Ahoj devcata.
Mam chlapecka 27mesicu.
Nejak mam pocit, ze mi odrostl ze vsech hracek.
S cim si hraji vasi chlapecci? Co je bavi?
Chtela bych mu poridit novou hracku...
A rovnou se vas zeptat jestli vam jde normalne po ulici za ruku v klidu s nim nakoupite v obchode atd?
Nebo jestli mam dacanka jen ja? Mam pocit, ze absolutne neposloucha, utika, beha na silnici :-/
Krici na me Ne! No hotovo...minule nas vyhodili i z drogerie 😀
To se vam potom nechce ani nikam jit :-/
Zkusila bych Albi tužku 🙂 dcera, sice 17měs. ale do krámu jedine ve vozíku, jinak by to byla pak už jen ruina😀
@leninka800 ve 2 letech poslouchala a nikdy nešla na silnici sama. Obchody jak které. Chodím s ní jenom tam, kde nemají vystavené hračky, plete si to s dětským koutkem.. Ale celkem je hodná.. Ve 2 letech je topka: pískoviště, trampolína, vodovky, fixy, omalovánky, puzzle, kuchyňka
@leninka800 neboj, náš satanáš (2,5) taky neposlouchá.. scény umí krásný, i se válet po zemi atd., za ruku jde venku bez řevu výjimečně.. jako jo, už třeba zastaví, když na něj zavolám, ale na nákupy jedině rychle a nejlíp prikurtovat do kočárku 😉 vyčítala jsem si, že něco dělám špatně.. ale mám mladšího a ten je úplně jiný, prostě klidasek, kterému se dá i něco vysvětlit a jde to. Holt některé děti jsou náročnější. Ale připadá mi, že se to hooodne pomalu lepší 😉
Syna do obchodu nepoustim po svych, jedine v nositku, kocarku ve voziku. Problem je, jak to jednou dovolis. Doma si hraje s anglicakama, ma rad knizky, albi tuzku taky, vareni v kuchynce, duplo - vlacek, domecky pro zviratka, kulickova draha, ze vseho ted stavi vlacky, ale jedna vec je dulezita, delat vsechno s nim, sam si hraje nerad. S holcickou se neda srovnavat. Ta v jeho veku mluvila jak dospela, poslouchala na slovo, nehla se ode mne na krok.
Obchody jsou horší (2x jsme chtěli ať si vybere mezi něčím a to byla chyba, teď chce strkat do košíku vše :D), ale pokud sedí ve vozíku, tak je v klidu. venku za ruku, přes cestu nauceny, že hezky čeká - nestalo by se mi, že bych ho musela nahanet (syn cca 26 měsíců).
Jinak hraje si hlavně s vlackodrahou z ikei, plastelinou, rád maluje (voskovky, fixy, vodicky, tempery). Má rád autíčka, čteme často knížky a začíná chtít skládat puzzle (zatím do 10 kousků).
Syn je taky trochu číslo, venku se vyblbne, ale v obchodě poslouchá, stojí vedle mě a čeká, až vyberu 🙂
Co se týká hraček, rád parkuje auta do garáže, staví si věže z kostek, hodně staví z Lega Dupla, taky si vydrží hrát sám s Albi tužkou.
Souhlas: syn objevil Albi tužku a miluje ji. Obecně rád věci, které mluví (také ty různé "vzdělávací" kostky), nebo se dá měnit jejich tvar (třeba teansformery) či se jinak hýbou (kulickodrahy). Další "top" je kuchyňka a obecně sady "zaměstnání" (obchod, dilna, doktor, domečky panenek).
Co se divokosti týče: v obchodě ho mám v košíku - to má rád (akorát že staršího dávám rovnou do košíku a furt mě nějaký důchodce poučuje, jak je to nehygienické). Jít za ruku moc nechce, ale na rušných místech mu holt nedávám na výběr.
K tomu utkání mě napadá otázka: jak moc rozumí? Mám staršího s vývojovou disfazii (narušení rozumneni řeči): nesmělo se za ním na ulici běhat - bral to jako hru a potvrzení toho, že běžet je ok (máma taky běží, ne?). Uměl pokyn "stůj", ale už ne "vrať se". Slovo "ne" používal k vyjádření jakéhokoliv nesouhlasu (i třeba toho, že se máma na něj zlobí - to je přece situace, se kterou je správně nesouhlasit, ne?). K tomu se přidávala smyslová přecitlivělost,kdy prostě když mu začalo něco v okolí vadit (třeba hudba v obchodě/restauraci), musel pryč a nereagoval na žádné pokusy o "umravnění"... (Venku se většinou celkem rychle zklidnil.)
Přijde mi to normální, že dítě neposlechne na slovo a nejde podle tebe. Ve veřejném prostoru (obchod, úřad, MHD) bych ho nenechala chovat tak, aby nás musel někdo vyhazovat. Prostě vím, že dítě je živé a nenechavé, tak ho tam vůbec neberu a nebo nesu a zabavuju tak, aby na věci ani nesahalo a nic nezpůsobilo. 🤷♀️ Naopak na hřišti nebo v přírodě, ať si dělá co chce. Obecně, hračky baví chvíli, když jsou vzácné, takže co nejvíc pobyt venku, odrážedlo, příroda. Pak chvíli doma knížky, Duplo, domeček. A překážkové dráhy ze všeho možného.
Tak v tom věku 2-3 roky byly nákupy nebo procházky s cílem hodně náročné a vyčerpávající, psychicky. Co nejvíc jsem se snažila o prevenci, prostě tomu předejít. Taky tyhle situace nemám ráda.
Hračky u nás teď taky nic moc. Nejradši má hry s míčem, nalepování nálepek do sešitů, různé stavení z kostek. Albi tužku dostal k 2 narozeninám, nezaujala, tak zkusíme teď. Knížky zatím taky nic moc.
@leninka800 starší byl a pořád je pohodové dítě, ví, jak se má v obchodě chovat a co kde dovolím. V DM si jde automaticky hrát při odchodu ho vyzvedávám. Ale mladší bude pravý opak. Je mu rok a jinak než připoutaný v kočárku být nemůže.
Jinak před 2. narozeninama si začal syn hrát s dřevěnýma kolejema, duplem, autíčky. Fajn jsou dřevěné kostky a pod.
@leninka800 buď v klidu.Nas jednou vyhodili z Kiku a to byli děti docela hodne 🤦😂😂😂Lepší je jít nakupovat bez dítěte jestli to jde.
U nás vedli auta Hot Wells+ dráhy k tomu.Nebo lego Duplo je taky super.
Starsi byl v obchodech (a vsude) zlaty, nakoupila jsem si skoro jak sama, i jsem si mohla zkouset obleceni atd. Mladsi v obchode - to je ocistec. Zdrha, beha, neposloucha, vyskakuje z naruce/kocaru, mlati sebou o zem... Jsem si s prvnim myslela, jak jsem uspesna matka, kdyz mam tak hodny dite 🤣 no tak nic no.
Oblibene hracky kolem dvou let u obou: mala auta, velka auta, knizky, duplo, napodobeniny jidla, nejlip ty, co jdou krajet, carani pastelkama po papire, pichani do modeliny.
Auta všeho druhu, záchranné jednotky, duplo, vláčky, puzzle a jiné hry (stíny, pexeso, Moje první hra,..), vaření v kuchyňce i se mnou, camrani vody, Albi tužka, pracovní sešity, samolepky, hrající věci (ty teda doma nemá, ale na návštěvách se mu líbí moc). Barvy, razítka, miluje nůžky. Úplně ho přešlo období panenek a kočárku. Bubínek, xylofon. Síťka do akvarka, dětská vrtačka.
Do obchodu moc nechodím, ale když, tak v pohodě, na ulici je opatrný, sleduje provoz,sám se zastaví na kraji.
@leninka800 ahoj, mám taky ďábla. Je všude a nikde. Všechno ho zajímá, nic nenechá ležet. V obchodě neposedí ani v sedátku ve vozíku, neustále vylézá, huláká na celý obchod. Zrovna nedávno, jsme byli v baumaxu, mluvila jsem s chlápkem aby mi poradil. Vozík jsem sice držela, ale nekoukala po prckovi, a on si mezi tím vzal z regálu chemopren, rozdělal ho a patlal po sobě 😤. Taky jsme byli vybírat nejmladšímu dárek k narozeninám, já ho nemohla naložit do auta, jaký dělal scény a vztekal se, že nedostal co chtěl. Propnul se v pase jako luk, a nemohla jsem ho přidělat do autosedačky. Co ho baví, s čím si hraje 😀 řekla bych že asi nejvíc to, s čím udělá doma nepořádek, a mě rozčílí. Takže šuplíky a skříně v kuchyni 😀 a taky ho baví dělat naschvály staršímu bráchovi, bourat mu stavebnice, čmárat mu po obrázkách. Jo a taky malovat po zdech má moc rád.
Ono to je asi individuální. Mam děti dvě. Kluka a holku. Ale ani jeden mi nedělal To, co ty popisuješ 🤷😅 nákupy vždycky v pohodě, na nic nemacali, žádný kraval, nikam neutíkali. Mohla jsem je v tom věku vzít klidně do restaurace na oběd a seděli pěkně u stolu.
A co se týká hraní. Ve dvou letech syna taky už moc nebavili hračky. Začala ho spíše bavit odrážedla, plastelína a celkově tvořící věci 🙂 Tak zkus místo hračky něco takového 🙂