Na co se při výběru kočárku dívat a zaměřit?

mrshka
13. led 2016

ahoj všem, pročítám všechny možné diskuze a fóra a stále mám dilema, jaký kočárek (dvoj či trojkombinaci), resp. jako prvorodička nevím, na co se pořádně u kočárku dívat! ano, nějaké základní požadavky mám, ale všude se jen píše, jakou značku a typ která maminka doporučuje.. ale nikdo nenapíše, na co si dát pozor, podle čeho vybírat! proto si myslím, že možná tato diskuze přinese odpovědi na otázky: je lepší tří- nebo čtyřkolka? raději větší korba nebo se zaměřit na sporťák? kolečka malé nebo větší? nafukovací, pěnové, gelové..? skladná konstrukce jedním stiskem? váha kočárku? prostě další a další otázky, které mě ani nenapadají, ale maminky, které už malošky mají, určitě budou vědět, jestli se dívat i na konstrukci korbičky, polohování do sedu, jaký typ podložení noh u sporťáku - plastové nebo obalené molitanem a nějakým plastem? a další a další otázky!
opravdu tady nechci žádné doporučení na konkrétní kočárky bez doporučení, proč! nejlépe ve srovnání s jinými. např. když napíšu, že je úžasné řešení přístupu ke spodnímu koši u kočárku zn. XY, typ AB, také napíšu proč! a ne jen že já na něj nedám dopustit.. prostě bych tady ráda viděla, NA CO se při výběru dívat a zaměřit! např. i potah kočárku, je lepší korbička se spodkem z plastu a "kolébkou" nebo rovná? a napadají mě další a další otázky!

poradíte? přidáte se?

izzybickerstaff
13. led 2016

Ahoj, když jsme vybírali my, zaměřili jsme se na to, aby měl kočárek pořádný sporťák, který by dítěti dlouho vydržel (velký, s pevnou oporou pro záda, polohovatelný do lehu, eventuelně s prodloužením místa pro nohy). Některé značky mají sice pěknou korbičku, ale sporťák je jen taková "šlupička" a to pak za ty peníze nemá cenu...Pak jsem s sebou vzala manžela, který zkoumal podvozky - stabilitu, aby se s kočárkem dobře manévrovalo a obecně kvalita konstrukce. A nakonec jsme ho několikrát skládali do kufru auta (máme Toyotu Yaris, tzn. místa velmi málo). Doufám, že jsem trochu pomohla, konkrétní zlušenosti s provozem ještě nemám 🙂

Rozhodně je nejlepší jít napoprvé někam do velké prodejny, kde uvidíš několik různých značek a typů. Z internetu se nepozná nic, teprve naživo uvidíš, co jo, co ne, jaké jsou třeba u jednotlivých kočárků rozdíly ve váze a v manévrovatelnosti...Pak když se trochu zorientuješ, můžeš shánět podle konkrétních parametrů nebo třeba hledat podle ceny nějaký bazarový, to už záleží na tobě.

izzybickerstaff
13. led 2016

Tříkolky bývají obecně delší než čtyřkolky, takže záleží, kolik máte na kočárek místa ve výtahu, v autě apod., my je kvůli tomu vyřadili. A nakonec košík bylo další kritérium, vždycky s sebou vozím spoustu věcí a rozdíly v objemu nákupních košíků byly taky dost velké.

aemmi
13. led 2016
patrusa
13. led 2016

U prvniho ditka jsem pouzivala xlander xa, ctyri velka nafukovaci kola, predni otocna s aretaci. Korbicka nepotrebuje polohovani do sedu, dite se stejne posazovat nema, dokud nesedi samo a to uz se vetsina do hluboke stejne nevejde. Sportak mi ale moc nevyhovoval. Sportak jsem koupila valco snap 4, vyhoda je lehkost kocarku, 7kg naprosta pohoda a rizeni a manipulaci. Nikdy jsem nepotrebovsla, aby byl sportak otocny ke mne a ode mne. Obe deti chtely koukat ven ne na me. Dulezita je dlouha striska u sportaku kvuli slunci, moznost dat zadicka do uplneho sedu, xlander toto neumoznoval. Obecne kombinovane kocarky byvaji tezke. Dalsi kriterium je urcite skladnost kocarku, jak moc zabere mista v aute.

alevela
13. led 2016

@mrshka Ahoj, my vybírali podle toho, že malý se narodil v zimě, tak jedno z hlavních kritérií pro nás bylo, aby kočárek projel přes neodhrnutý sníh a ledovku apod. Zaměřili jsme se hlavně na korbičku, aby byla velká a pohodlně se tam vešel fusak a rozhodli se, že sporťák vyřešíme až potom. I co jsem četla diskuze a s kamarádkama se shodla, že člověk když nemá vyloženě nějaký oblíbený vyzkoušený kočárek (což jako prvorodička jsem neměla), tak si postupem času co jezdí, udělá představu o tom, co by chtěla, aby sporťák měl a co člověk využije a co je zbytečné. U mě se osvědčila velká korbička, čtyři nafukovací stejně velká kola (prý i pěnová jsou super) a velký nosný koš pod kočárkem. A původně jsme chtěli kupovat po roce sporťák, ale zatím jezdíme pořád s tímto původním - lze ho polohovat do sedu i do lehu. Po i proti směru jízdy... Samozřejmě při výběru záleží i na tom, jestli budeš jezdit v MHD, nebo často autem (rozkládání/složení kočárku, skladnost)... Jo, vybírat kočárek je boj 🙂

dapele
13. led 2016

Ahoj, moje zkušenosti jsou takovéto:
1) Preferuji 4 kola, hodně jezdím po eskalátorech a 4 kola mi při najíždění na schody přijdou prostě stabilnější. Materiál kol poradit neumím, ale mi máme asi gelové (vypadají jak nafukovací, ale jsou plněné nějakou hmotou, takže se nijak nedofukují) a jsem s nimi spokojená (i po třičtvrtě roku používání mají stále hezký hluboký vzorek a nejsou viditelně sjeté).
2) Určitě bych se zaměřila na sporťák, protože ho určitě budeš využívat podstatně delší dobu. Velikost korbičky je celkem jedno, mám kočárek s celkem malou korbičkou (cca 74 cm) a stejně šla malá do sporťáku dřív než do ní dorostla (v cca půl roce), protože už prostě chtěla vidět a koukat do boudičky ji nebavilo. A právě z toho důvodu jsem ráda, že mám sporťák u kterého jdou zvednout nožičky a položit záda, takže může miminko ležet téměř úplně v rovinně. Navíc je super, že mi jde dát po směru i proti, takže dokud je malinká, tak ji mám danou hezky na sebe a jsme obě spokojená (já vidím na ni a ona když jí trošku pozvednu zádíčka vidí hezky ven).
3) U korbičky bych řešila pouze pratelný vnitřek, jestli je houpací nebo ne je podle mě celkem jedno.
4) Co se týká skládání konstrukce a váhy, tak podle mě záleží jak ho budeš používat. Pokud plánujete hodně cestování autem, tak se určitě vyplatí rychle a jednoduché skládání. Lehké kočárky jsou většinou městské a moc nepruží, takže pokud budeš s kočárkem primárně cestovat po chodnících a zpevněných cestách a často používat mhd, tak se vyplatí co nejlehčí a není třeba nějak výrazně řešit pružení. Pokud ale máte auto, takže mhd moc nepoužíváte a budeš s kočárkem cestovat po vesnici nebo v lesích, tak se vyplatí spíš koukat na bytelnější konstrukci a kvalitní pérování a váhu neřešit.
5) Co se týká materiálu kočárku, tak to je asi jedno, spíš bych řešila, aby se dal nějak rozumně udržovat. Hlavně u sporťáku mi přejde fajn, když jde část, kde dítě svačí různé sušenky, rohlíky a křupky a patlá ji rukama, nějak rozumně sundat a vyprat. Ale dá se to řešit i tím, že si necháš za pár korun ušít podložku do kočárku a vytahuješ a pereš jen ji.
6) Při nákupech nejspíš oceníš rozumně velký koš pod kočárkem, do kterého naložíš alespoň nějaký nákup. Ale pokud např. na nákupy jezdíte zásadně autem, tak to taky tolik nemusíš řešit.
7) Ke značce mám jen jedno doporučení. Příjme mi lepší koupit, kvalitní kočár z druhé ruky než nový levný polský křáp.

Jinak obecně doporučuji, představit si jak bude kočárek používán, tedy jestli budeš jezdit autem nebo mhd, jak budeš cestovat na nákupy, kam budeš chodit na vycházky, jak často ho budeš tahat do schodů apod. a podle toho si udělat preference, co je pro Tebe důležité a co vlastně ani moc řešit nemusíš. Protože z mé vlastní zkušenosti ideální kočár neexistuje a co maminka to jiný názor. Navíc s kočárkem budeš fungovat Ty a to docela dlouhou dobu, takže musí vyhovovat hlavně Tvým potřebám.

mrshka
autor
13. led 2016

super, díky za první reakcë 🙂 krásně vše popsané a vysvětlené!!!

mrshka
autor
13. led 2016

@aemmi díky za tip, jdu číst! 🙂

eliskaxox
13. led 2016

Tak ja taky pridam par typu 🙂
Korbicka- at je dost hluboka, na velikosti dle meho az tak nezalezi. Ja i kdybych mela korbicku 100 cm,tak my byla na nic, protoze maly v ni rval. Ve 4,5m sel do sportaku do lehu byl klid 🙂
Sportak- otocny, u nas maly do roka brecel pokud me nevidel, polohovani zad na pasky to je super vec. Maleho jsem si mohla prizvednout klidne jen o par cm, kdyz treba mel rymu ale jeste nesedel. Jinak urcite delka lozne plochy at je vic jak 90 cm a sirka alespon 35 cm. Ja mam sportak 102x 38 🙂 a velka striska a at jde co nejvic svleknout a vyprat 🙂
Konstrukce- at ma co nejmin tycek :D a plastu, ty totiz strasne vrzou. Take kouknete na odpruzeni,pokud budete chtit kocarek do terenu. Verte ze dve male pruzinky u zadnich kol vas nezachrani a dite bude naklepany jak rizek
Kola- ja mam jakoby nafukovaci ale plneny gelem,takze mekky ale nepichnete. A dam jeste jednu radu bydlela jsem na vesnici i ve meste a ve meste jsem jezdila horsim terenem 🙂 tady na vesnici mame jen asfaltky a zamkovou dlazbu :D takze na vesnici spis potrebuji lehky,skladny kocarek,kvuli nakladani do auta. Ve meste kde byli kostky, stare popraskane chodniky a vecne nekde neco rozkopane jsem vic vyuzila tereni kocar.
A posledni opravdu je hodne znat rozdil v manipulaci s kocarkem za 15 tis a kocarkem za 25 tis. Vim to mela jsem jich 5 :D

mrshka
autor
20. led 2016

Tak jsem včera mluvila s kamarádkou, která už má druhé mimčo a říkala, že jsou super gumová kolečka oproti nafukovacím. co vy na to? a taky teleskopicky výsuvná rukojeť a ne jen nastavitelné madlo.

eliskaxox
20. led 2016

@mrshka Tak gumova kolecka nevim jak myslela. Bud jsou kolecka plnena gelem nebo se vzduchovymi kapsickami a ty jsou super nebo plastova a ty jsou zas naprd. Ta rukojet je podle me jen o zvyku a vkusu. To uz chce asi primo vyzkouset.

mrshka
autor
20. led 2016

@eliskaxox gumová znamená, že nejsou nafukovací, ale vyplněná pěnou. tzn. nedají se prasknout a ani neuchází. s tou rukojetí souhlasím, ale jako prvorodičku mě to třeba vůbec nenapadlo 🙂