Pražské maminky, máte Stokke Xplory?

deniorlik
18. únor 2016

Ahoj, zajímalo by mě jak se jezdí s kočárkem Stokke Xplory po centru Prahy 🙂 A také jak se vám skládá do auta a jestli vám u něj chybí při nákupech koš anebo je to spíš otázka zvyku... Nepotřebuji žádný terénní kočár, vyskytuju se s kočárkem na chodnících, v obchodech, restauracích, parcích,občas ve vlaku a často bereme kočárek s sebou do auta. Když jedeme do přírody, tak nosíme v šátku ☺ Ráda bych reálné zkušenosti z Václaváku, okolí nám. Republiky, Letnè, Stromovky.... 🙂))

pocahontas007
1. srp 2016

@deniorlik ahoj chci se zeptat, tohle resim aktualne ted, jaky jsi nakonec koupila?

deniorlik
autor
1. srp 2016

@pocahontas007 Ahoj. Vyřešila jsem to nakonec tak, že jsem si koupila jetý Stokke na zkoušku, jestli mi bude vyhovovat... A nevyhovoval. 😖 Nejdříve jsme z něj byli nadšení, že se hezky ovládá a je takový ergonomický, ale to je tak všechno a stejně dobře se ovládají i mnohem levnější kočárky.... Dokud byla zima a dcerka byla ve fusaku a bylo jí těch 4 - 6 měsíců, tak nám vyhovoval. Ale bez fusaku je ta sedačka tvrdá. Taky se na tom prcek hrozně potí, normální prostěradlo nebo plínka se do toho nedá dát, musíš si jedině koupit letní sadu, kde je froté potah. Jak jsem byla ze začátku nadšená, že chci luxusní kočárek, tak jsem si říkala, jasně v létě tu sadu pořídím. Ale pak když to léto přišlo, tak se mi ty cca 4 tisíce za to dávat najednou nechtěly, hlavně když jsem viděla jak ostatní maminky můžou do normálního kočárku koupit takovou vložku za pár stovek.... Ve městě i v parku se s tím dá jet, ale když se náhodou vyskytneš v přírodě, tak je to hrůza. Projedeš s tím, ale jak je vysoký, tak se různě kymácí atd. Mysleli jsme si, že ho do přírody nikdy nevezmeme, že budeme používat ten šátek, ale ona je to v létě vlastně blbost že jo.... (vedro,sluníčko, taháš s sebou věci atd...) Skládání do auta nás taky brzy přestalo bavit, musíš to rozložit na x kusů a zabere to celý kufr. A hlavně, jak dcerka začala po tom 6 měsíci více pohybovat, bylo vyloženě vidět, jak je jí ta sedačka nepříjemná a nemohla v ní ani usnout, protože ty větší miminka si už třeba chtějí lehnout na bok nebo ležet na bříšku a koukat - což je docela problém, pokud potřebuješ do města na celé odpoledne nebo nedejbože jedeš na výlet. Takže jsem si teď pořídila Valco Snap s nafukovacími koly. Je to kočárek za 7 500 a stokke je oproti němu břídil. Ovládá se mnohem lépe než Stokke, hlavně proto, že je tak o polovinu lehčí. Složíš ho jednou rukou a má i popruh na přenášení, takže paráda do auta i do letadla (stokke nevim jak bych do letadla zabalila, nabízí na něj nějaký bag, ale samozřejmě stojí okolo 5K). Dcerka v něm má prostor se rozvalovat, může si spinkat jak chce. Vzadu na sedačce ja taky síťka na větrání, což je mnohem použitelnější než síťka ve stříšce (protože ti pak samozřejmě přes tu síťku do kočárku svítí). Je tam normálně košík. A hlavně největší plus je na valcu ta maxi stříška. Dívala jsem se na hodně kočárků a jedině ta stříška od valca umí prcka fakt schovat aby na něj nesvítilo. Stokke má sice taky docela obstojnou stříšku, ale stejně jsem tam pořád musela mít plínu a vypadalo to jak cikánský povoz :D Za mě byl ten Stokke absolutně vyhozené peníze a to jsme ho kupovali za 13K bazarový. Ta cena za nový je fakt nehoráznost, je to kočárek o ničem. Valco za 7500 mi vyhovuje o milion procent lépe a navíc se prý vůbec nereklamují (narozdíl od britaxů a jiných značek). Nechtěla jsem to předtím slyšet, chtěla jsem mít ten nejkrásnější nejlepší kočárek, jedině joolz, stokke nebo bgb, ale jsou to fakt kočárky o ničem, poze mají dobrou reklamu. + existují šikovné paní, např. Linda Cube (má fanpage na facebooku), které do valca apod. šijí fakt krásné podložky, nánožníky i stříšky, takže si ho můžeš "zluxusnit" a pořád tě to vyjde na zlomek ceny než stokke a spol.... A mě se nakonec ten Valco líbí i tak jak je. Na živo je mnohem hezčí než na eshopech, nemají to prostě jenom tak hezky nafocené jako ty dražší značky.... Jestli potřebuješ i hlubokou verzi kočárku, tak za mě nejlepší poměr cena/výkon/vzhled je G-mini a jako sporťák bych pak vzala to valco. Kdyby si i tak chtěla za každou cenu stokke, tak bych šla maximálně do Scoota.....

zmrz_lina
1. srp 2016

@deniorlik 😀 tak hlavně srovnávat trojkombinaci s golfáčem je od základu blbost. I když chápu, že někomu Stokke vyhovovat nemusí (já osobně ho nemám), tak nejde srovnávat jablka a hrušky.

gepe
1. srp 2016

@deniorlik Scoot ma jen o trochu "vetsi" sport seat nez jsi zrejme mela Ty na Xplory, avsak mensi kolecka a jsou to spis ala golfky 😅 Jinak na Xplory co jsem ruzne videla siji taky, nevim tedy kde jsi se divala ci hledala. Konkretni tip nemam, neporizujeme to. Take kocarky Stokke maji nejen sitku ve strese korby/sport seatu, ale i tzv slunecni a zaroven proti hmyzu, ktera se natahne komplet, takze nechapu, proc jsi pouzivala treba plinu. Nevim jak tedy u Xplory a kterou jsi vlastne mela verzi Xplory. Nas kocar od Stokke - ne Xplory podotykam slouzi vyborne uz 3 roky, vcetne toho, ze pri slozeni do auta se pouze oddeli podvozek od korby, autosedacky ci sport seatu a nic jinyho nerozdelavame. K tomu se do kufru vesla vzds spousta jinych veci a tasek, vcetne druheho kocarku, ktery je all terrain. Nemame ransporter, multivan apod. 🙂) My ani Xplory nechteli, nemeli a nemame/mit nebudeme. Je dobre psat o znacce a druhu kocarku, ne hanit Stokke jako znacku takovou.
Nejen Tebou zminovany Valco ma vetsi - delsi strisku ktrra zastini dite, takze nemas i mj v tomhle pravdu.
@zmrz_lina dobre Ty.

deniorlik
autor
1. srp 2016

@gepe no nevím k čemu by mi bylo dát přes kočárek moskytiéru, když praží sluníčko 😉 o tom, že by ta moskytiéra byla proti sluníčku jsem teda nic nečetla a hlavně přes ní prostě svítí, takže proti sluníčku k ničemu, stejně jako ta síťka ve stříšce. Je hezké, že to má v létě větrat, ale když přes to praží dítěti na hlavu, tak to nedává smysl. I kdyby to uv ochranu nějakým zázrakem mělo, tak stejně dítěti svítí do očí, což je jednak nepříjemné, druhak je to o zánět spojivek.
Co se týká skládání, u XPlory se sundává ještě ten shopping bag + podnožka, pokud máš dítě proti směru jízdy. Když jsem Xplory pořizovala, přišlo mi to jako maličkost, ale při každodenním ježdění je to na palici. Stejné je to s tou područkou ve předu nebo jak se tomu říká. Na začátku jsem v tom problém neviděla, že se musí sundávat celá (hlavně nebylo potřeba sundávat, dokud je dítě malé), ale pak se mi to hodně rychle zajedlo. Věčně to padá na zem a prcek na to pak šahá rukama a olizuje si je, fakt super...
Jinak toho Scoota jsem zmínila hlavně z důvodu, že jde dát do lehu a dítě v něm má možnost pohybu. Ale pokud se teda chceme bavit o povozku, tak ten nový typ už dávno ta golfová kolečka nemá 😉 je to teď něco mezi crusi a trailz.....

deniorlik
autor
1. srp 2016

@gepe Jinak teda ten dovětek se stříškou - tomu se fakt můžu jenom zasmát 😎 to si mě teda fakt setřela

deniorlik
autor
1. srp 2016

@zmrz_lina hele je mi upřímně jedno jak se typ kočárku jmenuje, chci prostě aby "fungoval" Každý žijeme jinak, jinde, každému vyhovuje něco jiného. Paní se mě ptala jak jsem se rozhodla s výběrem kočárku, tak jsem to napsala a popsala proč jsem se tak rozhodla....

zmrz_lina
1. srp 2016

@deniorlik v pohodě, respektuji, že ti Stokke nevyhovoval. Ale Valco je jiný typ kočárku, proto ho s Xplory prostě nejde porovnávat 😉

deniorlik
autor
1. srp 2016

To je fakt krása jak se tady vždycky v těch fórech hnedka všichni předhání, kdo má lepší názor :D ale příspěvky totálně off-topic a ještě lépe od někoho, kdo daný kočárek ani nemá.....

deniorlik
autor
1. srp 2016

@zmrz_lina no a co jako, že je to jiný typ? proč je to jako důležité? zajímá dítě, co je to za typ? 😀

gepe
1. srp 2016

@deniorlik ok, Tvuj nazor, ostatne kazdy je spokojen s necim jinym 🙂 jinak sedacku na Scoota mame doma, jelikoz je shodna resp byla v dobe porizeni jako sibling seat (pridavna sedacka pro sourozence). A dle vzhledu atd je shodna stale. U Crusi ci Trailz jde dat taky do lehu sport seat. A mezi sedackami moc rozdilu neni, jen pravda na Scoot pouze o trosku sirsi. Nase mlada (skoro 3r) nema problem usnout a spat v lehu v kocare dodnes i kdyz uz vic chodi spis. Je srpnova a nikdy se nam nesezehla v kocarku, ani zanet spojivek aj. Apropo, taky jsme ji nikdy nenechavali stat s kocarkem na primem slunci.
Jinak ad kolecka, to je i duvod proc jsem Ti psala at kdyz uz zminujes znacku, abys zminila i druh a verzi. Protoze Scoot V1 je spis golf, a ano Scoot V2 je kolecky spis do typu ala Trailz a ne Cruzi 🙂
Jak jsem jiz zminila, je dobre psat o druhu/typu konkretnim kocarku a nehanit znacku jako takovou. Nam u Crusi nic nepada dodnes, ani zadny jiny jakykoliv problem. Ani jsme nemuseli cokoliv servisovat. Je vsak pravdou, ze my vse poridili v zahranici (ne v CR), a jako nove. A taky ne jako luxusni zalezitost na chlubeni, ale pro nase potreby a jeho uzitkovost aj. A mala mela vzds ksiry, kocarek neolizovala a nezuzlala 🙂)
Tak hlavne, ze jsi nasla nakonec kocarek s kterym jsi spokojena 🙂 My za vic nez 3 roky nemenili ani jednou a ani pro dalsi dite menit nebudeme. Jinak, taky jsme v Pze a v centru jsem casto 🙂 Letnou a Stromovku beru jako mestsky teren, ktery nas zvladl taky uplne v pohode. Jo co neni uplne ok, tak kocici hlavy ve starem centru 🙂 to vsak pro castou jizdu pro hodne druhu kocarku 🙂)

Ja nemam potrebu Te stirat, to udelas za sebe tak leda sama 🙂 opravdu nejen Valco ma dlouhou strisku, napr kocarky Bumbleride ci B.O.B, aj ji maji dost dlouhou a zakryvajici.

pocahontas007
1. srp 2016

Moc ti dekuji, dneska jsem se rozhodla pro Trailz, taky můj první, když nebude vyhovovat tak ho prodám 🙂

astyna
1. srp 2016

to je ten kočárek, co vypadá jak kancelářské křeslo? 😀 tím se dá i běžně jezdit? Nechci ho zhazovat, jen, když jsem netušila, že je to pro dítě, tak jsem myslela, že chlap tlačí do kopce kancelářskou židli a pak koukám, že je v tom živý tvor 😀

gepe
1. srp 2016

@pocahontas007 ja Ti k vyberu blahopreju 🙂 vyjma kolecek a ohybaciho madla je shodny s nasim. Snad budes spokojena tak dlouho jako napriklad my s Crusi 🙂
@astyna 😀

elzak
1. srp 2016

@deniorlik Jsem majitelkou tohoto kočárku a musím reagovat. Přijde mi, že ho haníš dost neprávem. Pro takto malé dítě je především určena hluboká korba a ne sportovní sedačka. Do hluboké korby dáš klidně prostěradlo, plenu,...taky se tam může válet na zádech, na bříšku. Celá stříška se může překlopit, takže z toho bříška i krásné vidí. Obě své děti jsem tak vozila k jejich velké spokojenosti.
S tou skladností do auta....spíše záleží co máš za auto. Já nic z kočárku oddělovat nemusím, jen sklopím kolečka k sobě, madlo zatáhnu a celé dám do kufru. Mám Octavii kombi.
Problém spíš vidím ve změně tvých požadavků. Na to, co jsi původně požadovala, je podle mě super.
Je to kočárek do města, do obchodu, do restaurace. Je úzký, všude se vejde, v restauraci nedělá ostudu, je velmi dobře manevrovatelny. Není to kočárek do terénu (i když polní cestu také zvládne), na to máme jiný kočárek.
Já jsme toho názoru, že žádné universální řešení není dost dobré. Od začátku jsem věděla, že kočárků budu mít více. To se mi osvědčilo, kočárek vždy volím podle toho, co zrovna zamýšlím 😊

aktata
3. únor 2019

Milé maminky, po 3 letech užívání kočárku Stokke Xplory shrnu své zkušenosti takto:
POZITIVA -
- lehký kočárek, na rovině s ním jde dobře manipulovat jednou rukou
- dokonalá výbava (summer kit, winter kit)
- výška sportovní sedačky, která lze otočit do obou směrů jízdy

NEGATIVA -
- hodně tvrdý podvozek - kočárek nemá vůbec žádné odpružení, silně cítíte každý kamínek
- malá hluboká korba (u dcery vydržela 5 měsíců, u syna 4 měsíce)
- mozoly na rukou (držák nemá polstrování)
- jízdní vlastnosti - často jezdím ze zdviženýma zadníma kolečkama, abych vybrala nerovnosti lehčího terénu, téměř pořád jezdím velice pomalu abych zajistila pohodlí dítěti a nevyklepala z něj duši, při nájezdu na lehce vyvýšený chodník je potřeba zvednout kočár přes zadní kola (kolem projíždí maminky s kočárky bez zpomalení), stává se, že se při nerovnosti přední kolečka zaseknou na místě, na podzim se lupeny lepí pod přední blatníky a postupně se nabalujou (je potřeba je odstraňovat), v zimě se sníh lepí na přední kolečka a přichytává se na přední blatník (několikrát mi tam sníh přimrznul a musela jsem ho nohou odkopávat, abych vůbec mohla jet dál, a celkově se s ním ve sněhu moc jezdit nedá), jednou se mi stalo, že autobus MHD prudce zastavil tzv. na místě a kočárek by se převrátil do boku kdybych ho nechytila ... bydlím v Hradci Králové a většinu času jezdím po cyklostezkách, žádná "divočina"