Ahojte, čekám miminko v květnu a určitě bych chtěla zkusit nošení. Jen nevím, jestli zvolit šátek, nebo nostíka. Máte s tím někdo zkušenosti - nebo spíše přehled o východách a nevýhodách? Možnost srovnání? Taky ještě ušátků zvažuji jestli by byl vhodný nejdřív elastický a pak teprve pevný, nebo se pustit zrovna do pevného? A co hrozí u levnějších šátků? Ev. nemá někdo zkušenost s elastiky z Aliexpresu? Moc díky za odpovědi a názory.
M.
Já zkusila oboje, ale jen dvakrát - dcera ve všem dělala takový virvál, že jsem se na to vyprdla 😀 Za sebe říkám, že jednodušší manipulace je samozřejmě s nosítkem, zase šátek skýtá víc možností. Rozhodně ale doporučuju, koupit něco v bazaru, nebo nejdřív zkusit na zkoušku. Abys nevyhodila tisíce zbytečně 😉
Zkusenosti mam bohate, tak si troufnu poradit. Vetsina nositek je vhodna az od cca 3, 4 měsíců veku ditete. Nicmene jejich prednosti je rychlost usazeni ditka. Nevyhoda je, ze byvaji o neco mene pohodlne, nez šátky. K satkum. Na novorozene je urvite lepsi elasticky, pokud nemas s vazanim zkusenosti. Nicmene i poddajnejsim pevny satkem lze začínat. Nedoporucuji kupovat levne satky (typicky usite z metráže) a napodobeninynositek z ali. Kvuli chybejici atestaci na komponenty a latky. Nejednou se stalo, ze nositko nevydrželo. Deti maji tendenci latku u popruhu ocucavat, je dobre tak mit na pameti, ze latky museji mit atest pro deti. Doporucuji najit si nosici skupinu na fb, idealne i nejakou regionalni skupinku nosicich maminek. Poradi pri vyberu i pro naslednem navazovani ditete. Zasady noseni deti ve zkratce: dite vzdy celem k sobe, podsazene s nohami do pismene M, kolinka vys nez zadecek, kulata zada, hlava na dosah pusy od matky. Na fotce je dalsi varianta. Neco mezi šátkem a nositkem, tzv. Mei tai. 😉 Co nebrat: visitka = dite visi za rozkrok nebo za uzkou cast panve a je mozno nosit i celem od sebe, babyvaky = menší kontrola nad dychanim ditete, cokoliv z ali. Na co pozor: na padelky, hlavne ergobaby a manduky. Uf. 😊
My jsme zkusili šátkovat - dítě se prokopávalo a úvaz mi nedržel - zvolila jsem tedy cestu nosítek - od storchenwiege až po současné skaldino - spokojenost na obou stranách a i ségra mi hlídala jako nošenka 🙂)
U nás malý byl jak nošený, tak vožený. A byl šátkový. Měli jsme Šanami exclusive šátek, což není žádná extra super značka, ale vydržel celé nosící období.
Ano, dítě si musí zvyknout, čím dříve, tím lépe. Za mě jedna z nejlepších investic do výbavy. Cestuejem, žijeme velmi aktivně. A díky šátku měl malý zachovaný svůj režim. Rád v něm usínal i spal. Je super kontaktní dítě.
teda díky všem :D
Nakonec si asi budeš muset sama najít co ti bude vyhovovat. Já měla první šátek ( pevný), naučila jsem se s ním vázat a vpohodě, pak kolem synova půl roku začal projevovat zájem o nošení manžel, ale do šátku si netroufnul - koupili jsme ergonosítko. V Ergu nosil manžel, já věštinou v šátku. Když začal syn chodit, nosila jsem v ergu i já - chtěl chvíli chodit, chvíli nosit, apořád dokola - s ergem je to rychlejší. Jak syn těžknul, začlo být ergo nepohodlné, vrátili jsme se zpět k pevnému šátku a manžel se rovněž naučil vázat. Osobně kdybych si měla vybrat jen jedno, tak bych si nevybrala, každopádně kočár stojí až na třetím místě - to naprosto jednoznačně. Toliko k mé zkušenosti, pokud máš možnost, vyzkoušej co ti bude vyhovovat, koneckonců i když koupiš něco co ti nebud sedět, prodáš to celkem bez ztráty. Doporučuju prostudovat skupinu Nosíme děti, i případně na FB.
Jo a ještě k poslednímu dotazu - Aliexpres. V žádném případě bych nikdy nekoupila. Jednak nemají žádné atesty na látky ( barvené bůhví čím - dítko to pak žužlá - děkuji nee a nemluvě o stálosti barev), v případě erga žádný atest na přezky na nic - měla jsem v ruce ergo z Ali , přezky se rozletěly jen člověk trošku potáhl, při představě že mi povolí přezka z ničeho nic, když mám miminko v nosítko mně polil studený pot .... V neposlední řadě jsou to padělky známých značek, což se mi příčí i z etického hlediska
Já začínala s Caboo - něco mezi nosítekem a předvázaným elastickým šátkem: od 10.dne po porodu do cca 4 měsíců super, kolem 7kg se mi už malá začala prověšovata přešla jsem na evný šátek. Ač jsem se toho bála, základní úvaz jsem se naučila rychle (a to jsem manuálně dost levá 😀 ), a za ten rok a něco vystřídala už hodně různých šátků. Nosítko používáme od cca 6 měsíců paralelně se šátkem, původně manžel (který se "nechce do šátku motat"), teď máme každý svoje. Šátky mám radši, lépe obepnou a roznesou váhu, jsou krásné....nosítko je super rychlé a jednoduché, ideální do auta, na nákup atd. Jak už tu někdo radil, přidej se třeba na FB do skupiny "Nosíme děti", jsou tam i odkazy na regionální skupinky. Nosící maminky jsou většinou vstřícné a ochotné, určitě Ti všechno ukážou a naučí naživo 😉.
mam odnoseno bohate v obem- satku i nositku. kazde ma sve vyhody. nositko snazsi manipulaci, rychlejsi nandani, nastavitelnou velikost pro toho kdo nosi. neni problem nandat, sundat, nandat sundat (u chodiciho ditete nezbytnost)
satek se lepe prizpusobi na miru nosenci, da se vazat ruznymi uvazy podle potreby, maji nepreberne vzoru a materialu, pri vazani na zada se da dite navazat tak vysoko aby dobre videlo pres rameno nosice (u nositka spis ne).
nevyhody - u nositka to chce hlidat velikost aby sedlo diteti, a zkusit i aby bylo pohodlne nosici. jedno nositko na cele nosici obdobi neexistuje (oproti tomu do vhodne zvoleneho pevneho satku se da vazat vicemene celou dobu). u satku zas ze zacatku clovek tape v tom co koupit, pak v dotahovani, musi to trochu dostat do ruky. venku obzvlast v osklivem pocasi se vaze dost blbe, plandaj cancoury 🙂
jinak na satek doporucuju nezanevrit pokud by to zprvu moc neslo, mne to treba cca v elinych dvou mesicich fakt neslo vazat, nosila jsem hlavne v nositku. pak v pul roce jsem chtela vazat na zada (protoze v nositku mi koukala do lopatek) a bum, najednou to slo uplne v pohode a nosila jsem pak v satku vpredu i vzadu hodne. Doted nositko uzivame dost, mala uz beha, ale na poponeseni je k nezaplaceni.
a ad alieexpress - za me ne, presne proto co uz byla psano vyse - nevis v jaky hnusny cinsky tovarne to sily z chemii napustenych hadru petilety deti....
je spousta ekonomickych variant satku (vatanai, sanami, didymos, little frog a jine) a navic vetsinou se vyplati koupit satek uz zanoseny, tedy z druhe ruky. je mekci, lip se s nim vaze.
V pevném šátku z druhé ruky se mi zdálo, že je mimču vedro a je moc utemované. Naše malá moc na pevno nemusí, ani zavinky jsme skoro nepoužívali. Přešla jsem na nositko Ergobaby Adapt vhodné od narození (normální porodní váha) po celou dobu. Není nutná žádná novorozenecká vložka. A je to skvělé. Rychlé, nastavitelné, nosí i manžel. Šátek mám ale v záloze. Přece jen je variabilnější a třeba ho ještě užijeme. Tak nošení zdar 🙂
Musela jsem se o něj podělit.. je kouzelný.
@mirecka36 Super, Kokadi jsou moc fajn šátky! 😉. Uvidíš, že je to krásný pocit, mít miminko na srdci 🙂.
A kdyby to ze začátku nešlo, prcek plakal, tak se nenech odradit - zkus vyrazit ven (mě dcera doma brečela, ale jakmile jsme vyšly ven, do 5 minut usnula a byla spokojená), nebo prostě pár dní počkat, hlavně to zbytečně nevzdat 🙂.
@mirecka36 nosim od narození v šátku šanami 100% bavlna. Takhle to mam v planu do asi půl rocku a pak nositko kibi a nebo Manducu. .. ale spíš asi to kibi. ...
Z aliexpress bych tohle nakupovala jsou to ne kvalitní věci a vzhledem k tomu ze miminka všechno žužlají tak bych neriskovala. Hodně se tam prodávají padělky manducy které nemají atesty na látky a navíc u toho je důležité podsazeni a rozložení nožiček a to ti za den padělek nezaručí. ... lepší je připlatit a koupit origo. .. existují skupinky na FB (nosíme děti, nosíme v kibi atd. ) které se tomu tématu věnují a dají se tam koupi krásné starší kousky za příznivější ceny a je tam určitě jistota ze nekoupiš fake 😊
@yerry pokud do pul roka pojedete v satku, tak uz bych volila to kibicko, manduca by vam beztak byla za chvili mala a ze svoji zkusenosti (byt je to samozrejme indivindi) muzu rict, ze na tezsi dite manduca taky uz nic moc. Kibi vam uz pak vydrzi az do konce nosicich dnu, zatimco manduca je pak uz uzka v sedu a bud bys resila rozsirovace nebo/a potom batoleci nositko ve vetsi velikosti 🙂
@jitavrtule ja to všechno vím. .... jen Manducu mam půjčenou na vyzkoušení. ... a kibi mi nabidla kamarádka ke koupi. Chci si pružnost co mi a male bude pohodlnější. Bude záležet na velikosti male do kdy bude v šátku. Uprimne šátek je super ale navazování v terénu nepraktické a z toho důvodu chci pak nositko.....
@lenusaak kibi rozhodne vydrzi dele, je dostatecne velke i na batole a nastavitelne (siri sedu muzes menit posunutim latky a zafixujes zapnuti patentky. Manduca je jednovelikostni a bez rozsirovacu sedu je to tak do roka, pak zacne byt uzka mezi nohama.
Prvne satek, lio se tam napolovije miminko. Rovnou pevný - není nadbytecne dlouhý a neprovesuje se, kic těžkeonna tom není.
Pak nosítko - lepsi do auta, mhd, nandas kdekoli (bahno, davy lidi okolo), plus lepši nandavani na záda
Za me dle velikosti: U menších detinkldine manduca, vydrzi do batolete. U větších/tezsich třeba tula.
Kibi je malo polstrované, takže na těžší nebo vetsi deti stejne není a ma nekvalitnis sony a snurky, a latka brzy vybledne, proste levnejsi varianta s eprojevi nankvalite zase. Přitom cenové je nastejno.
Z Aliexpresunů ne, kup si radši z druhé ruky osvědčenou značku (Didymos, Girasol, Natibaby, Neobulle, Hoppediz ap.)
@lenusaak určitě kibi vydrží Déle a i co se recenzi tyče tak si maminky co vyzkoušely oboji více chválili kibi ze je pohodlnější. .... ale někomu vyhovuje více manduca. .... Já zatím nemůžu srovnat. Mala má teprve 3 měsíce a nemáme vyzkouseno ale i moje svagrova má kibi a Manducu mela půjčenou a říkala že kibi je jednoznačně pro ni pohodlnější ☺
Manduca je mo dobře nositko a kvalitní jen každému asi sedi něco jiného ☺
U kibi mi vadil bederák - jakoby se "zlomil" a to samé mi říkalo více lidí, u skaldina jsem si nechala udělat extra zpevněný, protože jsem nechtěla dát 3400 za něco, to by pak neplnilo účel..
🙂
@lenusaak nám hoooodně moc vyhovovalo Fly Tai od Fidelly - je krásné, pevné, a trochu podobné i šátku 🙂)) pak když byl malému rok, pořídili jsme skaldino - je supe, ale čekací doba 3 měsíce leckoho odradí :D
Díky za tipy 😉. A to kibi je nastavitelné na různé postavy - můžeme s přítelem nosit to stejné? Nepovoluje se pak při častějších změnách nastavení? Ale asi bych ho vážně nechala až malá začne ťapkat. ze začátku doufám zvládneme ten šátek :D
@mirecka36 ano, muzete nosit oba, jen si prenastavis delky popruhu.
co se tyce pohodlnosti - je to dost individualni, mne treba manduca byla uz kolem elinych osmi kil hodne nepohodlna (rezala me do ramen a na lopatkach kde koncilo polstrovani, ktere je proste kratke a tvrde.). Ani kibi me moc neoslovilo, ma ho kamoska a mela jsem ho x krat pujcene - bederak je mekky a pod tezsim ditetem se opravdu ohyba.
Po manduce jsem poridila Tulu, nejprve baby pak toddler, tu mame dodnes a musim rict, ze je to pro me to nejpohodlnejsi nositko.
Srovnatelne pohodlne mi prislo jeste lenka nositko ze satku.
Nesedla mi Isara, nesedlo mi kibi, neoslovilo me flytai od fidelly. Rozpacita jsem i ze Storchewiege nositka - na male miminko bezva nastavitelna, ale na me je bederak moc siroky a neda se uz vic utahnout. A to nejsem nijak droboucka hubenoucka, mam 175 cisel a 60 kilo, zadna trasoritka.
Storchenwiege je opravdu jen na ty nejmenší, ale u nás to bylo 100% - koupila jsem jej za 2200kč, měli jsme jej 3 měsíce a pak jsem ho poslala dál za nějakých asi 1950kč...takže super a bylo pryč okamžitě, a věřím, že až budeme mít druhé, tak storchen zase vyhraje na ten začátek
Mi se více osvědčily nosítka (babyvak a ergonomické nosítko). Šátek jsem měla taky, ale bylo mi v něm strašné horko a malá byla nervní a uřvaná, než jsem ji do něj správně uvázala. Babyvak a později nosítko, byly pro mě pohodlnější na používání a nebylo mi s nimi takové vedro.