Dřevěné koleje. Poradíte, prosím?

pilzzee
13. kvě 2024

Ahojte, chci pro syna na narozky drevene koleje, poradite mi, ktere jsou nejlepsi, resp nejlepsi pomer cena/vykon? Myslim tim Brio, Maxim, Woody, BigJigs, Playtive ... A jak moc jsou kompatibilni? Na prvni pohled neni moc poznat rozdil. Je to docela draha sranda, tak nechci slapnout vedle 😀

merope
13. kvě 2024

Vše je kompatibilní se vším. Ideální je, pokud zatáčky jsou oboustranné. Co mi moc nesedlo, je pokud to má plastové spojky (nevím, co to je přesně za druh, prostě všechny koleje měly dřevěné vykousnutí dovnitř a nasazované spojky ven), sem-tam to pak nešlo moc dobře spojovat. Pokud je dítě mladší, tak celodřevěné mi přišly lepší.

A pak se hodí od nějakého 3d tiskaře koupit jen samostatné spojky a případně nějaké podivné další díly (ponejvíce užijeme flexibilní koleje - tzn. ty, co se dají libovolně nastavit, a potom zkrácené dílky na propojování - myslím tím třeba toto - https://www.thingiverse.com/thing:821076 - i když ty zkrácené nemusí být flexi, skoro bych řekla, že u těch zkrácených je lepší, pokud flexi nejsou). Vím, že v ČR jsou tiskaři, co to přímo nabízí vytištěné, ale máme tiskárnu doma, tak nemám kontakty.

mishka87
13. kvě 2024

Je to úplně jedno. Máme doma IKEA, Lidl , Brio a nějaké no name z hračkářství. Kvalita je u všech stejná.

pilzzee
autor
13. kvě 2024

@merope Jj o tech plastovych spojkach jsem cetla, ze jsou naprd, je to IKEA. Ale zrovna se divam, ze uz prodavaji i celodreveny. Ty flexibilni koleje vypadaji super, to vubec neznam. Me ani tak nezajima to vselijaky prislusenstvi jako panacci, stromy, cedule atd., spis aby se z toho dala postavit poradna draha treba i s mostama a tak.

@mishka87 Takze vsechno kompatibilni se vsim? Tak to je super.

merope
13. kvě 2024

@pilzzee Bez těch flexi je to nekonečný boj s propojováním nepropojitelného. Už si to bez nich asi ani neumím představit.

slunea
4. čer 2024

U nas si tesco koleje nerozumely s ikeou. Šířka a tloustka stejna, ale jedny maji dirky hlubsi, nez druhe a kolik se tam musel rvat na silu, mozna nam kvuli tomu i neco kruplo.
Ikea mi prijde kvalitnejsi, nez tesco, je z tvrdsiho dreva. Ani ty plastove koliky mi nevadily, mam je radeji, nez celodrevene. Mame totiz jinde stare podedene koleje, a tam je pulka bez koliku, protože se ulomily.

pilzzee
autor
5. čer 2024

@slunea Nakonec jsme koupili ikeu (ty plastovy casti tam uz nejsou, je to cele drevene dikybohu) a k tomu nejaky z lidlu, tak doufam, ze budou pasovat 🙂

pipi_puncocha
5. čer 2024

@pilzzee Joo, určitě, my máme kombinace IKEA + Lidl a všechno sedí. Z Lidlu je super taková ta sada “na stavbě,” kde jsou jeřáby, válec, míchačka, dopravní kužely, s tím si synové vyhrají hodně.