zdravím, potřebuju poradit... mám holčičku, 19.m., nedokáže v klídku sedět u "normálních" hraček, tak se snažím vymýšlet jiné zabavení.. vaříme spolu, přeléváme čaj z konvičky do hrníčků, baví ji zipy, oblékání sama sebe, míchání čehokoliv, kreslení, apod. Ale potřebovala bych se více inspirovat. Nemáte nějaké další tipy? Děkuju 😉
Hezké téma, taky jdu posbírat nějakou inspiraci. Čeká nás dlouhá zima... 😉 Mám 21 měsíčního Víťu, hraje si dost podobně jako píše @nobilis. Z dalších činností, co mě teď tak narychlo napadá, u nás jednoznačně vede stavění domečků, tj. deky přes stolky, židle, postýlku. Tahá si dovnitř hračky, plyšáky, prolézá si, juká na mě. Taky celkem rád "pomáhá" - luxuje, utírá prach. Při malování si nechává rád obkreslovat ruce a nohy.
A pak taky dobrá hračka je mladší brácha, ale to už je trochu jinde 😉
Improvizované domečky z dek, jak píše Helulela, máme taky rádi a připomněly mi ještě jednu celkem oblíbenou činnost, a to takový ten látkový tunel k prolézání. Strašně ho to bavilo na cvičení už v 8 měsících, tak jsme ho koupili i domů, a docela si s ním vyhraje jako v "domečku". A ještě jsem si vzpomněla, že se děsně řehní, když mu hraju divadýlko s plyšákama, měním hlasy a vedu s ním jako rozhovor, ale většinou mi dochází téma. 🙂
tak u nás kromě výše zmiňovaných ještě vedou prstové barvičky, to by patlal pořád 😀 , potom si hraje na prodavače - vezme si židličku, naloží si na ní zboží a já jdu nakupovat, všechno u něj stojí padesát koun 😀 , pak se vystřídáme, začaly ho taky bavit pexesa (ne na paměť, ale přiřazování obrázků) a skládačky (zatím po 2 - 3 kouscích), dost často uklízí - vezme si hadřík a rozprašovač na vodu a všude gruntuje, zametá, luxuje, umývá okna, prostě je to pomocník 😵 , miluje když mu říkám pohádky a pitvořím se u toho, nedávno ho začalo bavit hledání věcí - prvně sem mu říkala a on lítal a nosil, teď sem mu udělala kartičky s obrázkama, tak mi vždycky řekne, co to je a běží to přinést, rád navlíká - dávám mu těstoviny a silnou bavlnku, a miluje vaření - k Vánocům mu děláme kuchyňku, tak bude mít určitě radost...jinak ho taky baví klasicky lego, kostky, čmárání pastelkama, "telefonování", a běhání všeho druhu - slalom a schovávačky a bafání to je jeho...jo a samozřejmě nesmím zapomenout na míč, s tím si vyhraje fakt dlouho - házíme si, perem se o něj, kopeme a moc ho to baví...
@helulela taky sem se bála, že to bude všude 😀 kupodivu není 😉 Pracujeme u jeho stolečku, mám tam ubrus a jemu sem udělala zástěrku, protože si pak prsty pořád utíral do trička, ale šlo to z něj vyprat úplně v pohodě...akorát sem prvně udělala tu chybu, že sme kreslili přímo z kelímků, takže se barvy míchaly, teď máme takovou paletku, tak tam vždycky trošku kecnu a tam ať si to míchá...stačilo to 2x zkusit a v pohodě to pochopil a zatím nemá tendence malovat s nima jinde, ale samo, že u něj celou dobu sedím.. 😀
on si na to nakupování došel sám...jak sedí vždycky v košíku v obchodě, tak se mu líbilo to pípání 😝 , tak pořád doma chodil s věcma a pípal je a pak mi je "prodával" a teď už si vymyslel i pultík a musela sem mu udělat jeho penízky, protože je pořád casnoval z peněženek, aby jako mohl prodávat... 😀
podivejte se na pinterest.com a do vyhledavacku busy bag - moc dobrych napadu
@majule_j Zdravím, sama bych také nějaké tipy uvítala. Mám 18 m. chlapečka a každý den řeším stejný problém. Není schopný si sednout s nějakou hračkou a věnovat se hře déle než pět minut, a to ho na ty hračky musím upozornit. Nejvíc ho baví honit se se mnou po bytě (máme průchozí přes místnosti dokola), nebo jezdí na odrážedlech (auto a motorka), nebo si odklopí tatru a jezdí na ní. Baví ho předměty v domácnosti, poličky, kam došáhne, šuplíky,starý kazeťák, mikrovlnka, házet věci, zhasínat a rozsvěcovat, hrát si s vodou a špuntem v umyvadle. Z těch statických činností naštěstí miluje čtení z knížek, to se mnou vydrží i 20 min. a jedeme jednu knížku za druhou. Pak má rád různé pohybové aktivity na říkadla, při zpívání ukazuje, o čem zpívám, nebo spolu tancujeme na dětské písničky. Ale ráda bych viděla, že se zabaví i beze mě. Při domácích činnostech nebo vaření je mrzutý a vříská, že se mu nevěnuju a tahá mě za nohavice, ať jdu dělat něco jiného. Z hraček ho zatím nejvíc zaujalo stavění věžiček a bourání (spíš to bourání), nasazování kroužků nebo dřevěných kostek na kolíky a mluvicí telefon a nářadí od FP. Ale to je opravdu málokdy. Občas ho zabaví jeho oblíbený plyšáček, předstírá, že ho krmí nebo ho vozí v autě. Pořád doufám, že se začne víc soustředit na samostatné hraní si a přestane lítat po bytě jak ztřeštěný. A taky doufám, že hračky, co dostane k vánocům, neskončí jako další ležáky. Snad jsem vás nějakým příkladem trošku inspirovala. 🙂