Maminky pejskarky, kdyz vencite, pouzivate el. obojek? Nas pes musi byt na voditku, duvodu je ze na 4 z deseti zavolani nepribehne a zmizi a nechape, co auta, mam kocarek a starsi dite a on proste z naseho tempa nemuze a taha (teda pokud venku neni 35 ve stinu). Takze ja kricim na psa pomalu a na dite pridej, a obcas z toho silim. Predstavovala jsem si kombinaci klasickeho bofitka u rusnych cest, no a el. kde je vetsi klidek. Jak to mate vy?
ja jsem si ho pořídila....je to jeden z těch levnejsich, mavtri mody...kterym lze psa upozornit...zapipani, vibrace,"zasah proudu"...mam rotvajlera, rocni dite a jeste se mnou nekdy chodi 6 syn a 9 leta dcera...takze asi tak.... chodím vencit na volno....ale jsm na dědině a chodim mimo vesnici.. musim teda rict, ze jsem ze zacatku musela parkrat pouzit i vybraci i eleltrinu...jde u ni nastavit intenzitu 0-100, ale ted uz staci jen zapipat pes vy co to znamená a omazite prijde ke mně
Ja mam taky elektriku na ohare. Je to fajn pomocnik ale zalezi na tom jak s tim budes zachazet! Nesmis mu nalozit az se z toho slozi... A zalezi i na psovi... Moje fena je dost tvrdak ale na nejakeho maleho vyplasence to nebude...
Mame retrievera, rano chodi manzel, pres den ja s detmi a vecer se stridame. Takze minimalne jednou denne a mala uz chce vsude skakat, ok, psa odlozim, ale chce chodit i po obrubacich, a ja s tim kocarem. Mam i nositko, ale neprijdu si bezpecne, kdyz pes vidi kocku, tak tahne jak blazen3a nekolikrat se stalo, ze jsem mela problem to ustat. Jinak ja sama psa zvladnu, pritahnu kdyz je potreba, neni to tak, ze jdu tam kam pes. Na konci tehotenstvi jsem pouzivana haltinu, ale on se s ni nevyvenci. Miluju prochazky, ale chci volne ruce a s detmi se hodne tristi pozornost, takze se kolikrat pristihnu, ze jsem vystresovana. Proto uvazuju o tomhle, neni to levna zalezitost, ale radeji si odpustim nekolikamesicni mlsani v kavarne Costa 😂 (chodime s dcerkou na kavicku a croissant 2x mesice, muzeme i jinam), protoze tohle mi za to stoji.
Mame ridgebacka a el.obojek - zvonecek (pipani), el.vyboj dle nastavení. Musim rict, ze je to pomocnik a vychazky jsou fakt v klidu. Pes zacal byt prudas, takže takhle muzu vencit v klidu, no v klidu, jeste ostatni panicci by si mohli vice sve psy hlidat 👊. Za mě určitě ano 😉
Máme d-control, na labradora, a byla to jedna z nejlepších investic, právě z důvodu, o kterých píšeš. Takhle můžu v klidu jet s kočárkem, pes si může lítat po lese, jak chce, a já si jsem jistá, že na zapípaní ho zavolám, i když se třeba rozeběhne za srnkou nebo potkáme jiného psa. Elektrikou dostane výjimečně, pochopil to velmi rychle a ze 30 stupňů mu stačí jedna z nejnižších intenzit (8), aby poslechl, ale to opravdu v krizových chvílích, kdy právě třeba utíkal za jiným psem a nevnímal zapípaní. Jinak mu z 99 procent stačí zvuk a už je u mě.
upřímně ? když byl syn menší a začal sám ťapkat tak jsme chodili ven bez psa a já pak vždy šla se psem odpoledne nebo na večer třeba na hodinku a nechala syna manželovi ( přiznám že nešlo jen o psa ale i o to že já jsem po celém dni s malým dítětem na chvíli vypla a zregenerovala) ... jinak když jsem šla se psem a dítětem tak syn byl vždy v šátku / nosítku ( oproti kočáru je to fakt praktičtější když máš psa) ... když začal syn jezdit na kolovém odrážedle ( teď už na kole), začla jsem zase brát psa s námi - jdeme svižným tempem a nejpomalejší ze smečky jsem já ... aktuálně s bříškem chodím ven zase buď se synem nebo se psem - oba najednou jsou na mně moc, jinak když jdu jen se psem chodíme i bez vodítka, když mám syna tak jde pes na vodítku protože nemám nervy řešit že pes jde jiným směrem než dítě ... jen pro pořádek ale dodávám že máme zahradu takže pes se vyběhá i bez procházky, když chce
@ange_de_la_morte to je fajn, ale ja jsem vecne bez manzela, takze musime vsichni. Prave nositko jsem zkousela, ale jak rikam, bojim se. A okolo nejen pes, ale jeste mala, kterou uplne s nositkem nevidim. Kolo a pes, to bych uz nedala. Ale je dobry slyset, ze to jde. 🙂 ja se ted jdu taky regenerovat ven. ☺
a neni jednodussi a ve vysledku levnejsi a trvale reseni psa tomu privolani naucit? staci stopovacka a trochu vule... el. obojek chapu u psu rekneme problematickych, ale retrivr je pohodove plemeno🙂) hodne stesti
@petrak15 Tak pes se má učit chodit u nohy, ta stopovačka je jen když ho učíš na přivolání, abys ho mohla mít dál od sebe a měla ho jak dostat zpět, když neposlechne. Tady je opravdu blbý to, že nemáš na psa dvě ruce. Chce to držet si psa u levé nohy, nenechat ho aby tě tahal nebo cokoliv jiného. Jakmile by viděl kočku nebo něco a chtěl tě odtáhnout, následuje prudké škubnutí za vodítko a dej mu nějaký povel, třeba nesmíš - ale musíš mít psa vážně u nohy, tak nad ním máš největší kontrolu, když bude 10 m od tebe tak nepochopí, že nechceš, aby nikam neběžel. Takhle mu za chvíli dojde, že má jít u nohy. Jen co škubneš za vodítko, tak psa posaď a dej mu něco dobrého za odměnu. Tenhle postup pořád dokola. Pak už bude stačit jen slovo nesmíš, když uvidíš, že se k něčemu chystá a když poslechne, zase mu dej něco dobrého.
Ale tohle je vážně na sólo cvičení jen ty a pes, s dětmi to podle mě nepůjde, dokud se to pes nenaučí sám s tebou nebo manželem. Ještě záleží také na tom, jak je pes starý, u starších psů to jde vždy pomaleji. Nejlepší je cvičit to hned od štěněte, dokud tě právě nikam neodtáhne a nemusíš se s ním prát. Hlavně za vše co udělá dobře odměňovat, pamlskem, slovní pochvalou, poplácáním.
Pokud máte v okolí cvičák, zkuste zajít tam, je tam x dalších psů, takže by se pes okoukal a naučil se fungovat i v přítomnosti jiných zvířat 😉 Držím palce 🍀
Ono to snad nebude dlouho trvat a i v ČR elektrické obojky zakážou, jak je tomu ve zbytku západní evropy. Mám tři psy, 2x 40kg a jednoho 80kg a na vodítku je vodí odjakživa i syn. Pořídit si psa znamená investovat čas a i peníze do jeho výchovy a to bohužel spousta lidí těžce podcení. A převýchova psa je možná. To jen paníček musí být připraven investovat čas, energii a i peníze do kvalitního trenéra. Nebo si prostě nepořizovat zvíře, když na to nemám čas a chuť se učit.
@petrak15 mám už starší děti 7 a 5 let, ale i tak chodíme na společné procházky jen občas a pesana beru vylítat večer, kdy je manžel doma s dětmi 🙂 mám jen dvě ruce a kombinace dvou malých neposedů, psa a těhotného bříška není moc ideální - tu pozornost prostě nezvládnu soustředit na všechny, psa pouštím i na volno.
Teď je to sice naprd, jak je brzy tma - ale stejně se z práce a kroužků vracíme až k večeru, takže mi na pořádné delší venčení zbývají hold ty večery. Miluju zimu, ale v tomhle je to léto lepší 🙂)
S elektrickým obojkem zkušenosti nemám, jedna paní od nás ho používá při výcviku u ohařů....