Čaute holky,
trápí mě jedna věc. S dcerkou chodíme dvakrát týdně na cvičení, chodíme od jejího roku a na obou kroužkách (každý je jinde) je při závěrečné "volné zábavě" k dispozici trampolína. Malá to naprosto miluje.
Několikrát jsem ji vzala i na pozvání našich příbuzných k nim na velkou zahradní trampolínu. Teď je malé 2,5 roku. A já s hrůzou nedávno zjistila, že je to pro ty prťata vlastně úplně špatný kvůli kostem, páteři, kloubům, atd.
Zjišťuji si každou blbost a tohle mě prostě nějak nenapadlo, vzhledem k tomu, že na těch kroužkách ji dětem dávají, předpokládala jsem, že o tom ty lektorky taky něco ví... Teď si drbu hlavu, jaká jsem blbá a jestli jsem jí třeba nějak neublížila, ach jo... 🙈
Co myslíte, prosím ?? 😢
@slecnami trampolina je pomerne nebezpecna a muzou tam vzniknout ruzne vazne urazy, kdyz se dodrzuji zakladni pravidla (vzdycky skace jenom sama, zna techniku skakani a nedela tam pitomosti) neni to takova hruza.
@slecnami Syn chodi na trampolinu prijde mi ze odjakziva (asi od roku). Mame ji na zahrade, takze kdyz je na to pocasi, tak je tam kazdej den. Hele ono je to nebezpecny, kdyz tam skace s nekym vyrazne tezsim, nebo kdyz je tam vic deti a muzou na sebe padat. Jinak to neresim. Hlavne ze ma pohyb.
Na těch kroužkách budou ale malé trampolíny a navíc to není pořád - takže tam si trénují spíše stabilitu a posilují vnitřní svaly. Kolik času tam bude to dítě skákat? Pokud je to hodinový kroužek a tato volná zábava je na 15 minut na konci a je tam 10 dětí, tak to je tak max minuta na dítě (střídání a podobně).
BTW batolata by třeba neměla skákat z větší výšky než je cca výška jejich pasu. A jak jsem to asi měla udělat? Tak jsem jen syna učila doskakovat do zhoupnutí - skákal mi z kuchyňské linky.
@slecnami my máme trampolínu asi od roka a půl starší a do začátku mladší. Když byly pidi, tak se spíš pohupovaly, skákat začaly až s jistými kroky. Je důležité, aby nikdo nelezl pod trampolínu, když je někdo nahoře (dá se ale zapustit biče do země) a nesmí jich být na trampolíně více. Což ne vždycky ti naši dodrží. Zatím zaklepu, úraz se žádný nestal.
Každopádně mi někdo říkal, že zejména holkám se při velkých skocích mohou až otočit orgány. 🤷 To mě vyděsilo, starší je obrovský skokan.. Ale trampolínu vyhazovat nebudu.
@slecnami určitě jsi ji neublížila. Neskáče hodinu denně. Každopádně trampolína je problematická no. Miluje ji snad každý dítě.... Bohužel z trampolín bývají fakt blbý a hnusný úrazy. Nejčastěji, pokud skáče děti víc a dělají blbosti. Ale někdy to zvládne i dítě samotné. A taky jsem četla, že do 7-8 let nejsou ještě zcela zpevněny vazy a otřesy z trampolíny můžou později způsobit problémy pohybového aparátu.
Já teda kvůli tomu nebudu kupovat trampolínu na zahradu. To by tam byli furt a to nechci.
Ale pokud někde trampolína je, tak nezakazuju samozřejmě. Občas se to fakt nevadí. A z hlediska rovnováhy je to super věc.
Všechno je o nějaké přiměřenosti. Když roční dítě pustíte samotné (!!!) na trampolinu, poleze po ní a bude to prostě zajímavý povrch. Když tam pustite dvouleteho, bude běhat, pohupovat se a trenovat rovnováhu. Tříletý už si i skočí. Sestilety bude blbnout, zkoušet diskový do sedu a podobně. Dvanáctiletý salta.... Když dítě uvidí trampolínu poprvé v deseti letech, zkusi rovnou to salto, nezvládne doskok a v lepším případě má torzní zlomeninu, protože vůbec nemá odhad, jak se na tom pohybovat. Když pustíte k tříletému někoho, jdou skáče salta, vzájemně se shodí a polamou oba.
Všechno je to o "nedělej, co neumíš. Neprepinej své síly, nehecuj, nemachruj, když to neumíš. " Platí to o dětech, dospělých, trampolinach, turistice, plavání, řízení auta, vaření večeře... vsechno je to o pomalém získávání zkušenosti. Když ty zkušenosti nemáš, ublizis si.
Takže naopak: dovolte dětem získat zkušenosti, než vám skočí na tramposku v deseti letech a zlomí si nohu prvním doskokem.
Co se týká kosti, kloubů, páteře...tam jde o to že nejen že se dítě zrání přímo na trampolíně ale když nějaký čas skáče na měkkém tak potom je problém že když jde ven tak skočí do tvrdého kdy je to pro ty klouby facka.
@slecnami primerenost, neprimerenost, kulovy. Deti neznaji poradne jak telo funguje, neznaji hranici bezpecnosti, nechapou jak spravne maji dopadat na skakaci povrch. Moji kamaradi lekari potvrzuji, ze trampolina je na 90 procent nejcastejsi problem letnich urazu, ktere skonci na pohotovosti a uz nevim kolik procent konci i operaci. Ja sama pustim dite, az bude mit 6-7 let. Bohuzel nekde ty trampoliny fakt vidite i na hristich pro male deti, nekompromisne tam nase dite nepoustime. A zrovna pred 2 tydny jsme videli uraz 3 lete holcicky v restauraci, kde meli venkovni zahradu prave s trampolinou. Seslo se tam asi 5 deti na trampolinu, jedno 11 dite tam fakt delalo pi*oviny a ohrozovalo ty ostatni. Rodice tech mladsich nic nedelali, no a pak se ti jedni rodice divili, ze jim dcera nonstop breci, ze nemuze hejbnout nozickou. Trampoliny jsou fakt no joke.
jinak staci progooglit, milion clanku o tom, ze trampoliny pro male deti nejsou, jediny, kdo vam bude tvrdit, ze je trampolina prospesna, jsou sami vyrobci trampolin :D
@dyechampion deti moc dobre vedi, co si mohou a nemohou dovolit, kdyz maji moznost to zkouset odmalicka pod dohledem. To samy na trampoline. Ale je opravdu nutne, aby na cele trampoline bylo jen jedno skakajici dite a nikdo jiny. Pokud tam na chvili pustim dve lezouci a chodici batolata (neskakajici) a budu je hlidat, tak to taky nicemu nevadi. Aspon zjisti, jak se trampolina chova. Jen to nesmi byt dlouho a denne.
@konidana ja bohuzel s vami nesouhlasim (a uz vubec ne s prvni vetou), ale je mi jedno co delaji ostatni rodice, jen proste rikam svuj nazor a zkusenosti. I kdyz dite hlidate, vsechny dopady nemuzete predikovat natoz ovlivnit. Kolikrat se stanou na trampoline i skryte urazy.
@dyechampion rozhodne netvrdim, ze se na trampoline nemuze stat uraz. Muze. Ale kdyz se budou dodrzovat vsechna bezpecnostni opatreni, tak se pravdepodobnost urazu dost zmensuje.
@dyechampion Ano, úraz 3 leté holčičky na trampolíně, kde skákalo 5 dětí - a z toho jedno 11 leté a dělalo tam blbiny. Co dělali ti rodiče? Pokud jsou na trampolíně děti různých velikostí, vždy s dětmi domlouvám, zda je ok, že je tam syn a nemůžou skákat moc - a naopak syna stáhnu, aby si i velcí zaskákali "pořádně". Kdyby tam byl někdo velký, kdo by dělal blbiny, tak jde prostě pryč. Pokud je tam 5 dětí, co si tam hážou s míčem nebo se válí po sobě, tak proč ne. Ale jakmile tam někdo těžší začne skákat, tak lehčí tam být prostě nemůžou.
@konidana Já s oblibou pozoruji, jak ostatní rodiče reagují na moje: "Něběhej po tom okraji, je to nebezpečné, mohla by ti tam zapadnout noha mezi pružiny a to by tě moc bolelo." - zvláště pokud tam běhají po tom okraji i ostatní děti. Evidentně si ostatní rodiče vůbec neuvědomují, jak to je rizikové - dokud nezačnu synovi připomínat, že ostatní pro mě za mě ať si dělají, co chtějí, ale on po tom krytu pružin běhat prostě nebude nebo jde hned pryč.
@merope take mame uraz z trampoliny, ale az ve veku 10+ kdyz byl mladej u kamarada.
Stridali se, skakal vzdy jen jeden, ale delali salta, a ten druhy neslezal dolu, ale cekal na kraji trampoliny. Samozrejme ze jeden na druheho skocil 🙄. Jen zhmozdeny zapesti, ale v blbou dobu, takze propadl letni sportovni tabor.
@slecnami tady nejde jen o ty úrazy - ty podle mě může dospělý dost korigovat - ale o to, že pro to malé tělíčko nejsou ty otřesy dobre. Na tento aspekt se dost často zapomíná, a proto z toho mám třeba respekt...
@cilkat malá má dva roky a když neuzavřeme trampolínu, vleze do ní a skáče. Na kolenou nebo i stojí..Nepoustime ji tam bez dozoru a je tam jen možná 5 min, víc ji to nebaví. Je to o těch dětech jak jsou schopné. Každopádně v trampoline by mělo být jen jedno dítě. V nemocnicích nejčastější úrazy na chire díky trampolínam..
@sorboni30 Ano, slovem "samotné" myslím "jedno dítě" ale taky "bez nějakého rodičovského 'koukej, hop, hopy', nebo staršího sourozence 'to musíš takle'." ... A ano, je to o tom, co to dítě už umí, ale přesně: bez machrování si to dítě třikrát poskočí, parkrát proběhne do kolečka a pak ho to přestane bavit - zcela fyziologický trénik, který neublíží víc, než když dítě necháte na normální zahradě (kde taky může zakopnout a rozrazit si bradu o obrubník, že. Život není bezpečný... jediná jistota je nežít - a to je to, co nechceme). ... Ale když bude dítě hodinu v kuse na trampolíně, protože "jé hele zábava a sport k tomu", tak už to svaly neudrží a ublíží si téměř jistě, no. Ať už přímo, nebo vyloženě únavovým poškozením (vazy, mikrotrhliny, nárazy na klouby/páteř...).
Tatínek mé kolegyně byl ortoped - zakázal k nim na chatu a kamkoliv jinam pořídit trampolínu...takže asi tak...
Nečetla jsem komentáře..
Trampolína je nebezpečná nejen kvůli hrozícím úrazům, ale i kvůli nepřirozeným otřesům, které jsou pro dětské mozečky naprosto nevhodné!!!
My jsme meli trampolinu na zahrade a syn mel uz 2x zanet kycelnyho kloubu. Vzdy po lete, kdy skakál nejivc .. na ordopedii se me pak ptali jeslti nahodou nemame trampolinu
. Samozrejmne to nemusi byt z toho skakani, ale zdrave to podle ortopeda neni. Tak jsme ji loni prodali
Zrovna ctu clanek na seznamu o obeznich detech. Kdyz se tem detem nic nedovoli, u vseho se jim bude rikat, ze jim hrozi pady, urazy, zanety atd, jak ty deti se pak maji naucit bezpecnemu pohybu, mit pohyb radi, bezne jej zařazovat a vseho se nebat?
Jasne ze si na trampoline muze zlomit nohu. Ale zakazane ovoce nejlip chutna. A prvni co bude dite na navsteve u kamaradu delat, ze pujde blbnout na zakazanou trampolinu, kterou mu doma nedovoli. Kde jinde si lepe osahat sve limity nez v bezpecnem prostredi pod dozorem?
Za mne bezpecnost deti odsud podsud. Zas je nechci vychovavat v zorbingovy kouli.
Nehlede na to, kde se bere to presvedceni, ze deti nevi, co jim ne/dela dobre? Osobne mam naopak tu zkusenost, ze jsou to prevazne deti rodicu co je porad presvedcuji, ze neco potrebuji (obliknout, svliknout, najist se, jit spat, curat, atd) ze tam ty deti ztraci pak prehled co jsou jejich potreby a co jsou potreby tech rodicu.
Jako asi tu debatu nepotrebuju virit, to spis me napadlo spoustu uvah na tohle tema a jen me to utvrdilo v tom, ze jsem rada, jak to doma s detmi mame.
@budouci_maminka Jenže takhle malé dítě nemá dostatečně vyvinuté svalstvo kostru k takový nárazům. O to jde.
Trampolína je gymnastické náčiní a tak bych k tomu i přistupovala.
Tak ono u te trampoliny je proste spatne, ze to dite skace nad sve limity, to telo na to neni pripravene. Pokud bude dite trenovat gymnastiku a pak prejde na gymnasticke skoky, tak ok. Kdyz si nekde zaskace a bude se hlidat s kym, tak hrozi max nejaky uraz (to hrozi vsude). Ale u toho "kazdodenniho" skakani malych deti proste jsou rizika poskozeni kloubu, takze ja bych si na zahradu trampolinu neporidila. Kdyz nekde je trampolina, tak tam deti pustim na chvili pod dozorem a nesmi tam byt starsi deti, ale moc radost z toho nemam ze ji nekde maji 😁
@sarihy to ani na ruzne strkanice nebo pády, intenzivni zateze. A presto k tomu dochazi.
Staci mrknout v zime na sjezdovky, tam u tech deti taky klouby nekrici 3x hura. Nebo na jakykoliv trenik klubu, ktery se nejak lepe umistuje v prickach.
Jsem zastance vseho s rozumem a ne za vsim videt cihat nebezpeci a bubáky.
A to pisu jako matka ditete, ktery si na domaci trampoline vyrazilo zuby vlastnimi koleny. Kdyz nebudou delat kraviny tam, budou je delat jinde. Jsem s tim ok.
@slecnami a ona na té trampolíně skákala? Moje děti obě uměly skákat na trampolíně až po druhém roce a do té doby po ní jen běhaly. Ani neměly rády, když jim tam někdo jiný skákal. Ty otřesy a rozhazování stability od ostatních jim přirozeně vadili. Mladší jsem občas do trampolíny jako batole zavírala místo ohrádky. 🤭 😁 Následků se nebojím, spíš úrazu. Zejména od cizích dětí. Já jsem na své děti na trampolíně dost nekompromisní, když je tam dětí víc, tak voloviny netoleruju. Ale cizí děti a jejich rodiče někdy škoda slov ... 😤