Ahojky,řeším dilema tak doufám,že mi poradite.Synovi je rok a půl,až se narodí malá,bude mu 20měsíců.A teď k věci.Zvažuji,zda mám koupit stupatko ke kočárku,nebo jestli mám koupit šátek.Když bych koupila šátek,tak v něm budu nosit miminko a syna bych vozila v golfaku.Obojí koupit nechci,kvůli financím.Mam teda sehnany.i sourozenecky kočárek,ale je to ten široký a s tím se ani nevejdeme do obchodu.Přikládám foto.Jak byste to řešili vy?
@ancickahyksova odkud jsi? ja mam sourozenecky kocar, sice do porodu (Tveho) ho jeste budu potrebovat, ale pak bych ho mohl dat pryc. nejlevnejsi greco a uz ja ho mam z druhe ruky. stupatko mam take, na nem se vozila prvni dcera, kdyz se po 16mesicich narodila druha. ale nic moc, na sourozenecky ted nedam dopustit, nesrovnatelne. stupatko mohu darovat, jen je trochu tezke na postu, ale taky se da prezit a mohu poslat 🙂
@verusky jsem z ústí nad orlicí 🙂 máš foto? Popř jaký je stav a jaká by byla cena? 🙂
Tiež riešim, díte bude mať okolo porodu 2 roky.. šátek mám, aj golfky, kočár a stupatko by som musela kúpiť, súrodenecký tiež, ale neviem či sa vyplatí keď dítko chodí..
Dceri bylo 21 mesicu,kdyz se narodil syn (byla zima) a zvladli jsme to v pohode se skatem ;)
@lajla vačšinou áno, len po meste a doprava chodí furt.. a bojím sa že nervy by som mala skor z kočíku, bývame na 3 bez výťahu a do sklepa by sa vošiel možno zložený, keď vobec. Ešte mám v zálohe variantu "šátek a nosítko onbuhimo keď dítě nevládze", ale to neviem či sa mi bude chceť 🙂
Já měla druhé a třetí dítko 1,5 roku od sebe. Nechtělo se mi kupovat na krátkou dobu sourozenecký kočárek, nehledě na to, že by se mi hůře skládal do auta atd. Dopředu jsem věděla, že budu po císaři, takže ani šátek nepřipadal v úvahu. Koupila jsem stupátko se sedátkem (jmenuje se tuším Kid Sit) a byla to výborná volba. Starší synek měl už snahu hodně chodit sám a tohle urychlylo jeho odkočárkování. Když nemohl, tak si sedl a odpočinul. Nezvládlo to snad jen písek a kamení, i kořeny v lese jsme občas předrncali...
@ancickahyksova Sourozeneckým za sebou. Dost chodíme, takže v golfáku do terénu a k tomu šátek-to bych nechtěla. Nakupuju bez auta, takže bych nechtěla dítě nahánět po krámě-nakupuju nerada dlouho a kočárek s druhým. Kdyby malý chtěl venku spát, řešila bych to rozhodně sourozeneckým-když se dcera narodila, bylo malému 19 měsíců, měli jsme tenkrát sourozenecký-šátek též, ale ne vždy.Ještě můj tříletý jezdí v terénu v kočáru-nevydrží dvě hodiny souvisle chodit, taky u silnice ho dám do kočáru a nemusím být ve střehu-čekáváme na starší dceru, domů je daleko, tak výletujeme.
Tak to zalezi na detech a na rezimu na ktery je maminka zvykla. Pokud jde max 200m na hriste a do nejblizsiho kramu a na spani byva doma, tak nepotrebuje nic. Ja mam deti 2 roky od sebe, ted jim je 2 a 4 a pouzivam sourozeneckej doted (bazarovej Phil a Teds, z nekolikaty ruky). Jeste v lete nam v nem spaly obe najednou. Kdo dela celodenni vylety a je hodne aktivni, tak ho urcite uzije. Kamaradka ma deti tez 2 roky od sebe a koupila ho az ted, kdyz je mladsimu skoro rok, litovala, ze to neudelala hned, usetrila by si spoustu nervu. Ono i ten kilometr ze stanice metra je na dvouletaka dalka. Obe samozrejme chodi, ale neni nad to po celodennim chozeni po venku misto tahani za ruku, na zadech a premlouvani unavenyho ditete je hodit do kocaru a tu ctvrthodinku z metra domu vsechno odvezt (vcetne kola nebo odrazedla ;). Delame vylety i pres 15 km...
Mám rozdíl rok a půl a i když jsem měla obojí, více se mi osvědčilo stupátko. Až budeš mít mimi, často ho v kočárku venku uspíš a pak se budeš věnovat aktivitám, které jsou s dítětem v šátku nemyslitelné - například se nemůžeš shýbat k zemi (k dítěti, hračce atd.) ani si sedat. Vyjít si s šátkem bylo fajn, ale jen jako zpestření. Kočárek se stupátkem je denně v akci, i když je dětem už 2,5 a 1 rok, nosila jsem do 6 měsíců, pak už byl syn moc pohyblivý a nechtěl být uvázaný.
Jinak ke stupatku - to jsem mela taky a pouzivala jsem k hlubokaci dokud byla mladsi lezici, ale jen na polodenni vylety a prochazky kolem domu, kdy jsme se vraceli na spani starsi domu. Navic prujezdnost stupatka terenem je dost omezena - v zasade na zpevnene cesty, jak je kameni a blato, tak uz je to dost problem. Satek jsem mela jako rezervu, kdyz mladsi nechtela byt v kocaru, byla hodne nosici.
Místo šátku kupte nosítko. Nemusíte vázat, dítko můžete dle potřeby vyndat a zase nosit a má nosnost několik kilo a i pak při výletech můžete nosit i když bude starší. Pokud byste chtěla nosit i malého, můžete koupit z novorozeneckou vložkou. jinak kvalitní nosítka lze sehnat cenově dostupná i na bazaru a když nevyužijete, snadněji prodáte (např. než kočárek nebo stupátko) 🙂
a já jsem například prvního syna odšátkovala a odnosila od narození až do necelých dvou let a nosící bundu jsem nepotřebovala. Na zimu mu stačila teplá kombinéza a bylo 🙂
@ancickahyksova Také jsem teď řešila úplně to samé a zvažovala sourozenecký kočár nebo šátek či stupátko. Bydlíme na vesnici v kopcovitém terénu a zimy tu jsou dost kruté, takže šátek jsem zavrhla z důvodu, že budu rodit v lednu a na zasněženém a kluzkém povrchu bych se s mimčem fakt bála. Rozdíl mezi dětmi bude 15měsíců a i když syn už chodí, pochybuji, že by mi vydržel třeba hodinu při nákupu tam stát, takže stupátko pořídíme až v létě, kdy mu budou dva roky. Nakonec jsem pořídila z bazaru sourozenecký kočárek Phil a Teds, kde jsou děti za sebou a splňuje vše co potřebuji - po složení je velikostí stejný jako klasický kočárek, takže se bezproblému vejde do auta a jelikož s dětmi hodně jezdím na nákupy autobusem, tak nebudeme mít ani problém se do autobusu dostat a navíc má velká nafukovací kola, takže v térénu se s ním pojede dobře. A až starší syn bude mít stupátko, tak se ze sourozeneckého kočárku jen sundá druhé sedátko a bude fungovat jako klasický kočárek pro jednoho.
Mám rozdíl mezi dětmi 1,5 roku, starší dcera v době narození té mladší pořádně nechodila, takže jsme pořídili bazarový kočárek Easywalker Duo, měla jsem tam jednu korbičku a jednu sedačku...Byl super, nedám na něj dopustit. Projede 90 cm dveřmi, takže jsem se s ním vlezla téměř všude, do výtahu u dr., nízkopodlažní MHD, i obchody, kde nebyly schody...Děti měly pohodlí, často v něm spaly. Do auta velikosti Fabie se vleze bez problémů, je snadné ho složit. Plně jsme ho využili rok, potom jsme pořídili stupátko na kratší trasy bez spaní a za dva roky jsem ho prodala. Za mě doporučuji, nevím, kde bydlíte a jaké máte podmínky, zvažovala jsem sourozenecký za sebou, ale s tím se hůře manipuluje (nájezdy na chodník, otáčení apod.), co jsem zkoušela, tak se s ním člověk docela nadře, tento má širokou rukojeď a rejd, já tomu říkám posilovač řízení 🙂. Šátek nebo nosítko jsem používala doma, ale jinak mi to nevyhovovalo (nést dítě, které je pak už celkem těžké, zvedat starší, pořizovat nosící oblečení). Do dvojkočáru se mi vlezlo vše pro děti i s nákupem, uvezl hodně 🙂 a nebolela mě záda, ale každý má ty podmínky jiné...
Tak my bydlíme v kopci,ale je tu udržovaná silnice i v zimě,takže to je v pohodě.Obchod máme cca 2 km od domu,takže většinou to máme na celé dopoledne.Navíc rádi chodíme na dlouhé vycházky,kolikrát jsme venku celé odpoledne a někdy i celý den,s tím ze malej usne v kočárku.Ale to už je jenom výjimečně,spíš ho teď nechávám spát doma a potom jdeme ven.Někdy v kočárku vydrží a někdy se zase vzteka,že chce ven...Tak nevím jak to vyřešit..Zase sourozenecky kočárek se mi kupovat nechce,to si radši poridim šátek,který využiju i doma 🙂 Navíc by to byl už 4 kočárek v baráku a to fakt nevím,kam bych ho dala :D :D Když budu vědět,že nepůjdu nikde do obchodu,tak budu brát ten široký,ale když ne,tak miminko bude v satku a syn v golfaku a je to :D :D
Taky mám děcka 20 měsíců od sebe, sporťák a šátek mám a bez šátku bychom mkam nedorazili na čas. Prakticky pokaždě kojím v šátku (6 týdenní mimčo), a starší syn neposedí, takže Stupátko neexistuje, kočár mám kvůli omezení pohybu, jinak bych ho sundavala z každé lampy v okruhu půl kilometru 😉 ani zima není problém.
Koupila jsem sourozenecký kočárek za 1000 na bazaru a je supr, vč nových plášťů a pošty jsem na 1600,- to fakt není likvidační suma. Šátky mám 2 a kombinuju to, vyrážím nakojím a pak odložím do kočárku, nebo naopak. Kočárek je Jané, skladnější než ta trojkombinace.
Už to tady zaznělo, ale přidám svoji zkušenost: mám děti 15 měsíců od sebe, dcera se narodila v únoru. Máme baby jogger city select a nemůžu si ho vynachválit. Děti jsou částečně za sebou a částečně pod sebou, lze využít i jako jednokočár, až to starší dítě bude chtít chodit. Mimochodem je tam velký koš, takže na nákupy super. Synovi budou 2 roky a stále ho částečně vozím. Pokud už máte sourozenecký kočárek koupený, určitě spoléhej na něj. Jinak já jsem si ke kočárku koupila ještě ergonomické nosítko na miminko a využívala jsem jej v létě, například na kratší procházky, které syn zvládl pěšky nebo na odrážedle a já s miminkem v nosítku měla volné ruce. Nosítko je určitě lepší i v tom, že miminko do něj hned zasunu, kdežto šátek bych musela (pro mě složitě) vázat. Možná to tak není, nikdy jsem jej neměla, ale nosítko mi v tomto přišlo praktičtější.
@ancickahyksova Já měla na dvě děti necelé dva roky po sobě kočár a šátek. V šátku jsem nosila buď mimino (např. na bobování se starší nebo jiné aktivity, kdy je kočár nevhodný) nebo i starší dvouletou, když potřebovala poo aspoň půl hodinky spát. Doma mi neusnula a pak byla protivná. Takhle jsem s ní vyrazila v šátku i s kočárem nakupovat, v obchodě před odchodem dítko oblíkla, a domů hezky šlapala po svých, aby se zas do večera unavila :D Šátek je multifunkční a skladný. Doporučuju.
Chtěla bych do satku nebo nositka investovat max 1500,- a když mrknu na bazary nebo na různé skupiny,tak do této ceny se vleze spíš šátek.Nosítkách pro novorozence jsou dražší.Jinak bych pořídila nositko
My měli Phil a Ted (konkrétně Vibe,ale ostatní jsou podobné), dají se koupit i bazarove, velikost je jako běžný sportak. Se stupatkem bych to tenkrát s 19m dcerou nedala. Šátek je v pohodě,zvlášť pokud jste byla zvykla nosit, u hodně malého miminka nepotrebujete speciální bundu,staci nejdřív normál a pak nějakou větší (já si koupila na zimu hezkou perovku o 2 čísla vetsi ze sekáče při nošení podzimních dcer a bylo to v pohodě).
Nezlobte se na mě, ale myslím že riskujete. V lednu jít 2 kilometry s dítětem v šátku do obchodu? I těhotná se bojím, že spadnu, natož s dítětem. Chápu, že bez peněz se žít nedá, ale na úkor bezpečnosti, bych teda každou korunu nešetřila.
@ancickahyksova
Nekdo se boji ockovat a pritom se neboji jist v tehotenstvi tatarak, nekdo by nevez dite bez autosedacky, ale zase s nim klidne lyzuje, jiny to ma obracene nebo uplne jinak. Kazdy povazuje za nebezpecne neco jineho. Myslim, ze otazku nosit / vozit / stupatko si musi vyresit kazda maminka podle svych potreb. My to mame vychytane tak, ze s detma podnikame hodne veci, cestujeme, sportujeme a pritom jsou spokojene, vzdycky maji moznost se vyspat, chodit i odpocivat a vylety i cestovani miluji. Ve 3,5 ujela dcera pres 30 km na kole, ale jakmile jsme videli, ze je unavena, sup s ni na pul hodiny k mladsi do kocaru, aby si odpocinula. Kupujeme bazarove a prodame dal...
@nikinnna tak samozřejmě pokud je náledí,radši vezmu kočárek,ale jelikož tady u nás nejsou brutální zimy,tak v tom problém nebude.Navíc i kdyz budu mít kočárek,může se stát ze uklouznu a kočár buď prevrhnu nebo ho pustím a sjede mi z kopce.Protože k našemu domku je to opravdu velký prudký kopec...
Vždy sourozeneckym.. vám to vyjde na zimu,vubec bych neuvažovala nad nějakou jinou alternativou,syn je malý , stupatko je cca od dvou let a to se dítě kolikrát musí přidržovat
Nosit novorozence v zimě v šátku bych nechtěla...je to náročné a správná nosici bunda taky nestojí málo
Každopádně je to na vás
Za sebou je bezva baby Jogger city select, ok i Phil teds z těch levnějších...za dobrý peníz se dá pořídit i easywalker, měla jsem vsechny a každý byl ok, projela jsem všude, s dvojčaty byste to neresila😉
Teď mám donkey a ten je top ale stojí taky hodně