Ahoj, omlouvám se jestli je tu už někde takový dotaz, ale s tímto tématem nemám absolutně žádné zkušenosti. Na konci listopadu čekám holčičku, ale máme většího psa se kterým budu muset chodit já tak každé 3-4 hodiny. Přítel pracuje v zahraničí, sem tam mi může pomoci mamka, ale stejně. Řeším jak budu venčit - malou nemůžu 15-20 minut nechat doma, ale ani se mi nechce tahat několikrát denně ven kočár (nemluvě o tom že na tu louku bych se s kočárem asi nedostala). Proto mě napadlo že by bylo dobré pořídit si na toto šátek, ale jelikož už bude konec listopadu a bude zima nevím jestli je můj plán proveditelný. Takže mé otázky zní. 😀 Můžu už tak malé miminko dávat do šátku? A budu ho v něm moci vzít v zimě na chvilku ven? Případně jakou stránku nebo obchod by jste mi pro koupi šátku doporučili? A jaké jsou vaše zkušenosti se šátkováním? Děkuji za názory a zkušenosti. Hezký den. 🙂
No uprimne novorozene bych ven pod -5 nevzala,a predstava,ze ho oblekam x denne...nezavidim ani trochu, my chodime do skolky 2x denne, v kvetnu- cervnu byl novorozene mladsi, ted uz ma 5.mes a i tak jsem rada,kdyz je rano 2 st a starsiho vezme sousedka...Nemuze nekdo z kraje pomoct? Na jare uz bude vetsi,ty caste prochazky budou radost, ale pro ten zacatek to bude tezke...Satek se.muze vazat od narozeni, ale ty prechody z bytu ven x krat denne budou tezke pro oba..
Jestli mas fb tak zkus skupinku ERGONOMICKÉ NOŠENÍ DĚTÍ nebo NOSIME DETI. Tam ti poradi s vyberem satku a vse kolem nej. Take mi tam poradili🙂
Ja satkovala hned od narozeni. Prcek se mi normalne vesel pod bundu, takze budu nosici obleceni porizovat az ted,kdyz mu je rok..
Oblekla jsem ho a jeste zapnula pod svoji bundu.
Nejjednodusi uvaz je kriz s kapsou. Navody najdes na youtube. Vonzino1 nebo wrapyouinlove.
Zacinala jsem elastikem. Odpusti chyby a muzes utahovat. Ted mam pevny satek a mei tai. Miluju noseni.
Nakojis, mas volne ruce..
šátkovala jsem od narození s druhou dcerkou a s první dcerkou od jejich 3 měsíců a ven jsem chodila i v -15!! bydlíme na horách a celý den opravdu zalezlá být nechci. navíc v šátku ,pokud si pořídíš nosící bundu a mikinu si miminko udělá své mikroklima a je mu daleko příjemněji, než v kočárku.
objednej také thermo oblečení ( moira, outlast) a směle do toho!!
a návody jsou nej na youtube vonzino1
Já nebudu prvních pár měsíců používat kočárek vůbec, pouze šátkovat 🙂 řešila jsem, co s pediatrem, protože ten náš je v 1. patře v klinice bez výtahu. A se svým zdrav. stavem, kdy mi může každou chvíli něco vypadnout z ruky, jsem nošení kočárku do schodů předem zavrhla. Takže dokud nebude chodit, budu šátkovat, až bude moct chodit, tak se hold bude muset snažit 😀
Ahoj. Ja nosim cca od trech tydnu. Male jsou necele ctyri mesice a pripada mi, ze to delam odjakziva. Prodavame ted i kocarek. Je nam na dve veci. Obcas ho teda pouzivame na nakupy. 😀 Ale k veci... v lete to bylo super, ze jsem navazala a vysla ven. Ted uz je to trochu otravnejsi to oblikani, ale to bys do kocarku musela taky. Na zimu jsem male poridila kombinezu. Ted to resim navleky z vlny. Az bude vic zima, schovam ji pod kabat, co jsem nosila jako tehotna. Neboj se, urcite to zvladnes. Jinak satek mam Elevill. Super investice, hned od zacatku byl mekky a po par nosenich uz se navazovalo jedna basen. 🙂
S šátkováním neporadím, ale možná by stálo za to přeučit psa na delší intervaly, zdravý pes v pohodě vydrží 8 hodin, pro klid počítat třeba 6. Toho našeho kolikrát ráno nemůžu dostat z pelechu ani po 12ti :D Přeci jen ta příprava a oblíkání a slíkání zabere nějakou dobu a tak nebudete dělat nic jinýho, než se chystat ven nebo převlékat z venku... I psovi určitě prospěje více jedna dlouhá procházka (kdy se vylítá, unaví a doma je pak rád, že někam zaleze), než co 3 hodiny jen na vyčůrání... Mluvím z vlastní zkušenosti a taky to "čištění" psa po podzimní/zimní procházce bych nechtěla dělat co tři hodiny...
Já šátkovala všechny tři děti, cca od 14 dnů, začínali jsme kratší trasy, postupně jsme prodlužovali. Bez problémů jsem chodila ven i v mrazech (i pod - 20, holt někdy to jinak nejde). Se šátkem se dá v pohodě i v zimě, já si koupila ve výprodeji v Tescu fleecovou vestu o velikost větší, dávala jsem si ji přes šátek a děti tam měly vždycky teploučko. Anebo jsem si vzala manželovu bundu 😉. Měla jsem šátek Šanami, dnes už je o dost větší výběr, nebála bych se bazárkového, jen za mne rozhodně ne elastický.
Jinak na krátké vzdálenosti a na doma se mi osvědčil i babyvak, ale ve velkém mrazu a na dlouhé nošení to není, cca od 5 měs. se mi osvědčilo i ergonomické nosítko.
Že budeš muset chodit x-krát denně ven, z toho si hlavu nelam. Kdybys měla víc dětí, máš to úplně stejně! Když se nám narodila třetí dcerka, běžně jsem se s dětmi vypravovala ven 5x denně (1. cesta do školky s nejstarším, 2. dlouhá dopolední procházka, 3. cesta do školky a domů, 4. cesta na kroužek nebo na nákup, 5. večerní procházka). Bylo to hektické, ale přežili jsme to 😉. Jak se zaběhnete, bude to v pohodě.
Já jsem šátkovala děti od porodnice. Ted na jaře jsem přišla domů s dcerkou z porodnice a hned jsem s ní vyrazila ven v šátku. V kočárku zatím nikdy nebyla. Mám nosící bundu, dva šátky, zprvu jsem nosila v kolíbce, později ve vertikálním úvazu.
Jeden šátek mám trošku slabší, druhý trošku silnější, ten nosím při chladnějším počasí. Na miminko mám dobrou čepičku, fleesové botičky na nohy a nosící kalhoty - nejsou nijak speciální, jsou to jenom kalhoty ušité kamarádkou s hodně vysokým pasem a dlouhýma nohavicema. V zimě jsem miminko oblíkala bodyčko, a maximálně mikinku. Protože má přes sebe 3 vrdtvy šátku, já ho hřeju a obvykle jsem v zimě měla fleesovou mikinu na sobě, takže to hřálo všechno dost. Směle do toho!
šátkovat můžeš od narození i v zimě. Mě se osvědčilo vázat šátek pod flízovou mikinu i pod bundu, miminko nemusí být nabalené a je krásně v teple i když mrzne. Ale já mám výhodu, že jsem vysoká a hubená, takže se mi děcko vešlo pod bundu i ve dvou letech:D
Já jsem měla šátek i v porodnici :o) Úplně v pohodě, podle mně to je lepší jak kočár - ten jsem začla použvat na druhou dceru až mnohem později a spíš třeba aby se v něm vyspala nebo tak :oD Jak jsme někam jeli, něco podnikali, tak jedině šátek 🙂
Vzdy jsem vencila psa s manducou nebo satkem. Proste kocar a pes mi nesel dohromady, zvlast kdyz pes musel byt na voditku. Nosila jsem pod nosici softshellkou angel wings. Pro tenhle ucel se vyplati i vyssi cena, opravdu jsem ji vynosila a nosim i bez nosence. Maji jeste i kabaty, ktery tehdy nemeli + ruzne fleecovky a mikiny. To bylo supr v tom, ze jsem malou uvazala na sebe, oblikla fleecovku a softshellku, narazila ji cepku nebo kuklu a sly jsme do mrazu. Zadne cpani do kombinezy nebo oblikani x vrstev. Jestli mas nejake dotazy, klidne napis SZ 😉
Určitě můžeš tak malé miminko dát rovnou do šátku. Buď do kolíbky - ale četla jsem, že to prý není úplně ideální, že je lepší miminko vázat vertikálně hned od začátku - buď na žabičku a nebo už s nožičkami od sebe - ale to jak miminko dovolí. Existuje i nosící oblečení - mikiny, bundy, takže se dá nosit i v zimě. Případně stačí manželova bunda, která je větší 🙂 Jinak já šátkuji relativně chvilku, tak nemohu tolik radit jako jiné zkušenější "nosnice", ale roční období není takové omezením, jak se zdá 😉