Jak starým dětem jste pořídili vlastní tablet? Kdy začaly hrát PC hry?

ladyhacek
9. led 2023

Ahoj příjde mi, že tlak okolí je nějak silnější.
Syn bude mít 8 let, je v první třídě (měl odklad) Občas klukům půjčím mobil nebo můj notebook, ale vlastního nic nemají. Příjde mi brzo, obzvlášť když mají přístup k mému.
Jenže. Starší se začíná už ptát a plánuje si napsat zase Ježíškovi, když mu to teď nedonesl, tak příště jo ...
V jeho třídě totiž děti už mají vlastní mobili, tablety, hrají hry co doma nehraje ... a mě je na jednu stranu líto, že nemá co ostatní (vím jaké to je) ale zase na spostu věcí mi příjde, že má čas. Když se ptá, řeknu až budeš větší, a vezme to, zeptá se na věk, třídu a já řeknu to asi už ano.
Na PC hrají hry na déčku.
Teď řešíme hru minecraft na PC. Píší že je od 10 let, takže 8letý má čas, jenže v jeho třídě už to děti taky hrají, obzvlášť jeho nejlepší kamarád (a ne nevytahuje se, věřím, že opravdu on má vlastní tablet a hru ... )
Nechci aby byl pozadu. Teď bude mít narozky, napadlo nás mu tu hru koupit, manželovi příjde brzo, ale na Youtube už par videí s tím sledoval. Proč si teda nezahrát?
Omezený čas na notebooku mají.

bara88
9. led 2023

Klidně bych koupila.pokud chodí i normálně ven s kamarady a má nějaké záliby tak proč ne .syn má 8 a taky hraje

dashyyy
9. led 2023

Zrovna minecraftu jsme se doma nebránili, hraje ho na xboxu/PC určitě od těch 8let (teď má 10) ;) telefon má též od 8let kvůli škole, ale všechno má pod dohledem, omezeno časem, nemá YT ani tiktok, aplikace ke stažení kontroluji a povoluji

gruyerre
9. led 2023

@ladyhacek mně to přijde brzo. Ten mobil/tablet je hrozný zabiják času. Snadno si vytvoří závislost. Ty děti (vlastně i dospelí) jsou schopný na to neustále myslet, i když to zrovna nehrají. Zrovna ten minecraft... děcka mi tím připadají jako posedlý, když s tím jednou začnou. Já doufám, že to oddálím aspoň do 10 let.

ladyhacek
autor
9. led 2023

@bara88 chodí ven se mnou 😀 ven chodíme, spíše teda víkendu, v týdnu když přijedeme a než uděláme ukoly je 17:30 a tma. má 2x v týdnu kroužek hasičů a pak ještě 3 kroužky v rámci družiny, doma si hraje i s hračkami, lego, fotbálek a hodně hrajeme společenské hry

jaja01k
9. led 2023

Naši kluci jsou v 2. a 3. třídě a vlastní tablety ani mobily zatím nemají. Na tabletu nebo počítači si zahrát mohou, ale samozřejmě to regulujeme. Minecraft znají a hrají. Hodně se do toho zažrali a když nemohou hrát na počítači, hrají “naživo”. Vyrobili si z kartonu brnění a zbraně, máme minecraftové krajiny z moduritu a podobně.

te_reza
9. led 2023

Koupila jsem k 7 narozeninám. Dostane ho v únoru. Je to nějaký dětský tablet, ale je to tablet 😅

ladyhacek
autor
9. led 2023

@jaja01k syn dostal lego mineraft od ježíška takže stavby tady máme. moc děkuji.

janedv
9. led 2023

Mne tablet prijde ok, kazdy ma svuj cca od 2 let. Podle veku maji denne cas, ktery na tabletu muzou travit, 7lety i 4leta hodinu denne. Muzou hrat hry, divat se na netflix, Tv... Soc. Site vc youtube zablokovane. Tv u nas nebezi, nikdo se nedivame, neznaji to ani od nas, rodicu. Mit svuj tablet bylo treba pres covid dulezite - mel vyuku, krouzky, logopedii, vsechno online. Mladsi taky, neumim si predstavit, ze ho nemaji.

jjasmina
9. led 2023

@ladyhacek v 8 bych klidně koupila, nevidím v tom problém, samozřejmě na tom nesmí být každou volnou chvíli

konidana
9. led 2023

@ladyhacek nasi se k tomu dostali take az pozdeji. A jsem za to rada. Nejdrive v prubehu 3.tridy zacli (hlavne mladsi syn) nosit na papirku odkazy co si muze na pc zahrat. Take hraje minecraft. Od te doby ci si to sam nekde stahnul (asi 10 az 11let mu bylo). Bohuzel tato hra vytvari zavislost stejne jako plno dalsich. Omezeny cas je nutnost, ale ani tak se mi to pravidelne kazdodenni hrani nelibi i když to je treba jen 1h denne.

konidana
9. led 2023

@gruyerre strasne zalezi na povaze. Nekoho to netahne a jiny tomu absolutne propadne at je v jakemkoli veku... cim vic ma jinych aktivit tim lip, ale stejne nikdy nevis..

martt
9. led 2023

@ladyhacek Mám kluka 11 a 6 let. Starsi minecraft má na mém telefonu stažený už od 7 let a hraje na něm. Až teď v září , kdy šel do 5 tridy dostal svůj telefon , kvůli tomu , abych věděla, že se ráno sám vypravil do skoly ( je takový pohrk). Máme denní režim, kde má i svůj čas na hraní. A funguje nám to. Mladší, se chce vyrovnat bráchovi, tak mu povolují hrát chvíli také. Od té doby co to začal hrát se mu zlepšila prostorová představivost.

alcaalca32
9. led 2023

9 lety syn dostal tablet na vánoce, spolu s Minecraftem. Má Familly link- mám přehled o hrách, zablokovaný YouTube-neni zatim potřeba.. Tablet má o víkendu za 'odměnu' max 2 hod-pokud v týdnu svědomitě pracuje ve škole a je šikovný.

sorboni30
9. led 2023

@ladyhacek Dvojčata kluci mají teď nový tablet od Ježíška. Nainstalovala jsem jim tam rodičovskou kontrolu. Vše co tam dělají vidím. Když chce stáhnout hru, musím to povolit že svého mobilu. Mají tam hry i učení, taky křížovky, osmisměrky, milionář, zábavné naučné hry.. mobil jim kupovat ještě nebudu, až za dva roky. Dobu mají omezenou na tabletu jen večer dvě hodiny max. Jinak mají hodinky s GPS a voláním takže když jdou že školy zavolají mi a já je vyzvedávám..
Ano tlak okolí je silný, ale ty jsi matka která vychovává takže je na tobě kdy syn co bude mít.
Každopádně bych ho ale tak nestranila před Elektro věcmi, už je dost starý aby pochopil, že si třeba může "hrát" za odměnu.

jancaand
10. led 2023

Syn je ve 3. třídě a je téměř poslední, kdo nemá ani mobil, tablet a PC. Občas mu pustí déčko hru za odměnu. Kvůli neurologickým problémům má doporučení i těmto věcem se spíš vyhýbat. Raději jdu se synem ven nebo si zahrajeme stolní hru. Některé děti elektronice opravdu dost propadnou (vidím to v našem okolí i mladší děti). Před 4. třídou synovi budu kupovat mobil, ale spíš z důvodu přehledu o jeho pohybu (nebude družina, začne chodit sám). Když si vzpomenu na nás, první mobil na střední škole🙂

vipeta
12. led 2023

Vlastní, jakože fakt vlastní dostal syn tablet v 7 letech. Teď bude mladšímu 7 a nejspíš dostane mobil. Zatím to mají víceméně na hry. Starší syn se o hry zajímá od 5 let, taky začal na Déčku. A i přesto, že oba hrají nebo sledují YouTube docela často, nemáme vůbec problém s domluvou, když se řekne dost, tak končí. Naopak jim to oběma hodně pálí. A pokud jde o Minecraft, jsou dostupné free verze a já na něm nevidím nic špatného. Buď můžou budovat, stavět, nebo získávat poklady. Do žádných bojů se nepouštějí, naopak se dobře učí týmové práci. Jo a spolužáci, ano, jsme na malém městě, spíš na vsi, a Minecraft znala v 1. třídě polovina dětí 😁

yrsa
17. led 2023

Syn je taky prvňák,bude mu 7 teď,vlastního nemá Nic,ale dostal Minecraft k Vánocům a může určitý čas hrát na společné konzoli.....bohužel ten tlak tu ze strany spolužáků je,ale domluvili jsme se,že zatím online hry vůbec....to už pak neuhlídám...takže pokud si sám staví,případně to hraje s mužem jako tým,tak v poho. Vlastní mobil plánujeme až tak za 2 roky,ale už to teď zkouší,že ostatní mají.

pajii25
17. led 2023

Dcera má telefon od půlky první třídy. Jezdí sama autobusem do/ ze školy, z kroužku z města. Chodí sama po vesnici ven s holkama. Mám vše pod dohledem přes aplikaci .Tablet si koupila za vlastní peníze . Na hry má cca 2h denně a pouze do 19h . Chodí normálně ven, hraje si. Jo a to v našem okolí to na dost hodně osekané . Ono je to jedno jestli tablet, nebo televize . Všechno je to stejný .

tinaprofi
17. led 2023

Decka mely tablet asi od 4 let. Zaparily hry, pobavily se. Ja jsem zatancem toho, ze nemusim odpirat. Dneska je jeden tablet v aute, asi 50x prosel mrazem a druhej ani nevim. Uz se o nej totiz nezajimaji. Hrajou si radeji spolu. K vanocum ted dostaly super sluchatka s mp4 a jsou z toho vic nadseny nez z tabletu a telefonu... Nekdy se clovek fakt stresuje vic nez musi 🙂))

yildiz
17. led 2023

U nás také děti mají omezený čas na PC.. Ale hry hraji malej teď bude mít 7 PC ovládá už nějakou domu i Tel tablet... A Minecraft zvládá asi od 6 let... Má starší ségry 9, 11 a také hraji a nebo hraji Roblox kde můžou hrát hry spolecne.. No vlastním tabletům tel jsem se déle bránila starší ho dostala v 10, o nic nepřišla a nikdo se jí ani ve třídě nesmál že je poslední kdo ho nemá.. Ale je teď už potřeba spíš pro komunikaci, kroužky atd.. Mladší ho dostane teď k narozkám 9 a mladej na nej má jeste dost času... Nejraději by na PC seděl pořád a to nechci... Dneska je holt jiná moderní doba a prostě někdy není vyhnutí ale co se tyka hraní tam hranice asi jsou..

kate02
17. led 2023

Řeším to samé. Dceři je 8 a je ve třídě poslední co nemá telefon. Vlastně ho až tak nepotřebuje, ale prostě ho mají všichni. Někdy si zahraje hru na mém mobilu nebo pustí písničky na YouTube. Taky je smutná, že ho k vánocům nedostala a taky si moc nevím rady co teď. Jinak tablet už mají děti běžné ve školce, což mě se zdá divné. My tablet nemáme doma vůbec.

evilin
17. led 2023

Tablety děti (4,7)nemají a ani asi nebudou. Nevidím v tom nutnost. Ale proti hraní určitě nejsme. Rádi hrajeme hry na Xboxu, když je čas. I syn už to trochu umí, starší dcerka je v tom lepší než já. Lepší hrát zajímavé hry, které procvičí postřeh a logiku než koukat jen na tv. Syn to teď objevil, proto ho musíme krotit, aby nehrál moc často, ale starší dcera hraje jen občas. Nejraději něco vytváří, maluje a staví z lega, takže to je už hezky vyrovnané a není jí to vzácné. Mluvím samozřejmě hlavně o období, kdy je venku škaredě nebo jsou nemocní, jinak jsme celé dny venku. 🙂

svha
17. led 2023

Já trendy nesleduji.
Vyhnout se všemu nejde.
Mám pravidlo, prvně práce, potom zábava. Jako neříkám, že kvůli tabletu, mobilu, TV, případně pc doma nebývá dusno.
Ale je potřeba vytrvat. Dcera má 11. Mobil má od 10 let. Dostala by ho asi o rok dřív, kdybych nebyla doma na RD. Tedy jsem měla její pohyb pod kontrolou. Teď hlásí příchody, odchody. Má v mobilu family Link.
Zatím je spíš boj o množství času strávených na těchto věcech. Vše je podle zásluh. Podle mne si to má každý nastavit jak sám uzná za vhodné.
Jo minecraft hraji s ní 😀, baví mě.

westie
17. led 2023

Syn (6 let) dostal teď k Vánocům tablet, od pěti let má dětské chytré hodinky a až bude umět opravdu dobře číst, dostane mobil. Je v přípravné třídě na základní škole a spolužáci, kteří mají starší sourozence znají a hrají Minecraft, sbírají Pokemony atd. Ve škole nesmí mít ani mobil, ani tablet.
Ale musím dodat, že syn má hodně fyzických aktivit a na tablet se dostane tak jednou za 14 dní. Má tam nastavený dětský režim, učí se postupně ovládat čas strávený na něm.
A taky ale musím dodat, že naše děti jsou samy od sebe dost samostatné - syn si teď dělá sám svačiny do školy (já jen myjí krabičku) a hlídá si, aby byla nejen dobrá, ale i zdravá; na hřiště jezdí sám na kole; těší se, až bude mít v devíti letech vlastní platební kartu. A taky je možné se s nima domluvit na jasných pravidlech.
U nás tedy tablet neznamená nějaké zvýšení času u obrazovky nebo nějaký potenciálně nebezpečný obsah a naopak spokojené dítě, které má pocit, že není o nic ochuzeno🙂

xer
17. led 2023

@ladyhacek dcera dedi moji elektroniku😅 vzdycky kdyz si objednam novej sluzebni telefon v praci, tak ten starej dcera zdedi (zatim bez simky), tablet jsem doma mela uz starsi samsung, je to takovej pomalej dedecek, ja na nej uz nemam nervy tak jsem ji ho dala na hrani. Oboje ma cca od 3 let. Kdyz u toho dite nesedi furt nevidim v tom problem, naopak chci s takovyma vecma aby se naucila co nejvic. Ve skole budou taky cca od 2. Tridy vyuzivat. Ted v 6 letech pomaha babicckam s nastavenim telefonu a uci je s tim😁
Driv mela limity, ted uz nema limity nastaveny zadny, vi ze to nesmi prehanet a ma uz vcelku rozum a porad dava prednost legu, malovani a sportu. Schvalne jsem se podivala kolik casu stravila na telefonu za posledni tyden (a to je doma znudena s covidem) - za poslednich 7 dni 6 hodin🤷‍♀️ jednou za cas se takhle podivam ale presvedcim se ze ji muzu verit. Tablet vyuziva nejvic pri cestovani (auto, letadlo, vlak) na pohadky.
Jinak ten minecraft hraje vetsina jejich spoluzaku v 1. Tride i 6 letych kamaradu.

jerrabina
17. led 2023

Minecraft hraju sem tam já a mam ho na telefonu, většinou hraju když dcera spí a já si chci chvíli odpočinout, ale nedávno se vzbudila když jsem hrála, tak jsem jí to tam všechno ukázala. No a teď pořád škemrá telefon - začala jsem uvažovat o pořízení nového přístroje pro sebe, že bych jí tenhle starý dala. Dceři ale bude teprve 5. Jenže její sestřenice měla zákaz docela dlouho a její mamka v tom byla dost striktní, a stejně když přijede k prarodičům, je věčně na telefonu (aspoň podle nich). A můj tatínek který to nikdy neměl, ten je teď závislý na počítači (maily a tak, ale co už, taky závislost). Začíná mi připadat, že by si tím ty děti měly projít a pak to pochopí samy a začnou si to šéfovat... I když těžko říct, asi záleží jak kdo.

konidana
17. led 2023

@jerrabina to je nejhorsi ze nevis.... dat jim to jako predskolakum aby si zvykli ze to je bezne a nebyli na tom furt je super, ale jine decko se k tomu zavrta a bude chtit hrat nonstop . Je tedy fakt ze u 5leteho se ty hranice nastavuji snaz nez u desetileteho. Coz byl nas pripad. Do te doby jsme doma krom jednoho notebooku nemeli zadnou podobnou elektroniku, jen tlacitkove telefony. A deti jsou ted po chytrym mobilu a hrani her jak posedli....
Ale ja fakt pred 10lety nemela jediny duvod to domu porizovat. Mozna jsem.mela?🤷‍♀️

lcn162
17. led 2023

Dcera dostala k 6.narozeninám tablet. Přišlo nám, že je poslední, kdo ve třídě (školce) neví, co je to internet a jak se ovládá dotykový displej. Narozeniny má o prázdninách, šla do první třídy, nechtěli jsme, aby byla znevýhodněná. Má na tom audio i video pohádky, hry, jsou dny, kdy si na něj ani nevzpomene a někdy na něm stráví třeba hodinu. Internet má pouze pod dohledem. Rodičovskou kontrolu jsme po pár dnech vypli, u dcery není potřeba. Zato syn by si ho půjčoval pořád a byl na něm celý den. Má 5 let a jestli dostane tablet před první třídou zatím nevím. Ale vím, že díky hrám (na tabletu i deskovkam) umí sčítat do 20. O minecraftu jsme zatím slyšeli jen z doslechu, tak snad to i vydrží. Mobil nedostanou ještě dlouho, stejně tak pc. Dcera možná dostane před 3. třídou hodinky.

pettypet
17. led 2023

@ladyhacek. Moje děti mají mobil od 8 let, protože jezdí sami tramvají na kroužky a vlakem za tátou a ja chci vědět kde jsou a taky aby si mohli kdyztak zavolat. Minecraft mají na mobilu. Přes rodičovskou kontrolu jsem jim nastavila limit 30 minut denně, a to dodržujeme. Dohoda je taková, že hrát můžou až když mají hotový úkoly, připraveno do školy, uklizeno pokojík, zahrano na klavir, přečteno kus knihy atd. Je to dobrá motivace...máš splněno, můžeš hrát. Taky je domluva, že některé dny se hraní na mobilu prostě nestihne a jsou s tím celkem v pohodě. Propadly čas se nenahrazuje. No...a pak jsou výjimečně situace...popravde...přijde mi OK třeba při čekání u doktora je nechat prostě pařit, to uplne nemám na to pro ně vymýšlet aktivity. Na dlouhé cesty vlakem nebo autem bereme i karty, časopisy, audioknihy. Nechám je třeba hrát trochu déle, ale mají to jako jednu z činností. Přijde mi fajn je naučit, že u mobilu můžou trávit nějaký čas, ale omezeně. Horší je to když jsou u mých rodičů, kteří je nechají pařit několik hodin v kuse, a pak se diví, že jsou kluci nervní. Myslím, že když to má člověk pod kontrolou, tak to neuškodí. Minecraft je fajn, je to celkem kreativní, dobry pro prostorovou orientaci a naučili se díky němu hodně anglických slovíček. Staví si v tom domky a vyrábí nástroje. Moc je nenechávam bojovat. Dokonce jsou i kurzy programování v Minecraft, taky už na nich byli. Prostě za mě mobil klidně, ale musí to mít rodič pevně v rukách.

zuzineckah
17. led 2023

@ladyhacek mají od 4 let, nijak tomu nepropadají. Ale u nás letí vše, včetně Ninteda a PS. Časy obsese je přešly rychle právě díky tomu, že to měly pod nosem.