Rady zkušenějších při výběru kočárku

teligo
1. lis 2017

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, na co si dávat pozor při výběru kočárku. Koukám na internetu, ale nejsem asi úplně moudrá z toho, co by ten kočárek měl mít a na co si dát pozor. Už jsem četla nějaké věci o tom, že když se sporťák spustí do polohy ležmo, tak bych měla v pohodě dosáhnout do košíku pod kočárkem a tak... Nemám v okolí ani nikoho, kdo by mi s tímhle mohl poradit.
Je něco, co vám u vašeho kočárku chybělo, nebo naopak něco, co vám absolutně vyhovovalo? Pokud je už nějaká podobná diskuze založena, tak se omlouvám, ale neobjevila jsem ji...

Děkuji za vaše reakce 🙂

janulkakraniska
1. lis 2017

Já měla pro obě děti levné kočárky.Nechtěla jsem kupovat ty drahé.A i když jsem koupila dražší,nebyla jsem spokojená s žádným.
Hluboká korba byla u mých obou dětí otázkou asi půl,třičtvrtě roku.
Sportovní nástavba ke kombinovanemu kočárku ani jednomu vůbec nevyhovovala,takže za mě jednoznačně hluboký kočárek a sportak zvlášť.
Jinak za mě určitě jednoduché sundavani potahu a jejich čištění.
Taky vůbec nechápu sololit v čalounění.Časem se ve všech kocarcich prohnul nebo praskl.Podotýkám,že jsem ho nakonec našla i v těch dražších.
Taky bych příště řešila váhu kočárku a materiály na rukojeti.Mívám z nich otlaky.
Košíky na nákup jsem neresila.Děti se mi při nadzvednuti a rovnani nakupu moc nebudily,tak nevím.
Taky mě zarazila šířka kočárků.Na chození po obchodech,abych neshodila něco nebo se vytocila v uličce,jízda busem....Kolikrát jsem ani nevjela do vchodu.
Sportak jsem na dceru kupovala zbrusu nový.Jeden z levnějších typů a k mému překvapení vydržel!I když používání je poznat.Ale jezdí.
My jsme hodně cestovali busem,takže jsem ocenila sportak.Sama jsem ho i s malou byla schopná naložit.
Teď máme úzké golfky a s napětím čekám,až nebudou potřeba☹

syrinxka
1. lis 2017

Já jsem trojkombinaci kočárku zdědila a byla jsem celkem spokojená, ale na co bych se osobně příště vykašlala kdybych měla kupovat kočárek je právě ta trojkombinace :D koupila bych zvlášť hluboký kočárek a zvlášť potom kvalitní sporťák který by byl lehký a skladný zároveň, samozřejmě s možností dát dítko do lehu a taky spojenou rukojetí ale to už novější sporťáky mají snad všechny. Právě u té trojkombinace je sice sporťák ale šíleně těžký a neskladný, takže jsem byla nucena stejně koupit lehčí skladnější golfáč. Takže tohle je můj postřeh 🙂

teligo
autor
1. lis 2017

@janulkakraniska
@syrinxka Děkuji holky 🙂

eldrag
1. lis 2017

za mě teda nejdůležitější čtyřkolka (trojkolku jsem si pujcila a v jednom odpoledni 3x malem vyklopila dite), Hlubokou korbu a vajicko na jeden podvozek, velky kos pod kocarem, Sportovni nastavba k trojkombinaci byla zbytecna a tezka, koupila jsem si pak snapa 4 a jsem spokojena do dnes.

dominika1986
1. lis 2017

Co bych udělala jinak nebo na co si dát pozor z mého pohledu a na základě mé zkušenosti:
1. Zaměřit se na velikost a nosnost hluboké korbičky. Podle mě čím větší/vyšší, tím lepší. Nějak moc mi vyrostlo dítě a už ve 4 měs překročilo povolenou váhu pro hlubokou korbičku, takže jsem na zimu bohužel byla nucena koupit nový kočár s velkou a robustní hlubokou korbou ☹
2. Pokud kupuješ trojkombinaci, tak jedině pokud ti vyhovují i všechny části samostatně a jsou praktické. My máme např. šíleně těžkou autosedačku, která se pronese i bez dítěte. Teď bych asi raději vše řešila zvlášť, aby mi každý kus vyhovoval.
3. Materiál vnitřní textilie v korbičce. Jakou má barvu, jde nějak odepnout, půjde to čistit atd. Mám zde sněhobílou textilii, která se nedá nijak vyndat a čištění je hodně obtížné. ☹
Je toho určitě ještě plno, tohle jsou body, na které jsem bohužel přišla až dodatečně během používání kočárku.

beruda
1. lis 2017

Důležité je uvědomit si, co od kočárku chceš. Koukám, že máme stejný termín porodu. Mé první dítko bylo červnové a měla jsem tyto priority:
- nízká hmotnost, jsem prcek a v Praze často jezdím MHD
- čtyřkolka kvůli stabilitě, viděla jsem dost nehezkých situací s tříkolkami
- dostatečně prostorná korba, nicméně počítej s tím, že se naše dubnová dítka v korbě zimy rozhodně nedočkají (má nedonošená dvoukilová dcerka narozená v červnu šla do sporťáku v únoru, tedy v necelých osmi měsících, prostě se s fusakem nevešla, vnitřní rozměr korby byl 80 cm)
- z výše uvedeného důvodu je důležité, aby šel sporťák dát do úplného lehu, protože tou dobou ještě velmi pravděpodobně prcek sedět nebude, a platí také dostatečně dlouhá ložná plocha (my máme 102 cm)
- nosnost košíku - košíky mají v 99% případů nosnost 5 až 6 kilo, víc je opravdu velká vyjímka, spíš mají i méně, takže nepočítat s týdenními nákupy do kočáru
- odpružení - ideál je s možností zaaretovat ho, já to mám bohužel bez, a užíváním se ještě trošku vyčochtalo, takže se mi několikrát stalo, že když jsem najížděla třeba do autobusu, nebo na vysoký obrubník a hodně se do kočáru opřela, tak vystřelil proti mně
- výhoda je vyjímatelný vnitřní potah aby šel snadno vyprat

My jsme nakonec pořídili Firkon Balance, dvojkombinaci, tenkrát za 7700, teď stojí 6. jako jediný vyhovoval všem mým požadavkům a jeho jedinou nevýhodou je to vyčochtné odpružení. Původně jsem plánovala jakousi německou značku asi za 18 a jsem ráda, že jsem se nedala zlákat.

beruda
1. lis 2017

A ještě jsem si nevšimla dotazu na přístupnost košíku - ve sporťáku to nebývá problém, je to stejný podvozek jako u korby, dostaneš se tam v pohodě, protože je ta plocha kde dítě sedí výš. Problém je to pak u golfek, tam jak dítě položíš, nemáš šanci se tam dostat. A ještě poslední věc - u nás byla dvojkombinace přesně na 14 měsíců, pak už jsem chtěla z důvodu pohodlnějšího cestování lehčí golfky, tam to vyhrálo Valco Snap 4 a naprostá psokojenost.

janulkakraniska
1. lis 2017

Ještě ode mně jen myšlenka...
Pokud máš možnost,rozhodně si jeďte i s chlapem kočárek osobně vyzkoušet.Ať už si koupíte nový nebo pokud třeba nejsi náročná a budete kupovat jetý.
My narazili na problém,když vozil chlap.
Já jsem drobná a malá a on vysoký,takže se mu mnou vybraný kočár špatně řídil!A jakože dost.
A i ten kombinovaný kočárek byl pro mě osobně dost těžký na ovládání.Jak na potvoru ještě do toho,jsou obě děti po manželovi,takže těžký kočár+těžké dítě...
Poměrně náročná záležitost pro správný výběr...

barchen
1. lis 2017

@teligo Dobrý den. Já jsem si nejdřív musela ujasnit, jak budou vypadat nejbližší 2 roky s tím dítkem, popř. jestli bude i sourozenec hned nebo ne. Bydlíme v bytě s výtahem, takže nejdřív jsem si změřila šířku a délku výtahu a pak v prodejnách měřila kočárky i s madlem. Dále jsem věděla, že když to bude letní miminko, tak v hluboké korbě bude i v zimě s fusakem a tím pádem musí být korbička velká. Dále to byl stav silnic a chodníků kolem nás. Jelikož to byla hrůza, díry, nerovné chodníky, patníky, občas štěrk, tak jsem věděla, že potřebuji bytelný podvozek a nafukovací kola. Dále jsem počítala s tím, že na menší nákupy budu jezdit pouze s kočárkem, takže široká a pevná mřížka na nákup být taky musela. Velké nákupy dělám autem pouze o víkendu, když je doma manžel. K lékaři to samé, máme to 20 minut pěšky a s parkováním to je těžké u polikliniky, tak jsem si řekla, že autem jezdit nebudu, pokud dítko nebude vážně nemocné. Obléknu a šup kočárkem tam. Dále jsem přemýšlela, jaký terén je tam, kam budeme chodit na procházky. V lese, na louce i ve městě ale pořád nerovný terén, takže znova bytelný a houpací podvozek. Věděla jsem, že autem moc jezdit nebudu, takže na nějakou skladnost jsem vůbec nekoukala. Samozřejmě, druhá babička je daleko ale tam jsem pořídila starou trojkombinaci za pár korun, kterou máme pouze u babičky. Na základě tohoto jsem si pořídila kočárek s velkou korbou a houpacím podvozkem a nelitovala jsem. Časem jsem začala přemýšlet, co se sporťákem, pořídila jsem něco, co už jsou víc golfáče, jsem s tím částečně spokojená, protože jsou velice skladné ale zase nejsou do terénu, takže občas lituji. Zkuste se nad tím zamyslet takhle.

eliskaxox
1. lis 2017

@teligo píšu to asi všude a budu to psát i tady. Podle me je nejdůležitější kolik na to máš? Protože ti můžeme radit jak chceme, je nas tady kupu, které jsme vyzkoušeli 10 i víc kočárku v cenové relaci od 5-30tis. Ale pokud máš rozpočet kolem 10tis a chceš nový tak stejně skoncíš u polské trojkombinace. Za mě pár tipů:
- dvě 10cm pružiny na konstrukci neznamenají terénní kočárek
- sportovní verze ať je alespoň 95cm dlouhá a 35cm široká, jinak se ti tam dvouleté dítě v zimním oblečení nevejde
- v obchodě si vyzkoušet složení a rozložení kočárku, jizdu se zátěži- pokud obchod nemá "trenovaci" mimco tak tam klidně naložit třeba autosedacku 🙂
- za mě vybrat skvělý sportovní kočárek- ten je na 2 roky a ten plně vyuzijes, pak zjišťovat zda k němu jde dokoupit korba a autosedacka. Nebo koupit bazarovou Inglesinu- hluboký a až přijde čas vybrat sportak
- kvalitní trikolka kočárek se ti nikdy neprevrhne a jsou to i lepší terénní kočárky než polské 4kolky
-doporučení značek- Concord, Baby Jogger, Britax- ale jen dražší řada, Hartan, Gesslein, Bugaboo, Jane apod.

eliskaxox
1. lis 2017

Jo a zapomněla jsem na váhu opravdu 13 kg je max. Ať už se to týká ovladatelnosti, nakládání do auta nebo chůze do.kopce. Jako těžší kočárek fakt nebrat. Ono na začátku s 3kg prckem je to pohoda, ale s 12 kg dvouletakem a třeba s nákupem se dostaneš na provozní váhu 30kg ani nemrkneš :D Jako třeba takovy Maxi Cosi se 17kg+12kg dítě+4kg nákup+ 2kg taška na kočár,deka nebo fusak,nanoznik apod a jsi na 35kg což je soukromá posilovna 🙂
Jo a u kočárku podle mě platí vyšší cena= lepší kočár, maminky polských trojkombinaci a Snapu me nabudou mít rádi ale je to tak.

beruda
1. lis 2017

@eliskaxox no vidíš, a já s rovnicí vyšší sena rovná se lepší kočár naprosto nesouhlasím. A Snap není sporťák, to jen tak na doplnění.

eliskaxox
1. lis 2017

@beruda no dle mě je snap spíš hračka na panenky, ale nesmím to říkat moc nahlas :D jinak.já mám vyzkoušené sportaky za 6 tis- britax b motion, tak kočárek za 90tis-.Concord Neo Carbon limited Edition, takže vim o čem mluvím no. To.jsou nebe a dudy jak se říká. Třeba Neo ať má v předu pidi kolečka je 100x víc terénní kočár nez opevovany Britax 🙂

lida9
1. lis 2017

taky jsme nevedeli co koupit, ted zpetne vidim jako nejdulezitejsi: dostatecna velikost hluboke korbicky, vaha kocarku vc.podvozku, jak se slozi kocar a nasouka do auta, rukojet prizpusobiva pro moji i manzelovu vysku, podvozek vhodny do mist kde clovek bydli (mesto/vesnice teren), ve sportovni korbe jak lehce lze polohovat zada do sedu a pololehu ci lehu ... jo a urcite bych vybrany kocarek okoukla nejdriv nekde nazivo v obchode nez bych ho objednavala napr. pres net levneji

josefina_i
2. lis 2017

Ahoj! 😉
Též se přidám neb čekám první miminko a řeším podobný problém.
Měla bych dotaz, zda máte některá zkušenost s kočárkem TFK Joggster? Hledám kočárek, který má pevné přední kolo a bude na běhání i v terénu a budu moci s ním běhat i s korbičkou (malým miminkem). Co jsem se dívala, např. Chariot má miminkovník, ale zdá se mi, že si v něm dítě nelehne rovně a tím pádem to nemusí být moc zdravé na záda.
Děkuji za připomínky!
@eliskaxox Neměla jste zkušenost i s tímhle kočárem? 🙂

martiniquest
2. lis 2017

Kocar pouzivame malo (hodne nosim), ale i tak uz mame doma druhy a synovi ke 14m. Za me:
Uz bych nekoupila 3kombinaci (meli jsme Baby design).
Uz bych vybirala hlavne podle sportaku a korbu na dalsi uz ani brat nebudu. Budu ho nosit, maximalne na dokoupim vloznou tasku.
U sportaku je pro me dulezite: aby mel 4!!kola, aby se lehce ovladal jednou rukou (coz stavajici Britax B motion plus bohuzel nesplnuje), aby mel velky kosik, aby se lehce skladal a zabral malo mista v kufru, aby byl pratelny.
A musim poznamenat, ze kocarek, ktery bude splnovat vsechna tva kriteria pravdepodobne neexistuje, alespon z me zkusenosti v cenove kategorii do 20tis.

veronikajanova
2. lis 2017

Já jsem se zamilovala tady: www.babysing.cz

ladie
2. lis 2017

@teligo za mě je nejlepší koupit hluboký kočárek zvlášť (resp.to se moc nedá sehnat, takže nějaký kočárek, co se ti moooc líbí koupit levněji v bazaru).
Dokud nemáš dítě, tak si můžeš říkat, že nutně potřebuješ troj/čtyřkolku/ruční brzdu/aby houpal/aby měl velký košík/otočnou korbu/dosaď cokoli. A až po pár týdnech ježdění zjistíš, co ti vyhovuje a co naopak děsně vadí.

Během půl roku (většinou dítě delší dobu v hluboké nevydrží) si vychytáš, co chceš a pak pošleš hluboký kočárek do světa a pořídíš si ten nej sporťák/golfky, které budou splňovat všechno, co chceš a budeš s nimi jezdit dalších x let 😉

eliskaxox
2. lis 2017

@josefina_i nemam ale určitě to není špatný výběr, já bych spíš volila Baby jogger Summit- je nějaká verze s ruční brzdou, je také na brusle a po dojetí můžete kolo odaretovat a máte otocne do.města a obchodu, na klasické procházky, myslím že je také lépe odpruzeny,ale to už jen.píšu co jsem vycetla v diskusích. Prihlaste se so skupinky Baby jogger Czech na fcb, holky vám poradí. Mají tam.zkušenost i s TFK i s BOB revolution nebo croozrem 🙂

eliskaxox
2. lis 2017

@veronikajanova vypadají pěkně, za mě dvě vady- vypadají bez jakéhokoliv odpruzeni, pokud máte ve městě kostky, dítě uklepete. Druhá věc je váha má 14,5kg a to je fakt dost.
Za tu cenu bych šla do použitého Bugaboo Cameleon 3, kočárky jsou kvalitní vydrží 3-4 děti, navíc majitelky si je dost opecovavaji, takže nikdo nepozná že je nepouzity. Má lehké odpruzeni a váží necelých 11kg

veronikajanova
2. lis 2017

Ony jsou taky odpružené, jde to vidět na videu, je tam přímo záběr na to. Já jsem měla Cameleona měsíc půjčené ho od sestřenice a moc šťastná jsem z neho teda nebyla. Odpružení právě nulové.

eliskaxox
2. lis 2017

@veronikajanova tak.kouknete na Concord Neo, za mě luxusní kočárek a skvěle odpruzeny. Opravdu na městský kočárek fakt super.

vanilkacka
2. lis 2017

Za me je rozhodne nejdulezitejsi, kde kocarek budes pouzivat. Podle me je rozdil, kdyz bydlis na vesnici, mensim meste bez MHD nebo denne musis vyuzivat MHD, kde kazdy kilo navic a velikost kocarku je na skodu. No a taky je dulezity,jestli se kocarek aspon nejak rozumne vejde do auta a jak lehce lze rozlozit. Ja mam zkusenost se vsema 3 variantama a mam Hartan Racer GT. Je perfektni, jedina nevyhoda je vetsi hmotnost pri nastupovani do MHD, jinak je skladny, vsude vjedu vcetne maleho vytahu, vejde se do neho klidne i 3leta dcera. Kdybych celou dobu bydlela jen ve vetsim meste s MHD,tak bych volila Britax B motion. Sportak je bytelny, dite v nem ma pohodli a zaroven je lehky, skladny a do MHD idealni.

mku
2. lis 2017

Ja to vezmu trochu jinak.. chtela jsem kocarek do terenu, protoze jsme u lesa a vsude jsou sterkove cesty.. a pak hluboky a sedacka v jednom, bez autosedacky, na tu se daji koupit adaptery. Cenu jsem moc neresila, chtela jsem hlavne tichy, funkcni kocarek... nechali jsme si poradit v obchode a privezli jsme domu tak silene hlucny kram i na rovnym asfaltu, ze jsme po trech dnes nevydrzeli a sli jsme ho vratit... pak jsem pozorne precetla recenze na netu a nakonec jsme koupili tenhle: https://www.detskyraj.cz/kocarky-a-doplnky/tfk-... Super se s jim jezdi v obchodaku, jeste lip v lese... a kosim unese aktovku s ucenim pro sestou tridu 🙂 je lehky/tezky tak akorat, do auta ho slozim na pohodu... sice byl trochu drazsi, ale nemenila bych...

aktakd
2. lis 2017

Take jsme koupili trojkombinaci. A taky bych dnes volila jinak. Nejsme vylozene extra znepokojeni, ale uz vim, ze by to mohlo byt lepsi. Taky jsem chtela dobrej kocar, hledala hodiny na netu, cetla jak troklombinaci urcite nee..no ale nechala jsem se zlakat vidinou vyhodne koupe v kombinaci a tak jsme ji samo koupili. Zatim nejvetsi potiz vidim v autosedacce (ke sportaku jsme jeste nedosli), jako funkci splnuje, ale existuje tolik kvalitnejsich a troufnu si rict, ze bezpecnejsich sedacek..ze zvazujeme dokoupit lepsi a vyhodnost je ta tam. Myslim si, ze az opravdu v terenu pri plnem pouzivani clovek pozna, jaky kocar vlastne potrebuje 🙂

snahnah
2. lis 2017

Já měla Inglesina Magnum na podvozku ergobike a byla jsem maximálně spokojená. Velká korba, jednoduše se dala předělat na sportovní verzi, otočit po směru jízdy nebo obráceně, oproti kamarádčinému Takko tanku lehký a lehce ovladatelný. Skladný, vešel se bez problémů do feldy. Krásně pružil, takže rozbité chodníky ve městě nebo polní a lesní cesty nebyly problém 🙂 Bohužel už jsem nenašla, že by se ještě někde prodával nový, jen v bazaru. Před 9 lety jsem ho měla z bazaru po 1 dítěti, potřebovala jsem barevnou kombinaci z roku 2011 🙂 Jako cestovní sporťák jsem pak měla Chicco Simly City- ovladatelný 1 rukou, projela jsem s ním mezi kupé ve vlaku. Lehoučký-8 pater dolů i s dítětem jsem zvládla sama, když nejely výtahy. A taky docela pevný, vezla jsem v něm téměř 4 leté dítě na pohotovost.

mku
2. lis 2017

@snahnah taky jsem ho pred dvanacti lety mela a dokonaly 🙂

jerou
2. lis 2017

Za mě jediné Patron! Do terénu naprosto bez chyby. Velká prostorná korba i pro rok a půl dítko na lehnuti. Uvezla jsem v něm dceru v roce a půl a v uloznaku 12krabic mléka 🙂 . Je z bazaru a poslouží mi i na druhé mimco. U výběru určitě zvaz terén a skladnost a váhu pokud potřebuješ často převézt autem. Taky dostatek místa v korbě podle narození mimca a období. Fusak plus deka a větší dítě se do některých kočárku nevejdou.

barchen
2. lis 2017

@snahnah Magnumy se už několik let nevyrábějí. Inglesina změnila koncept. Ale hluboké houpací kočárky mají stále perfektní, jenom sporťáky jsou jaksi víc městské, resp. na hodně dobré silnice a chodníky, co často nemá ani Praha.

bbubble
2. lis 2017

Ja som nenarocna, mam bazarovy kocar za par korun, zas tak moc ho nevyuzivam. Ale najdolezitejsia je pre mna vaha kocaru a otocne predne kolesa. 20kg pevne kola som mala asi mesiac, stacilo :D akurat tiez by som ocenila vacsiu korbu, v 4.5m je uz mojmu proste mala, s fusakom ani neskusam :D a este ma napada - sme teraz u nasich a mame tu druhy kocar a ten je tazky (za trest) a ked som s nim dnes prvz krat sla do mesta, stale som kopala do brzdy, ktoru ma ako tycku medzi zadnymi kolesami.. Takze skusit si s nim pochodit