Mytí kočárku vs. plísně. Jak ho nejlépe vyčistit?

kochichak84
28. pro 2019

Zdravím. Mám dilema. Mám ve sklepe už asi přes 3 roky kočárek a autosedačku, povrchově nejeví stopy plísně. Jdou bohužel sundat jen vnitřní potahy, deska je dřevěná. Bojím se spor plísní (manžel říká, že mohou být i v novém kočárku - záleží na skladování). Jak ho nejlépe vyčistit? Jsou cítit takovou tou sklepovou zatuchlinou.

sudylichozrout
28. pro 2019

@kochichak84 Rozebrat na prvocinitele, vyprat (vykartacovat) Savem a pak jeste jednou necim, co alespon trochu voni.

kochichak84
autor
28. pro 2019

@sudylichozrout Ehm, co to je na prvočinitele? 😀

sudylichozrout
28. pro 2019

@kochichak84 Neres, to se tak rika 🙂 Proste to rozeber, co nejvice to pujde, kazdou oddelitelnou soucast vymachej v tom Savu a pak v prasku na prani 🙂

kochichak84
autor
28. pro 2019

@sudylichozrout Tam mě docela štve že deska kočárku je dřevo. Tak nevím. Kolem hlavičky je to dřevo zčernalé, tak nevím, či je to plíseň, nebo jen zbarvené dřevo..

kochichak84
autor
28. pro 2019
sudylichozrout
28. pro 2019

@kochichak84 Jestli je zcernale, je to fakt asi plisen. Zkus to vzit smieglem a pak Savem.

kochichak84
autor
28. pro 2019

@sudylichozrout Přemýšlím, jestli se nevyprdnout na celou korbu a sehnat novou, nebo teda novější, co by nebyla plesnivá...

merope
28. pro 2019

Jste nějak a na něco alergičtí? Novorozence stejně budeš dávat ve vaku (ten vypereš) a u staršího dítěte to zase už tak kritické nejspíše nebude. Pokud ti deska přijde fakt špatná, tak ji přejeď tím savem, i kdyby to bylo plesnivé, savo proti plísni by to mělo vyřešit. Teda pokud to je, jak popisuješ - že od pohledu to zase tak strašně nevypadá. Co dáváš jako fotku, tak na tom budeš mít minimálně matraci a na ní ještě potah. A já přes to třeba ještě tahám deku, protože už se mi několikrát stalo, že jsem něco neodhadla, zhoršilo se počasí - a to je ideální místo pro "skladování" rezervní deky. Na ni pak dávám plínu. V zimě teda celý zimní vak.

cherris
28. pro 2019

Pozor, savo vyžere barvu. Vyprat co jde, vyprášit vysát, dát na chvilku na mráz. A jsou i šetrné desinfekce....

sudylichozrout
28. pro 2019

@kochichak84 Z fotky to neni moc zretelne poznat. Muze to byt i neplisnova zmena povrchu od potu. Na hlavicce se dite poti jako blazen, podlozka mohla nasavat pot, ktery protoze je agresivni, zanechal tyhle stopy na drevu.

merope
28. pro 2019

@cherris Na tom dřevě není moc co vyžrat - to ani nebude vidět.

merope
28. pro 2019

Jo, existuje dezinfekce na prádlo. Sanytol.

cherris
28. pro 2019

@merope já psala odpověď ještě než tam byla fotka, dřevu se snad nic nestane, ještě mě napadlo ho nalakovat atestovaným lakem na hračky, pak už se z něj žádná spora neuvolní😉

kochichak84
autor
28. pro 2019

Hmmm, takže by nebylo přímo nutné vyhazovat tu korbu? Přece jen, to bych musela vyhodit každý kočárek, co byl delší dobu uskladněn. A co ty v obchodě...

sudylichozrout
28. pro 2019

@kochichak84 Urcite ne. Trochu to zabrus jemnym smirglem, poradne prolej nejakou dezinfekci, nech vyschnout a zalakuj. A mas po starosti. Textil vyper v dezinfekci, co nezere barvy.

kochichak84
autor
28. pro 2019

@sudylichozrout No jo krucipísek, ale ta blbá deska nejde vyndat 😀

sudylichozrout
28. pro 2019

@kochichak84 😀 To je nejakej zasmodrchanej pribeh 🙂 Fakt ne?

kochichak84
autor
28. pro 2019

@sudylichozrout Manžel se tím odmítl dneska zabývat... 😖 Ale nějak to přece dokupy dát někdo musel, otázkou je, zda když to rozeberem, jestli to půjde dát dokupy 😀

sudylichozrout
28. pro 2019

@kochichak84 😀 Ale jo, ono to pujde. A kdyz ne, tak to vem jen povrchove bez vyndavani. Ono kdybys mela resit kazdou sporu kolem, nemohla by ses ani nadechnout, pac s kazdym nadechem jich do sebe dostanes hromadu. Poletuji ve vzduchu vsude. Krom toho jsou v hromade veci, ktere jime. I v tech ultra extra bio.
Ocisti to tak, abys mela klidne svedomi, ale asi netreba uplne hrotit 🙂

kochichak84
autor
28. pro 2019

@sudylichozrout NO mě právě totálně nahlodala kamarádka, která takové věci dost řeší a dle ní jsem málem vrah svého dítěte... a jelikož mám hormony na pochodu a u prvního jsme měli jiný kočárek, tak mě vcelku nahlodala... akorát si musím sehnat teda jinou tu molitanovou podložku. Ale tak to by neměl být problém.

sudylichozrout
28. pro 2019

@kochichak84 Aaaach sooooo! Tak stop 🙂 Kasli na kamaradciny rady, protoze to bys fakt musela vsechno kolem sebe xkrat denne macet v Savu a stejne bys eliminovala jen nepatrnou mensinu problemu. Spory plisni jsou uplne vsude. To same bakterie, roztoci a podobna zviratka 🙂

kochichak84
autor
28. pro 2019

@sudylichozrout Pokusím se manžela ukecat, ať to zkusí vytáhnout, ať můžu ponořit do vany ten potah bez desky. Aby mi nakonec fakt nezplesnivěla, když to namočím 😀

sudylichozrout
28. pro 2019

@kochichak84 Jj, zkus a uvidis 🙂 Ale fakt bych si s tim extra moc hlavu nelamala. Mozna jsem az moc velkej pankac, ale razim teorii, ze sterilita zabiji 🙂

kochichak84
autor
28. pro 2019

@sudylichozrout Tak pořád mám v záloze kočárek Roan Marita 😀 Nepraktický na nákup a převážení autem, ale tam není deska dřevěná a dá se to krásně osprchovat, páč je z plastu 😀

sudylichozrout
28. pro 2019

@kochichak84 😂👍

makra1988
29. pro 2019

Vyčistit savem a máme venku super období, tak nechat vymrznout👍

kochichak84
autor
29. pro 2019

Tssss tak prý je to přinýtované 🤔 Takže osavim desku a sanytolem a octem vymyju tu korbu 🤔

kochichak84
autor
29. pro 2019

Holky, tohle mě zaujalo. Není tam chlor 🤔🤔🤔

kejt29
29. pro 2019

@kochichak84 sla bych do sanytolu, tam chlor taky neni a je osvedceny. Postrikala bych s nim i desku, stejne pak na ni lezi matrace, tak kdyz se necha dobre uschnout nemelo by to delat paseku.

merope
29. pro 2019

@sudylichozrout Tak ona to je pravda - když má tělo moc sterilní prostředí, imunita se "nudí" a vymýšlí autoimunitní onemocnění.

@kochichak84 Až poprvé dáš dítě ven na trávu (na deku) a ono popoleze a pustí se do trávy (nemyté, možná počůrané od psů), tak pochopíš, že sterilita je možná ideál, ale neudržitelný. V mé termínové skupince mělo dost dětí jako první "příkrm" trávu prostě proto, protože tak nějak bylo léto, horko a děti se začínaly plazit a objevovaly svět. Mně drobek ožužlá vše, co najde - takže na cvičení okusoval tašku s polštářky, svého času miloval pantofle a ožužlal všechny, co potkal, bufetí mi koš, dneska jsem ho chytla, jak okusuje fakt škaredý vykrájený ohryzek z jabka, tahám mu z pusy slupky z cibule, okusuje konferenční stolek... to pak zjistíš, že nějaká spóra z plísně je fakt nic.