Zdravím, rada bych rozpoutala diskuzi a poslechla si nazory na to, jak to mate s hrackama pro nejmenší. Dcerce bude osm měsíců. Mame takové ty klasicke hracky pro miminka. Chrastitka, neco piskaciho, neco hraciho, knizky s krteckem, kousatka atd. Přemýšlela jsem, že poridim neco noveho. Preci jen dcerka roste, vyviji se... Ale jde o jednu vec. Mozna to bude trochu kostrbate, ale snad nekdo pochopi jak je to mysleno. Pritel o mne rika, ze jsem "likvidator". Zijeme v chalupe a ja nemam rada hromady zbytecnych veci. Co neupotrebim, neschovavam. Proto by me zajimalo, jestli to ma nekdo podobne jako ja, jak to dale delate? Kupujete stále nové a nove hracky? Co s temi co uz nepoužíváte? Vyhazujete? Darujete nebo prodavate? Samozrejme bych jako kazda máma snesla dcerce modre z nebe, ale je mi lito pak jak těch veci, tak i těch peněz . Preci jen ty hracky nejsou levna záležitost. Chci aby si hracek pak vazila a umela se zabavit i s málem. Mam naivní představu, ze az bude vetsi, tak se vybeha na zahrade, neco pokuti s tátou venku, neco se mnou v kuchyni.. Ale to jeste bude opravdu chvili trvat. Proto bych uvitala nejake tipy nebo zkusenosti jak to funguje jinde. Popravdě tedy zatim ani netusim s cim by si meli hrat osmi měsíční deti aby je to rozvijelo, ale predstava dalších a dalších hracek, "věcí" me trochu desi. Vidim to u brachy. Tri deti, hracek nepočítaně. Nové k Vanocum ci k narozeninám už je netankuji, maji vsechno. Dekuju vsem kdo docetli, snad jsem to popsala srozumitelne 🙂
@kacenka115 mozna bych tedy mohla poprosit o nejake tipy co koupit pro 8 mesicu a vys? 🙂 Je toho vazne mraky
@veronika_aki jej už si moc nepamatuji, jsou to dva roky, ufff. :D Synka hodně bavili i takové věci jako petka s rolničkou uvnitř, zmuchlaná petka. 😂 Jinak hodně balónky, chřastivé, aby mohl pronásledovat. Už měl první věci na kolečkách, takové ty z pěny, takže nevadilo, když hryzal. V tom věku asi fakt věci, co šustí, utíkají, různé materiály. Jo už pomalu můžete zkoušet stavět kostky, to dělal dřív než pořádně seděl. Hodně záleží na dítěti. Fakt jsem pozorovala, co ho bere, doma i jinde. ;)
@veronika_aki Zajímavý dotaz 😉
My hračky téměř nekupujeme, docela se to sejde na narozeniny, Vánoce apod. a občas něco dostaneme z druhé ruky. Preferuju hračky, které dítě rozvíjí a vzdělávají, ne nesmysly. Snažím se mít respekt k přírodě i po této stránce, takže ráda recykluju, posílám dál a nevadí mi ani, když děti dostanou na oslavě dárek, který už jiným dětem neslouží.
Vybavuju si situaci, kdy jsme přijeli po Vánocích od rodiny domů se spoustou hraček a malého tenkrát nejvíc doma bavily víčka od sklenic jako zábava. Mně přijdou fajn stavebnice, hry a knížky a taky občas něco vyrobit ála Montessori aktivity, co dítě rozvíjí, třeba na Pinterestu je spousta tipů. Děti se mnou hodně tráví čas v kuchyni a baví je od mala takové ty běžné věci jako prádlo do pračky, vyndavání myčky. Taky jsme už pár let zpátky zavedli, že dětem dáváme jen tři dárky na Vánoce a poprosili jsme o to i babičky, jedna to bohužel tyto svátky zase přehnala. Ono se to nezdá, ale nato, že já osobně hračky nekupuju, není toho málo, i když děti nejsou zahlceny hračkami.
A osobně se zvlášť poslední rok snažím o minimalismus v životě i v domácnosti, třeba o zero waste a zbavuju se nepotřebných věcí, ne vyhozením do popelnice, ale tak, že funkční pošlu dál.
Malému je skoro 2,5. Je "potřeba" postupne kupovat hracky, ktere vic rozviji a miminkovske uz dite stejne pak nebaví. Také se snažím kupovat věci, které dítě nějak rozvíjí plus se snažím kupovat spíš dřevěné. Měla jsem i problém kupovat auticka, neviděla jsem v tom přidanou hodnotu. Ale je to kluk a hrozně moc si s nimi vyhraje. Kolem roku jsem kupovala hracky na navlekani na tyčku, odrazedlo, knížky typu minipedie nebo s otviracimi okenky, vhazování tvaru, ale taky vhazoval ořechy do lahve od pití 😀 jestli máte holčičku, tak doporučuji kuchynku, syn si s ní hraje všude, kde ji maji😀 jinak hracky schovávam pro druhé.
taky nesnasim, kdyz synovi vsichni (myslim rodina) porad neco noveho kupuji... zbytecne, uplne... za prve ho stejne nejvic bavi hracky ala kolicky v hrnci a varecku k tomu, navic na bazarech se da sehnat ,,po nekom,, hracky za nula nula nic...
Chápu Vás a vnímám to podobně. Snažím se hračky pro dceru dobře vybírat a promyslet, co koupím. Ne vždy se to podaří a hračka dceru (aktuálně dvouletou) skutečně zaujme. Také máme pár hraček, které jsme doma původně nechtěli a někdo z příbuzných je koupil. Co se osvědčilo kolem roku a hraje si s tím občas doteď a koupila bych to znovu: knížky - Minipedie (Svojtka), Barvy, Zvirata - knížky s okénky (Svojtka), kniha Můj medvěd Flóra, jednodnoduche knihy se zvuky (např. zvuky zvířat). Dřevěné kostky. Zatloukačka. Kostka s tvary na vkládání. Plastová motorka. Cca od 1,5 roku ji baví kuchyňka, to je aktuální a ještě asi dlouho bude. Máme z IKEA. Plus různé nádobí do ní.
@kacenka115 taky jsem vypozorovala, ze ji zajimaji vice vsechny veci co nejsou hračky 😀 i tak dekuji, treba se jeste nekdo prida 🙂
@veronika_aki j pak od roku už se dají koupit super věci jako knihy, vkladačky, taková ty kolečka na tyčce... Ještě moc doporučuju facebookovou skupinu montessori nápady rady a zkušenosti ;)
Doporučovat konkrétní hračky je těžké, některé dítě to neosloví, jiné ji nedá z ruky. My máme štěstí, že v rodině téměř nikdo hračky dětem nekupuje. Když někdo koupí a je to nesmysl, tak to bez milosti vyhodím - zatím jsou děti malé a nevšimnou si. Hračky kupuju i během roku, když vidím, že něco potřebují. Na vánoce dostali teď každý dva dárky a jeden společný (tříleťák a rok a půl). Na narozeniny se zatím držíme, že dostávají jeden dárek. Časem to asi bude víc. Oblíbené hračky jsou dřevěné kostky, s tím si hrají každý den (máme i lego duplo, a to teda nemá zdaleka takový úspěch), kuchyňka (i pro kluka!!), duha od grimms, dřevěná zvířátka od mokrouse z fleru, kočárek (je to spíš takový dřevěný vozíček, vozí se v tom navzájem). Autíčka na setrvačník, vláček na koleje Ikea a pro maláče jsem měla z agátina světa takovou prohazovačku/zatloukačku, kdy se dírou prohazovaly kuličky, dole padly na xylofon a kutálely se po něm. Xylofon se z toho dal vyndat a funguje samostatně. Ale do toho roku mi přijde, že to dítě prodělá šílený motorický vývoj a hračky zrovna tak nutné nejsou. Hračky schovávám pro další dítě, případně vyhazuju. Nové kupuju klidně i v bazaru, když to jde, z ekologických důvodů. Pak ještě mají milion knih, s tím bych se měla krotit. A určitě obecně méně je více.
V osmi měsících je nejvíc bavilo kramovat v suplikach - plastové krabičky, ponožky, nechala jsem něco co se dalo rychle uklidit. Teď v roce a půl malýho nejvíc baví vařit v hrncich, kuchynka, lego a kostky. To je evergreen i u starší.
Někdy si přijdu jako lakomá krkavčí matka, kdyz ma syn většinu hraček bazarových. Nesnáším plyšáky, což úplně nerespektuje moje máma. Dva na mazlení a všechny ostatní jsou vyhozené peníze. Zato mám ráda hračky, které budou bavit nejen pár měsíců. Třeba kelímkový komínek , napřed se pořád staví a bourá, pak jsou kelimky dobré do vany nebo na písek. A u knížek trávíme hodně času. Po synovi teď dědí hračky i dcera. No a pak zničené vyhodím, zbytek daruji, nebo ty ve výborném stavu prodám. Syn má teď 2,5 roku a vyřádí se s tátou na zahradě, se mnou dopoledne vaří. Děti dokážou udělat hračku ze všeho, takže méně hraček nemusí znamenat méně hraní.
@lysecek U nás je kuchyňka taky oblíbená! Nabídka mi ji kamarádka, když jsem měla jen syna, divila jsem se a ona prý že u nich si s tím nejvíc vyhrál právě kluk. Tchyně tenkrát nakoupila dětské nádobí IKEA k ní, byla to taková putovní. Dcera bude mít dva roky a už pár měsíců je to velká zábava.
@veronika_aki Kupujeme a staré vyhazujeme, darujeme (dětské domovy, maminky v nouzí, školky, nemocnice dětské od.). Já ani partner nesneseme byt plný hraček, přijde nám to zbytečný. Takže má opravdu málo hraček, ale zábavných, kteréu pomohou s rozvojem. Nevidím smysl v tom aby měl třicet auticek doma a pod..
Já to tak mám odjakživa,i oblečení vyhazují, ikdyz se mi líbí, ale jak to na sobě nemám třeba tři měsíce, tak dávám pryč. A takhle to mám se vším, partner to vi a je rad, úkol ušetřit spoustu místa.
Mame tri deti a hracek by nekdo rekl, ze plno, ale....spis jedeme v hrackach, ktere muzeme dokupovat-napr. lego duplo-sice plastove, ale to je tak vdecna hracka-kupovali jsme jak nove, tak hodne z bazaru a vim, ze to jednou jeste prodame-je vazne trvala-akorat zabira hodne mista.....taky mame hodne hracek i tim, ze ty hracky dedili-tudiz nektere stale vyuziva nejmensi-ale to jsou drevene, o kterych vim, ze je taky prodam-ruzne vkladacka, kostky s obrazky, provlekcky, zatloukacka atd.no a syn ma uz 8-hraje si s legem, duplem a sbira autobusy, dcera ma 6-ta ma rada Barbiny-ma k nemu dum-velky, lol panenky a nejake pet shop zviratka, nejmensi si hraje se starsimi......takze u nas duplo, drevena vlackodraha, panenky, spolecenske hry-ale to vse se pak da prodat...taky mame treba hodne hracek a her po me-dokonce mame kocarek kosatinku po me mamce-s tim si taky hraji 🙂)) Nebo kuchynku vyrobil manzel ze stare skrinky......Takze my nakupujeme hracky s rozmyslem a vidinou, ze se to posle dal-proda........ja jsem rada, ze si umi hrat a jsou porad jeste deti-bavi je to 🙂))
@veronika_aki nové jsem koupila jen to,co ségra prodala dál (hrazdicka,kolotoč nad postýlku). Krosnu a ohradku z druhé ruky.jinak hračky má poděděné.nechci zbytečně nakupovat,hromadit,navíc chci,aby si malý hodně hrál v přírodě. Co neupotrebi,půjde dál,včetně oblečení. Jsem zvyklá dědit po starších sourozencich a o nic mě to neochudilo,naopak ráda vzpomínám na to,co tenkrát některé věci vydrželi ...
@veronika_aki hracky do 2 let se vesly do 1 krabice. kelimky co jdou do sebe i na sebe byla top hračka. Plastove nerozbitne auto a 2 az 3 mensi autíčka. Par chrastitek a gumove leporelo. Moc vic toho nemely. Postupne holka plastova zviratka a plysaky. Dřevěné kostky po nás. Dřevěné skladacky a provlekacky později, ty jsem koupila nové a pak zase prodala nebo věnovala do školky. Do školky pak šly i všechny hračky na písek a nadbytečné balóny. Jinak doma si deri hraly hlavně s váreckama, plastovyma miskama, a jinym nerozbytnym a bezpecnym nadobim. Pro plazici se mimina byly nej Kuzelky z prazdnych pivnich flasek😅
@veronika_aki kupuji kvalitni hracky z prirodnich materialu-vede drevo a idealne kdyz ma hracka vic moznosti co se s ni da delat/tvorit a dite rozvijet ve vice smerech. A kupuji casto bazarove-za tretinovou cenu,co by stala nova. Ale hrackama nas zahlcuji pribuzni a navstevy. Takove ty nekvalitni rovnou davam pryc (vymenuji je treba na swapech) nebo venuji kde se to hodi. Neco malo obcas i prodavam. Pro 8mi mesicni doporucuji zvukove kostky Vilac - syn je miloval.
Syn měl klasické mimnkovske hračky a pak od batolata se hrál jenom s autama a jenom s Hot Wells značkou.Takze ten byl jasnej. A ty auta mu schovam pro jeho děti.Ted už mu hračky nekupujeme.Bude mu 8 a kupujeme mu knížky a spolecnske hry.Dcera zdědila chrastítka atd. po něm a ta zase miluje panenky a Duplo a Play Doh ,tak to jediné kupujeme.Hracky ,které dostanou od příbuzných a nehrajou se s nima nosím na dětské oddělení.Duplo určitě taky budu schovávat.
Je fajn nelpet na věcech a být schopen se jich zbavit, nezasirat si zivotni prostor přemírou veci. Tohle ti normálně závidím, ja s tím trochu bojuji. Ale pořád něco likvidovat, ale zároveň neustále kupovat, se mi vysloveně příčí, je to takové nesmyslné plýtvání zdroji... Dobra alternativa je dědit/ kupovat bazarové a pak poslat dál, když už. Vzdyt je tolik věcí co můžou v pohodě slouzit. Vsude. Mám tři děti, názor na hračky se trochu vyvíjel... A teď to vidím asi tak, že osmimesicnimu prckovi bych koupila kyblik kostek a výhledově nějakou jednoduchou kuličkovou dráhu (mívají třeba v pepcu, taková spirála tak 30 cm vysoká, má to čtyři barevná patra a pouští se tam velké chrastící kuličky) a navlékání koleček na tyčku. Míč. Pak ještě nějakou mozaiku ve velikosti která se hůř polyká , takového toho typu, že se do děrované podložky zapichují barevné ,,hribecky". Hudební nastroje- rolničky, rumba koule, xylofonek s palickou. Knížka se zvířátkama na ukazování. Do dvou let věku by pak přibylo pár auticek, bábovky na písek, panenka s kočárkem, houpací koník, plastová motorka, pár knížek kde jsou bohaté obrázky, o kterých se dá hodně mluvit. Věci na tvoření- modelína, prstové barvy, barvy do vany. Nějaký plyšový mazlík se asi najde v každé domácnosti. Jinak? Už bych po zkušenostech nekupovala fakt asi vůbec nic jiného než to co jsem vyjmenovala. S věcmi denní potřeby jde s miminama vymyslet miliarda aktivit. Dáš dítěti dvě misky a dvě hrsti suchých fazoli.. víčka z PET lahví strkat do plata od vajíček. Petku s trochou vody. Příště do vody ještě hodit trochu něčeho 🙂 hrnec a měchačka, klasika.. víčka od zavarovacek- největší hit. přivázat balónek na gumu třeba ke garnýži. Různé ty ohromne chytré a rozvíjející hračky.... Bez toho se v klidu obejdes, to fakt není samospasne. Když je hraček méně, dítě žije v přehledném a příjemném prostředí, je mu líp... A až trochu poporoste, bude schopné si po sobě bez problemu uklidit, mít to pod kontrolou. Je dobré nabízet nové činnosti, aktivity, předměty... Ale není nezbytne, aby se tak dělo pouze nakupováním dalších a dalších krámu do baráku... U těch prcku bych se na to fakt vybodla. A po nějakém tom tretim, čtvrtém roce už si dítě samo řekne, co by si pralo mít. A bude si to fakt přát a bude z toho pak mít radost. Zde bych pak vyhovela přání dítěte (pokud to budou taková běžná přání), k narozkám, vanocum. Když mu rodiče všechno navalí ještě v době kdy z toho ani nemá rozum, aby náhodou o něco nepřišlo, tak si ani nestihne nic přát, na něco se těšit a mít pak z toho radost. Všechno bude mít a chvilkovou radost mu přinese jen rozbalování dalších a dalších krabic pod stromkem, ale bude ty věci házet přes rameno za sebe a další den už mu budou fuk. A to je škoda. Tedy - celou dobu píšu jen svůj názor, není to žádné slovo boží ani slovo odborníka 🙂 nic na tato témata nečtu, nejedu montessori ani nic jineho, vlastně jsem se nad tím dotedka ani moc oficiálně nezamýšlela 🙂)) jen takové dojmy se třemi dětmi a neukázněnými prarodici, se kterýma se kvůli kupování hraček, které zakazují, do krve hádám zhruba každý mesic.... pekne téma.
Ach ty automaticky opravy... "Zakazuji", ne ,,zakazují". Já zakazuji prarodičům kupovat hračky, resp. se to snažím nějak korigovat, ale je to teda boj. Těch keců. Bere mi to strasne moc energie, všechny ty kydy okolo toho.
Vsem dekuji za tipy a postrehy, urcite se necham inspirovat 🙂 jsem rada, ze se diskuze chytla
@muhehehe no je otazkou, jestli je co zavidet s partnerem, ktery je naopak trochu "sberatel" 😀 nejak nechapu potrebu nekterych lidi si delat z baraku nebo chalupy skladiště 🙄 ale to by byla zase jina diskuze, treba priste 😀
Hracky nekupuju(ani prarodice),max.na vanoce a pak tak 1x za rok(1 vec) pro radost.mame koleje,kostky,mega blocks,auta,zvirata a garaz a staci to.mam 2 kluky 1 a 3 rok.oni jsou nejvic nadseny kdyz si s nima hrajeme my.tedy nejlepsi hracka jsou rodice🙂jinak vzdy kdyz vyhazuju obal z vareni(od ryze,caje atd) tak jim to dam a najednou maji novou garaz nebo prekazku na kolejich tak jsou nadseny.vetsinou to po 1 dnu znici ale tak to je mysleno🙂jinak jsme cely dopo venku tak se doma nenudi🙂
Mám dojem, že do dvou let moje děti nejvíc zajímalo všechno možné jen hračky moc ne, hračku si udělaly v podstatě ze všeho.. Kramarit v kuchyni, v vsuplikach, s hračkama udělaly vetsinou jen brajgl.. Mezi tím 1-2rokem se nejlépe zabavil venku, sbírat kamínky, klacky.. Za to teď, mladší dceři je 5,5r a potřebuje snad každou hračku, vyhraje si hodně, hračky kupujeme dost. Neaktuální hračky se kterými už si dlouho nehraje, rozadavam, nebo dávám do kontejneru pro klokanky.
Tak to ja asi pujdu proti proudu... Ano,u miminek jsme doma meli par hracek a deti stejne nejvic bavilo zkoumat svet kolem sebe. Ale porad jsou deti hodne male a nemam problem jim koupit neco noveho i behem roku, protoze ted se to zrovna hodi k veku ci rocnimu obdobi/bavi je to.
A snazim se na hracky koukat ocima ditete... Nas Vasik by asi sve plastove piraty "za par korun" nenazval bordelem a zbytecnosti... Miluje roboty a piraty a klidne mu behem roku rozsirim sbirku, protoze ted si s nimi hraje denne, ale za pul roku uz ho bude bavit treba Tlapkova patrola. I kdyz zrovna tohle ho drzi uz dva roky.... 😀
Proto bych nikdy detem nenakupovala vanocni darky pul roku dopredu.
Pokud nase Barborka bude mit obdobi "Ledove kralovstvi" klidne ji koupim kostym ci neco s Elsou a nebudu cekat na narozeniny, ktere ma za rok.
Ano, znaji a budou znat pohadky z TV... Staci mi selsky rozum, aby u toho sedely tak akorat.
Hracek podle toho co vidim jinde nemame moc. V obyvaku maji lego, knizky a kazdy svoji krabici "co je zrovna bavi" Vasik je jasny, Bara tam ted ma hlavne plastova zviratka, Krtka a holcici blbiny. Ta naopak ujizdi na plysacich, vsude taha dva kraliky, co jim babicka koupila "jen tak" A rano s ni dolu putuje cela plysova banda...
V pokojiku maji kostky, koleje, plysaky po me a kazdy truhlu na svoje poklady... Coz jsou auta vseho druhu a panenky.
Dikybohu si u nas deti vazi i tech podle vas nekvalitnich, nerozvijejicich zbytecnosti. S cim si nehraji posilame dal, nehromadi se nam to tu.
Na narozeniny a Vanoce poradne rozmyslime, co dostanou od nas a oststnich. Od nas vetsinou lego, na Vanoce jsem jim uhackovala hracky (tahaji je porad)... Ostatnim zadavame knizky ci se slozi na drazsi darek. Ale kdyz babicka doveze plastoveho vojaka a on s nim chodi i spat...pohoda. Kdyz Jeziskovi nakresli, ze chce "blbost" a mluvi o tom cely mesic... Dostane ji.
Nemusi byt vsechno drevene, vzdelavaci, Montessori, aby to deti rozvijelo a pracovaly se svoji fantazii. A babickam to taky udela radost, kdyz muzou obcas koupit detem podle nas blbost (neni problem to nechavat u nich a aspon si tam pak maji s cim hrat a vyuzivaji to i ostatni vnoucata)...
Ja jsem taky likvidator, totalni 😀 Mam tri male deti, takze hracky se nakupi, ale mam par oblibenych fint:
- na narozeniny se skladat na nejaky suprovy veci a ne jen hracky, ale treba zidle jitro, kolo, vytvarne potreby...
- cast hracek mit schovanych a tocit to,dite pozapomene a vytazenou hracku ma za novou
- delat porad probirky, blbosti bez milosti vyhazovat, kvalitni hracky schovat (hodi se pro dalsi deti, navstevy a casem vnoucata - hracky, co mame u babicky, to je nadhera i po 50 letech a nic jim neni), obecne plati, ze s min hrackama si deti lip vyhrajou
- na druhou stranu, mali jsou jen jednou a nechci na nich setrit, protoze ja jsem minimalista, navic tak od 3 let maji konktetni prani, ktere jim plnime (treba Lego, autodraha, kocarek), ja si sobe taky delam radost (treba satama), tak dite muze mit dalsi hracku, tu moji si dokazou s necim novym hrat tydny!
@veronika_aki zrovna v tomto veku mely nase deti zajem o vse, co hracka nebylo. Max. zajimalo to, co hraje nebo sviti a hmatove knizky....hracky u nas moc nejely, takze jsem jich ani moc nekupovala.
V tomhle věku holky hračky vůbec nezajímaly. Pak určitě neuděláte chybu kuchyňkou, legem a holky si stále hodně hrají s koňmi od Schleich ( 4 a 8) let mají i stáje ohrady a další figurky. Doporučuji ten Schleich i když je dražší, tak vydržel i zuzlani. Máme pak pár figurek od bulliland nebo nějak tak a ty se časem loupají.
Mám syna, 21 měsíců. Rodina obrovská, hraček dost. Ale podotknu, že se všemi si hraje. Opravdu se vším. Některé má doma, některé v autě, některé u babičky.
Jinak kolem 10 měsíců nejvíc frcely Monte hračky. Takže třeba vhazování míčků do láhve. Barevné tyčky provlékat sítkem. Vhazování barevných kuliček do krabiček, navlékání na tyčku....potom smetáček, lopatka, misky atd. Různé knížky (ty kupuju klidně každý měsíc...miluje knížky typu Jaro, Rok v lese, Svojtka Minipedie..), Vkládačky a zatloukačky. Barevné pěnové kostky, barevné míčky. Hudební nástroje. Ty frcely fakt hodně. Mluvící pejsek od FP.
Kolem roka už začaly figurky zvířat. Udělala jsem kartičky, přiřazoval. Ty frčí pořád. Prohlížení fotek. Udělala jsem kartičky fotek členů rodiny. Prohlížíme, vyprávíme. Nářadí! Neustále něco opravuje. Chytání rybek.
V 1,5 roce dostal kuchyňku (ta baví hodně), doktorku (zrovna dnes jsme ošetřili půlku plyšáků). Traktory, bagry (což u holek asi ne).
@veronika_aki když byl syn malinký, tak ano. Vyvíjel se opravdu hodně rychle a potřeboval postupovat k náročnějším věcem. Hračky schovávám pro druhé. Kupuji převážně hračky, které mají smysl,nějakým způsobem rozvíjí motoriku, myšlení, koordinaci, něco jsem vyrobila po montessori vzoru. Původně jsem měla vizi, že jen na vánoce, narozky, ale vyvíjel se rychleji než byly oslavy. Od dvou let už to není tolik potřeba. Ale přiznám se, má hodně věcí. Máme velkou rodinu, takže hlavně na vánoce je toho hromada. Ale váží si všeho. Když se rodina zeptá, vyberu něco, co se bude hodit a jsem ráda, že to nemusím kupovat sama. Ale taky už jsem věnovala na dobročinnost 2 tašky plyšáků, pač co s tím že.