Tak se nám blíží Vánoce a problém s dárky... . Jsme rekonstruovaná rodina já mám svého syna manžel má svého syna oběma je devět lt a chodí do stejné třídy .Manželův je ve střídavce a u nás je každý druhý týden .Můj syn je s námi pořád jeho otec nám zemřel před dvěma lety spolu s polovinou své rodiny . A z toho plynou potíže .Jeden zárlí ,že druhý s námi bydlí pořád druhý žárlí pro změnu na to ,že má víc dárků(logicky má více příbuzných ) ,prostě nelze být spravedlivý .
A ted k dotazu :syn je jediný ze třídy kdo nemá chytrý mobil ,smějí se mu (vůbec ho kolektiv nepřijal -že je "divný"). Takže mám dilema ,dát mu mobil k vánocům (jenže co nevlastní bratr ,nemám na to koupit dva dárky (ikdyž rozdílné v této hodnotě,má chtry mobil po mámě).Dále potíž s manželem ,ten s tím moc nesouhlasí ,syn je nemehlo a věci rozbíjí -jenže ,co každý jsme nějaký a moc nechci ,aby zahořkl s tím ,že je outsider,co ho lidi mezi sebe nepřijmou).Případně manžel chce ,aby si syn koupil za svoje peníze -tj .celé jeho úspory za 2 roky -to se synovi nechce ,protože by pak neměl ani na čokoládu a záviděl by bratrovi ,který si šetří hodně ,protože má více příbuzných -větší přísun penez a nikdy si nic neutrácí .
Je to dilema ,nevim moc jak dál s čistým štítem se zdá z toho nevyjdu -co na to říkáte vy? Děkuji.
Jestli má manžel problém s rozdílností dárků, asi bych si stanovila rozpočet pro každého a koupila za vás pro syna a manžel taky pro svého syna, takhle se těžko shodnete a zbytečné rozepře. Pokud chcete vy pro syna jako hlavní dárek telefon, nevidím důvod proč by ho musel mít i druhý syn, když tel. má, ale měl by dostat dárky v podobné hodnotě. Mobil určitě nemusí být nový, seženete i nezničené, třeba půl roku staré, ale o polovinu levnější. My jsme taky nikdy nedostali se sourozenci stejné dárky, ale vždy ve stejné hodnotě, někdo jenom mobil a drobnosti, já raději hodně oblečení, boty a kosmetiku atd a nejmladší zase hračky, ... Je to trochu náročnější situace, vy samozřejmě budete vždy brát v popředí svého syna, ale to je logická, druhý chlapec má taky svou maminku.
@tery_s děkuju moc za odpověd ,je to složité to je fakt -prostě se člověk tak ani tak nezavděčí .Kluci si jeden do druhého rádi rýpnou ,takže začínám Vánoce nesnášet ,protože malej se pořád vzteká ,nebo brečí kvůli tomu ,že manželův syn má prostě víc dárků (ne od nás ,ale od rodiny jeho mámy -je to fakt opruz ,nejradši bych to celý zrušila :(
V 9 mu to může, a taky logicky je, lito. I pláč chápu. Ale zas v klidné chvíli ho vzít a sama si s ním popovídat, jak to je, o tvé podpoře, ale faktu, že neovlivníš, aby druhý kluk nedostal víc dárků, ale můžeš ovlivnit co si přeje on. 2tis za nový bych dala, může přispět část (max 500kč, si představuji). Už má věk na to, aby to chápal.
Já vánoce miluju, právě kvůli dětem.
Jo a že je nemehlo a rozbíjí věci - kryt outdorovy, který pokryje pády a tvrzené sklo na displej sezeneš z číny dohromady za stovku, i míň, a tady bys dala za oboje nekolik set (tak 400). Co prarodiče, ty má, i ze strany otce? + tvé?
@pavlak5 Já bych v tomto případě na manžela nedala a pokud si syn přeje chytrý telefon, který už stejně starý bratr má, koupila bych mu ho. Jak píšou holky - klidně z druhé ruky. Věřím, že na něj bude určitě opatrnější než na ostatní věci. Pokud vám to rozpočet dovoluje. bylo by fajn, aby měli kluci aspoň přibližně stejnou hodnotu všech dárků - myslím, že jinak to bude 9 letý kluk chápat jako opravdu nefér situaci - nejenže nemá tátu a půlku rodiny, ale navíc kvůli tomu ještě dostane poměrově méně dárků než brácha- to je fakt smutný, a pokud to vaše finance umožňuje, snažila bych se to srovnat. Myslím, že by se na tom úplně samozřejmě měl podílet i manžel i jeho rodiče. Pokud je manžel proti kvůli společným penězům, tak mu řekni, že to koupíš ze synova sirotčího důchodu - což jsou vlastně peníze suplující tátův příjem. Pak je to fér - druhý syn taky dostane dárek od své mámy, proč by tvůj syn nemohl dostat dárek "od táty"?
@pavlak5 Přeju synkovi do budoucna, aby si svou cestičku do kolektivu našel - nemusí mít kupu kamarádů, stačí jeden opravdový. To vydá asi za 10 chytrých telefonů. Brácha mu ve třídě nepomůže? (Teda po pravdě bych se spíš divila, kdyby ano - měla jsem 4 různé páry dvojvaječných dvojčat ve 4 třídách a ani jeden z těch párů spolu nechtěl sedět a vlastně si sebe navzájem vůbec nevšímali... Na druhou stranu, když byla vyloženě nějaká krize, tak se sebe navzájem aspoň trochu zastali.)
@evik19 to me překvapuje, mame v rodině dvojvajecna dvojčata a nedají bez sebe ani ránu, jsou spolu ve třídě, na krouzkach, při jakékoliv snaze je rozdělit odmítají (pokoj, škola, třída, kroužky, volný cas...).
Ale k dotazu, urcite bych synovi mobil koupila, i třeba použity, musí mu byt líto, ze bratr telefon ma a ma vic dárku, pokud to nejde k Vánocům, tak k narozeninám. Přeji mu, at brzy najde kamarády, je to pro ty vyřazené deti opravdu težké.
Tvoje rodina kupuje dárky i nevlstnímu synovi a proč se to samé neděje i ze strany manžela? Jednou jste rodina tak PR vspechny stejně
Rozhodně bych mu pořídila ten mobil, je to fakt ostuda v dnešní době, ať si říká kdo chce co chce a svět dětí je nekompromisni v dalším nevím neporadim
@franerka manželova rodina dává stejně moje rodina taky .Rozdíl je ,nevlastní syn mám vlastní matku a příbuzenstvo z její strany(ti nemají s mým synem nic společného a samozřejmě jim nemůžeme diktovat ,co mají a nemají klukovi koupit ) ,jde jen o to ,že syn to cítí ,jako křivdu ,protože on už žádnou rodinu "mimo a navíc" nemá (jsou mrtví) ,takže logicky má pak mín dárku a přijde mu to naprd ,že má mrtvý příbuzný a ještě mín dárků -vždycky mu to vysvětluju -odkýve to a za týden zas bulí jak to není fér a jako matku mě to mrzí.
No a rozdelujete dárky pod jedním stromeckem nebo jezdite po pribuzenstvu a rozbaluje se na nekolikrat? U nas babicky dovezli darky primo k nam a dovezli i darky od tety atp. Takze jsme meli jen jedno rozbalovani. Pokud mate jen jedno, tak bych nakoupila proste synovi vice darku. Treba i z toho jeho duchodu...pak by to meli vyrovnane...
rozbalujeme po etapách ,jak kdo a co přijde .Problém nastává po svátcích ,kdy se začne sdílet ,kdo ,co dostal a chlubit se .Případně druhý den když nevlastního syna ,čekají ještě "jedny Vánoce" s mámou . On ani jeden za to nemůže ,prostě je to jen blbá situace a není moc ,jak z toho ,aby se vlk nažral a koza zůstala celá .
Ten chytrý telefon bych mu dala třeba k narozeninám, a taky z druhé ruky - aby na tom byl cca stejně 😅
Jinak nezávidím, ale hoši si vždycky něco najdou a bude těžké se do toho nenechat zamotat.
K Vánocům bych jim dala přibližně stejné dárky.