Děti a hřiště. Chodí opravdu všechny maminky na dětšká hřiště?

kotatko_va
2. říj 2023

Napadlo mě, jestli chodí opravdu všechny maminky na dětská hřiště? Vybavuji si, jak mamka říkala, že na to hold nebyla. Hodně jsme si hráli doma nebo měli velmi brzy odpoledne jiný program (od 3-4 jsme se učili na lyžích, potom byla několikrát týdně taková malá přípravka - všestranná pohybová příprava a brzy kolo). Měli jste/máte to někdo podobě nebo je to v dnešní době tak mimo?

mama_mila
2. říj 2023

Na hřiště chodíme, já jsem zase exot, že nechodím s dětmi na kroužky (cvičení pro batolata a spol). Hrajeme si doma, tancujeme, pouštíme písničky, pohádky, malujeme, dcera miluje nálepky a omalovánky. Ven chodíme na hřiště nebo na procházku, chodíme i do knihovny. Někdy zajdeme do herničky, větší nebo malé, dcera má děti ráda, i ve školce se jí líbí. Ale já mám prostě z těch organizovaných cvičení a tanečků s dalšími dětmi a jejich matkami hrůzu 😂. Každý je nějaký.

jaja01k
2. říj 2023

@kotatko_va Bydlíme v bytě, takže “venčení” každý den, obvykle dopoledne i odpoledne, se dvěma kluky narozenými rok po sobě, pro mě bylo nutnost 😀 Na sídlišti máme hřiště na každém rohu, takže ano, když jsem byla na rodičovské, byli jsme na hřišti každý den. Zato dětská centra, herny apod. jsme nenavštěvovali vůbec, i když jich tu máme taky dost. No a organizované aktivity pro matky s dětmi, to je moje noční můra, s kroužky jsme začali, až když na ně mohli chodit kluci sami.

irmamala
2. říj 2023

Na hřiště jsem chodila, ale vždycky jsem nesnášela družení se s jinými matkami. Teď čekám třetí s dost velkým odstupem, takže už se mi vůbec nechce poslouchat slepičí kvokání o bobkách a příkrmech 😀

pampeliska1313
2. říj 2023

Chodíme na hřiště hodně, nemáme krouzky. Ale mám známou co s dítětem nikam nechodí a jsou jen doma. Netroufám si úplně tvrdit ze je to na 1000% tím, ale jednou jsem šla s tatínkem kluka na hřiště a klucik to nenesl úplně dobře..Ale ona nemá ani nikoho dalšího s dítětem, kdo by třeba šel na návštěvu..

ondul
2. říj 2023

Vyjimecne. U nas chodi s detmi manzel po praci. Ja na to moc nejsem.

azanka
2. říj 2023

Chodívala jsem, ale ráda jsem to neměla nikdy. Naštěstí dětinl rostou a už to tak často nepotřebují, starší chodí někdy s družinou, mladší se školkou.

martt
2. říj 2023

@kotatko_va Ja jako dítě jsem vyrůstala na vesnici v domě ze zahradou. Takže naší se mnou na žádné hřiště nechodili. Lítala jsem po zahradě. Od cca 1.třidy mne naší nechávali lítat s bandou dětí před barákem, ale to byla trochu jiná doba. My sice bydlíme v bytě dětské hřiště máme hned před bytovkou, ale synové na něj moc nechodí. Chodím s nimi k nám na zahradu , kde se vyblbnou.

izz76
2. říj 2023

@kotatko_va Chodila jsem, máme v okolí několik hezkých hřišť, takže jsme chodily dene a k tomu na procházky se psem. Když bylo vyloženě hnusne tak do herny. Nevadilo mi to, dokud mě dcera venku potrebovala, pomoct někam vylézt, plácat babovky,řešit spory s dalsima dema. Jakmile už je to tom, ze lítá sama a já mužů jen pozorovat a klabosit s matkama,tak už mě to nebavilo. Naštěstí se školou přišel trochu jiný režim,více kroužku,spis už se navštěvují s kamaradkama,hrajou si na zahrade,hriste už netřeba.😃

ai30
2. říj 2023

@mama_mila Nechozeni na krouzky s batolaty neni zadna exotika, je to vetsina. ;)

@kotatko_va Mimo mi prijde nechodit ven. Hriste jsou proste venkovni vyziti. Jestli bydlite nekde, kde se da odpoledne lyzovat, jit do lesa, you name it, je jasny, ze hriste pro vas nebude zas tak atraktivni. Pro toho, kdo bydli ve meste, je za me super. My jsme ve meste, deti maji hriste rady a ja taky. Mimo mi lidi, co na hriste nechodi nepripadaji, je mi to totiz uplne jedno. 😉 I jsem poznala super jine mamy, na ktere bych jinak nenarazila, o prikrmech a prdicich jsme se teda nebavily ale nikdy 😅

lauriak
2. říj 2023

Ja patrim k mensine, ktora nechodila, respektive chodila minimalne. Keby sme byvali v panelaku a mali by sme ihrisko pod domom tak by sme urcite chodili castejsie. Ale kedze byvame v dome a najblizsie ihrisko je pesky 20 minut mojim tempom, a s detmi este dlhsie, tak ihrisko je pre nas skor vynimocna udalost.
Kym boli deti male tak sme sa zabavali na zahrade. Teraz ked su vacsie tak chodime na bicykel, korcule, prechadzky do lesa, na sipky, na hriby, cez leto mame bazen, na jar zberame bylinky atd. Ihrisko naozaj vynimocne 1-2x za mesiac lebo to uz musime sadnut do auta a ist niekam a to ma nebavi.

prejeta_zaba
2. říj 2023

Na hřiště chodíme, děláme i vše ostatní, co zde bylo zmíněno. Žádné slepičí party nepořádám, jak si to asi někteří představují, prostě buď prohodím pár vět s ostatními nebo se věnuji svým dětem. 🤷‍♀️ Nepamatuji si, že by moje máma s bráchou někdy na hřiště šla. A za mě to ještě moc nebývalo. Dřív se to tolik nedělalo. Ale teď mi to přijde vyloženě jako výmluva. Ono je jednodušší vypustit děti někde na zahradě a jít si po svém než je vypravit a trávit s nimi čas na hřišti. Že někdo lyžuje nebo jezdí na kole přece není celodenní program na každý den. 🤷‍♀️Řekla bych, že ideál je nějaký střed, samozřejmě nemusí dítě denně sedět na tom stejném pískovišti.

sarihy
2. říj 2023

Chodila jsem s dětmi, ale seděla mimo dění, družení s jinými matkami jsem neholdovala.

mama_mila
2. říj 2023

@ai30 tak asi u nás v okolí. Už jsem se dozvěděla, že jsem divná i že jsem sobec, přece i když to nechci dělat já, měla bych se obětovat a dělat to kvůli dětem. Přitom mi to vždycky řekla taková, která tam chodila jen kvůli sobě, že chtěla kecat s kámoškama nebo prostě jen zabít čas, dítě to prý ani nějak nezajímalo. Tím neříkám, že to tak je vždycky 🙂.

alice180
2. říj 2023

My chodíme v rámci procházky, malá má dva roky tak si tam pěkně dojde vyblbne s jinými dětmi a jdeme zpátky. S jinými matkami se nebavím. Moc jich tam nechodí a když tam jsou tak se prostě spolu nebavíme. Jindy jdeme třeba jen na procházku do lesa atd. Třeba známá s dětmi nechodila a nechodí. Prej ji to tam nebaví a nebaví ji konflikty s matkami jiných děti. Já tam nikdy žádnej neměla.

ai30
2. říj 2023

@mama_mila Ono je to asi jak kde. Duvod chodit tam kvuli diteti bych ale chapala spis jako socializaci s ostatnima detma, nez ze by do toho programu mely byt deti nejak ultra zazrane. Je fakt, ze mi neni jasne, jak funguji deti, ktere nechodi do jesli, nechodi na hriste, nechodi do cviceni ci co a potom se ocitnou ze dne na den ve skolce s 20 dalsima detma a musi si poradit. V tom je podle me lepsi nejake skupinove aktivity pretrpet, ale zase si muze kazdy vybrat, co mu vyhovuje. Diteti je ten obsah uplne fuk. 🙂 (Vim, ze pises, ze mala do skolicky chodi, tak to neni vas pripad, ale myslim vseobecne ty, kteri se hristim, hernam a skupinam teda vyhybaji..)

95newmommy2020
2. říj 2023

Podle mě takové ty rodinky s RD a zahradou, kde mají vlastní hřiště a trampolinu a bazen, na veřejné hřiště nechodí. Ale lidi z bytů jo.

teate
2. říj 2023

My máme byt se zahradou (asi 100m2), kde máme klouzačku, houpačku, trampošku a různý další vyžití. A přesto jsme každý den venku, ale ne vždy je to hřiště. Někdy jdeme do centra města na kafe/dortík/večeři, někdy jedeme tramvají třeba s balíkem a cestou si dáme zmrzku nebo prostě jdeme jen tak ven do parku nebo lesa, kde se zasekneme u šišek, kaštanů a klacků. Neumím si představit, že žijeme stylem jako “my máme zahradu a na ní všechno, takže děcka vypustím tam a čau” - no to vůbec. To je pomocník třeba na dopolko, když vařím. Ale každé odpo šup šup ven. 🙂

prejeta_zaba
2. říj 2023

@ai30 já ti přesně řeknu, jak fungují, řvou až do Vánoc a 3/4 školkové docházky sedí v koutě a nervózně šmudlají jednu hračku. Samozřejmě ne všechny, některé to pochopí rychle. 🤷‍♀️

mama_mila
2. říj 2023

@prejeta_zaba takovéhle děti znám dvě a obě byly "socializované" až až. Tak to asi jen tím nebude, je to hodně i o povaze a dalších věcech. Ale teda taky nechápu, že by někdo nechodil s dětmi vůbec nikam, co teda dělají?

krisstina93
2. říj 2023

My chodíme výjimečně, radši jdu na procházku do lesa apod, mě strašně vadí ten křik dětí, hlídání kde které dítě z čeho spadne, kdo komu co sebral, buď divne pohledy ostatních matek nebo naopak snahu o nějaké druzeni :D radši jezdíme na výlety, jdeme sportovat, na procházku, kola apod.

sarihy
2. říj 2023

@prejeta_zaba Popisuješ mou staršího dceru, přesně takto to měla ve školce... Od 6M jsem s ní chodila na skupinová plavání, od roku na cvičení, od 2L na zpívání...k tomu na hřiště a i jsme se potkávaly se stejně starými dětmi od kamarádek... Takže tohle nebude ono.

prejeta_zaba
2. říj 2023

@sarihy
@mama_mila aha, já právě znám pár takových, co posadily dítě na celé dopoledne před televizi, pak naložily do kočáru, udělaly 10 minut kolečko kolem paneláku a odpoledne opět zavření sami doma. Takže pak obrovský div, že dítě ve třech letech nemluví, všeho se bojí a neumí se chovat. 🤦‍♀️Na otázku proč třeba někam nejdou, bylo vždycky, že dítě by neposlechlo nebo by ho to nebavilo. (Ne, že by to někdy někdo zkusil 😅)

sarihy
2. říj 2023

@prejeta_zaba Proto jsem na ten tvůj komentář měla potřebu reagovat.

dendy88
2. říj 2023

Se staršími dcerami jsem chodila hodně na hriště a doteď mám z ty doby kamarádky . Se synem chodím občas,už není tolik čas ( kroužky, učení, domácnost ) ,ale taky občas zajdeme. Trochu mne to mrzí ,ale nemám čas na nový kamarádky, takže se taky moc nedruzim jako kdysi. Jinak bydlíme na sídlišti , takže vlastní zahradu nevedeme .

mama_mila
2. říj 2023

@prejeta_zaba aha, tak nikoho takového neznám. Na telku teda koukáme taky, většinou u toho i něco děláme. Ale různě to střídáme, děláváme v podstatě všechno až na ty kroužky. A jak říkám, všechno v pohodě, i ta školka, dokonce mě občas překvapuje, jak se umí chovat (samozřejmě na veřejnosti, doma je to ďábel 😂).

jirovapa
2. říj 2023

@kotatko_va my na hřiště chodíme jen občas. Většinou beru děti na procházku se psem, oni mají kolo nebo koloběžku a já vedu psa a kočárek s nejmenším. Mám pár oblíbených tras. Na hřiště můžeme jenom bez psa a chodit furt sem a tam (do školky pro děti a domů, vyvenčit psa, domů, na hřiště a pak domů) se mi nechce. A když není školka, tak jedeme ke koním nebo někam na výlet.

ele_nka
2. říj 2023

@kotatko_va nesnaším hřiště. Děti mě na něj donutí tak jednou za rok. Naštěstí máme zahradu, tak na něj ani moc nechtějí. 😆

fatal_error
2. říj 2023

Jo, ted jsem jeden cas chodila skoro kazdy den, mozna tak pul roku v kuse a zrovna dneska jsem si uvedomila, ze uz me to psychicky vycerpava fakt moc. Je to blba situace, starsi kluci tam chodi moc radi, potkavaji tam kamarady ze skolky, vylitaji se, ale ja uz nedavam ty ostatni rodice, uz mi lezou na nervy. Nedelaji nic spatne, ale ja si od nich potrebuju dat pauzu, psychicky me to fakt uz vycerpava. Jedine tam nekde sama sedet, byt neviditelna a mlcet, to by jeste slo, ale to neni realne. Me stve uz i to, ze je jenom vidim. 🤦‍♀️

me_druhe_ja
2. říj 2023

Hřiště jsou super. 🙂 Já nevím, co proti nim někdo má. 😀 Hlavně super jsou hřiště v ČR, kde je plno děti a matek. 🙂 tady je to horší teda...vždycky když jdem ven tak plánuju procházku, kde je i hřiště. Děti se párkrát sklouznou, pohoupou, pohraji....a pak zas pokračujem. Nevidím důvod, proč bych tam děti nebrala. Však kdo chce, může se bavit s ostatníma matkama, kdo nechce, nemusí...ale je prostě fakt, že většinu deti prostě hřiště baví
Jo a máme barák, kde máme na zahradě velikou hraci strukturu s houpačkama, mostem, pískoviště, klouzačka, máme tam balóny, v létě vodní stolicek a prostě moje děti nebaví být takhle na zahradě celý dopoledne. 20-30 min max. Daleko víc je zábavnější ta procházka, jejiz součástí je právě hřiště. 🙂

dendy88
2. říj 2023

@fatal_error jo ,co čtu poslední dva roky co mám malého ,tak to má tak většina matek. No jsem ráda že před deseti lety to bylo jinak , z ty doby mám kamarádky doteď . Teď na novy kamarádky nemám bohužel čas , tak je mi to naštěstí jedno že se družit nechtějí.