První kolo. Starodávné či nové?

daasqua
29. srp 2021

Ahojte, přemýšlím nad tím, jaké pořídit dceři 3r první klasické kolo se šlapkami. Mám ještě jedno kolo po sobě (cca rok 1990), jenom nemá postranní kolečka, což by se dalo případně dokoupit. Jenom mi přijde příšerně těžké a robusní (plus někde ostré hrany třeba zespoda sedátka, když jsem ji jednou shrbená přidržovala, no léčila jsem se z té projížďky dva dny). Máma tvrdí, jak jsem se na něm naučila krásně rychle jezdit, že jsem ani nepotřebovala ty postranní kolečka a ona mě jen držela za záda a já drandila po Praze. Jo, pamatuji, že nějak ve 4 letech už jsem jezdila úplně sama.
Tak přemýšlím, zda dceři upravit toto starodávné kolo, nebo zda je lepší sehnat nějaké moderní (z bazaru klidně). Nemáte někdo srovnání? Jsou ty moderní kola lehčí? Jezdí se s nimi dobře (ono asi těžší kolo bude i stabilnější)? Je tloušťka gumových kol v pohodě? Chtěla bych kolo tak 3-5 let nebo tak, prostě pro ty začátky. Děkuji

blondynka400
29. srp 2021

@daasqua určitě nedávat postranní kolečka. Ať na staré a nebo nové kolo. Je to slepá vývojová větev. Jako kola v dnešní době jsou úplně jiná než v roce 1990, o váze bych asi nediskutovala, ta je někde jinde. Jako jo, na těchto hrůzách jsme se naučili jezdit všichni a naučí se na tom i tvá dcera, ale proč to dělat, když v dnešní době už jsou lepší stroje? 🙂 Jestli nemáte finanční problémy, šla bych do "moderního" kola.

felixfelicis
29. srp 2021

1) Postranní kolečka jsou slepá vývojová větev, pokud je dítě zdravé, vůbec bych se jimi nezabývala.
2) Jestli přijde kolo těžké tobě, jak se bude tahat holčičce, která může mít kolik, 15 nebo 16 kg?. Naše první kolo, 16', mělo tusim 6,5 kg. Dítě, které chce a je motivované, se určitě naučí jezdit na čemkoliv, ale když je ta možnost, proč ji nechávat jezdit na 30 let starém kole. Nechala bych ho jako záložní někam na chatu nebo tak. Maminka má na to kolo hezke vzpomínky, ale v tomhle bych šla s dobou.

felixfelicis
29. srp 2021

@blondynka400 Koukam, že piseme ve stejnou chvíli to samé🙂👍

blondynka400
29. srp 2021

@felixfelicis taky jsem si všimla 😀

meronym
29. srp 2021

@daasqua Nevidim duvod, proc dite trapit na stare herce (krome financi tedy). Vyvoj sel kupredu, je to podobne jako u aut - clovek se nauci ridit i na favoritovi bez posilovace rizeni z te doby, ale s neporovnatelně vetsi namahou.

daasqua
autor
29. srp 2021

@blondynka400 @felixfelicis Jo, jediné, co mi vlastně brání sehnat moderní kolo, je sentiment (mámy, ne můj) 😀 Že to kolo tak dlouho opatrovala a už od narození vnučky říkala, jak na něm bude jezdit a jak jsem se rychle naučila jezdit já.
Jo, dcera má nyní 15 kg a to kolo bude mít možná taky tak (přes 10 určitě, spíš nad 12). Dcera by ho rozhodně neunesla a skoro ani nepopostrčila. Nyní tak googlím, že 16' kola mají tak 6-7kg. Finance neřešíme, jenom jsem schválně zkoumala, zda někdo nemá názor, že starší kolo je lepší než novodobé 🙂

blondynka400
29. srp 2021

@daasqua tak jí kupte nové kolo a jak píše @felixfelicis , staré jí nech někde na chalupu, ať je maminka spokojená. Ač si myslím, že ani tam na něm pak nebude chtít jezdit, když si zvykne na lepší..... Určitě ho popostrčí, toho bych se nebála, jen to pro ní bude zbytečně pruda a nebude si to užívat, tak jako na moderním kole. A maminka to pochopí, když uvidí reálný rozdíl mezi oběma.

daasqua
autor
29. srp 2021

@blondynka400 Díky, to je fakt, že by se dalo dát na chalupu. Do nového klidně zainvestujeme, bude i pro mladšího syna. Potřebovala jsem rozhoupat 🙂

izz76
30. srp 2021

@daasqua Koupila bych nové kolo, staré kramy nemám ráda.. Postranní kolečka bych úplně nazavrhovala, protože ne každé dítě je schopné se ve 3letech naučit jezdit na kole. Případně také může zatím jezdit na koloodrazedle. Velikost 16 je podle mě na 3lete dítě velká, moje dcera měla v tomto veku velikost 12. Na 16jezdi ještě teď v 6letech.

dandaa
30. srp 2021

Syn ze začátku nechápal jak šlapat tak měl pár jízd postranní kolečka, aby věděl co má dělat. Každé dítě je jiné, takže se řiďte hlavně jeho potřebou. Na chatě má syn staré těžké kolo ,doma ultra lehké a jezdí na obou od třech let úplně stejně....

konidana
30. srp 2021

@daasqua jen doporučuji kolo obnovovat častěji. Od 3 do 5 let možná dítěti vydrží, ale velikostně to bude tragédie. Jak dítě roste, tak většinou potřebuje každý rok o kousek větší kolo, aby se mu jezdilo dobře. Naše děti měly zhruba ve 3 letech 12", ve 4 letech 16" a v 5 až 6 letech 20"

daasqua
autor
30. srp 2021

@konidana @izz76 Ano, ty velikosti si ještě musíme přeměřit a vyzkoušet, tipuji nyní tak 14' a potom někdy 16'. Má zhruba 100 cm, ale je otázka délky nohou. Tamto naše staré tipuji na 16' (sedlo jí je, ale zdá se mi to celkem velké).
@dandaa Taky myslím, že asi ta postranní kolečka budou ze začátku potřeba, než pochopí šlapky (na odrážedle drandí od 1,5r).
Ještě mě napadla taková "blbá" otázka - teď to první kolo asi bez volnoběhu (a s bržděním šlapek dozadu), že ano? Nejspíš bych koupila 14 bez volnoběhu a 16 pak klasické s volnoběhem, až se víc naučí.

konidana
30. srp 2021

@daasqua co vím tak s volnoběhem byly všechny kola. Furtošlap je špatně. Co se týče protišlapné brzdy, tak ta je snad na všech malých kolech. Až na 20" s přehazovačkou už není.

95newmommy2020
30. srp 2021

Ty jo, já teď na chatě objevila kolo po sobě. Z roku 2000 asi. A přišlo mi lehký. Jen gumy byly zpuchrely. 😃

jane46
30. srp 2021

@daasqua Naše děti měly koloodrážedlo už s brzdou vpředu, takže rovnou už tu 14 jsme hledali takovou, co má obě brzdy na řídítkách a volnoběh. Nejsme kolorodinka, takže ta první kola jsme kupovali s podmínkou - brzdy, ať se jim líbí a co nejlehčí (ale pustili jsme z hlavy nějaké woom atd., na to ježdění před domem jsme pořídili značku Denver a ještě to bylo s oblíbeným hrdinou).
Jo a přídavná kolečka - syn rovnou byl bez a dcerka je pořád má, jezdí a kochá se, na odrážedlech nikdy pořádně nejezdila a akorát bychom se všichni trápili. Takhle jezdí s bráchou a ještě jsem neviděla velké dítě s kolečky, takže se to určitě taky naučí.

leilinka1234
30. srp 2021

Mamince bych vysvětlila, že když by její kolo vážilo 3/4 její váhy, taky by toho na něm moc nenajezdila. Jasně, naše generace zvládla hodně, naučili jsme se jezdit na různých kolech, nosili jsme úzké boty s tím malým podpatkem... Ale prostě doba je jinde 🙂 já osobně bych třeba nechtěla tahat 10 kilové kolo někde na procházce. Naše první 16ka má 5,6 kila a klidně ho chvíli nesu v jedné ruce, když dcera nechce šlapat. Takže je i o pohodlí mé 🙂

daasqua
autor
30. srp 2021

@leilinka1234 Jo, to jsem jí říkala, ale pořád opakovala, jak jsem na něm krásně jezdila já a zvládla to 😀 Jo, já mám taky zničené nohy z bot a zničená záda z posazování 😀

janina228
30. srp 2021

@daasqua jsem zastánce odlehčených kol, ale zajímavý je, že dcera se naučila na 12" super těžkým kole 🙈. Teď když už jezdí výlety tak samozřejmě odlehčený,ale donutilo mě to uvažovat,jestli ta těžká nejsou stabilnější 😄..

mavanka
30. srp 2021

@daasqua věř tomu, že jestli umí jezdit na odrážedle, tak postranní kolečka potřebovat nebude, to hlavní už umí - držet rovnováhu, teď k tomu jenom přidá šlapání.... dceři na to stačilo půl hodiny, synovi jen o malinko víc, protože byl opatrnější. Ale fakt postranní kolečka jsou krok zpět. A po pokud má odrážedlo s ruční brzdou a umí ji používat, nebála bych se ani u voloběhu u kola.

netopejr
30. srp 2021

@janina228 nejsou. Mam srovnání ditete, ktery se ucilo jezdit na tezsim a lehcim kole a velmi doporucuju si priplatit za lehci kolo (nebo koupit z druhe ruky nez nkve těžší). Rozdíl je významny.

janina228
30. srp 2021

@netopejr to nebylo úplně myšleno vážně 😉.. nicméně je to moje zkušenost. Dcera chtěla jezdit na kole, a tak vyzkoušela první co jsme doma našli (bez postranních koleček, ve 3 letech a přecházela z First bike)..no a ono to šlo.. Rovinka, kolem baráku.. nic náročného. Teď má kolo lehké - opravdu bych nechtěla, aby se do kopce dřela na kole o téměř stejné hmotnosti co je ona😉

lennus
30. srp 2021

@daasqua Na rozjezd cokoli, je to spíš o učení, děti na tom ještě tolik neujedou, klidně bych vytáhla i to staré, když bude šikovná, můžete koupit další, my máme Specialized a taky je těžší, dcera má 3 a jezdí, starší syn už má značku Core, koupíme pak i dceři. Na postranní kolečka se vyprdněte, pokud hezky drží rovnováhu na odrážedle, je to zbytečné, nikdy jsme je neměli, i syn jezdí od 3 let na kole.

lennus
30. srp 2021

@daasqua 16 mi přijde na metrové dítě velké, dcera měří taky metr a ta 12 velikost je akorát, i kvůli učení se rozjet a zastavit

daasqua
autor
30. srp 2021

@lennus Jo, teď na to koukám blíže a asi začneme opravdu tou 12 🙂

korin
30. srp 2021

Naše děti se naučily jezdit na postarší 12", ale zas až tak staré tedy ne. Kolo (to naše) je mnohem těžší než odrážedlo, takže ho ušláply jen na rovině. Nějaké výkony po nich ale chceme až na 16" kole. To už je na delší dobu, tam bych už hmotnost kola brala vážně.

madbetka
30. srp 2021

@konidana Naše děti mají klasickou brzdu na 14" i na 16", je to dneska už celkem běžné. Nechtěli jsme, aby se učily brzdit dozadu. Klasickou brzdu měly už na koloodrážedle.

Naše děti začaly ve třech letech na 14". Mladší jsou tři a má ji pořád, starší přešla téměř hned na 16" (bylo jí ani ne 3,5 a není žádný obr). Dosáhne na zem špičkou, víc nepotřebuje, a jezdí na něm mnohem lépe. Za rok dostane 20" a mladší podědí tu 16". Kolo nesmí být malé. A čím lehčí, tím samozřejmě lépe.

martt
30. srp 2021

@daasqua Můj syn měl jak moderní nové kolo tak i staré kolo po manželovi z roku 1985 a musím říct, že se naučil jezdit na tom starém . To nové kolo bylo paradoxně naopak těžší než to manželovi a blbě se mu na něm rozjíždělo. Na tom starém se naučil hned a bez koleček a to jsme také přechazeli z koloodrážedla na normální kolo.

lennus
30. srp 2021

@daasqua Je to velikostně jako odrážedlo a na učení fakt dobrý, ale opravdu to první učící kolo nemusí být nic extra, až pak ta 16 velikost spíš. Jo a pak moc doporučuju Follow me, je to lepší než tyč, kde děti různě vlají při jízdě do stran, sice dražší, ale dobře se to pak i prodává.