Dobrý den maminky, mám otázku.
Malému je rok a půl, před rokem jsme v bazénu používali kruh, ale teď jsme chtěli, aby si malý mohl pořádně užívat vodu a tak jsem pořídila plovací vestu a měla jsem v záloze i vycpané plavečky. Ty nakonec byly trošku lepší. Moje otázka je, byla to po roce první zkušenost s hodně vodou, tak to chápu, ale ty pomůcky ho prostě nedržely v kolmé poloze k vodě, a když ho to přetočilo do vodorovné tak se mu logicky potopila i hlava pod vodu.
Je to normální? Pořád jsme kolem něho kroužili jak supi, aby se nepretočil 🤦♀️.
Nebo mi prosím napište s jakou pomůckou pro nejmenší jste byli spokojené🙏,děkuji.
@marioneta246 my používáme pro děti ne nafukovací pomůcky na plavání, ale ty pěnové. Kolem 1-2 roku rybičku, někdy plus pěnové rukávky. Od 2-5 let pěnový pásek, někdy k tomu pěnové rukávky. Nyní nejmladší syn má 2 roky, včera jsme byli v bazénu a stačil mu ten pásek. Ale my chodíme na plavání od jeho půl roku, takže sám kope a umí se udržet tak, aby měl hlavu nad vodou a když kope, tak plave pěkně. Nebo používáme ty plavací pěnové desky. Že se toho chytne, má pásek a jak kope, tak sám plave. Ale vždy jsme s dětmi (2-6 let) ve vodě s nimi a stejně okolo nich kroužíme a hlídáme je. 🙂 I když dcera (6 let) se umí potápět a plave pěkně, tak sama do vody nejde a jsme pořád ve střehu, kde je zrovna pod hladinou a jestli tam není moc dlouho.
Pásek.
Ale asi tomu nerozumím, ty od plavecké pomůcky čekáš že dítě bude ve vodě samostatné? Tuhle záruku ti přeci žádná pomůcka nedá ani u starších dětí, natož u takového prťouska. Samozřejmě že nad ním budeš kroužit jak sup i kdyby byl obalený do já nevím čeho
@marioneta246 Malá je vodní živel, ve čtyřech letech se potápí a plave pod vodou. Jinak jsem jí dávala takový ten pěnový pás kolem tělíčka a občas to vyměnila za rukávky. Teď už má jenom destičky do vody, kterých se třeba přidržuje, nebo se na nich vozí 😃. Za mě asi čím méně toho dítě na sobě ze začátku má, tím lépe. Samozřejmě ať se nepřitopí, aby se nebál vody. Ale ať se dobře seznámí s vodou a samozřejmě, že to dítě musíš hlídat i když mu dáš neopren 😁
Co od pomůcky čekáte?
Že se di dítě bude sedět ve vodě jako v koupacím kyblíku, nebude muset dělat vůbec nic a jen tak si bude plout? A vy si ho budete posílat jako lodičku?... Pak takový ten dětský kruh s popruhem mezi nohama, aby nemohl vyklouznout. Ale dostane se do vody tak po pás a zbytek tu vodu ani neuvidí - možná dosáhne ručičkama, ale fakt zápěstím. Možnost reálně plavat prakticky žádná. ...
Že se bude dítě reálně učit plavat? Pak pásek, který drží dítě v těžišti. A ano, první, co se musí dítě naučit, je držet polohu vhodnou k plavání, tudíž ano, obličejem do vody půjde mnohokrát a napije se taky mnohokrát.
Že si bude jen tak blbnout ve vodě, bude "v bezpečí" a vy budete sledovat třeba z pěti metrů? Na to je za mě nejlepší takový ten kruh spojený s rukávky - dítě prakticky nemá šanci to otočit hlavou dolů a zároveň má aspoň nějakou možnost pohybu. Ale samozřejmě ho stále musíte mít na očích a "v doskoku", když už ne vyloženě v ruce.
... ale na variantu "stejně to dítě prakticky nepouštím z ruky" mi nejvíc vyhovovali klasické rukávky - udrží to dítě ve víceméně vzpřímené pozici jakž-takž nad hladinou ve chvíli, kdy se mě na pár sekund pustí, ale zároveň mi to nebrání chytit dítě pevně za tělo, když ho prostě chytit potřebuju.
Penovy pasek a na nej nafukovaci kruh. Funguje krasne. Hlidat se takhle mali musi furt.
“pomůcky ho prostě nedržely v kolmé poloze k vodě“ 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Na to ty pomucky nejsou urcene. Zadna pomucka ti neudrzi dite tak, aby zabranila utopeni. S malym ditetem musis byt ve vode porad… ty sedaci kruhy s popruhem se hodne nedoporucuji, protoze dite vodu ani nevidi, jen v ni ma zadek, a pokud se v tom dite preklopi tak ho nevyndas vcas 😕
@marioneta246 my máme pro dceru tady tu vestu z Decathlonu a nemůžeme si jí vynachválit. Měla jí i prvním dcera.
Když jsem jim dala nafukovací vestu, tak taky hned hlava ve vodě.
Jeste jak tady někdo píše pěnový pásek kolem těla, ten je taky dobrý.
@marioneta246 Bohužel očekáváš od těch věcí něco, k čemu vůbec nejsou určené. Malá 3,5 roku a nejvíc se nám zatím osvědčily klasické nafukovací rukávky. Neexistuje, že by byla ve vodě bez dospělé osoby na dosah ruky.
Teď budeme kupovat na doporučení pěnový pásek.
Malý měl pěnový pásek a nafukovací rukavky.Udrží ho to nad hladinou a může se pohybovat kam chce.Já mu nemusím stát za zadkem ve vodě.Můžu sedět na okraji bazénu.Na veřejném koupališti bych ho ve vodě domotneho nenechala.Doma ano.
Tie nafukovacie dosť času klzu na mokrej koži a tým sa môžu pretocit... My pri oboch detoch sme mali penové a nestalo sa to ani raz
Taky máme tu vestu z Decathlonu. Je super. Ale samozřejmě máme malého stále na dosah ruky.
@gdpr máme také pěnovou. Spíše jsem myslela, že by to mohlo být tím, že je na spodní váhové hranici a tak je tělo více vytlačeno nad hladinu, a když je dítě ještě malé a neznalé, tak prostě ve vodě neudrží rovnováhu.
Jako dítě jsem měla tu nafukovací, jak se vázala po stranách a pamatuju, že jsem byla víc pod vodou a bála se, že se potopím🤦♀️.
Takhle ho nemůžu nechat skoro ani plácat, každou chvíli jde hlavou dopředu pod vodu.
@michaela666 ano očekávala jsem, že bude nad hladinou a ne nuceně splývat. A chci být s ním a hrát si, ale nemůžu ho nechat moc poznávat, což jsem chtěla a v kruhu by nemohl, když je každou chvíli hlavou pod vodu a z té pozice se nedostane.
@marioneta246 Máš rok a půl staré dítě, nečekej nemožné. Od něj i od po-mů-cek.
@mysh_me nikde nepíši, že tam s ním nechci být, chci si s ním hrát, aby poznával vodu, no a asi jsem čekala, že ho mají udržet hlavou nad vodou? Ano kruh 76cm a dítě si nesáhne ani zápěstím do vody, proto jsem volila pěnovou vestu s pojistkou mezi nožkama. Má i vycpane plavečky, ty byly trošku lepší.
@journals OH ráda budu kroužit 😁, ale ráda bych si s nim i hrála a dala možnost, aby se mohl plácat, ale to skoro nemohu, mám až tendence, že kdyby měla límec, tak ho za něj držím pořád a to je i pro něj otrava, když mu bráním v plácání 🤷.
@marioneta246 Tak znovu, rok a půl staré dítě ve vodě znamená, že ho nedáš z ruky. Nemůžeš ho nechat volně ve vodě. Neexistuje bezpěčná pomůcka do vody pro batolata kde bys dítě mohla nechat samostatně ve vodě.
Mám dvouletého syna, ve vodě nikdy není sám, vždy ho držím i když má pásek. Vodu miluje, je v ní často, chodí na plavání od mimina, ale nikdy, proboha nikdy by mě nenapadlo nechat ho ve vodě jen tak jen s pomůckou. Tak malé prtě musíš vždy držet.
Pásek mu v plácání bránit nebude, ty taky ne, stačí ho držet tak, jak ho ve vodě držet máš.
Takže rada je jen jedna, nastuduj si jak ve vodě správně a bezpečně držet batole a pak mu v cákání vadit vůbec nebudeš 😉
@marioneta246 Na to aby poznával vodu je nejlepší vyprdnout se na všechny pomůcky a mít ho na rukou.
Taky jsem si jako prvomatka představovala dítě v kruhu a já hned vedle něho. Malá v něm byla jednou a řvala, protože v něm nechtěla být. V momentě, kdy jsme si ji vzala na ruce ( což mi radily u zkušenější tady) to bylo příjemnější nám oběma.
@michaela666 taky bych ho ráda chovala, ale on je divoch a ten kluzkej úhoř by mi nejspíš vyklouzl, miluje vodu v každé podobě 😁. V půl roce mu kruh vyhovoval, ale jak říkám, chtěla jsem mu dovolit poznávat možnosti ve vestě🤷.
Asi tu nepadl swimtrainer?