Maminky , tatínci, kmotry a kmotři chlapečků. Co se dává na vítání občánků?
Holky dostávají naušnice popřípadě nějaký ten řetízek s přívěskem. To je jasné.
Co ale mají dostat kluci na "věčnou památku" . Díky moc.
Česká mincovna má hezké mince pro miminka na památku 🙂
@p_a_t_r_i_c_i_e_ No,na vítání občánků asi nic,to spíš ke křtu,ne? Teda,pokud jste věřící 🙂 To já jen,že oslovujete ty kmotry. V charitních prodejnách jsou k dostání moc pěkné zdobené krabičky právě jako památka kmotra kmotřenci ke křtu. Je v nich růženec,nějaký řetízek s přívěskem,nějaké drobnosti...vypadá to moc pěkně,památečně,svátečně. Pokud ale věřící nejste,je to asi trochu mimo a pak mě napadá už jen ta klasika,něco ze zlata. Jak bylo psáno výše,třeba to ani nebude nosit,je to spíš památka,prostě dáreček novému človíčkovi 🙂
@verkaver nn opravdu na vítání občánků i tam má dítě právo na kmotra či kmotru 😉 Malá má kmotru která je klasicky zapsaná a podepsaná na listině v městské knize.
@p_a_t_r_i_c_i_e_ Aha,tak to neznám...u nás je právě klasický křest (církevní záležitost,slavnost,hostina...) a pak někdy v průběhu roku vítání občánků na obecním úřadě za přítomnosti rodičů. Přivítání dětí v obci,na památku nějaká drobnost miminku od starosty a je teda fakt,že dostáváme od obce finanční dar. Ale pak domů a je normální běžný den,žádná extra událost,tou je právě pro nás ten křest 🙂 Ale jasně,zvyky jsou různé a každý to má jinak. Každopádně malému vše nejlepší do života!! 🙂
Ja bych asi taky dala mincí na památku. Ale pozor, někteří prodejco se jen snaží napálit duverivce, viz http://www.reflex.cz/clanek/komentare/78255/min.... Moje mama dala staršímu synovi rodinnou památku, starou minci, co se dáva v rodine po generace, to bylo moc hezke. Vy aspoň můžete zavést novou tradici 🙂.
@verena Díky 😉
@verkaver u nás je to " to samé" jako křest. Sjede se rodina, je slavnostní oběd i dort.
Jen to není v neděli ale v sobotu.
@p_a_t_r_i_c_i_e_ Aha,moc pěkné,slaďučká... 🙂 🙂
My jsme dostali i pro kluka řetízek s přívěskem, nejde ani tak o to, aby to nosil... Jak říkáš, je to památka. Nebo mě ještě napadá nějaká mince nebo zlatá cihlička, záleží na vašich možnostech...