Potřebují děti hračky?

mamora
17. dub 2023

Měla bych synovi 10m kupovat více hraček? Asi jako většina lidí, co jsem na rodičovské, tak jsme na tom finančně špatně. Ráda bych synovi kupovala víc hraček, ale prostě si to nemůžu dovolit. A napadlo mě, jestli je nějaký typ hračky, kterou byl měl mít, třeba na rozvoj motoriky nebo tak něco. Neříkám, že nemá nic. Ale dostal na vánoce a od té doby asi dvakrát něco nového. Má kostky, autíčko, míč, chrastítka, kousátka, hrací ovladač, piano, knížky, plyšáky, kyblík s prostrkováním tvarů. Hračky má v obýváku a když jsme v kuchyni, tak si vyhraje jen s vařečkou a PET lahví. Tak si říkám, že se tím rozvíjí jeho kreativita, doufám?
Za dva měsíce bude mít první narozeniny, tak mu chci koupit kuličkovou dráhu, velkou Tatru a pískoviště na zahradu. Nějaké tipy na dárky?

shirilka
17. dub 2023

@mamora Myslím že toho má dost, starší měl v jeho věku hraček méně 😄

20190418
17. dub 2023

Hele, děti ve finále moc hraček nepotřebují a ta mrňata se dají rozvíjet i nehračkami nebo hand made "hračkami". Pokud máte hluboko do kapsy, tak bych se na nějaké hračky úplně vykašlala. První narozeniny to dítě stejně vůbec nevnímá. Plno dětí ma hraček, že neví co s nimi, čím jich je více, tím méně si s nimi hrají. Já treba s kamarádkou hracky měnila, syn si s něčím dva - tři měsíce hrál, jakmile ho to přestalo bavit, měnila jsem s kamarádkou. Hraček měl obecně minimum. Takže než investovat nedostatkove penize do hraček, investuj do kvalitně stráveného společného času. To se zhodnotí. Každopádně, pokud nějaké tipy, tak můj syn myslím k prvním narozeninám dostal plastové enduro odrážedlo, zatloukačku a leporela od Svojtky.

pipi_puncocha
17. dub 2023

Podle toho co píšeš, toho máte opravdu hodně, rozhodně bych z nějakého nedostatečně podnětného prostředí neměla strach.

Na ty první narozeniny bych klidně koupila jednu věc - buď Tatru nebo písek. Kuličkodráha zas taková pecka není. Mladší syn si prakticky (kromě kousátek na zuby) s ničím pro miminka ani nehrál, prostě žvýkal Duplo, fix nebo cokoliv, co aktuálně dělal starší brácha.

Knížky bych půjčovala z knihovny a ve větších městech fungují i půjčovny hraček - např. právě se dá na měsíc půjčit ta kuličková dráha, utukutu houpačka atd., pak to zas prostřídat. Za mě není nutné takové větší věci kupovat, děti to stejně omrzí. A minimálně moji kluci si nejvíc vyhrajou s tím, co najdou venku, a nejlepší dárek je bublifuk za dvacku.

konidana
17. dub 2023

cca do 3 let věku staršího jsme měli jeden kontejner hraček cca 40x40x50xcm. Včetně plyšáků a nějaké ho velkého auta bez korby (tahač). Dětem to bohatě stačilo. Hráli si stejně hlavně s různým nezrozbitným nádobím v kuchyni (vařechy, misky, apod.) , prázdnýma pivníma flaškama (ideál na vhazování třeba pastelek😅) a tak nějak. Na ven jim stačila lopatka a pár kelímků , a balón, asi do 8 let😎
Hrazdičky nad postýlkou jsem měla také domo robo - špagát a natom třeba otvírák na flašky, náhradní plastový kotouč z lyžařské hůlky, 2 klíče, aby to cinkalo, ....

konidana
17. dub 2023

@mamora k prvním narozeninám bohatě stačí jeden dárek, i malej. Dcera jako první asi něco dostala, u mladšího jsme první narozky úplně zasklili🙈 měl pak jen dort u babičky. Nikomu to nevadilo😎 U první jsme zase vůbec neřešili vánoce (byl jí skoro rok)

pampeliska1313
17. dub 2023

Paradoxně čím min hraček, tím lip. Z mýho pohledu. Kdyz ma min hraček, víc ho to “nutí” si vyhrát a přicházet na nový způsoby hry🙂 syn ma třeba málo hraček. Sice ma deset tisíc autíček (protože všichni ví ze je ma rad a proste mu to kupujou babičky) ale aby každá hračka byla na rozvoj něčeho jinyho, tak to moc nemáme. Budou mu za chvíli dva roky a ma hodne knížek od svojtky, pianko, montovaci “auto” na šrouby, kuličkovou dráhu a autodrahu, nějaký plysaky. Ale nejradši ma, když spolu navlikame korálky (to je hodne vděčná “hračka” na jemnou motoriku) nebo ho nechám prendavat neuvareny spagety do petky (to miluje) :D a je schopnej si s tím hrát fakt dlouho, několikrát za den s tím treba i přijde, ze to chce dělat.)

te_reza
17. dub 2023

Kdybych někdy v příštím životě měla děti nebo dětí víc, jela bych ve vlně minimalismu. Máte toho dost.
Čím víc toho mají, tím větší je pak bordel. Rozuměj, se vším si stejně nevyhrají,ničeho si neváží a je to jak na skládce.

krisstina93
17. dub 2023

Nemáte toho málo. Naše děti toho mají teda hromady, ale jsou tři a časem se to proste nakupilo. V tomhle věku ale ani jedno nic z výše uvedeného nebavilo. Co občas vezmou za vdek je lego duplo, tam fakt nelituju, ze toho mame kyble snad za desítky tisíc, to baví mimina od půl roku a hraje si s tím i školák, takže tam se investice vyplatila a kdyby neměli nic jiného, tak se nikdo nezlobí :D to je fajn na trénování motoriky, kreativity, sociální hry, mají v tom panacky (takže dcera místo panenek), kluci auta,vlaky, zvířátka, na kostkach se zas pěkně učí barvy 🙂 ale hlavně ze to baví všechny a hrajou si společně, to je pak u víc dětí k nezaplacení, neznám jinou hračku, se kterou by si nadšeně hrála roční dcera i 8 lety syn :D tak jen takový tip, kdybys třeba nevěděla co pořizovat do budoucnosti 🙂 a je to nezničitelné, to je taky velké plus :D

lenerka1
17. dub 2023

Opravdu, čím víc hraček, tím větší bordel. Děti si stejně nejraději hrají s ne-hračkama. V budoucnu možná ocení nějakou stavebnici, ale v tomhle věku byla top krabice od kapesníku, pokličky, kelímky, vařečky. Ono se nemusí ani nic kupovat, dá se vyrobit i z lepenkové krabice domeček na prohazování míčků, z petlahví nebo rolek od toaleťáku i ta kuličkodráha atd. Levné, zabaví, podpoří rozvoj dovedností a když přestane bavit, zrecykluje se a nikde nezaclání.

emillyhk
17. dub 2023

Syn měl v tomhle věku öball auto a balón, pár hraček, co byly k hrazdičce, látkovou knížku, pěnové puzzle, sadu, kde byla dvě auta, tři kostky s různými výlisky a tři různě strukturované míčky, dva nebo tři muchláčky. S většinou toho si stejně nehrál. 😉 Teď ve dvou letech už má hraček samozřejmě víc, ale část má v obýváku, část v pokojíčku. Moje zkušenost? Mezi prvním a druhým rokem si stejně nejvíc vyhrál s věcmi v domácnosti - misky, vařečky, plastové boxy (dovnitř schovat třeba menší hračku, nechat otevírat, zavírat), různé kelímky, lžičky. Kolem roku a půl už i přelévání vody z kelímku do kelímku. Koukni třeba na Pinterest, je tam spousta nízkonákladových tipů, jak kojence a batolata zabavit 😊

gruyerre
17. dub 2023

@mamora takhle malé děti si obvykle nejvíce a nejraději hrají s čímkoliv jiným, než s hračkami. U nás vedou ponožky, ovladač na televizi, vařečky, misky, pet lahve apod.

mamora
autor
17. dub 2023

Díky za rady a tipy. Souhlasím, že čím míň, tím líp. Jen mi přijde, že ho ty hračky co má moc nebaví a nebyla jsem si jistá jestli to není tím, že už z toho "vyrostl" a měla bych mu pořídit něco pro roční děti. Ale píšete, že to tak v tomhle věku děti mají, tak asi dobrý 😉☺️

emillyhk
17. dub 2023

@mamora Buď úplně v klidu 😊
Ještě přidám tip - u hraček, kde si nejsem jistá, jestli zaujmou, koukám po bazarových. Za zlomek ceny, dítě opravdu neřeší, jestli to má originální obal nebo není třeba trochu škrábnuté (po starším sourozenci by ta hračka vypadala stejně). A hračky, které nezaujaly taky prodávám dál, je z toho taky pár korun 😉

zmrzlinka
17. dub 2023

@mamora v bazarech jsou krásné hračky za pár korun

mourovatakocka
17. dub 2023

@mamora Dokud byly děti takhle malé, tak top byly stejně nehračky - hrnec, prázdné obaly, kaštnany. Pokud jde o finanční stránku, pokud máš fb, tak lokální skupinka a kouknout, kdo třeba nabízí kupu hraček za odnos, za pakatel. Poslední náš úlovek jsou čtyři velká auta, takové ty na kterých děti jezdí, za sklenici medu. Za sebe můžu říct, že jsem dětem nikdy nekoupila novou hračku a mají plný obývák věcí sesbíraných různě za odvoz, za pár šupů a samozřejmě dárky od babiček.

xnikolan
17. dub 2023

Za mě je to až moc, neříkám, že moji kluci toho měli/mají míň. Ale většinu dostali od rodiny. My jim kupujeme jednu hračku na Vánoce a jednu na narozeniny. Starší si začal pořádně hrát s hračkami, když mu bylo cca 2,5 roku, do té doby nejraději se mnou vysával, vařil, vyhazoval šuplíky, zajímali ho boxy s kapesniky atd. Mladsi si hraje dřív (má rok a čtvrt), ale jen protože vidí bráchu, ale když je starší ve školce, tak je to opět stejné, je přilepený na mě, vysává, vaří, utírá prach, prostě chce dělat to co já. Jinak my jsme teda často venku průměrně 2 -3 hodiny dopoledne i odpoledne.

zrzinda
17. dub 2023

Myslím, ze toho má až až. Stačí se podívat na děti kdekoliv po Asii. Hrajou si s klackem a kamením a jsou spokojené. 🙂

vikinkav
17. dub 2023

Ja detem tak do 2 let nic nekupuju 😄 neco dostanou od pribuznych, hraji si s kdecim a koupime az si to bude vylozene prat

prejeta_zaba
19. dub 2023

Moje děti hračky úplně přehlíží. Mám pocit, že kdybychom jim nekoupili nikdy nic, vyjde to na stejno. Možná tak od 5 let sem tam lego nebo stolní hru (samozřejmě u toho musím být já). Taky jsem si vždycky říkala, jestli třeba vybíráme špatný typ hraček nebo co, ale prostě to tak asi většinou děcka mají. Plast je nezajímá, zajímá je maminka. 😀 Takže klid, máte toho až až, netřeba v tom utopit statisíce. 😉

nazka
19. dub 2023

@mamora my k prvním narozeninám kupovali takové to odrážecí autíčko. Jinak za nás od útlého věku co frčí i později je top duplo, vláčkodráha.

78marcela
19. dub 2023

Každý psycholog řekne, že méně hraček je pro dítě lepší. Máte přiměřeně, nepřeháněla bych to. Moje děti měli období, kdy měli k dispozici vážně hraček dost (měla jsem domácí jesle), stejně si s tím nehráli, akorát bordel. Když jesle skončily, svoje si odnesli, velkou část jsem vyházela nebo rozdala, zbylo jim pár věcí a konečně si s tím začali hrát. Dneska má dcera (7let) domek pro panenky, postýlku, panenky mimina a jednu velkou, asi tři typu barbína, Albi tužku a asi patero deskovek. Syn (5) má bednu lega,pár autíček, zombie ruku a sevu. Stačí.

zuzekk
20. dub 2023

Nevím, jakou kulickovou dráhu máš na mysli, mě se hned vybavila ta co máme my, a ta by teda v tomhle věku byla vyloženě nevhodná, tak snad máš v merku jinou, vhodnou pro daný věk...
Jinak taky doporučuji bazary, swapovaci skupinky - hluboko do kapsy nemáme, ale syn má 90% věcí z druhé ruky. Aspoň, když to nějak ponici, nemrzí mě to.
Koukni také na montessori hracky, které se dají vyrobit doma- jemnou motoriku atd. budeš rozvíjet a nebude to stát nic.

mamora
autor
21. dub 2023

@zuzekk
Tuhle kuličkovou dráhu: https://www.dracik.cz/kulickova-draha-13/
O lego duplo taky začínám uvažovat, hodně tu o něm píšete. Třeba na vánoce přinese něco Ježíšek.
Jinak už se těším až se udělá venku hezky a budeme co nejvíc na zahradě. Jen kdyby malej trochu chodil, zatím leze a zkouší se pouštět nábytku