Hezky den všem!
Trochu se trápím se synem, který bude mít za tři týdny rok.
Tedy nechce stravu na kousky, stále jen mixovanou.
Rozmixovane sni kompletně vše. Mohou v tom být menší kousicky klidně. Hned na začátek bych měla napsat, ze je od 2 měsíců na UM a od 4 měsíců i s prikrmy. Poslední tři měsíce má mléko jen na noc nebo když si ho opravdu dam vyžádá i přes den.
Kousat umí krásně, má venku 8 zubu, ač mu teď spodní dvojky prave lezou ven. Poradi si se susenkami, zvládne kousky sladkého rohlíku. Žádné krupky mu problém nedělají….
Jakmile dáme ale na kousky jakékoliv jídlo, sni jen tři sousta a vše ostatní buď hrozne dlouho drží v puse a nakonec to vyplivne nebo si sousto vytáhne rovnou z pusy sám a nechce…
Měl to někdo stejne? Případně jak to probíhalo? Co pomohlo?
Podotýkám, ze jsem zkusila vše.. varenou zeleninu, dušené maso, zkusila jsem i zeleninové placicky, když by vadila dušená či vaření úprava, zkusila jsem i trochu koření, když by Mu vadila planost jídla. Při jídle mu zkouším nabízet i čaj…
Děkuji za každý názor 🙂
Dobrý den.Já jsem z mixované stravy přecházela postupně na strouhanou na jemno později na hrubém struhadle a pak ke kouskům. Hodně zdaru. Ono to půjde 🙂
Syn má 19 měsíců a 16 zubů...od té doby, co mu rostly zuby je na mixované stravě a nechce se jí vzdát. Zatím neřeším, někdy to zkusím a až přijde čas, tak bude jíst kousky...
@honatko092 syn taky hodně prožívá teď ten růst zubu a musím říct, ze má fáze, kdy nechce ani mixované jídlo a tak tak si dá alespoň to mliko :/
@malekace bud v klidu .. muj nejmladsi syn ten zacal jist normalne az ve 2,5 letech . Ja z toho byla zrala na chocholouska. . 😅 krupky sem tam rohlik, to rozkousal normálně. I jablko zvládl ukousnout a normalne snist . Zlom nastal u kamosky,kdZ videl jist jejiho maliho . Od te doby jsem uz nemusela mixovat 🤣
@malekace Pokud má mlíko jen na noc = zjevně ti fakt dobře jí přes den, tak bych to neřešila. Syn měl rád mixované, případně kousky, ale nesměl mít kousky v mixovaném, to nedal. Ale skleničku měl na 3 dny šíleně dlouho. Pak v jednu chvíli mi přišlo jak ze dne na den odmítal mixované včetně ovocného pyré. Až nějak po 2 letech mi přijde, že už tu konzistenci tak moc neřeší a "bere vše". Ale pořád sní hrozně málo a ideál strava je ráno tak 350 ml mlíka, k obědu 250 ml mlíka, ke svačině 250 ml mlíka, k večeři a před spaním nejlíp 500 ml mlíka a s jídlem matko nepruď (možná trošku přeháním, oběd by možná vyměnil za víc mlíka 😀 ... ale ráno je úspěch když sní 2 kolečka rohlíku s něčím a kus ovoce nebo zeleniny, oběd ten tak nějak sní, pak si dává svačinu a večer přijde na to, co a jak do něj zvládnu "narvat").
@malekace Ještě mě napadá, nabídnout třeba jen 1-2 malé kousky a nedat další a raději ani neukázat, dokud nespolkne (samozřejmě nenutit, klidně nechat půl hodiny převalovat v puse, vyndávat a zase strčit do pusy, prostě ať to zkoumá po svém). I moje 2,5 letá, když si nacpe do pusy hodně, tak to pak rozžvýkané vyplivne a to je super jedlík. A když si tak vzpomínám, tak obě děti, když byly mladší, si prošly obdobím, kdy toho na talíři musely mít jen malinko, jinak "prasily", s jídlem si spíš hrály, patlaly, házely na zem nebo do pití. Vážně bych se zkusila neznepokojovat, nepotkala jsem ještě žádného zdravého dospělého, co by nezvládal jíst běžnou stravu, takže určitě z toho vyroste 😉
Mixovala jsem cca do roku a půl až, jak měl v puse kousek, navalilo se mu a přestal jíst. Teprve až vyrostly stoličky, začal jíst normálně. Mixovala jsem tak dlouho právě kvůli tomu navalování, nechtěla jsem mu zošklivit jídlo: u čeho ho navalilo, to pak dlouho nechtěl jíst.
Asi se mu nelíbí ta konzistence, když byl celou dobu zvyklý na hladce rozmixované. My měli opačný "problém", mě zase děti nechtěli nic mixovaného, jeli jsme tedy BLW, neřešila jsem to, na něco si přišly časem, některé věci nejí doteď (např. syn ve svých skoro 6 měl krupici 1x 🙂 ). Jsou vlastně jen 2 cesty, buď to neřešit, dávat mixované a věřit, že časem přijde na chuť i jinému. Nebo zrušit mixované a nechat, ať se popasuje s kousky i za cenu pár dní hladovění. Když sní sušenky a křupky, dá si třeba hranolek okurky? plátek čerstvého jablka? banán v celku do ruky? pozobe bobulové ovoce typu borůvky nebo měkčí jsou maliny (vím, že teď není sezóna, ale brzo bude).