měnilo. Nejlepší bylo počkat tak do jejich 5-7 let kdy už se ráno obsloužili a zabavili sami. Teď už dávno nevím ani v kolik vstávají, občas je v 7 do školy musím budit a k víkendu vylezou v 9. Nejmladší občas nespí občas spí, často vytuhne po 15h, klidně i v 17h, pak cumakuje a ráno v 6:50 vstává do školky. Jediná jistota s dětmi je ta,že se věci mění.
Tohle je přesně naše starší. Jak říkávám... Čím později, tím dřív 🤦 byla nějaká akce, šlo se později spát a ona v 5 vzhůru. Všichni si pak ťukali na čelo, jak striktně dodržuju večerku. Ale co s ní jiného. Teď je jí 6 a budíček protáhla na 6.45...s trapnou pravidelností. Nicméně když má jít do školy, tak to by spala 😂
Já bych budila dřív přes den. Vím, že El po obědě přestala spát ve dvou letech a než se spánek zrušil, tak jsem ji nechala spát jen hodinu. A když se v noci vzbudila, tak jsem prostě dělala mrtvýho brouka.
@florida2001 me kdyz se takhle budila tak jsem predstirala ze je noc. Zadny mluvení, jenom rychle přebalit kdyz potřeba, a zase spat. A i kdyz si vedle me hrala ( potichu) tak jsem ji proste nechala a dal jsem "spala". Zvykla si pak nerusit, a nakonec si spanek protahla.... ale je to strašně individualni samozřejmě, ještě nikdy jsem se nesetkala s radou, ktera by byla univerzální co se tyce děti, režimu atp. Ale nekomunikovala bych s ni (jako kdyby bylo ráno, zachovala bych noční tichej rezim), a proste bych ulozila znova do postele. I kdyz uz neusne, ty si aspon polezis. Zvlášť teď - je tma, ona vi prd jestli jsou dve nebo pět.
Obě děti nám vstávaly kolem 5:30 (ano, lepší než 4:30). Ale a´t jsme se snažili jakkoliv, tak se jim to prostě neposunulo. Teď mají 6 a 4 a stejně máme budíček kolem 6h ráno... Někdy už je to lepší, když je náročnější den na sportování nebo jdou později spát, ale i tak prostě celou dobu vstávají skoro stejně...
Možná je to rada úplně mimo, ale mě se osvědčilo, že nám děti nejlíp spí, když v ložnici poradně vetrame. Už od miminka jsou obě zvyklé, ze máme za každého počasí otevřené okno.. Kdysi jsme spali v hotelu, kde jsme kvuli hluku venku nemohli mít otevřená okna a mala se furt budila..
A mám teda i zkušenost s večerním hysterakem (maminky ho v diskuzich taky často řeší). Obě dcerky nám parkat silene plakaly při uspavani, rvaly až se zalykaly, mohla jsem se na hlavu postavit a nespaly. Až jsem si uvědomila, ze je v ložnici docela teplo. Otevřela jsem dokořán okno a bylo po pláči. 😊
Jak jsem psala, je to možná úplně pitomá rada, ale není od věci to vyzkoušet. Držím palce 🙏
Znam 😁 nastesti jsou tyhle budicky davno pryc, ale kdyz byly deckam tak tri ctyri, tak budicek ve 4:30 byl bezny. Zpocatku me to strasne stvalo, ale pak jsem se s tim smirila. Jedna z rannich cinnosti bylo veseni plinek zatimco si ti dva smradci vesele hrali 😀 Pak to postupem casu preslo, ted vstavaji taky brzo (v sest), ale uz me k tomu nepotrebuji a ja si vyspavam klidne do pul devate 😁 a vyhoda rannich ptacat pak je, ze je nemusim budit do skoly, takze vstavani a vypravovani je na pohodu, protoze mame na vse more casu 🙂
Můj prcek je od mala zvyklý, že ho budim, jelikož kdybych mu jako malému neredukovala spánek přes den (je sova, měl období že neusnul před půlnoci a já to fakt nedavala) - tak bych se já nevyspala vůbec. Za mě má tvá dcera dlouhý spánek přes den, pak se ti budi brzo ráno (beru v rámci zkušenosti s mým dítětem - tvé může být jiné a nezafunguje to). Doporučila bych striktně budit po hodině a půl, pokud by dala hodinu, tak i jen hodinu. A v noci, když je tma, bych striktně dodržovala, že je noc a spí se (malý se mi jednu dobu budil ve 2 a do 4 byl vzhůru, vzala jsem ho do postele a dělala že spím, on se nudil ale byl u mě, takže neplakal a já věděla, že je ok a časem se mu ten spánek protáhl). U vás by možná pomohla ještě večerní procházka, která by malou dounavila..
Syn bude mít v březnu 5 let a vstává pořád brzo. Někdy v 5h,někdy před 6h.Uvidíš, třeba je to jen období a nebo... Bude vstávat pořád brzo.
Syn v tomhle veku vstaval taky takto, radu nemam, ale pochopeni velke. Dnes jsou mu 3 a porad vstava kolem seste hodiny. Delat mrtveho brouka mi moc neslo, protoze bud to dite tak rvalo a bouchalo do dveri, ze budil vsechny ostatni a nebo si sam pak ty dvere otevrel a odchazel a takto male dite opravdu dlouho nenecham chodit po baraku bez dozoru. Drzim palce!
Tahle mi vstává dcerka od narození. Když se vyspím do 6 je to zázrak. Nepomohlo nic, čím víc jsem se snažila jí spánek nějak korigovat, tím horší to bylo. Přizpůsobili jsme se a doufám, že se jednou zase vyspím aspoň do 7.
No asi bych nebudila přes den, protože ani dohromady nenaspí žádný kvanta hodin... pokud spí od 8-5, je to 9 hodin, + dvě přes den je 11, což mi přijde na tenhle věk docela asi adekvátní.
nebo možná to zkus, to zkrátit pár dní za sebou, ale pokud to nepomůže, tak bych to nechala a zkusila tu dobu přetrpět a čekat, že se to "umoudří"....ale někdo to tak prostě má, no... že vstává brzo. soucit se všema, já bych to nedala takhle vstávat s dětma...
a zkusila bych o kategorii víc zatemnit. pokud to ještě jde...:D a když se vzbudí, tak prostě říct, že je ještě noc. v tomhle věku vim, že je to asi složitější vysvětlit, no..:D tak snad časem.
@florida2001
ubrat odpoledni spanek a pak jit bud spat normalne nebo pozdeji.
U nás to tak bohužel bylo taky a nepomohlo nic, skoro rok. Teď na podzim si o půl hodiny posunul večerku a vstává “alespoň” v šest, někdy v půl sedmé, a často se nechá ukecat alespoň na společné ležení a odpočívání. Hýbání s denním spánkem nám bohužel taky moc nešlo - když už to někdy bylo nutné, maximálně pak potřeboval jít dřív spát večer.
Cerstve osmilety syn usina kolem 22. hodiny, vstava mezi 3.-6. Nedivim se uz nicemu.
Radu nemám jen pochopení 🙂 mladší vstávala běžné mezi 4 a 4:30. Asi tě moc nepotěšim ale u nas nezabralo nic, teď v téměř pěti letech vstává tak 5:30 - 6. V zimě si pospí i do půl 7 😁