Šlapací kolo ve 4 letech? Ano/ne a jak vybrat správné?

ladik1
9. únor 2015

Chceme synovi k 4 narozeninám koupit kolo, ale nejsem si jistá, zda není moc brzy (já jezdila určitě dýl...). Syn už od dvou let bez problému jezdí na First Biku, rovnováha tedy asi nebude úplně problém, velký je taky dost (skoro 110 cm), jen nevím, zda zvládne koordinaci rovnováha - šlapání (nechci pořizovat přídavná kolečka)?? A jestli myslíte, že v tomto věku kolo ano, podle čeho jste vybíraly Vy? Co by kolo mělo/nemělo mít, čemu se vyvarovat, s čím jste spokojené/nespokojené? Díky za rady! 😉

pettule
9. únor 2015

Mojí dcerce byly v říjnu tři roky a už od začátku srpna jezdí na kole bez koleček, takže ve čtyřech letech myslím, že není určo brzy 🙂. Jezdila v necelých třech letech sama. Ale samo každé dítko je jiné 🙂. Někoho to ani nebaví. Za mě jednoznačně kolo Specialized.

polaks
9. únor 2015

Deťom sme kupovali bicykel vždy na tretie narodeniny,dcéra sa naučila bez pomocných keď mala 5 rokov a náš najmladší má 3 a pol roka a už tiež jazdí bez pomocných.V lete mal narodeniny,dostal bicykel a za pár dní už šlapal sám,bez pomocných.

zuhur
9. únor 2015

Syn dostal kolo loni před čtvrtými narozeninami. Pomocná kolečka jsme ani nedávali. Chvíli mu to trvalo a občas prostřídával s odrážedlem, ale letos už bude drandit jen na něm.

betelgeuzz
9. únor 2015

Starší dcera začala jezdit na šlapacím kole velikosti 12 asi ve 4 letech, bez koleček. dřív jezdívala na odrážecím kole. Ve 4,5 jsme kupovali už 16. Mladší jsme zkoušeli na kolo posadit ve 3 letech, trochu jela, ale ještě pro ni byla těžká koordinace šlápání, držení rovnováhy a řízení. Ale myslím, že na jaře už bude jezdít, to bude mít 3,5 roku.
A podle čeho vybírat? Jak dítě dosáhne (i na kolech stejné velikosti může dítě různě došáhnout), podle váhy a značky.

yildiz
9. únor 2015

moji nejstarsi dcerka ve 3letech dostala kolo a drandila na nem hnedka a ani nepotrebovala kolecka pridavna ..ted planujeme mladsi dcerce ke 3narozkam taky koupit kolo a bude taky uz jezdit 😀 takze si myslim ze ve 4letech brzo neni ...

vorllinka
9. únor 2015

Syn začal jezdit v necelých 4 letech a moc ho to baví. Doporučuji kolo Specialized. My jsme měli velikost 12.

konidana
9. únor 2015

Pokud ho kolo baví a chce jezdit, tak v pohodě. Ideální je, když ze sedla dosáhne oběma nohama na zem, aby měl jistotu, že nespadne, než se naučí pořádně šlapat. My měli první kolo vel. 12 staré za pár korun od někoho, posloužilo bezvadně. Hned jak se naučí jistě šlapat, pořídit větší, aby se na malém kolečku netrápil. Teprve když děcko jezdí víc a dál, a stále ho to baví tak se vyplatí koupit nové kvalitní kolo(až jako 3.kolo). Ale to klidně může být během 1 roku. Kluk měl vel. 20 s přehazovačkou od 4,5 roku. On tedy přeskočil vel.12, jezdil od 2,5 let na 16 s kolečkama (právě že nedosáhl na zem,tak se bez nich bál), ve 3,5 začal bez koleček a ve 4,5 jsme mu konečně koupili pořádný kolo.

pisisvori
10. únor 2015

Dcera taky jezdila bez přídavných koleček už než jí byly 3 roky, ale měly jsme po synovcovi 10 let staré malé lehké kolo,kde jsou šlapky na volnoběh, což je pro ně mnhem jednodušší.

ivasad.
10. únor 2015

Naše děti jezdí na šlapacím kole od tří let. Předtím jezdily na koloodrážedle. Přídavná kolečka nikdy neměly, žádný učení - sedly a jely. Na začátek je dobrý, aby dítě dostalo ze sedátka na zem a aby kolo bylo lehké. Dcerce chvilku trvalo, než se na nejmenším kole naučila brzdit šlapkama dozadu ( author jet), protože z odrážedla uměla brzdit rukou. Na větším kole si opět zvykala na ruku. Takže pokud by bylo možné mít i to první kolo s brzdou na řídítkách, brala bych to.

ludmilad
10. únor 2015

Syn začal jezdit na kole ve 3,5 letech, nejprve s kolečky, po měsíci nebo dvou jsme je sundali a od té doby jezdí bez nich. Koupili jsme kolo 14-ku, ale myslím, že od 5 let bude muset mít větší. Pokud začne jezdit teď, tak bych spíš už rovnou pořídila 16-ku, radím však vyzkoušet, aby mu nebyla velká. Zatím jsou dobrá pro ty menší děti kola s brzdou dozadu, ne ruční, ale to možná se tak dělají v téhle velikosti všechny, nevím.

hojda
10. únor 2015

Záleží na dítěti, každé to má jinak, někdo je na to šikovný a někdo ne. Já doporučuji vodící tyčku, je to super i pro rodiče šetří to záda, malému, pak jen stačilo přidržet ho na rozjezd a jezdil sám. Kolečka ne.

kikimaruska
10. únor 2015

Syn dostal taky ve 4, ale už 16" a bylo na něj tedy docela těžké, ale naučil se dobře-s kolečky. Ta jsme sundavali teprve nedávno v 6,5 letech, ale on má dyspraxii, takže sem štastná, že se to vubec naučil (a byl to boj). Jinak vím o 3l dětech, co už řádí na kolech i bez koleček, ale mají ty 12"...velké by neutáhly. Jinak máme kolo Pidapi a budem 12-ku pořizovat za rok i mladšímu.

viola1987
11. únor 2015

také jsme synovi pořídili kolo měsíc po třetích narozeninách učil se asi 2 dny pak už mu to šlo

iluss
11. únor 2015

Dcerka se učila na kole ve čtyřech letech, velikost 12 a rovnou bez přídavných koleček, naučila se to během pár minut. K pátým narozeninám jsme pak koupili 16.

elvira
11. únor 2015

Malý od 3 let jezdil na odrážedle, rovnováhu zvládal dobře, ale jak jsme pořídili první kolo, tak to bylo horší, moc mu nešlo zkombinovat rovnováhu a šlapání, takže jsme dali přídavná kolečka, až se zajel ve šlapání, tak jsme je oddělali a celkem rychle to pak zvládnul.

ada22
11. únor 2015

Koupila bych 16 klidne bazarove. Koukala bych na vahu kola. Jedno z nejlehčích jsou novější modely authora stylo. Specialized také neni špatný. Jinak pridavna kolečka jsou u 16 součástí kola. Takze je jen na vás zda nandate.