Jaký vybrat chodítko?

luckakaja
24. srp 2014

Ahoj maminky, chci se zeptat na vaše zkušenosti s chodítkama, jestli mi můžete doporučit nějaké konkrétní - aby bylo stabilní. Mám skoro půl roční holčičku, chci to zkonzultovat s doktorkou a kdyžtak s ním pomalu začít, protože malá by nejradši asi běhala :D
Děkuju předem za názory...

frantiska85
24. srp 2014

Žádné.

kajalka
24. srp 2014

Prosím tě, žádný.
http://www.poliklinikaprosek.cz/mapa-nejcastejs...
Nezasahuj do pohybovýho vývoje dítěte, samo vše zvládne v nejoptimálnějším čase a provedení.

kacikaci
24. srp 2014

Žádné!

matfyz
24. srp 2014

Rozhodne NE choditko,do ktereho dite das a ono visi za rozkrok.Totalne tim nici zada a celkove borceni tela.Neni kam spechat.Spravne osvalene dite ve spravnou dobu si udela "choditko" ze zidle,apod.Proste az SAMO bude to umet se postavit,tak si SAMO udela to spravne pro sve telo...to stejne je to s posazovanim,ci vodenim za ruce....NIKDY diteti nepomahame...ono samo k tomu musi dozrat😉

palkovaadela
24. srp 2014

Chodítko jak píšou holky nademnou vůbec žádné. Nechtěla jsem to doma ani vidět moc ku prospěchu drobkům totiž nejsou ba naopak. Náš malý v půl roce stál a chodil kolem čeho mohl a sem tam zkoušel už i bez a v roce nechodil ale lítal jak neřízená střela i bez tady té "vymoženosti". Ale je to každého věc samozřejmě =) kdo chce koupí kdo nechce tak dítko to zvládne i tak =)

krystalka
24. srp 2014

Ahoj, chodítko určitě ne, jestli nechceš malé zadělat na problémy se zády apod....dítě by si mělo projít všemi fázemi vývoje - jako je pasení koníků, otáčení na bříško a zpátky, pak plazení po břiše, lezení po kolínkách a z téhle fáze si pak většinou sednou, pak se zvedají a začínají chodit držíc se přitom nábytku apod. a nakonec se pustí a začnou samy chodit...jakékoli urychlování je jen na škodu a speciálně chodítko spíš ten vývoj zpomalí, než urychlí....jak se má naučit chodit, když si nevyzkouší pohybovat se volně, zjistit, že musí držet rovnováhu a že si občas kecne na zadek a musí se naučit se zvednout...stejně tak se nemají děti vodit za obě ruce, když začínají chodit, mění to těžiště a rozhodně to ničemu nepomůže....takže všechno má svůj přirozený vývoj a až přijde čas, tak začne i chodit....

katyxq
24. srp 2014

Pasivní chodítko rozhodně ne, v jakémkoliv věku škodí. Na aktivní je ještě malá. Víc info https://www.modrykonik.cz/choditka-a-hopsadla
https://www.modrykonik.cz/motoricky-vyvoj-ditete

luckakaja
autor
24. srp 2014

Děkuju, tak žádný nepořídím... 🙂
Ale ještě k tomu pasivnímu sedu...to jí mam nechat pořád ležet? Ono jí to nebaví, mívám jí posazenou třeba na klíně a hrajeme si tak nebo mi sedí mezi nohama a a taky si hraje...co s tim ,když už je na to zvyklá? Když ji nechám jenom ležet, tak bude pořád plakat....

ilonkaseda
24. srp 2014

@luckakaja Ano nech ji ležet,pasivně neposazuj,a at hodně pase koníčky ,ale dost možná už se ti sama přetáčí .Hlavně nechtěj aby seděla v půl roce.To je nebezpečný názor starších generací...Jedině,že by byla natolik šikovná,že se do toho sedu dostane sama...to už pak sedět nech.Zaráží mě,že tyto základy dnes ještě tolik mminek neví

kajalka
24. srp 2014

@luckakaja Já bych to pro její dobro udělala. Položit, zabavit. Takhle jí absolutně nemotivuješ k vývoji, už sedí, tak co by se sama namáhala. Stáhni si na ulozto Něžnou náruč rodičů nebo Rozvíjej se děťátko, tam je o vhodným polohách dost, je i na výběr.

krystalka
24. srp 2014

@luckakaja - dávat co nejvíc na bříško a zabavovat 🙂, náš malej seděl až v 10 měsících, do té doby jsme jezdili v hlubokém kočáru, který se dal maličko zvednout, tak jsem ho někdy trošičku zvedla, ale jen trošku, určitě ne do polosedu nebo do sedu, a v kočárku býval dost na bříšku, měli jsme tam vepředu takovou síťku, kterou viděl ven 🙂 ....chodil bez opory kolem 9.měsíce, takže dřív, než seděl a bez držení začal chodit přesně na 1.narozeniny 🙂

andelka
24. srp 2014

V 6měsících žádné.
Pasivní sed ukazovat co nejméně. Je to vrchol vývoje, musí na to být dítko připravené a to tak, že si k tomu samo dojde postupným vývojem. Dávat co nejvíc na zem, na bříško, ať se přetáčí, válí sudy, časem půjde na čtyři. Jasně občas se dítko trochu posadit musí, třeba na jídlo, ale jinak by mělo mít volný pohyb. Taky pozor na nošení nasvislo.

luckakaja
autor
24. srp 2014

Tak to ona se na bříško točí a má i snahu o lezení, jen ještě neví jak na kolínka, takže jí to pak přestane bavit a řve, na zádech to samé. V náručí chce taky jakoby sedět, chce se rozhlížet a né jenom čučet nahoru nebo dolu..tak to teda nevim co s tim ted provedu. Přemýšlela jsem, že už jí dám i do sprorťáku, aby mohla koukat, v hlubokým jí to taky moc nebaví...

krystalka
24. srp 2014

@luckakaja - tak zkus šátek nebo manducu, ale pozor ne nějaké obyčejné nosítko, když v něm bude, tak musí mít podsazený zadeček a kolínka výš, než zadeček, jinak je to špatně....jestli se jí nelíbí v kočárku, tak třeba by tohle zabralo....malej teda byl v kočárku spokojený, on zase nemusel to nošení....hlavně si musí na všechno přijít sama, jak se dostat na kolínka a tak, to se nedá urychlovat....

katyxq
24. srp 2014

@luckakaja a kdyby chtěla pít pivo nebo kouřit cigarety, tak ji taky nenecháš 😉 ... takže pasivní sed nepodporuj a naopak ji dávej co nejvíc na bříško a motivuj ke správnému vývoji (viz ten druhý odkaz, co jsem dávala výše), na nošení pak ergonosítko/šátek (tam je váha miminka rozložena podél páteře, nohy jsou v abdukční poloze, miminku se neničí záda a kyčle), dokud se neumí sama posadit z polohy na čtyřech, tak sporťák určitě ne, leda by šel do lehu

krystynaraszkova
24. srp 2014

Žádné.

amabilis
24. srp 2014

@luckakaja Tak chovej v klubíčku, z toho taky uvidí. To samé, když jí máš na klíně - klidně jí přizvedni, ale přizvedni i nožky, pak se páteř odlehčí a mělo by to být OK. Našla jsem třeba tady (poslední foto dole), to je sedu nejpodobnější, tak by malá nemusela protestovat:
http://www.babyweb.cz/zvedani-ditete-z-pozice-n...

kaculinek1
25. srp 2014

S tím pasivním sedem je to těžké - Syn v půl roce lezl, seděl a dokonce si i stoupnul - vše sám a doktorka z toho byla našťastná, ortoped tvrdil, že stavbu na to má a může, tak jsem ho nechala, dcerka naopak byla línější ale také od pěti měsíců byla zvědavá - doma byla na břiše to šlo, ale v kočárku prostě ne a ne jen řvala - nakonec jsem používala golfáče, kde jsem ji trochu přizvedla aby viděla i něco jiného než jen nebe a bylo po pláči. Oni ty naše golfáče na rozdíl od sporťáku jsou trochu jako do vajíčka a má přizvedlé i nožičky, takže vlastně úplně neseděla, ale viděla.Teď jí bude 8 měsíců a někdy už si sedne sama, sice trochu bimbá a někdy jí to žuchne ale když opravdu chce, tak sedí i sama, tak už to neřeším. Je to tvoje dítě a sama nejlépe vnímáš, co už dokáže a co ne... Jednej hlavně podle svého svědomí. Motivuj ji hračkama na zemi, aby to všechno zvládla sama - od té doby, co se malá naučila lézt, je to o mnoho lepší.
Chodítko klasické nepořizuj žádné. Až si začne stoupat u věcí můžete pořítit hodně stabilní vozítko, co bude tlačit, ale do ničeho ji necpi. 😉 A co šátek? zkoušela jsi? uvaž si ji tak aby viděla.

pepibubu
25. srp 2014

Nejlepší a nejlevnější je žádné.

lady742
25. srp 2014

nechápu, že to vůbec směji prodávat, bych to zatrhla a už vůbec nechápu, že v dnešní době plné informaci to vůbec chce někdo kupovat a vědomě ničit svému dítěti páteř, děnně to vidím v práci, proto mě to tak zvedá ze židle otázky tohodle typu 😠

kocour1
25. srp 2014

Už to tady zaznělo...půlroční miminko má ještě čas na běhání...musí nejprve začít lézt, sedat si, pak stoupat, pochodovat kolem nábytku a pak teprve - někdy kolem roku, začít chodit...chodítkem by si ji zbytečně připravila o všechno to dobrodružství z objevování vlastního těla a akorát by si přeskočila důležité vývojové fáze. Nechej všemu volný průběh, užívej si malého miminka, které nikam neuteče, však se dočkáš, až začne běhat🙂.

elinkav90
25. srp 2014

Nevybírat žádný chodítko!!!!! Přeskočí se tím fáze vývoje, který jsou potřeba pro správné zapojení svalů... Zakázala bych to prodávat...stejně jako lehátka-vajíčka... 😒

luckakaja
autor
26. srp 2014

Dekuju vsem,choditko nebude 🙂
A s tim pasivnim sezenim to nejak zkusime omezit-hodne 😉