Vojtovka a nošení v šátku/nosítku. Máte pozitivní zkušenost?

tyna100
26. kvě 2020

Nemáte někdo pozitivní zkušenost s nosenim kojence, který zároveň musí cvičit vojtovu metodu pro spravny vývoj? Popř. neznáte fyzioterapeuta/tku, který by si to myslel? Z reakcí tri fyzioterapeutek, se kterými jsem byla v kontaktu a jejich ohniccich v ocich, mám pocit, že nošení nesnáší tak jako tak 😑... naš kojenecek je veliký, takže mi začíná docházet trpělivost a síla a rada bych ho nosila ale nejdřív se s někým přece jen poradila... Díky

errol4388
26. kvě 2020

@tyna100 našemu synovi jsou tři měsíce a cvičíme Vojtovku. Naše fyzioterapeutka se při první návštěvě nošení věnovala hodně času. Ukazovala mi, jak mám syna nosit v náručí a v jakých pozicích, hlavně tak aby nebyl v záklonu. O šatcich a nositkach jsme se taky bavily a nedoporučovala je.

ivis_b
26. kvě 2020

@tyna100 pochybuju, že ti nějaká fyzioterapeutka doporučí šátek / nosítko. Zkrátka to pro úplně malá mimča zdravé není, hlavička je moc těžká a ve vzpřímené poloze (což je i ta v šátku, i když je tam dítě trochu stočené) tlačí na páteř. Určitě tu někdo začne křičet, že když máš ten správný šátek / nosítko, tak je to zdravé, ale princip je prostě stejný, hlavička je těžká a tělo ještě není osvalené na to, aby ji udrželo. A pokud cvičíte Vojtovku, tak bych tuplem fyzioterapeutku poslechla, zvlášť když jsi jich oslovila více a mají stejný názor.

jipe
26. kvě 2020

zkus se poptat na FB - Nosíme děti. S vojtovkou zkušenost nemám, ale pokud je dítě správně napolohované, hlavička na páteř netlačí (záda do C, nohy do M). Ono asi bude taky záležet, proč cvičíte

sternliebe
27. kvě 2020

Urcite bych se zeptala ve skupince nosime deti. Ja dcerky nosila obe hned od porodnice. A vsichni to chvalili. Ale ani s jednou jsem vojtovku necvicicla. Taly zalezi na co cvicis. Jine to bude pokud se jen preferuje jedna strana, jine to bude z "vaznejsich" duvodu.

ivis_b
27. kvě 2020

... takze mas na vyber. Bud se budes ridit radami fyzioterapeutek (predpokladam, ze minimalne nektera z nich tvoje dite videla), nebo matek z facebookove skupinky. Rozhodnout se budes muset stejne sama.

jipe
27. kvě 2020

@ivis_b nebo najít fyzio, která nošení plošně neodsuzuje a s ní to konzultovat, aby posoudila, zda je to v konkrétní stavu vhodné nebo ne. Jsou totiž fyzio, které o nošení nic neví a řeknou, že je to škodlivé i u zdravého dítěte a to není pravda. To je stejné jako jsou fyzio nakloněné barefoot a proti, atd.

ivis_b
27. kvě 2020

@jipe no syn taky cvicil Vojtovku a vystridali jsme nekolik fyzio (konkretne 4) a rovnez mi zadna z nich noseni nedoporucila. Jako sorry, ale bud hladam pravdu, spravne reseni, nebo hledam nekoho, kdo mi mou pravdu (ktera zrovna nemusi byt pravdou) posveti. Vzdycky najdes nekoho, kdo pujde proti proudu. Ale vetsina ma nejaky odborny nazor z nejakeho duvodu, nejsou to preci tupe ovce. Pokud mi x odborniku rekne, ze neco je nebo neni vhodne, tak to pro me ma vahu.

ivule95
27. kvě 2020

My jsme teda vojitovku cvičili, protože malá nosila puncosky kvůli jedné kycli a preferovala mi jednu stranu. S fyzioterapeutkou jsen to konzultovala s tím, že jsem malou měla v šátku skutečně z nezbytnych důvodů(bydlíme ve 4. patře bez výtahu a když se mi narodila druhá dcera, tak první měla 2 roky a občas prostě ty schody nevyšla, lepší se mi pak starší nesla+třeba do toho nákup).Nebo když jsem šla s nimi do poradny (doktora mám 5minut) nebo dolů ke kočárku, spíš hlavně když jsme přišli s vycházky domů. Doma jsem použila šátek párkrát a to jen na uspání, pak jsem rozvázala, to bylo v době cca 2-3m, kdy malou zlobilo bříško.
Fyzioterapeutka mi řekla, že pokud to používám skutečně jen takto, že to samozřejmě není katastrofa, ale často to určitě nedoporučuje. Řekla mi, že na kyčle je to samozřejmě super, ale na páteř už moc ne. Ale mluvila o několikahodinovém nošení. Viděla, jak mám malou v šátku, pochválila mě, že ji mám dobře.,coz bylo pro nás obě směrodatné. Kdyby mi něco vytkla,urcite bych to řešila.Říkala, ze viděla x maminek, kdy to dítě, je tam špatně a nosítka pro ty malé miminka nedoporučuje vůbec, to prý raději šátek, ale správě navázat a aby tam miminko netravilo x hodin. Ale záleží co vy máte za problém? Příští týden tan jdeme, muzu se jí zeptat na názor 🙂vojitovku sice necvicime už od 5ti měsíců (mala má 8) ale do roku tam budeme chodit raději preventivně

jipe
27. kvě 2020

@ivis_b a nedoporučili ti to konkrétně u syna nebo obecně?

ivis_b
27. kvě 2020

@jipe obecne, z uvedenych duvodu - coz je jasne, ze plati u vsech deti. A jak pise nekdo vyse - ano, kdyz dam dite na 5 minut do satku, tak ho samozrejme nezmrzacim, ale kdyz ho tam budu davat na hodinu, dve, tri atd., tak to proste pro pater zdrave neni.

jipe
27. kvě 2020

@ivis_b tak na to mám jiný názor, ale odborník nejsem, to uznávám (ani na nošení, ani na fyzio 🙂 )

rencinka87
27. kvě 2020

@tyna100 Mame fyzio (vyhledavanou, s vybornym hodnocenim), ktera je napriklad pro barefoot, takze zadny “zastaraly” nazory. Tez noseni nedoporucila. Rekla, ze pokud je to pouze vyjimecne a neda se jinak, tak ok, satek rozhodne radeji nez nositko a samozrejme dodrzet veskery pravidla spravnyho vazani. Ze taky sama kolikrat u deti satek pouzila, kdyz to jinak neslo. Ale jen narazove na kratkou dobu. Dite (obzvlast to, ktere cvici vojtovku) potrebuje s tim telem pracovat, lezet na zemi, pretacet se, lezt, prelezat, kazdy ten pohyb ty svaly nuti pracovat, takze jakykoliv pasivni noseni neni dobry.
Ale jak rikam, kdyz jsem rikala, ze proste obcas nemuzu jit s obema detma ven a mladsi jinak nez pohybem neusne, tak ho mam v satku, chapala to a nedelala z toho drama.

chiara75
27. kvě 2020
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

Synkovi jsou dva roky, občas ještě nosím. Vojtovku jsme cvičili snad rok a žádný problém nebyl. Naopak, součástí jeho problémů byla velká dráždivost (jinak měl oslabené břišní svaly, diastázu, byl nesouměrný), no a právě na to to pomáhalo skvěle, protože se jenom v šátku zklidnil. Kdybych ho nenosila, řval by od rána do večera, protože od narození přes den téměř nespal. Fyzioterapeutka neměla problém, ale byla také proškolená od Kiedroňové, prootže doporučovala nošení v klubíčku a podobné věci, které jsou jednak jen na chvíli a za druhé v rozporu s kotaktním rodičovstvím. V klubíčku ho můžu mít maximálně 5 minut, přece... a navíc to nebylo vůbec k ničemu, zklidnil se jen při nošení. Dnes je velmi pohybově šikovný až zůstávám koukat - dělá kotrmelce a stojky, a to sám na hlavě. Myslím, že šátek narozdíl od pasivní polohy v kočárku je lepší a přispívá k rpřirozenému rozvoji. Jinak odkaz na Českou pediatrickou spolenost: https://www.nosenideti.cz/Blog/Co-se-pise-o-noseni/Stanovisko-Ceske-pediatricke-spolecnosti-k-noseni-deti-v-satku

ivis_b
27. kvě 2020

@chiara75 pasivni poloha v kocarku oproti satku? To je preci uplna blbost, vzdyt je to naopak. V kocarku muze dite zvedat rucicky, nozicky, nozicky si muze chytat, muze v ruce drzwt ruzne hracky a prohlizet si je, prendavat z ruky do ruky, muze se otacet atd. V satku jen “sedi” jak pecka, volnost pohybu znacne omezena. Nevim, co je na tom prirozeneho a jak to muze pozitivne prispivat k rozvoji ditete. A kontaktni rodicovstvi... nevim, kdo vymyslel, ze jediny spravny kontakt s ditetem je mit ho nonstop na pupku a nejlepe na prsu. Je preci tisic jinych moznosti, jak ten kontakt mit.

chiara75
27. kvě 2020
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

@ivis_b WHO doporučuje pobyt v kočárku (autsedačce apod.) max. hodinu denně, právě kvůli hrozbě pozastavení vývoje. V šátku pracují různé svaly, není to pasivní. Důežité nejsou ručičky, v šátku musí zapojit břišní a zádové svalstvo. konatktní rodičovství prospívá zejména psychicky, ona důvěra, kterou tak získá ke světu pomáhá k rychlejšímu nabytí sebevědomí a tím pádm i sebejistoty.

jipe
27. kvě 2020

@ivis_b "na těle matky se při nošení také aktivně zapojují svalové skupiny a připravují se tak na svůj další vývojový úkol - lezení a následné vzpřímení. Nošení dítěte v šátku není vůbec pro miminko pasivním pohybem." Pokusím se dohledat "odbornější" info, toto je zkopírováno z pronosích webovek

ivis_b
27. kvě 2020

@chiara75 pobyt v kocarku proboha neni to same jako autosedacka!! Autosedacka je asi tak stejne “aktivni”, jako satek. Ja se bavim o normalnim hlubokym kocarku, kde dite neni prikurtovane a ma moznost volneho pohybu. Neverim, ze WHO je proti hlubokym kocarum. Hezky jsi okopirovala vetu z nejake poucky, ale pocit bezpeci muze mit i dite na podlozce, se kterym tam budu a budu se mu venovat, nemusim ho mit kvuli tomu privazane na sobe. Samozrejme pokud neplace, to ho pak pochopitelne vezmu k sobe, pokud mu to pomuze.
@jipe No, zapojuji svaly, ktere vubec nejsou pripravene na to, aby unesly tezkou hlavicku. Asi jako bys chtela zacit posilovat a rovnou zacala zvedat stokilovou cinku. Mas pocit, ze je to spravne?
Jinak mam pocit, ze tahle debata se vyvinula presne tam, kam jsem cekala. Takze si to shrnme, fyzioterapeutove masivne satky a nositka na nejaky delsi nebo pravidelny pobyt ditete proste nedoporucuji. Pak je to na kazde mame, aby zvazila, jestli se bude ridit radami odborniku, nebo ji je fuk, co si odbornici mysli a proste to delat bude, protoze nektere mamy to taky delaji. A teda u ditete, ktere cvici Vojtovku, bych to zvazovala o to dukladneji.

chiara75
27. kvě 2020

@ivis_b Obvykle nic nekopíruji. Doporučuji vyhledat doporučení WHO. Jinak si se svým dítětem samozřejmě dělejte to, co uznáte za vhodné.

chiara75
27. kvě 2020

Fyzioterapeuti, u kterých jsem byla s dítětem šátky jediným slovem neodsoudili! Ještě dodám, že to velmi kvitovala dětské neuroložka. Pokud by ji chtěla tazatelka bnavštívit, sídlí v Praze na Proseku a její jméno je Zora Ouzká.

jipe
27. kvě 2020

@ivis_b četla jsi ten odkaz? Odvolává se i na odborné studie. Je vidět, že o nošení nic nevíš, protože bys tady pořád dokola nepsala o tom, jak svaly a páteř neunesou těžkou hlavičku, protože to dítě je napolohované tak, aby váha byla rozložená a páteř se nepřetěžovala... Já nemám čas ani chut hledat další více čí méně odborné články. Nemám potřebu tě přesvědčovat. Mně přpadají logické argumenty pro nošení, tobě připadají logické argumenty proti. Pro tazatelku je to irelevantní, protože mají cvičit vojtovku a já se bavím o zdravém dítěti a naprosto si netroufám hodnotit vhodnost nošení v tomto případě. Na FB nosíme děti se ale určitě najdou maminky, které s dítkem cvičily vojtovku taky a podělí se o další názory, co fyzio na to.

kacenkakrc
15. čer 2020

@chaira75 ja jsem teda to doporučení zkousela vyhledat ke kočárku a nenašla jsem nic. Jinak souhlasím s @ivis_b. Bud budu respektovat názor odborníků, nebo si najdu partu matek, pro které je kontaktní rodičovství svaté a posveti ji i nošení. Mmchdm ja jsem nositko koupila před 2 měsíci. Kdyz mi tam poprvé usla, rozbrecela jsem se štěstím, protože to bylo, jako bych ji mela zpět v brisku. měsíc zpět jsme museli začít cvičit vojtovku a od té doby mala v nositku nebyla. Ano, matky ve skupině Nošení dětí me rekli, ze je to v pohode nosit při vojtovce, ale žádná se nezeptala, proč musíme cvičit. Kdyz uz mi někdo řekl, co je špatně a jak by to mělo být správně, najednou jsem videla, jak se mala v nositku prohyba a s tím naším "problémem", kvůli kterému cvičíme, ji do nositka prostě správně neusadim. Ale ano.. Ve skupině, kde se podporuje nošení a kontaktní rodičovství, mi řekli nosit nosit nosit.. Ja se naši fyzioterapeutky ani ptat nemusela. Jako matka snad vím a cítím, co je pro moje dítě bezpečné a pohodlné..

chiara75
15. čer 2020
prubnihracku
18. črc 2020

Vojtovku jsme cvičili a syna nosím v nosítku od narození. Po pár cvičeních mi doktorka řekla, ať už toho necháme, že je "přecvičený" :D Vadilo jí, že je malý v všem rychlý. Důležité je ovšem proč cvičíte a potom jestli máte správné nosítko a umíte miminko správně usadit, aby to bylo ergonomické. Pokud ano, je to pro vývoj dítěte naprosto v pořádku.