Je vhodnější odrážedlo nebo jízdní kolo pro 4leté dítě?

agne
30. bře 2017

Zvažuji zda pořídit Yedoo nebo First Bike případně zda koupit rovnou kolo (s přídavnými kolečky). Dcera dosud jezdila pouze na plastové motorce Enduro. Na co přesedlat?
Budu ráda za každou radu 😉
Děkuji 🚲

jujatko
30. bře 2017

Osobní zkušenost nemám, ale pán, který celý život prodává kola, nám doporučil nejdříve koloodrážedlo, aby se dítko naučilo rovnováhu a pak mu prý většinou stačí jeden den s přídavnými kolečky na normálním kole, aby si zvyklo na šlapání a pak jede. Dle něj je důležitá právě ta rovnováha. Kolo doporučuje od 4 let.

hermelinah
30. bře 2017

Yedoo mame pro dvouleťáka, starší, 3 a půl, začíná teď na šlapacím. Ve čtyřech letech bych osobně volila rovnou kolo 😉 taky sem jaka malá neměla first bike a na kole myslím, docela umim 🙂

steffi23
30. bře 2017

Já doporučuji kolo a rovnou bez koleček. Kolečka totiž způsobují "špatné návyky" a horko těžko jsme pak syna odnaučovali. 🙂 máme tříleťáka a dost si na kolo věří, ale je pravda, že už perfektně frčí na kole-odrážedle...záleží na povaze. Pokud vás netrápí finance, kupte obojí. Přece jen, odrážedlo je takové flexibilnější a naše děti rády střídají všechny povozy, včetně Endura v pěti letech 🙂

agne
autor
30. bře 2017

Já měla jako malá tříkolku a pak rovnou kolo, taky hned bez koleček, ale tomu jsem po základce už moc nedala a zůstalo mi to dodnes...
No, právě nevím jestli oboje (už) není zbytečný... 🙄

jujatko
30. bře 2017

@agne Pokud jsou male ctyri, tak bych sla uz do kola. Ja myslela, ze jsou ji treba dva roky.

zaji
30. bře 2017

nejdříve jsme měli enduro, pak přesedlal na odrážedlo z lidlu "napodobenina first bike" v cca 2,5 letech (lehké plastové - kovové yedoo neudržel) a od 4 let klasické šlapací kolo "12". Na odrážedle se naučil velice rychle, na rovnováhu a stabilitu je super, ale při přechodu na klasické kolo jsme museli vytahnout z půdy klasickou tříkolku po mě, jelikož neuměl šlapat, ta síla v nohách mu chyběla, během 2-3 měsíců lítal na kole jako vítr, přídavná kolečka jsme vůbec nedávali.

popelka1984
30. bře 2017

My měli nejdříve kolem synkovo jednoho roku stabilní odrazedlo se čtyřmi kolečky, pak Enduro, pár týdnů před druhým rokem dostal Yedoo Too Too ll. , ted mu budou tři a tchánovci mu chtěli pořídit kolo k narozkám což jsem zakázala, přijde mi to brzo, i jsem to četla ze kolo má být az tak před pátým rokem. Dostane ho teda ke čtvrtým narozkám.

j.a.n.i
31. bře 2017

Ono krom věku záleží i na velikosti, třeba já mám hodn malé děti, takže starší začínal na kole v nějakých 5,5 a i tou dobou musel mít 12ku, o rok dříve mu byla i ta 12 velká... 4,5 letá jezdí zatím stále na koloodrážedle, taky je to prcek.

betelgeuzz
31. bře 2017

v tomhle věku asi těžko říct. Holky jezdily od 2,5 na odrážecím kole, asi ve 4 začaly jezdit na 12 bez koleček. se šlapáním žádný problém neměly, naučily se to během chvilky. Asi bych zkusila to kolo 12. nemáte možnost někde vyzkoušet, to by bylo úplně nejlepší, půjčit si to na víkend a zjistit, jak jí to půjde. Ono každý dítě je jiný, některé se víc bojí, je nejisté, má problém s rovnováhou. Jiné sedne a jezdí.

@j.a.n.i mám velmi malé děti, mezi vrstevníky vždy nejmenší a od 4 jezdily na 12 a od 5 na 16.

daisyjane
31. bře 2017

Záleží jak je holčička sportovně založená. Jestli se hned nevzdává, když jí něco nejde a zda má sílu v nožkách. Kolo většinou váží 8-9 kilo, odrážedlo je do 3 kil. Pokud chcete jezdit jen po rovině, je jedno co zvolíte, ale náš 4 leťák do kopce kolo ještě neušlápne i na přenášení je odrážedlo lepší do ruky. Takže opravdu záleží na vás, co upřednostníte. Co máte v plánu za výlety apod. Na odrážedle to zvládne dítě hned, na kole se musí chvilku učit a musí i při kopečcích trochu máknout. My jdem teda trénovat kolo, protože na koloodrážedle jezdí od dvou let, tak aby se trošku zabavil něčím novým. Ale pokud bychom šli na delší tůru, vezmu koloodrážedlo, když už nebude chtít jezdit je to přenosnější a do kopečku ho nebudu muset tlačit. Sleze z odrážedla a veze si ho vedle sebe případně menší kopeček vyšlápne sám.

K otázce jestli yedoo nebo first bike, za mě bych volila yedoo je levnější a váhu má stejnou - zkoušeli jsme oboje. Řekla bych, že má snad i lépe ovladatelnou brzdu.

stastnablcha
31. bře 2017

ahoj. mne 4 rocna uz pekne bicyklovala. syn to este nechcel tak mal to odrazadlo kde sa odobrali pedaliky.

luckyne
31. bře 2017

Pro 4leté dítě bych už koupila rovnou kolo, i když samozřejmě záleží, jak dcera zdatná. My jsme té naší koupili k 2. narozeninám First Bike, ale prakticky na něm jezdila až v létě o půl roku později. Ve 3,5 letech jsme jí posadili na kolo (vel. 12) bez přídavných koleček a během dvou procházek jezdila sama. Teď už zpátky na odrážedlo ani nechce a radši jezdí rovnou na kole nebo jako lehčí variantu máme koloběžku.

j.a.n.i
31. bře 2017

@betelgeuzz Asi zas až tak malé nejsou, mě 6.5 letý tak tak dosáhne na 14, 16 ani omylem...

betelgeuzz
31. bře 2017

@j.a.n.i no v 5 letech jedna 105 a druhá 107. v té době už jezdily na 16.

j.a.n.i
31. bře 2017

@betelgeuzz Tak moje dítko teď v 6,5 nosí kalhoty 98 (výškově tedy bude jak tvoje holky v těch 5 letech, ale holt má delší tělo a kratší nohy) - takže prostě na 16 na šlapky nedosáhne, on i na koloodrážedle mohl jezdit až někdy po 3. roce.

killi
1. dub 2017

@agne Ja už bych volila rovnou kolo bez bočních koleček. Dcera jezdila na koloodrážedle od roku a půl a teď ve třech letech už jezdí na kole bez bočních koleček, máme 14' kolo.