Pevná kola u kočárku nebo ne?

zulubo
24. srp 2017

Ahoj, mohu poprosit o zkušenosti s kočárkem jak s pevnými koly (všechny 4 stejně velké) a nebo s těmi co se vpředu natáčejí? V každém obchodě poradí něco jiného, a nejlepší jsou zkušenosti maminek 🙂 děkuji moc

tomikjoejoe
24. srp 2017

Kočárky s aretací mají většinou možnost také přední kolečka zafixovat na pevno, volila bych ai ty otáčení, protože je můžu kdykoliv přepnout na pevná.

zulubo
autor
24. srp 2017

@tomikjoejoe
A mě na tohle v obchodě řekli že pokud je zaseknu napevno, tak se mi můžou seknout úplně a abych je dala znovu do pohybu tak budu muset zatrast s kočárkem, tak nevím jak to je

eviicka
24. srp 2017

Mám doma oba podvozky, do terénu ven mi vyhovují klasická 4 kola a vůbec mi nevadí, že sem tam musím kočárek přizvednout, ale jezdím po vesnici a celkem rovné trasy s minimem zatáček, když je hnusně nebo sníh, tráva, tak člověk ocení "dvoustopé" vozidlo (a ocení to i náš trávník). Naopak, když jedu do obchoďáku mají výhodu otočná kolečka, takže záleží, kde se bude jezdit převážně.

eviicka
24. srp 2017

@zulubo a ještě jedna věc, s klasickým starým podvozkem bez aretace v pohodě měním směr (třeba podle sluníčka) aby na malého nesvítilo. Otočím kočárek a jede se. Pokud mám otočná kolečka, tak se táhne kočárek za sebou špatně (a to i když je zaseknu) navíc komu by se chtělo pořád to měnit. Chce si to ale vyzkoušet v obchodě.

eviicka
24. srp 2017

A ještě jeden postřeh, zase na opačnou stranu. Klasická 4 kola nebývají tak skladná, třeba v autě zabírají pak dost místa.

zulubo
autor
24. srp 2017

@eviicka
Děkuji. Bydlíme na maloměstě, což je něčí jako vesnice, takže terén to tady taky jistí. Kolečka s aretací mi přijdou taky dobré jen když se jede po rovné, vydlážděné cestě třeba jako v obchodě jak říkáte. Mě přijde že kolečka prostě jedou kam se jim chce a ze i tak musím vynaložit dost síly aby jsem s kočárkem nějak jela. A říkám si ze de starým podvozkem se kdysi najezdilo tolik maminek tak proč ne já 🙂 a miminko budeme mít má zimu, kdoví kolik bude sněhu a jak moc si budu muset dělat cestu pro sebe a pro kočárek.

zulubo
autor
24. srp 2017

@eviicka
A jak jste říkala ze klasika není tak skladná, to si myslím ze není zase tak velký problém, auto máme velké s velkým kufrem a měla jsem možnost vidět klasiku složenou a nepřišlo mi to o moc větší než jiný složený podvozek.

mku
24. srp 2017

@zulubo pevna kola ne! Teda pokud pokud s kocarkem chces po chodit po lesnich cestach (i jenvysypanych drobnym sterkem).
Meli jsme pevna kola a po dvou tydnech sel pryc. To byl kocar na shopping v obchdnich centrech a ne na prochazky s ditetem.
Koupili jsme nafukovaci kola a to je takova pohoda...

zulubo
autor
24. srp 2017

@mku
Tak ony ty kola budou asi tvrdé, a stejně jsi vydržela dlouho. Když dva týdny. Jo jako nafukovací to asi vyhrají, protože do nákupního centra se s miminkem asi jen tak nedostanu...

mku
24. srp 2017

@zulubo my po dlouhem vybirani mame tento a nemuzeme si ho vynachvalit... maily ho miluje a chrni v nem vzdy cele odpoledne...
https://www.spuntik.cz/tfk-joggster-adventure-k...

martyina
25. srp 2017

@zulubo já mám klasiku roan marita nemohu si stěžovat, bydlím na malém městě spíš vesnice větší samy kopec, a nemám s ním problém. Cestují většinou aspoň dvakrát do týdne autem, a není to problém ani s takovým kočárem, rychle je slozeny, žádný problém, a stojí pár korun zánovní. Za mě super.

martyina
25. srp 2017

@zulubo spíš záleží jaké máš naroky asi, mě třeba někdo říká že Roan je těžký, ale nemám 50 kg takže s tím nemám problém navíc ho nenosim na zádech:Dale vozim autem. Já ho chtela kvůli velikosti i malá je v létě takže na zimu už bude větší a nechtěla sem aby se v něčem mackala.

ninive211
25. srp 2017

Za me treba pevna nikdy,bydlime v panelaku,kde musim denne najizdet do dvonich scodu a otacet se na miste o 90st.,abych mohla jet do dveri a tak,jo rekonstrukci vchodu delal proste chlap,kdyz jsou kolejnice pro kocar na jedne strane schodiště a dvere na druhe...na chate mame klasiku stary s kolama na pevno a jako je to desny nezvyk pro me furt,ikdyz do velkeho terenu musis je stejne dobré ci dokonce nutne kolečka aretovat

majvik
25. srp 2017

byla jsem strašně dlouho zastáncem jenom pevných koleček protože ty terény co jsme my jezdili s kočárkem (rozorané pole, betonová plocha s 30cm hlubokými výmoly, nevyhrnutá vrstva 30cm sněhu, apod.) to by kočárek s otočnými kolečky rozhodně nezvládl. Argument že otočná jdou zaaretovat je nesmyslný, protože i zaaretovaná otočná kolečka se chovají úplně jinak než pevná. Pak ale přišla druhá dcera a já potřebovala jednou rukou řídit kočárek a druhou vést dceru za ruku. Jako po rovině perfektní (kočárek alespoň nikam zbytečně nezatáčel, jako by to dělal u otočných koleček) ale když jsem potřebovala hodně často zatáčet (kličkování mezi lidmi ve městě, nebo v obchodě) tak to tou jednou rukou (a s 10kg dítětem v kočáře) bylo hooodně náročné. Takže jsem ustoupila a pořídila ještě s otočnými kolečky... Takže nic není dokonalé... Za mě pořídit oboje (ideálně hluboký s pevnými koly a sporťák s otočnými) a střídat podle potřeby🙂

eviicka
25. srp 2017

@mku jak to myslíš? Však kočárky s pevnými koly mohou být také a většinou jsou nafukovací.

kamino
25. srp 2017

Mela.jsem kocar s otocnymi nafukovacimi a naprosta pohoda, vedeni jednou rukou, lehoucke.. a to.jsem mela polsky kocarek.Vyzkousela.jsem kocar s pevnymi.na tyden a s diky jsem.vracela, ale.ma to pozitivum,.clovek usetri.za posilovnu 🙂 Stridave jsem.jezdila.jak.na.vsi, tak.v Praze a za me.jedine.otocna.

z_kopretinka
25. srp 2017

@zulubo Já mám Hartan Racer GT - otáčecí kola s možností aretace. Teď čeká na druhé miminko. Nevyměnila bych ho ani za nic. Otočná jsou fajn do lehkého terénu pak obchody - pefrektni manipulace jednou rukou a otočení na místě, žádné nadzvedávání kvůli zatáčení jako u pevných kol. Pokud si to terén žádal, stačilo zafixovat kola, znovu je uvolnit nebyl nikdy problém, jen jsem odemkla aretaci a šup jela dál. Jde k němu ještě dokoupit celá přední pevná náprava, ale tolik v terénu jsem nejezdila, tak nebylo potřeba. Kola má komorová - takový mix mezi plastem a nafukovacími. Nemůžu říct, že s otočnými koly se musí kočárek více tlačit, že si kolečka dělají co chtějí. Ono dost záleží na kvalitě kol a ložisek. Ono i malá golfka s plastovými hrkacími koly se mi tlačila dost mizerně oproti mému většímu kočáru.

makky1310
25. srp 2017

Za me taky otocna nafukovaci kola. Kolikrat beru s sebou psa a s kocarkem se krasne manipuluje jednou rukou. Nikdy jsem nemela potrebu kola aretovat. Jezdime taky polnacky, ve snehu malo, stejne je silnice vzdycky prohrnuta🙂 jsem rada ze jsem dala na sebe a neposlechla svagrovou. Ta ma zasadne velka neotocna kola a je spokojena, ale ona jezdi denne v lese (maji ho za domem) a rikala ze kamaradky co maji otocna ji nestihaji. Takze kazdy mame jine naroky😉

bamishop
25. srp 2017

nektera pevna kole pruzi, napriklad u nemeckych kocarku, nektere kocarky maji odpruznei, takze je uplne jedno, jaka mate kola, dite se maximalne pohoupe... Pokud odpruzeni neni ani kola nepruzi, pak jsou nejlepsi nafukovaci

veronikav31
25. srp 2017

Já mám kočárek s pevnými koly-nafukovací a neměnila bych,je sice trochu těžší-Navington corvet, dcerka má rok a 8 měsíců na únor čekáme druhé, měnit kočár nebudu, dokoupíme skejtík a pohoda. Projedu všude i v 15cm sněhu, na ledu není problém, protože kočár drží, kdežto i s otočnýma kolečkama ne.

@z_kopretinka kočár kvůli zatáčení nezvedám, chová se podobně jako s otočnýma kolečkama.i po kamenech i menších kamínkách kočár v pohodě terén zvládá,aniž by kamkoliv ujížděla kolečka, po lese, louce i poli je snadné jezdit, zvlášť v zimě-Vysočina a golfky není u těžšího kočáru potřeba.věděla jsem do čeho jdu a jsem nadmíru spokojená. Kamarádka má 2 děti-měla kočár s otočnými kolečky-už by jej nechtěla, pro třetí dítě bude pořizovat s pevnými kolečky

@kamino já jsem zase nadmíru spokojená, dvakrát jsem měla možnost vyzkoušet kočár s otočnými kolečky a nikdy více.Ten můj je sice těžší, ale ne o moc a hlavně s tou posilovnou je to pravda, kdo má kila navíc tak s tímto problém není

bamishop
25. srp 2017

@zulubo jeste co se aretace tyce, mela jsem kocarku vic, vsechny s aretaci, bud necham kola otacet se nebo je dam napevno jeste nez vyjizdim, podle toho, kam jdu, ono to zas tak dlouho netrva sehnout se a zmacknout cudlik, u jednoho to slo delat i nohou, mozna v desti to muze byt neprijemne, jinak pohoda

ev.ka
25. srp 2017

My máme teutonii s otočnými kolečky a dá se vyměnit přední osa za pevná 😉 takže máme obojí, podle potřeby

kamino
25. srp 2017

@veronikav31 ono asi zalezi, jestli ta otocna kola byla velka, nebo mala.. mela jsem moznost vyzkouset mala a zapadala do kanalu a mezi dlazbu. Velka naprosto v pohode.

g_m
25. srp 2017

@zulubo Bydlím na vesnici a máme Junama Impulse Colors, kde jsou kolečka otočná s možností aretace a projela jsem všechno. V zimě bez problémů sněhem nebo minulý týden po makadamu. Prostě přední kolečka zaaretuji a ty nikam neuhýbají a jedou rovně. Když jsem v obchodě, tak je zase uvolním a krásně můžu kroužit mezi regály. Kámoška schválně kvůli vesnici a sněhu kupovala kočár s pevnýma železnýma kolečkama a teď má těžkou potvoru kočárek a já projedu úplně to samé. Kolečka máme gelová a taky bych neměnila, nemusela jsem nikdy řešit defekt a to tam máme z terénu docela díry v gumách...
Jen bacha, některé kočárky mají sice aretovací přední kolečka, ale ty jsou strašně malinké.

barbara04
25. srp 2017

js nam kocar s vymenitelnymi předními koly🙂) takze to jr fajn
za me je lepsi pevne, otočné jen do mesta/ nákupy

zulubo
autor
25. srp 2017

Děkuji za odpovědi. Já potřebuji kočárek spíše terénem na vesnici než do města. Taky se mi hrozně líbí kočárky Roan tam se rozhoduji mezi Emou a Sofii. Myslím ze asi nebudou ooc těžší než ty co aretací mají. A je jasné že když zkouším kočárek v obchodě, jezdí se s ním jinak než když už pojedete s miminkem někde po ulicích nebo v terénu. Toho se bojím, třeba sněhu, ze to pak neutlacim nepatřím mezi Ramba abych měla síly navíc

veronikav31
25. srp 2017

@zulubo rambo být nemusíš.já mám 45kg, kočárek-sporťák 16kg,dcerka 13kg a v pohodě(bydlíme na kopci) a kde bývá hodně sněhu 🙂

zulubo
autor
25. srp 2017

@veronikav31
No my taky bydlíme taky v půlce velkého kopce a sněhu tu taky míváme hodně, do prodejny tak kilometr tam i zpět, takže to asi bude posilování trochu chtít 🙂

veronikav31
25. srp 2017

@zulubo rychle si zvykneš na těžší kočárek,já si zvykla hodně rychle a neměnila bych, od února budeme mít děti 2, jedno v hluboké korbě, druhé na skejtíku, takže to už opravdu posilovna bude, ale víš jak, má to něco do sebe, rychle jsem se po porodu dostala do formy, zhubla jsem, zpevnila postavu, někdo s kily navíc bojuje jak chce a nejde to, u mě to šlo fakt rychle a teď mám postavu lepší než kdejaká puberťačka a to už mi bylo 35 😀 ale je fakt, že jsem neměla problém s 15cm sněhu nebo na ledu,někdo v tomto počasí s kočárem nevyjede protože se bojí, já s dcerkou jsem venku pořád, ať svítí sluníčko, ať mrzne, prší, občas i za bouřky nebo když chumelí nebo je nasněženo, problém nemám

hafika
25. srp 2017

@veronikav31 Bože můj, tolik vážil náš dvojčecí sporťák!!! Takhle těžký kočárek bych dobrovolně nechtěla, obzvláště do paneláku, kde je potřeba ho vytáhout do schodů.. Vážně bych si hodně rozmyslela váhu kočárku i pokud máte někde po trase větší kopce. Když jsem měla tlačit 16 kg + 2x 10 kg děti + menší nákup do kopce, tak jsem umírala. Bylo pro mě celkem osvobození, když dvojčata nechtěla být jednu dobu v dvojčecím sporťáku, tak jsem jedno dítě vozila nejdřív ve sporťáku (12 kg) a pak v golfkách (8 kg) po prvním dítku a druhé měla v nosítku na zádech. Dokonce jsem bez větších problémů zvládala i zkratku do velkého kopce lesem přes kořeny stromů, kde bych to s dvojčecím kočárem vážně nezvládla.

Za mě hlavně lehký kočár a spíš otočná kola, měli jsme je u všech kočárů a aretaci jsem používala jen do úplně nejhorších terénů a když byly větší závěje sněhu. Na běžné ježdění po lesních cestách po kořenech nebyla potřeba. Jen je dobré si ohlídat, jak jsou uchycená ta přední otočná kolečka. Kočárek pro první dítě měl nad nimi takový jako blatník (má to hodně polských kočárků) a v zimě, když byl sníh, co se hodně balil k sobě a namrzal, tak se rychle vyplnil mezeru mezi kolečkami a blatníkem, nabalil se tam a kolečka se nemohla točit. Ale stalo se nám to asi dvakrát, že byly takhle blbé podmínky, jiné dny sníh nebyl problém.

Ještě bych chtěla dodat, že jsou i dost velké rozdíly mezi kočárky s otočnými kolečky. Náš první byl polský Tako a v porovnání s Easywalker pro dvojčata to byl děsný křáp, co se jízdních vlastností a zpracování týká.

Pokud bych čekala obtížnější terén, asi bych šla spíš do nafukovacích kol, ale i naše golfky jsme docela potrápili terénem a vydrželi, i když co se týče ovladatelnosti, tak sporťáky samozřejmě vedly.