První kolo. Jak těžké, jaké jste pořídily a v kolika děti začaly jezdit?

hope09
16. říj 2019

Ahoj, plánujeme pořídit po odrážedle první kolo a trochu váhám. Jaké jste pořizovaly vy? Zajímalo by mě, jak bylo velké (kolik palců) a kolik cca vážilo. Obyčejné z Decathlonu váží kolem 8 kg, je to na ty děti moc nebo s tím jezdí v pohodě? A kolik bylo vašim dětem, když začaly jezdit? Děkuji moc 🙂

tulikiss
16. říj 2019

@hope09 8kg je dobra vaha, my kupovali rovnou 16 palcu a zacal ve 4 letech.

rebe
16. říj 2019

Původně jsem chtěla vybírat hlavně podle váhy, ale ta nejlehčí kola a rovnou pro dvě děti byla nad nás rozpočet. Pak jsme našli staré kolo u popelnic, syn rozhodl, že bude jeho, nechali jsme ho opravit a drandí na něm jako drak, i když je to herka, kterou sotva vynesu do schodů. Začínal ve 3,5 letech. Podle mě je teda hlavní, aby se kolo dítěti líbilo, pak bude motivované na něm jezdit. A určitě bych ho s dítětem vyzkoušela – syn i dcera mají oba 16palcové kolo, ale to synovo má výrazně vyšší rám, takže pro něj bylo mnohem těžší, aby se sám rozjížděl.

motylcice29
16. říj 2019

Zatím kupovat nebudeme, prijde mi zbytečně, aby třeba od Vánoc leželo několik měsíců doma. Ale pokud o kolo zájem najare/v létě projeví, tak koupíme pravděpodobně Woom, které je jedno z nejlehčích (malá je celkem drobná).

modrykonik147
16. říj 2019

Mam vybrano woom ale pravdepodobne budem kupovat az za rok

konidana
16. říj 2019

1. kolo měly děti 12" za pár stovek z bazaru, dcera na něm jezdila od 3,5 měsíc dva s kolečkma, aby se naučila šlapat a ve 3 a3/4 už bez koleček. Mladší syn chtěl hned šlapací kolo jako ségra, takže od 2,5 s kolečkama a pak chtěl hned větší(16") aby mu to rychleji jelo, tak měl kolečka i na 16" kole až téměř do 4 let.

Na naučení podle mne stačí jakékoli 12" kolo, a pak brzy pořídit nějaké větší.

betelgeuzz
16. říj 2019

My dostala od známých 12, byla teda dost těžká, váhu nevím. HOlky na ní začaly jezdít asi ve 3 letech po koloodrážedle, rovnou bez koleček. jezdily na něm rok a pak jsme koupili 16, tu už jsme vybírali podle váhy, aby byla lehká a vyzkoušeli jsme v obchodě.

20190418
16. říj 2019

Syn první 16p kolo dostal před 4.narozeninami, jezdil hned a pak po zimě ve 4 a čtvrt se naučil už rozjíždět. Teď v necelých 5r jezdí s jednou rukou, ve stoje a od Ježíška už dostane s prehazovackou...pyšná matka no🙂 ale, myslím že hodně udělalo to, jaké kolo měl. Já jsem se u kamarádů zamilovala do Early Ridera, je to pálka, ale lehoucke, snadno ovladatelné, prostě paráda. Koupila jsem ho za 8,8tis z druhé ruky po jednom dítěti a po roce ježdění mého syna ho chci tak za 6tis poslat zase do světa. Kdybys chtěla 🙂 jako dělám si reklamu, ale obecně na ovladatelnosti kola záleží podle mě úplně všechno. Buď mu to půjde jako po másle, dítě se nadchne nebo se taky může stát, že na kolo zanevre. To se třeba stalo moji kamarádce. První kolo nemohl vubec uslapat a pak na něj až do 3.tridy nechtěl sednout. Kola z Decathlonu mi přijdou dost těžká.

jaja01k
16. říj 2019

Velikost záleží na věku a hlavně výšce dítěte. Moji kluci začínali na velikosti 12, měli jsme Specialized. Starší ho dostal ke 3. narozeninám, jezdil na něm dva měsíce, pak přešel na vel. 16. Mladší syn začínal v necelých 2,5 letech a na tom nejmenším vydržel skoro do 4 let. Velikost 16 máme Earlyrider, což je jedno z nejlehčích, ale vybavením to není žádný zázrak, kdybychom ho nedostali od příbuzných, nekoupila bych ho.

kexina
16. říj 2019

Já teď zrovna vybírám a co se týká váhy, tak mi bylo v několika obchodech (jak specializovaných, tak v řetězcích) řečeno, že ta první dětská kola právě mají být těžká. Že ať se vyhneme podezřele lehkým kolům, protože ty mají obvykle potíže se stabilitou.
Velikost by se měla vybírat podle výšky dítěte a délky nohou.

konidana
16. říj 2019

@hope09 na 1.kole by dítě mělo dosáhnout nohama ze sedla na zem, lépe se naučí, má jistotu. Po rozježdění se musí hned zvednout sedlo nebo pořídit větší kolo😉

pink_unicorn
16. říj 2019

Za mě je nejlepší Woom, máme pro obě děti. Měli jsme z druhé ruky specialized, ale dcera je drobounká a vůbec jí to nešlo. Zjistili jsme si, že Woom je nejlehčí na trhu a i když ty prachy jsou šílené, tak jsme ho pořídili a byli jsme nadšení, po půl roce snažení a trápení na něj sedla a jela jak královna. Mladší totéž, takže když jsme potřebovali koupit už větší, neváhala jsem. Je o ně velký zájem na bazarech, takže věřím, že je pak i dobře prodáme. Nedává mi teda moc smysl, že by těžší kola byla lepší pro stabilitu. Naopak s lehkým se lépe manévruje, snadnější se ovládá a šlape se lépe.

motylcice29
16. říj 2019

@pink_unicorn tohle jsem si říkala i já 🙂když si představím jezdit na kole, které ma polovinu váhy dospělého člověka, cca 35kg, tak by mě asi trefilo 🙂

konidana
16. říj 2019

@motylcice29 moje kolo s brašnama😅 když lehne na zem a mám ho zvednout tak to je síla . Manželovo nezvednu vůbec. Takže pro drobnější děti a holčičky je lehčí kolo rozhodně lepší 😉

janawaes
17. říj 2019

taky budeme řešit zvažovala jsem koupi na Vánoce ale jak už tady někdo psal aby do jara leželo je to k ničemu dítě by chtělo jezdit hned takže asi pořídíme až na jaře malý má 3 roky a také koukáme na woom

simona_33
25. lis 2019

Já jsem teď vybírala pro syna kolo k Vánocům. Jezdí na odrážedlo, pěkně drží balance. A hlavně porad rve, že chce šlapací kolo...je ku 3.5. syn je ale drobek. Takže u nás padá do úvahu 14 velikost, je tam omezen výběr bohužel. Nejdřív jsem si říkala, že asi woom, jenže mě se to kolo absolutně nelíbí ...nakonec jsem teda vybrala kubikes, protože to prostě vypadá víc jako kolo...

konidana
25. lis 2019

@simona_33 a co pro začátek 12? Rozjezdi se a na podzim mu treba bude už 16