Ahoj, chci se zeptat, jestli má někdo podobnou zkušenost - z hrozně hodného a klidného dítěte/holčičky se začíná stávat strašně ukňourané a uvztekané dítě. Je jí 13 měsíců, narozená 2 měsíce předčasně. Ty záchvaty vzteku se stávájí kdykoli něco není po jejím a taky když jím. Což mi vadí, protože poté, co ji nakrmím a chci nakrmit sebe, je jako pes a pořád chce jíst něco, co nemůže mít. Hladem to není, včera jsem to zkusila a dala jí víc jídla než sobě a pořád žebrala to moje a odhazovala svoje sušenky, který vyžebrala předtím.
Zkusila jsem při této scéně odejít z místnosti, což úplně nepomohlo a většinou na tento vztek reaguju tak, že si ho nevšímám a nechám, ať odezní.
Včera se to ale přehouplo do hodinového uvztekaného pláče a já už jsem docela vynervovaná.
Poradí někdo, co dělat, jaká technika vám funguje a jak dítě naučit, aby nežebralo u stolu, když jí dospělí?🙂
@goldenova děti to dělají,proto vařím tak,aby to mohl už i syn. Teď zrovna boucha rajskou,táta se mu směje a já půjdu za chvíli napustit vanu😂jo a na záchvaty mi občas pomáhá na něj caknout vodu
Nas syn takhle vyvadel, kdyz mu lezly zuby.
Jinak s tim zebranim...promin, predstavila jsem si psa 😀 Je normalni, ze je zvedava, co mate dobreho. Ja uz v roce pomalu zacinala davat jidla jako nam, jen jsem odebrala pred dochucenim. Samozrejme ne vse.
A nebo rada...jist az bude ditko spat 😉
@goldenova Zkus si ji dat na sebe a jezte spolu. Naši kluci dvojcata to delaji taky a maji 18 měsíců, ale ty to dělají proto, že chteji mlatit vidlickou o talir nebo delat jiný curbes. Když je u sebe vážně nechci, tak si je na klin proste nevezmu, vezmu je za ruku a ukazu jim jinou cestu 🙂 Jo, taky se vztekaji a když už je to komedie, odvedu je na chodbu a polo zavru a oni přestanou, protože přišli už o ten zájem a komedie je zbytečná
"To musi prestat, protoze me nemuze dite takhle omezovat." To me dost pobavilo 😀 Priste si kup panenku, ta te omezovat nebude vubec.
@krupka3 Ajjaj, tady se někdo bere vážně. Já tušila, že za tou větou mám udělat smajlík, aby ji někdo blbě nepochopil. A mimochodem, přišla jsem si sem pro radu, ne pro trapné komentáře. Pokud to nechápeš, proč diskuzi navštěvuješ? A ano, dítě nás někdy omezuje, to je přirozené a neznamená to, že to musíme za každou cenu akceptovat. Můžeme například hledat cestu, která bude příjemná pro nás oba - matku, i dítě, což je přesně důvod, proč jsem napsala tento příspěvek, Takže paneku si strč někam.
No nevím jestli je správné dítě takhle oddělovat. My jsme vždycky jedli u stolu společně, klidně si vzala i z mého talíře "vždyť je to dítě". Teď jsou jí dva roky a už chápe, že ona má svoje a já taky. Samozřejmě že když jí dřív než já, tak potom "žebrá" a chce taky, když už je najezena. Záchvaty vzteku taky má, stačí zvýšit hlas a poslechne.
Všechny tři moje děti dostali v 10 měsících dětskou lžičku a vidličku a v roce rostoucí židli, na kterou vylezli sami a mohli s náma normálně jíst. Vařím zdravě, takže jsme se najedli společně, binec mi nevadí, ráda ho uklidím, když se najíme jako rodina. Škoda, aby dítě bylo krmeno jako miminko, když už miminko není a nestojí o to.
A jinak to uvědomění si vlastní osobnosti a testování hranic je ve věku 1-3 roky výživné 🙂 Je potřeba to vydržet a určit si směr. Já jsem vždy vyjádřila pochopení pro emoce (vztek apod.), klidně objala atd., ale neuhla ze zásad, dítě si je časem osvojí, nic není hned. Nebo prostě odvést pozornost. Je to fuška s dětma 🙂
Blw je super, najite se soucasne obe.
@palja Spíš než na cokoli jiného jsem narážela jen na situaci, kdy jím. I když ji předtím nakrmím a ještě jí dávám dětské sušenky, tak chce za každou cenu moje jídlo. Krátce řeknu, že to nejde a ona se začne vztekat a odhazovat sušenky, které předtím tak moc chtěla🙂 Takže mi jde o určitou disciplínu. Ne vždy se vychytá společné jezení.
Ať jí s vámi, 13 měsíců, to už jsme dítěti upravovali naše jídlo, omezit sůl, vyhýbat se ne úplně vhodným jídlům a zařadit ty správnější a hned to půjde líp. Dostává se do věku, kdy bude chtít prosazovat svou a zrovna společné jídlo je to nejmíň, co můžete udělat.
Já teď krmím navíc 9měsíční a i ta jí s námi (ta má teda ještě svoje příkrmy). Ale nepolyká tak rychle, abych se mezi jejími sousty nenajedla taky. Sice to není úplně komfortní, ale co s dětma je, že?