Lego - je důležité respektovat věk na krabici?

2veverka
20. lis 2015

Holky, asi před týdnem jsem položila podobnou otázku, ale odpovědi nebyly jednoznačné.

Věc je ta, že mám čtyřleté dítko, ale líbí se mi sady lega pro starší. V diskusi mi bylo řečeno, že pro čtyřletou je lego 5+ v pohodě. Bylo by v pohodě i 6+ či 7+?
Např. ego.heureka.cz/lego-friends-41034-letni-karavan/
Myslela jsem si, že velikost dílků je pořád stejná (i kvůli kompatibilitě), ale diskuse mě zmátla. Jakou máte zkušenost?

konidana
20. lis 2015

@2veverka tak u nás by vyhrálo Duplo i pro šestiletého a téměř osmiletou. Na ty pidi kousky zatím nemají ani jeden. Takže bych věk na krabici nerespektovala a koupila 3+ (a u vás to může být klidně obráceně)

betelgeuzz
20. lis 2015

velikost je stejná, ale to pro starší bude složitější, z více dílků, takže to třeba nezvládne poskládat samo.

2veverka
autor
20. lis 2015

@betelgeuzz
@konidana Holky, já jsem z toho pořád zmatená, nevím, jak to odhadnout. Nejde mi tolik o stavění podle plánu, spíš to fantazijní.
Můj šestiletý si v pěti letech bez problémů stavěl různé auťáky apod., ale u své holčičky tak úplně nevím, - nechci z ní dělat mimino, ani ji přetěžovat. Nemáte nápad?

Jak vám přijde tato sada: ego.heureka.cz/lego-friends-41034-letni-karavan/ ?

hoju8
20. lis 2015

Pokud si už s legem, které má stejně velké kousky hraje, tak bych se na věk neohlížela a koupila. 🙂

betelgeuzz
20. lis 2015

@2veverka holčičky na to fantazijní stavění nejsou tolik, co kluci. HOlky si postaví domeček, stáj atd. podle návodu a pak si s tím hlavně hrají hry. Karavan je pěkný, stejně jako i ostatní sady friends, holkám by se určitě líbil.

kimby
20. lis 2015

@2veverka dle věku se neřídím, ale dle schopností dětí ano. Dcera si hrála s legem od 4let (nemyslím nyní Duplo, to samozřejmě mnohem dříve), přála si lego friends stáje a dostala ho (jsou od 6let). Dílky jsou stejně velké samozřejmě, ale je tam více titěrných drobností a samozřejmě je potřeba pomoci s postavením. Ale tak byla už ve 4 letech natolik rozumná, že nehrozilo, že by dílky snědla 🙂 a to, že motoricky neuměla postavit onu stáj, v tom jsem neviděla problém, zabavily jsme se spolu na velmi dlouho, následně si už s postaveným vyhrála sama. Dnes si to staví sama a je jí 5,5 roku, takže ještě stále ji není požadovaných 6let 🙂
Nebojte se a klidně objednejte a užijte si krásné chvíle při společném stavění

anetka1701
20. lis 2015

@2veverka mojí dceři bude 5 v únoru. Ježíšek donese tohle http://lego.heureka.cz/lego-friends-41038-zakla... . Já to řešila hodně. Nakonec jsem koupila malou krabičku lego friends za 130 korun a dala to dcerce. Ona to složila jak blesk a bylo rozhodnuto...

Druhá, co jí budou 3 v květnu dostane tohle http://lego.heureka.cz/lego-juniors-10668-zamek... asi je to trošku těžší, ALE Duplo už jí nebere jak ségra má to pro velké děti, tak chce taky... tak to zkusíme. Ten zámek pro princezny by mohl být dobrý nápad i pro tvojí holčičku, ne?

2veverka
autor
20. lis 2015

@hoju8
@hoju8
@kimby
@anetka1701 Holky, na vysvětlenou: tím, že mám chlapečka i holčičku, chci, aby to bylo tak trochu pro oba, neb nemáme doma neomezené skladiště pro hračky, i tak je toho až až (navíc chci, aby byli oba univerzální). Má dcerka si zatím hodně staví z Dupla pokojíčky pro naši rodinu apod., tam je mnoho možností, i já mám Duplo ráda, že je takové větší, konkrétnější. Z těch malých dílků někdy rostu.
Z lega si dcera staví tak trošku, ale je pravda, že my holt máme hlavně to vybavení pro auťáky...
Ještě se mi moc líbí toto:

https://www.mall.cz/lego-elves/lego-elves-41074...,

že je tak krásně barevné. Ale to už je věkově zase někde jinde, což?

2veverka
autor
20. lis 2015

@anetka1701 Jo, a děkuju moc za tip. Věkově je to výborné, jen jsem doma chtěla snížit počet růžovin.

monini28
20. lis 2015

@2veverka Ahoj, mé dceři bude 5 v lednu a pokud bych to brala podle ní (ale samozřejmě tvoje holčička může být úplně jiné nátury 🙂 ): Karavan je moc hezký, jí by se strááášně líbil, ale musela by ho mít přesně podle obrázku (je to dost puntičkář 😉 ) Jenže to by jí samozřejmě samotné nešlo (a ona musí všechno sama), takže by nevěděla jak dál a rozčilovala se. Když bysme to postavili s ní, hrála by si sním jakože složeným, ale nerozkládala by ho (protože v tu chvíli to pro ní bude zase změť kostiček a ne ten karavan, přeci mami!!! 🙂 🙂 ) Když by se rozložil na kostičky, aby si mohla stavět co chce dle fantazie, tak konkrétně v tomhle podle mě není tolik kostiček ("univerzálních"), ze kterých by mohla stavět co by jí napadlo.
My ujíždíme letos absolutně na Else, takže ideální lego pro dceru by bylo http://lego.heureka.cz/lego-disney-41062-elsin-... , ale z výše uvedených důvodů prostě nekupuju... Nakoupila jsem Playmobil (dům pro panenky a nějakou farmu, ale není na stavění, spíš prostě na hraní jako takové)
Možná bych radši koupila nějaké uni kostky, něco ve smyslu http://lego.heureka.cz/lego-classic-10695-kreat... (+ ještě nějakou podložku od lega,...).
Ale jak říkám, dcerka může být úplně jiná, takže těžko radit... 🙂

2veverka
autor
20. lis 2015

@monini28 Je to celá věda, že? Není pak nejlepší duplo?
Sranda je, že ten kreativní box je určitě super nápad. Ale mně samotné se líbí v duplu i v legu takové ty konkrétní tvary a věci, takže vlastně vybírám podle sebe: postavit a hrát si.
Ale myslím, že mé děti jsou v tomhle trochu jako já....

kimby
20. lis 2015

@2veverka já mám také holku (5,5) a syna 14měs. Upřímně osobně mám raději Duplo, kterému dáváme přednost, nebojím se kvůli synovi a zároveň si vyhrajeme všichni. Je to kreativní a pro jejich motoriku vyhovující.

Lego je krásné, ale právě nemám ráda to tématické (právě např. ten kočár), protože to nelze jinak více využít, než na onu věc.

Ale záleží, co dceru - děti baví, v tom se mohou od mých dosti lišit.

monini28
20. lis 2015

@2veverka Jojo, věda hadr 😀 My jsme dneska večer psaly s dcerou dopis Ježíškovi, ona diktovala a já psala a padaly z ní věci jako : novou pastelku, nový světlo do pokojíčku, protože mi ho táta rozbil... 😀 - což je mimochodem pravda 😀 😀 atd. Až sem čuměla. A pak říká : "jo a taky tam napiš lego duplo" - a já jí říkám, že je pro mimina 🙂 Ani nevím, kde to vzala, asi si s ním hrají ve školce, protože v rodině ho nikdo nemá (ani u babiček). Rodiče holt občas mají trošku jinou představu než děti... 😀

kimby
20. lis 2015

@monini28 já si třeba s Duplem i jako dospělák vyhraji více i mě to více baví (v rámci hry s dětmi samozřejmě) než s klasickým legem. Klasické lego je pro mě zbytečná piplačka, protože děti chtějí nejdříve domeček, pak garáž, pak zoo a neustále něco předěláváme, s Duplem je to raz dva, lego a ty pidi kousky mě neba 🙂

proto jsem byla nadšená, že dcera si i v 5,5 letech napsala Ježíškovi o Duplo lesopark nebo farmu.

monini28
20. lis 2015

@kimby já to nemyslela ve zlém 🙂 jen sem chtěla poškádlit dceru, protože já pamatuju ještě když duplo byly jen základní velké kostky, dneska už se samozřejmě dělají různá zvířátka a tak, což je fajn. Proto sem psala, že mají rodiče občas uplně jiný představy.
Ale já si taky hraju s dcerou s igráčkama, který se teď vrací do módy, a nebo vytáhnem starou CHEVU 😀

krystalka
20. lis 2015

@konidana - náš 7,5 letý taky chce jenom Duplo, ty menší kostičky ho nebaví, hrozně dlouho trvá, než se z nich něco postaví 😀.....jeho nebaví skládat něco podle návodu, on si chce stavět podle svého a hlavně aby to bylo rychle hotové a mohl si s tím hrát 🙂...takže třeba v jeho případě by klasické malé Lego byly vyhozené peníze....máme doma nějaké, co měl ještě manžel....a syn si s tím hrál jeden den, když to bylo neokoukané....ale hooodně brzy ho to omrzelo a vytáhl si svoje Duplo 🙂

kimby
20. lis 2015

@monini28 jeee to nebylo psano nejak negativne 🙂 A igracky i Chevu jedeme take. Me to vraci do detstvi 🙂

partyzanka91
20. lis 2015

@2veverka ahoj, já myslím že ten věk se nemusí brát zas až tak vážně a to nejedn u Lega Duplo ale obecně u hraček. Já prostě už tak nějak sama poznám co u Míši zaboduje a s čím ještě vyčkat, na to co píšou na krabici moc nehledím. Naše Míša má zatím velké kostky s těma zoubkama a zas tak moc si s nimi nehraje, spíš je rozhazuje a nebo kouká když já z nich stavím a ukazují jí jak, někdy to teda zkusí, dělat z nich takovou věž ale jen je na sebe položí a docvaknout už je musím já. Myslím že kupovat lego by zatím byla zbytečnost, navíc zrovna to duplo je dost drahé a dílky by se akorád postrácely. Co se týče snědení tak tam se bát nemusím, Míša už věci do pusy nedává a nikdy to nebyla velká ochtnávačka hraček, ani dudlík nechtěla, mám necucací dítě (teda s vyjímkou prsu to milovala a taky lahvičku ráda dumlá). Ale mám třeba kámošku a její dcera Julda si hrála s legem už od roka a něco je to prostě otom znát naše dítě a vědět co ho baví. Míša má nejradši kočárek a panenku, potom odrážedlo a houpacího koníka. Ráda před sebou něco strká a nebo se ráda staví na odrážedle, šplhá po válendách po mě atd.. a pak taky ráda listuje knížkama, zatím jí dávám raději ty tvrdé, ale už i papírové stránky umí obracet tak aby je netrhala. Občas si postaví věž z kostek a u babičky jí baví míček-hopík se kterým hází. Pak taky ráda nosí v něčem věci například košíček s kolíčkama, když se vysypou tak je uklízí zpátky a zase přenáší dál - a proto dostane k vánocům nákupní košík se zeleninou - vím že udělá radost. Máme tu spoustu hraček na kterých píšou že jsou od 3 let a už si s nima vyhraje.

heduska82
21. lis 2015

@2veverka kostky jsou mozna u karavanu stejne, ale uz se objevuji ty pididilky, navic s narustajicim vekem se pak dilky zmensi. Kluci maji doma hromady dupla, ale protoze starsi prakticky od mimina vsechno okusuje a cuca v puse...a to mu vydrzelo do ted....tak sady s mensimi dilky u nas nehrozi. I tak, kdyz ho to chytne, narve do pusy i kostku dupla a cuca ji u televize.

krystalka
21. lis 2015

@partyzanka91 - přesně, ono se hlavně to doporučení "od 3 let" na hračkách nesmí brát tak vážně, kolikrát už jsem viděla hračky, na kterých bylo psané až od 3 let a vůbec jsem nechápala proč....oni se tím často výrobci jen tak jistí, kdyby k něčemu došlo, tak aby byli krytí.....přitom to bylo na všem možném, ani to nemělo malé části apod....takže já nekoukám kolik je věk na krabici, ale prohlídnu si tu hračku samotnou a podle toho usoudím, jestli by to moje dítě zvládlo nebo ne....

konidana
21. lis 2015

@krystalka přesně! a hlavně mě by to také nebavilo, taková piplačka. A navíc ty naši dva raraši se většinou spíš honí , takže jakoukoli stavbu dříve nebo později nechtěně zboří, jak přes to skáčou..a já abych to spravovala! Tak to ne. Akorát bych to postupně všechno vysála a to by bylo fakt škoda. duplo už šlo letos také do světa, staví a vyrábí z čehokoli, co najdou doma nebo venku 🙂 Nejlepší to je z papíru, jeden den postaví, týden si s tím hrajou, a pak to většinou zlikvidujeme🙂

krystalka
21. lis 2015

@konidana - u nás je to stejné...jakmile vidí, že se chystáme vyhodit nějakou krabici od něčeho, tak ji najednou strašně nutně potřebuje a vytváří tu z toho veledíla...naposled takhle zařizoval ve velké krabici byt dinosaurům 🙂, z krabic od mlíka jim udělal skříně i s otevíracími dveřmi, stůl, postele....v krabici jsme udělali dveře, okna, celé si to polepil a pomaloval 😀....lepší, než jakákoli stavebnice a náklady minimální.....a teď máme pro změnu v předsíni loď, kterou vyrobili s manželem ze staré vaničky, co byla na zahradě, z nějakých latěk udělali stěžně, na to připevnili z kousku starého prostěradla plachty, nahoru si namaloval pirátskou vlajku....😀

malloryy
23. lis 2015
Uživatel malloryy je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od malloryy.

@2veverka Podle mého názoru na tom nezáleží, pokud je dítě rozumné a ví, že se malé kostky nejí. Ale jinak u nás frčí normálně malé kostky a synovec má 4 roky a sám skládá hvězdné lodě ze star wars :D